„Netățenii” din McTot

3 ianuarie 2022
„Netățenii” din McTot jpeg

În volumul său, Language, lingvistul american Edward Finegan scrie că, la sfîrșitul anilor ’80, compania Quality Inns a vrut să lanseze un lanț de hoteluri standardizate și ieftine, sub un nume nou – „McSleep Inn”. McDonald’s a protestat față de folosirea particulei Mc, iar cazul a ajuns în instanță. Întrebarea la care trebuia găsit un răspuns oficial era dacă Mc devenise prefix uzual în limba americanilor, cu sens independent de asocierea sa cu McDonald’s. Cele două corporații și-au angajat lingviști – Roger Shuy pentru Quality Inns și David Lightfoot pentru McDonald’s –, care au folosit textele jurnalistice ale vremii drept corpus de analiză pentru găsirea de dovezi. Shuy a citat multe exemple (McFood, McFashion, McFuneral, McLaw, McMedicine etc.) folosite de jurnaliști fără nici o referire la McDonald’s pentru transmiterea sensurilor „fundamental”, „convenabil”, „ieftin”, „standardizat”. Lightfoot a susținut că sensurile invocate sînt caracteristice pentru McDonald’s și reputația sa, că aluzia e mereu la McDonald’s și la specificul său. Judecătorul a spus că a văzut ziarele relatînd cum acest caz a ajuns la McTribunal, ceea ce pe el însuși îl transformă în McJudecător și că, în McOpinia sa, ne aflăm într-o eră a „gratificației imediate”, în epoca lui McTot. În final a decis că noul lanț de hoteluri nu se poate numi „McSleep Inn”.

La conflictele juridice din jurul cuvintelor mă voi întoarce spre sfîrșitul acestui text; deocamdată, aș vrea să răspund la întrebarea: ce faci cînd ai nevoie de cuvinte noi? Ca și în viață, cînd ai nevoie de ceva, fie iei de la alții cu împrumut (impropriu concept în știința limbii, de vreme ce o cultură nu mai dă înapoi împrumuturile lingvistice), fie îți faci singur. O mențiune aici: într-o limbă, gramatica e sistem închis, nu mai face schimb cu mediul (dacă îmi este îngăduită analogia cu termodinamica), e scheletul care trebuie să reziste neschimbat – prepozițiile, conjuncțiile, articolele ș.a. Sistem deschis e doar vocabularul. Revenind acum, cînd îți faci singur propriile cuvinte, ai două opțiuni: fie le inventezi de la zero (fenomen destul de neobișnuit), fie le alcătuiești din ce ai deja la dispoziție. Acest din urmă caz presupune surse și procedee clasice (cuvinte pe care le afixezi, le compui, le conversionezi), dar și unele neașteptate, care arată o mare disponibilitate spre creativitate din partea masei vorbitorilor și la care aș vrea să mă opresc un pic în articolul de față.

În cazul de mai sus, Mc e o prescurtare de la Mac, un prefix specific numelor proprii scoțiene și irlandeze, avînd sensul de „fiul lui” (cum întîlnim în numele românești de tipul Aluigheorghe). Din întrebarea asupra căreia judecătorul trebuie să decidă deducem că, întreg sau nu, un nume propriu poate deveni oricînd substantiv comun. Cu toții cunoaștem cuvinte ca jeanși, (pîine) graham, (material) denim, (măr) ionatan, (pavaj din) macadam, sandviș, dar puțini știu că, la origine, toate acestea au fost nume proprii: cuvîntul englezesc jean este o adaptare din engleza medievală a numelui Genoa (orașul italienesc Genova) din sintagma originală Genoa fustian, care desemna un material aspru fabricat acolo demult; pîinea graham (transcriu în alfabet românesc pronunția – /GRE-ăm/ –, dar nu vă sfătuiesc să cereți așa la brutărie) vine de la Sylvester Graham, predicator prezbiterian din secolul al XIX-lea, care ținea discursuri publice despre importanța unei diete pe bază de cereale și fără proteină animală, lucru care îl făcea ținta protestelor furioase ale brutarilor și măcelarilor din orașele pe unde trecea; denim, materialul din care sînt făcuți blugii, are legătură cu orașul din franțuzescul serge de Nîmes; mărul din soiul ionatan a fost descoperit întîmplător, la 1826, crescînd la o fermă, iar președintele de atunci al Societății de Horticultură din Albany, New York, l-a numit „Jonathan”, după prenumele celui care i l-a arătat prima oară; piatra spartă și compactată folosită la pavarea unui drum se numește macadam după numele inventatorului său scoțian, John L. McAdam; iar sandvișul poartă cu sine amintirea Lordului Sandwich care, în lipsă cronică de timp, și-a pus, într-o zi, prînzul între două felii de pîine.

Americanii mănîncă baloney – parizer, o adaptare după Bologna, și wieners, niște cîrnați afumați care își iau numele de la Viena (Wien), și frankfurters – un alt sortiment (cîteodată numit doar frank), în care se recunoaște numele orașului german Frankfurt. Foarte interesant e parcursul unui cuvînt din seria de bunătăți saxone: hamburger. La origine, desigur, e o specialitate făcută în Hamburg, în care vorbitorii de engleză au „identificat” cuvîntul ham și au produs, mai departe, burger, pe care l-au combinat apoi, în funcție de ingredientul principal: cheeseburger, chickenburger, fishburger, vegeburger. Statisticile arată că substantivele comune englezești care provin din nume proprii (de oameni, de locuri etc.) sînt peste 500, iar numărul continuă să crească. Extinderea sensului de la particular la general prin metonimie, care stă la baza acestui mod de îmbogățire a vocabularului, nu e o problemă strict de limbă, ci reflectă mai mult un proces cognitiv. Adițional se pot semnala o mulțime de procedee lexicale care demonstrează, pe lîngă creativitatea vorbitorilor de engleză (mai ales americană, ar trebui să precizez), o mare flexibilitate a limbii și a gîndirii. Astfel, se decupează părți din cuvinte sau sintagme, ca o consecință a unei tendințe din psihicul colectiv setat pe scurtime (fondul moștenit, de cuvinte anglo-saxone, este mai ales monosilabic): influenza<flu, taximeter-cabriolet<cab, public house<pub. Se abreviază tot felul de elemente, iar acronimele capătă statut independent și participă ulterior la alte procese de neologizare: printre cele mai noi exemple (sînt cu sutele) se numără yuppie< y(oung) u(rban) p(rofessional), alcătuit în analogie cu hippie, și nimby<n(ot) i(n) m(y) b(ackyard) – persoană sau grup care se opune ca un lucru să aibă loc în apropierea reședinței proprii (de exemplu, construirea unei fabrici, închisori, clinici de psihiatrie etc.). Cuvinte și părți de cuvinte se contopesc între ele: netizen, format din prescurtarea cuvîntului Internet și citizen, desemnează orice persoană care participă la viața online – (un „netățean”?) – care apoi trebuie să își însușească și o netiquette, niște reguli de comportament online.

Engleza americană este, de ceva vreme, varianta națională dominantă, influența ei globală nu este privită cu ochi buni peste tot, iar americanii sînt acuzați de imperialism cultural. În 1995, Prințul Charles al Marii Britanii s-a plîns că engleza americană amenință corectitudinea și decența limbii („proper English”) pentru că vorbitorii ei ar avea obiceiul de a inventa tot felul de substantive și verbe „care nu ar trebui să existe”. Atitudinea lui contrastează cu opinia îngăduitoare exprimată de personalitățile britanice din lumea literelor care au format, în 1913, Society for Pure English – Sir Walter Raleigh, Logan P. Smith, Henry Bradley și Robert Bridges: limba, democratică în caracter și origine, este vie și trebuie lăsată să se dezvolte (interesantă e și observația lor: cei mai buni făuritori de cuvinte sînt clasele needucate, nu oamenii de știință). E firesc ca atitudinea omului, în general, față de schimbarea care are loc în limbă să varieze de la acceptarea entuziastă la respingerea netă, însă istoria limbii demonstrează clar că vorbitorul individual nu are, în această privință, nici o putere în fața masei. Un cuvînt nou poate porni de la oameni educați sau de la oameni lipsiți total de educație, acest lucru nu contează: limba chiar este o democrație la care participă absolut toți vorbitorii, și nici un individ nu poate decide pentru ceilalți care invenții lexicale vor supraviețui și care nu, judecate fiind după norme de „corectitudine” sau „decență” care nu sînt intrinseci limbii, nu sînt criterii lingvistice. Odată creat, anonim și colectiv, cuvîntului i se dă drumul să circule liber în lume și să reziste sau nu, fiind al tuturor. Nimeni nu poate emite pretenții de exclusivitate asupra lui, iar această constatare ne readuce la conflictul juridic cu care am început textul de față.

În anii ’90, fabricantul motocicletelor Harley-Davidson nu a reușit să interzică, prin hotărîre judecătorească, folosirea de către un atelier de reparat motociclete (care se numea Hog Farm) a cuvîntului hog („mistreț”), cu sensul argotic de „motocicletă”, creat din cauza suprapunerii cu abrevierea H.O.G. (Harley Owners Group). Sentința nefavorabilă citează, printre altele, un precedent: inventatorul „limbii logicii” Loglan – din log(ical) + lan(guage) –, James Cooke Brown, ajunsese, un pic mai devreme, în fața tribunalului, în încercarea de a opri folosirea acestui nume, și chiar a limbii, de către alții. Studiourile Paramount susțin că dețin limba klingoniană, creată pentru Star Trek, ceea ce înseamnă, cel puțin în teorie (nu știu dacă cineva vrea să afle pe propria piele) că, dacă scrii și apoi publici o poezie în această limbă inventată, ai nevoie de licență ca să o descrii ca fiind „klingoniană”. Google e nume de companie și e marcă protejată, dar a devenit deja verb în vocabularul tuturor celor care caută ceva pe Internet. Pînă unde merge, așadar, dreptul de copyright în probleme de limbă? Se pare că acele cuvinte, nume sau sintagme care identifică mărci (google, frisbee, xerox, jacuzzi, super glue, vaselină, jeep, jet ski, photoshop, ping-pong, bandă scotch, teflon) pot fi folosite generic doar de masa mare a vorbitorilor, nu și de cei care reprezintă competiția. Înte timp, avem și reversul: cuvinte ca aspirină, celofan și termos, inițial mărci, și-au pierdut protecția legală pentru că au devenit substantive comune. Lucruri interesante se petrec în lume, în epoca lui McTot, ceea ce înseamnă că lucruri interesante se petrec și în limbă, reflexia ei fidelă.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.
63577598 1004 webp
Frigul, arma Rusiei împotriva transnistrenilor
Parlamentul de la Chișinău a instituit stare de urgență în sectorul energetic, pentru ca Guvernul să poată ajuta populația din Transnistria să evite o catastrofă umanitară generată de Rusia în plină iarnă.
hariclea darclee
14 decembrie. Ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena Operei Mari din Paris. Sărăcia cruntă în care avea să sfârșească
Pe 14 decembrie, în 1280 a avut loc prima atestare documentară a orașului Sighișoara. În 1918 s-a născut Radu Beligan, iar în 2013 a murit Peter O'Toole. 14 decembrie este și ziua în care soprana română Hariclea Darclée a debutat pe scena internațională.
TikTok aplicatie smartphone steag china SUA FOTO Shutterstock
Android și Apple trebuie să elimine TikTok din toate magazinele de aplicații din SUA. Avertismentul a doi parlamentari
Gigantul american în domeniul tehonologiei, Alphabet, trebuie să fie gata de a elimina TikTok din magazinele mobile de pe Android și Apple din SUA pe 19 noiembrie, au declarat doi parlamentari americani într-o scrisoare adresată directorilor executivi ai companiilor.
junjun1 jpeg
Ursulețul care a cucerit inimile tuturor! Are 11 luni și jucăria lui preferată este o anvelopă
Are numai 11 luni, însă deja a devenit faimos de-a lungul întregii lumi! Este vorba despre noua vedetă de la Zoo Shanghai, ursulețul Junjun! Oameni din toate colțurile Chinei merg în vizită la grădina zoologică a orașului Shanghai pentru a-l admira pe ursulețul Junjun!
dumitru costin foto shutterstock
Președintele BNS anunță restructurări în sistemul bugetar: „Am constatat cu amărăciune că aproape un etaj întreg venea la muncă după ora 10:00”
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin anunță că ar putea avea loc restructurări de personal în sistemul bugetar, dacă nu se va aplica o reformă fiscală „consistentă”
George Simion FOTO Inquam Photos/George Călin
George Simion nu va candida la prezidențialele din 2025, dar va susține candidatura lui Călin Georgescu
Președintele AUR, George Simion, a anunțat că nu va depune candidatura pentru funcția de președinte al României în 2025 și va susține candidatura lui Călin Georgescu. Totuși, liderul AUR a precizat că partidul său are un „plan B” în cazul în care candidatura lui Georgescu va fi respinsă de BEC.
michael jackson jpg
Piese ale lui Michael Jackson, care nu au fost lansate niciodată, găsite într-un depozit abandonat
O colecţie de casete inedite cu Michael Jackson a fost găsită de un cunoscut colecționar de obiecte muzicale, Gregg Musgrove, într-o unitate de depozitare din San Fernando Valley, aparţinând producătorului muzical Bryan Loren. Melodiile nu au fost niciodată lansate.