Oful educației online

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
E cool să postești jpeg

„Ne confruntăm cu o criză a educației!” – a avertizat un raport recent al organizației „Salvați Copiii”. Starea de urgență impusă de pandemie, care a întrerupt școala pentru mai bine de 1,6 miliarde de elevi din întreaga lume, provocînd pentru prima oară în istoria omenirii o întrerupere a educației la nivel global, aduce cu sine încă un semnal de alarmă: cu cît un elev lipsește mai mult de la cursuri, cu atît crește riscul ca el să abandoneze școala. În prezent, cifra celor care sînt în risc major de abandon școlar, la nivel mondial, depășește 9 milioane.

Unde se situează România în acest context?

Întrebată în urmă cu cîteva săptămîni ce se va întîmpla cu începutul anului școlar, în condițiile în care epidemia nu se va diminua, ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că există mai multe scenarii posibile, dar că toate țin de recomandările Ministerului Sănătății. „Cel mai bun scenariu va fi, dacă Ministerul Sănătăţii va face această recomandare, acela în care elevii, unii vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online, urmînd să facă rocada în funcţie de situaţia epidemiologică. (...) Dacă va fi din ce în ce mai rău, continuăm învăţarea online”, a declarat Monica Anisie, într-o emisiune la Digi24.

La nivel teoretic, școala online pare plauzibilă și cu totul salutară. Dacă am fi, de pildă, în Franța.

CNED (Centre National d’Enseignement à Distance), instituție de învățămînt la distanță creată în 1939 și aflată în subordinea Ministerului Educației, care, din 1990, funcționează online, a înregistrat doar în prima săptămînă de cînd școlile s-au închis un milion de elevi înscriși. În 24 de ore de la anunțul închiderii școlilor, CNED a și făcut funcționale trei platforme pentru programul „Ma classe à la maison” – pentru nivelurile primar, secundar și liceu. Iar asta a fost posibil, pe de o parte, pentru că instituția a investit într-o „imensă bibliotecă pedagogică”, dar și datorită faptului că „de mulți ani am avut grijă să creăm platformele necesare care să poată prelua imediat ștafeta în cazul în care, dintr-un motiv sau altul, școlile sînt închise” – după cum a declarat directorul instituției, Michel Reverchon-Billot.

Realitatea din România arată puțin altfel. „Ștafeta” a fost preluată în 24 martie, cînd Ministerul Educației a lansat educred.ro, platformă pentru educație online, urmînd ca, după cîteva săptămîni, să emită și un Ordin de Ministru prin care cursurile online să devină obligatorii.

S-a ignorat însă faptul că foarte mulți elevi din țara noastră n-au cum accesa aceste cursuri. Potrivit Institutului Român pentru Evaluare și Strategie, 32% din copiii înscriși în învățămîntul preuniversitar nu au acces individual la un dispozitiv funcțional – desktop, laptop sau tabletă. Procentul se traduce, în contextul numărului de școlari ai anului 2019-2020, în aproape un milion de elevi (903.870). La aceștia se mai adaugă un număr de 250 000 de elevi care nu au nici un fel de acces la tehnologie.

Drept urmare, Consiliul Național al Elevilor a reacționat, printr-un comunicat de presă în care amendează acest ordin: „Pînă la momentul actual, Ministerul Educației și Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educația online. (...) În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelandă au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, deși rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri. Mai mult decît atît, acum se dorește introducerea obligativității pentru elevi la orele online, problema cu accesul nu mai reprezintă o prioritate pentru doamna ministru”. Acuzînd faptul că cei care n-au cum să participe la cursurile online vor fi trecuți „absenți”, cei de la CNE, alături de organizația Declic, au dus la Ministerul Educației un catalog metaforic în care au trecut 900.000 de elevi absenți, declarînd că „În România Educată a anului 2020, orice elev sărac este absent nemotivat”.

În replică, într-o dezbatere organizată online de Fundația World Vision, ministrul Educației a afirmat că, într-adevăr, sistemul de învățămînt din România nu este pregătit pentru educația online, dar că s-au luat măsuri – 250.000 de tablete urmînd să ajungă la elevii care n-au acces la tehnologia necesară, termenul preconizat fiind 10 septembrie. Există, bineînțeles, și o portiță de scăpare, în caz că acest lucru nu se va întîmpla: „După cum bine se ştie, nu Ministerul Educaţiei realizează această achiziţie” – a mai adăugat Monica Anisie.

Problema educației online în România este însă mai complexă. Să spunem că achiziția se va realiza, iar 250.000 de elevi vor primi, din partea statului, tabletele necesare pentru a urma cursurile online. Cine și în cît timp îi va învăța să le folosească și, nu în ultimul rînd, cine le va plăti abonamentele pentru Internet – să nu uităm că vorbim de copii care provin din familii sărace, statisticile arătînd că o treime din copiii României trăiesc sub pragul sărăciei.

Și, cum zilele astea statisticile par a fi la ordinea zilei, să nu ignorăm nici acel semnal de alarmă – „Cu cît un elev lipsește mai mult de la cursuri, cu atît e mai probabil ca acesta să abandoneze școala” – și nici ultima statistică a Eurostat, potrivit căreia România a atins, în 2018, unul dintre cele mai ridicate procente din țările Uniunii Europene la abandon școlar timpuriu – 16,4%.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Banner Cornelia Catanga
Cine îi gătește lui Aurel Pădureanu, după decesul Corneliei Catanga? Nepoata e copia la indigo a solistei, te cutremuri când o vezi! FOTO
Aurel Pădureanu, ajutat de fosta soție, după decesul Corneliei Catanga: „Ea îmi gătește!”
AfD jpg
Frisoane suveraniste în Germania. Extrema dreaptă pune sub semnul întrebării apartenența la NATO. „Rusia a câștigat acest război”
Co-liderul partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a declarat că Germania va trebui să-şi reconsidere apartenenţa la NATO dacă Alianţa, dominată de SUA.
grupare specializată în traficul de droguri, destructurată la Cluj Foto DIICOT jpg
Grupare specializată în traficul de droguri, destructurată în Cluj. Captura impresionantă făcută de oamenii legii
O grupare specializată în traficul de droguri a fost destructurată de polițiști și procurori. Șase persoane au fost arestate preventiv. În urma perchezițiilor efectuate pe raza județului Cluj a fost identificată o cantitate mare de droguri.
tinte ale rusiei jpg
Unde vor ataca rușii dacă va începe un nou război mondial: Zonele vulnerabile din Europa
Pe fondul războiului din Ucraina, liderii europeni și experții în securitate avertizează că ambițiile agresive ale Rusiei ar putea viza alte regiuni vulnerabile din Europa.
subteran netflix anna ularu florin piers ic photo vlad coplea jpeg
Netflix a lansat trailerul pentru „Subteran“, primul serial original românesc al platformei. Când va avea loc premiera
Netflix anunţă detalii despre primul serial românesc pe care platforma îl are în producţie. Serialul "Subteran" îi are în distribuţie pe Irina Artenii, Cosmin Teodor Pană şi Cezar Grumăzescu, alături de protagoniştii Ana Ularu şi Florin Piersic Jr.
gabriel liiceanu foto inquam photos bogdan ioan buda
Gabriel Liiceanu, despre Călin Georgescu: „Disprețul meu și stupefacția mea în fața acestui personaj sunt fără limită”
Filozoful și scriitorul Gabriel Liiceanu a spus că scorul neașteptat obținut de Călin Georgescu, fostul candidat independent la alegerile prezidențiale, se explică printr-o criză a clasei politice, fiind cauzat de disprețul alegătorilor față de politicieni.
profimedia 0944446880 jpg
Liderul rebelilor sirieni: Israelul „nu mai are scuze” să bombardeze Siria. Ce spune despre Rusia și Iran
Ahmad al-Sharaa, liderul grupului rebel islamist Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care a condus ofensiva ce a dus la răsturnarea regimului Bashar al-Assad, a comentat pentru prima dată sâmbătă bombardamentele Israelul asupra siturilor militare siriene de la preluarea controlului asupra țării.
electric castle
Electric Castle a anunțat primul val de artiști pentru ediția din 2025. Justin Timberlake și Shaggy sunt cap de afiș
Cinci zile, sute de experiențe muzicale unice: Electric Castle anunță primul val de artiști confirmați pentru 2025. Justin Timberlake, Queens of The Stone Age, Justice, Bicep, Shaggy și Netsky b2b NGHTMRE deschid afișul festivalului.
FOTO botoseanul.ro
Două fete de 3 și 8 ani au ajuns în stare gravă la spital după ce au fost arse într-o explozie
Două fetițe în vârstă de 3 și 8 ani, din comuna Hilișeu Horia, Botoșani, au fost grav rănite după ce o explozie a avut loc în casa în care se aflau. Minorele au fost transportate la spital.