Pe coclaurile limbii

Pe coclaurile limbii jpeg

Cititorul fidel al Dilemei vechi își amintește cu siguranță faptul că, în numărul trecut, am scris un text despre erorile involuntare de limbă (numite, în engleză, slips-of-the-tongue), generatoare, printre altele, de umor. Între acestea, o categorie aparte, care a căpătat un nume propriu, o constituie spoonerismele. Ele au pornit de la englezul William Spooner, profesor în Oxford, faimos pentru inteligența sa neobișnuită, pentru faptul că avea capul în nori (profesorul distrat) și, desigur, pentru erorile lingvistice care constau în substituții de sunete ori de silabe între cuvinte: odată, vrînd să spună „De trei ori ura pentru draga noastră regină” (our dear old queen), a spus „De trei ori ura pentru ciudatul nostru decan” (our queer old dean); sau a întrebat „Fasolea este amețită?” (Is the bean dizzy) în loc de „Decanul este ocupat?” (Is the dean busy).

Există multe alte tipuri de greșeli involuntare de exprimare, diferite atît de cele menționate în articolul anterior, cît și de spoonerisme, documentate tot în cultura anglofonă și numite după personajele (celebre) care le-au comis. Astfel, malapropismele își trag numele de la un personaj dintr-o comedie din secolul al XVIII-lea, scrisă de irlandezul Richard Sheridan. Doamna Malaprop (recunoaștem aici expresia franceză mal à propos, „inadecvat”), vrînd să pară mai cultă decît este în realitate, folosește cuvinte al căror sens nu îl cunoaște dar îl aproximează în funcție de sonoritate (în engleză, malapropismele au același număr de silabe, dintre care cel puțin una în comun, și tind să aparțină aceleiași părți de vorbire): ea menționează, de exemplu, „un frumos deranjament de epitafuri” în loc de „un frumos aranjament de epitete”, sau evocă „alegoriile de pe malul Nilului” (aligatorii).

Goldwinismele au fost numite după celebrul producător american de filme hollywoodiene, Samuel Goldwyn, care rostea tot felul de propoziții în care sensurile cuvintelor se băteau cap în cap. Lui i se atribuie afirmații precum „Include-mă pe dinafară”, sau „Nimeni nu ar trebui să-și scrie autobiografia înainte să moară”.

Yogiismele au la bază porecla, „Yogi”, a unui celebru jucător contemporan de baseball (decedat de curînd), Lawrence Peter Berra. Retras de la școală după clasa a opta, Yogi spunea tot felul de trăsnăi reporterilor: „Nu e gata pînă nu e gata”, sau „În realitate nu am spus tot ce am spus”; „Baseball-ul e nouăzeci la sută psihic. Cealaltă jumătate e fizic”; odată, referindu-se la un restaurant la care nu mai fusese văzut mergînd în ultima vreme, a declarat: „Nu se mai duce nimeni acolo, e prea aglomerat”; dînd indicații rutiere către locuința sa: „Cînd ajungi la o bifurcație, ia-o pe acolo”; „Un ban nu mai face o para”; „Dacă nu-l poți imita, nu îl copia”; „Du-te întotdeauna la înmormîntările celorlalți, altfel n-o să vină nici ei la a ta”.

Fostul președinte american George W. Bush completează această serie cu o contribuție însemnată. Atît de numeroase și de variate au fost greșelile lingvistice săvîrșite de acesta încît bushismele au fost subiectul unor cărți sau obiectul unor website-uri, precum și un constant motiv de critică în presa vremii. Spre exemplificare: „Știu că oamenii și peștii pot trăi împreună pașnic”; „Cînd faci ceea ce fac eu, trebuie să repeți la nesfîrșit unele lucruri pentru ca adevărul să fie înțeles și să catapultezi propaganda”; „Eu voi fi dispărut de mult atunci cînd cineva inteligent își va da seama ce s-a întîmplat în Biroul Oval”; „Eu sînt comandantul, nu trebuie să explic de ce zic una sau alta. De-asta e interesant să fii președinte. Poate cineva simte nevoia să îmi explice de ce a zis un lucru, dar eu nu mă simt obligat să explic nimănui”; într-o discuție din 2008 cu președintele Liberiei: „Ieri ați observat că nu am talent la dans. Însă vreau să știți că am dansat cu bucurie. Și fără îndoială că Liberia trece prin momente foarte dificile”; „Inamicii noștri sînt creativi și ingenioși, dar și noi sîntem. Ei se gîndesc fără încetare la noi moduri de a face rău țării și poporului, dar nici noi nu ne lăsăm mai prejos”; „Vă spun că există un inamic care va ataca din nou America și poporul american. El există. Asta e realitatea. Și îi doresc numai bine”; „Aș vrea să știți că, atunci cînd vorbim despre război, vorbim în realitate despre pace”; „Cum, domnule, aveți trei slujbe? Absolut fantastic, numai în America se poate asta, nu?”; „Vă rog să vă imaginați că sînteți o mamă singură care muncește din greu să pună mîncare pe familia ei”.

Propun aici două categorii autohtone care pot figura cu mare succes între cele de mai sus dacă ar fi traduse în engleză: „becalismele” și „dăncilismele”. Prima este foarte bogat reprezentată, dar amintesc cititorului doar cîteva declarații ale lui Gigi Becali: „El m-a făcut oligofren, el m-a făcut zdreanță, dar nu ne-am insultat”; „Eu la Avicola Iași pot să fac pui Gigi Becali dacă vreau”; „Am vorbit chiar zilele trecute cu mai mulți parteneri de afaceri. Oameni serioși, din lumea interlopă”; sau, în 2004, preluînd președinția Partidului Noua Generație: „Partidul /…/ are o orientare de centru, cînd la stînga, cînd la dreapta, de la caz la caz”.

Dăncilismele sînt încadrabile în categoria malapropismelor, cu care am început, și aceasta pentru că sînt făcute de o persoană care folosește un vocabular cu care nu e familiarizată: „Banca Monetară” în loc de „Banca Mondială”; „imunoglobină” în loc de „imunoglobulină”; „oraș medical universal” în loc de „oraș medical universitar”; „persoane cu dezabilități” în loc de „persoane cu dizabilități”; „exercițiu de imagine” în loc de „exercițiu de imaginație”; sau declarații precum cea care i-a adus o reclamație la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării: „Cei care dezinformează Uniunea Europeană sînt autiști”; alte afirmații din Parlament, absolut ilariante: „Acest guvern a făcut ca apa să fie gratuită pînă la stația de pompare”; „majorările de prețuri s-au diminuat”; „dorim să ne anexăm pe prevenție”; „Această dezinformare este pur și simplu o minciună”. Una îți dă de-a dreptul fiori de spaimă: „România a devastat țări puternice” (în loc de „a devansat”).

În fine, iată și o declarație interesantă, făcută într-o ședință de guvern: „Putem spune, pe scurt, că reducem democrația” (în loc de „reducem birocrația”), care poate fi integrată unei categorii aparte numite lapsusuri freudiene. Acestea sînt scăpări de limbă, memorie sau acțiune generate, după cum spune Sigmund Freud, de existența subconștientă a unor dorințe sau gînduri reprimate. Unul dintre exemplele oferite de ilustrul psihanalist austriac e luat tot din lumea politică: „Ne mai amintim încă felul în care președintele Camerei Deputaților austrieci a deschis într-o zi ședința – «Domnilor, a spus el, constat prezența atîtor deputați și declar, prin urmare, ședința închisă»”.

Dacă, în general, erorile involuntare de vorbire pot fi (și sînt) studiate de lingviștii cognitiviști, lapsusurile freudiene se sustrag acestui tip de analiză, intrînd în sfera psihiatriei. Sintagma „reducerea democrației” este, cu siguranță, unul dintre leitmotivele criticilor aduse fostei guvernări de către societatea civilă (și nu numai), și poate fi interpretată, în linie psihanalistă, ca gînd reprimat scos brusc la lumină de tensiunea emoțională a momentului. Ce s-ar mai putea adăuga? Lumea anglofonă își are faliții ei, pînă și Austria… Numai noi să n-avem faliții noștri? Ei, uite că avem!

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată pe lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.