O limbă „a păcii”

23 octombrie 2021
O limbă „a păcii” jpeg

Multe acuzații grele se aduc limbii vizavi de starea de lucruri între oameni pe planetă. De la simple neînțelegeri individuale la războaie interne sau externe, limba pare să aibă ceva de spus în toate, iar „remediile” pentru așa ceva au diferit de-a lungul secolelor, numai ideea fundamentală din care se hrănesc a rămas aceeași: limba influențează gîndirea. Astăzi avem „soluția” corectitudinii politice, însă la prezent mă voi referi în alt articol. În textul anterior de la această rubrică am vorbit despre soluțiile trecutului mai îndepărtat: despre oamenii de știință ai veacului al XVII-lea și încercările lor de a inventa sisteme de comunicare „raționale”, capabile să desființeze barierele ridicate de faptul că omenirea nu vorbește o singură limbă. Convinși că limba adamică ar putea fi descoperită dacă s-ar putea reface drumul invers de la Babel, ei au creat sisteme bazate pe logică, matematică și reprezentări vizuale ale realității, raționînd în felul următor: lucrurile naturale și conceptele sînt clare, date dinainte, dar cuvintele ne împiedică să ajungem la ele; între limbă și matematică există o asemănare fundamentală: ambele lucrează cu un număr limitat de elemente minimale (calculul – cu numere, zece simboluri, plus un număr finit de operații matematice, iar limba – cu litere/sunete plus reguli finite de combinare), dar, prin repetarea unei operațiuni asupra rezultatelor succesive, se obține o infinitate de numere/mesaje; deci nu s-ar putea obține sensuri printr-o matematică a conceptelor?

Lumea se schimbă odată cu trecerea epocilor, iar secolul al XIX-lea e străbătut de un Zeitgeist cu totul diferit, secularizant (acum își publică și Darwin teoriile). Omul și lucrurile lui sînt reevaluate, soluția unei limbi universale ar putea veni de la ele. În loc să disprețuiești limbile naturale, încercînd să construiești un sistem de comunicare diferit, de la zero, poate ar fi o idee mai bună să pui laolaltă elemente de construcție deja existente (studiul comparatist, început în secolul precedent, deja trasase legături de rudenie între limbile indo-europene). În plus, țelul e mai pragmatic, mai realist: o limbă unică accesibilă oricui pentru a ne putea înțelege cu oricine. Aceasta înseamnă un sistem gramatical predictibil (fără neregularități de formă), un vocabular cît mai mic și un inventar mare de afixe care, prin atașare la cuvintele primare, să ducă la un număr cît mai mare de derivate. O structură modulară regulată, cum am zice azi, ca o mobilă în care, distribuind diferit componentele, obții o varietate de forme, numai că, în loc de rafturi, articulezi elemente lingvistice.

Volapük și Esperanto sînt două astfel de încercări. Prima este o limbă inventată în 1879, de către un preot german care susține că, într-o noapte, a primit prin revelație divină instrucțiuni clare de a crea o limbă universală. Vocabularul e bazat mai ales pe engleză (parțial pe germană), însă ortografia neinspirată (trei vocale au umlaut) ascunde de multe ori acest lucru. Numele provine din germanul Volk (popor), vola fiind genitivul, urmat de pük, de la englezescul speak (a vorbi). Arika Okrent, în In the Land of Invented Languages / Pe tărîmul limbilor inventate, dă mai multe exemple: löf/love (iubire), smül/smile (zîmbet), blöf/proof (dovadă), seplänön/explaining (explicare). Iată cum apare cuvîntul pük în derivate: motapük/mother tongue (limbă maternă), püked/sentence (propoziție), möpüked/ polyglot (poliglot), pükon/to speak (a vorbi).

Substantivele, adjectivele și pronumele au, în toate cazurile (nominativ, genitiv, dativ și acuzativ), aceleași terminații, pluralul se marchează printr-un -s adăugat singularului. Verbul are o mulțime de afixe – Harris și Taylor menționează, în Landmarks in Linguistic Thought I, 550.440 de forme separate, dar regulate. Avantajul regularității în limbă este uriaș: formele gramaticale ale cuvintelor pot fi deduse, nu trebuie învățate pe dinafară, numai că, în cazul de față, bietele cuvinte de bază sînt copleșite de mulțimea de prefixe și sufixe. Limba a avut, la vremea ei, un succes uriaș, mai ales în Germania, dar și în Anglia și Franța, și chiar în Statele Unite. Azi există un site dedicat pe Internet pentru entuziaștii din prezent și pentru cei care vor să învețe limba. De curiozitate, iată cum poți număra de la 1 la 10 în Volapük: bal, tel, kil, fol, lul, mäl, vel, jöl, zül, deg.

Esperanto a fost creată de Ludwik Zamenhof, evreu rus născut în 1859, în Bialystok (parte a Poloniei de azi), un oraș în care locuiau patru etnii diferite (germani, ruși, polonezi și evrei) care trăiau în ostilitate încrucișată. Copil marcat de atmosfera sumbră, Zamenhof a crescut cu convingerea că valorile diferite provin din limba diferită. În 1887, publică o broșură intitulată Lingvo internacia, o semnează „Dr. Esperanto” (cel ce speră) și o dă lumii renunțînd la orice drept asupra ei, considerînd-o un bun al întregii societăți. În interior se află o limbă „a păcii”, cu aproximativ 900 de cuvinte în vocabular și un sistem de 16 reguli gramaticale (pentru întreaga descriere voi folosi informațiile Arikăi Okrent). Designul se bazează pe rădăcini și afixe, la fel ca Volapük. Substantivele se termină în -o, adjectivele în -a, adverbele în -e: vero (adevăr), vera (adevărat), vere (cu adevărat). Verbele se termină toate în -i, iar timpul verbal e marcat prin terminații: prezentul cu  -as ,trecutul cu -is, viitorul cu -os: (mi) faras, faris, faros = (eu) fac, am făcut, voi face. Antonimul oricărui cuvînt se face prin prefixul mal-: bona-malbona (bun-rău), estimi-malestimi (a stima – a disprețui). Nimic nu se schimbă, rădăcini sau afixe, în uz, totul e ușor recognoscibil, iar autorul nu pierde timpul explicînd formarea cuvintelor ci lasă interlocutorul să-și dea seama, pe baza unor minime informații, cum merge întreaga poveste și să învețe singur prin exemple: Mi ne scias kie lasis la bastonon = Nu știu unde mi-am lăsat bastonul.

Nominalizat de paisprezece ori la Premiul Nobel pentru Pace, Zamenhof a lăsat o limbă al cărei vocabular a continuat să se îmbogățească, avînd azi peste două milioane de vorbitori în întreaga lume. Se pare că însuși George Soros a învățat limba de la tatăl lui, în adolescență predicînd dintr-o Biblie esperantistă în faimosul Hyde Park din Londra, în Speaker’s Corner. Azi, vorbitorii se întîlnesc online, pe rețelele sociale. Platforma Duolingo, total gratuită, a fost creată pentru oricine vrea să învețe limba și să se conecteze cu restul comunității din întreaga lume.

Peste două sute de limbi artificiale, mai mult sau mai puțin complexe, au răsărit pe mapamond de la sfîrșitul secolului al XIX-lea și pînă cînd a izbucnit al Doilea Război Mondial, făcînd necesară distincția dintre o limbă auxiliară (auxiliary language/auxlang) și una construită (constructed language/conlang), în funcție de scop. Comunitatea auxlang-erilor e compusă din artizanii/utilizatorii unei limbi artificiale menite a funcționa în lumea reală (cum sînt cele descrise în articolul de față); conlang-erii alcătuiesc, dezvoltă și utilizează limbi artificiale destinate lumii ficționale (limba elfilor din cărțile lui Tolkien sau limba klingoniană din seria Star Trek – The New Generation). Despre acestea, însă, în articolul de săptămîna viitoare.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: Ludwik Zamenhof (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Smartphone cu aplicația TikTok FOTO Shutterstock jpg
TikTok a oferit Comisiei Europene informații privind alegerile din România. Executivul UE urmează să stabilească următorii pași
TikTok a răspuns Comisiei Europene în legătură cu situația alegerilor prezidențiale din România. Executivul UE urmează să analizeze răspunsurile înainte de a decide pași ulteriori, inclusiv sancțiuni, dacă este cazul.
image png
Silviu Prigoană și-a presimțit moartea? Ce declarații a făcut „Regina Întunericului”
A trecut mai bine de o lună de zile de la moartea lui Silviu Prigoană, iar noi detalii despre înmormântarea sa ies abia acum la suprafață. Gabriela Lucuțar, bună prietenă cu regretatul afacerist și patroana firmei de pompe funebre care s-a ocupat de fineraliile acestuia, face noi dezvăluiri.
romania mondiale jpg
Val de critici după tragerea la sorți a preliminariilor CM 2026. Românii, aspru criticați: „Sunt aroganți și lipsiți de respect”
România și-a aflat recent adversarele din preliminariile Campionatului Mondial 2026, fiind repartizată în grupa H alături de Austria, Bosnia și Herțegovina, Cipru și San Marino.
venice 2855264 1280 jpg
„Este ca o creastă punk în mijlocul Lagunei”: Unde a apărut cea mai nouă insulă din Europa?
În mijlocul lagunei venețiene, un fenomen unic a surprins atât comunitatea științifică, cât și pe localnicii care obișnuiau să viziteze această zonă de-a lungul anilor.
Isak Andic Foto Getty Images jpg
Fondatorul lanțului de modă Mango a murit la vârsta de 71 de ani, în urma unui incident petrecut pe munte
Isak Andic, fondatorul miliardar al lanțului de modă Mango, a murit sâmbătă într-un accident, potrivit companiei.
Marius Oprea FOTO Mediafax Foto Eduard Vinatoru jpeg
Marius Oprea, istoric, despre manipulare „Ești capabil să judeci tu, sau judecă Tik-tok-ul ori un cal alb pentru tine, tot aia e“
Istoricul Marius Oprea a explicat într-un interviu pentru „Weekend Adevărul“ că, spre deosebire de comunism, când nu puteai să îți exprimi în mod liber opiniile, în prezent, dacă nu ai discernământ și o cultură a faptelor, lași influencerii să aleagă pentru tine.
zurabisvili x png
Criza din Georgia se adâncește. Preşedinta în funcție refuză să părăsească postul şi îndeamnă la noi proteste
Premierul georgian Irakli Kobahidze a cerut demisia președintei Salomé Zurabișvili după alegerea unui nou șef al statului în Parlamentul de la Tbilisi.
Crin Antonescu FOTO FAcebook Antonescu
Crin Antonescu vrea ca viitorul preşedinte al Senatului să fie interimar la Cotroceni. „Se creează impresia că Iohannis stă cât vrea”
Crin Antonescu, fostul preşedinte al PNL, spune că „nu există nicio candidatură” a sa la alegerile prezidenţiale. Acesta a mai susținut că „ar fi ideal” ca viitoarea coaliţie de guvernare să aibă un singur candidat la prezidenţiale.
Craciun copii jpg
Diana Miron, psiholog: „Trăim într-o epocă a consumerismului și multe lucruri devin rele pentru că pierd măsura“
Sărbătorile pot deveni copleșitoare din cauza presiunii sociale și personale de a fi fericiți. Goana după cadouri și alimente, care multe ajung la coșul de gunoi, ne dau în acele zile sentimentul că am intrat în spiritul Crăciunului, dar acest trend ne costă nu numai la buzunare, ci și timp și nervi