Literatură, trufe, lozinci

Emil BELU
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

În Amintiri deghizate de O. Crohmălniceanu (Editura Humanitas, 2012), dau peste un fragment care mi-a stîrnit curiozitatea: „Într-o zi, Cioculescu m-a interogat: Domnule, știi ce înseamnă o ediție truffée? La semnele mele de ignoranță a venit cu explicațiile de rigoare. Pe lîngă tirajul redus, numerotat, și hîrtia de lux, se adaugă tuturor volumelor un supliment în raritate. Au cîte o scrisoare manuscris a autorului, sau niște corecturi olografe ale lui, cîteodată file nedate vreodată publicității. Stai să-ți arăt o ediție truffée, s-a încălzit subit Cioculescu și, după ce a cotrobăit puțin prin rafturile bibliotecii, mi-a pus în față un exemplar al Jocului secund, Ion Barbu, așa cum avea mîndria singur să dețină...”. 

Nu am pasiunea bibliofiliei, dar truffée, numele franțuzit al unui palier de excepție al acestei pasiuni, mi-a adus aminte de românescul  „trufă”, un cuvînt care îmi trezește nostalgii. 

Ignorant în subtilitățile culinare ale acestei ciuperci – trufanda de excepție! –, m-am trezit pus în fața unei mirări financiare, în loc de una gastronomică, cum se cuvenea. În primăvara anului 1990, la intrarea unui restaurant berlinez, trona o reclamă-meniu unde, la loc de cinste, figurau trufele (Trüffel), într-o mare varietate de „momeli” culinare, imposibil de decodat (für mich!) în acel straniu idiom teuton. Prețurile diverselor preparate din acest miraculos produs mi s-au părut exagerate, deși nu gustasem niciodată așa ceva, iar etaloanele de raportare îmi lipseau. Dar ce nu este excesiv pentru unul căruia îi șuieră vîntul prin buzunare? 

Cum era prima mea ieșire în acel mult visat Occident, minora întîmplare a trecut în umbra belșugului de surprize ce aveau să urmeze. Dar, cum se întîmplă adesea, ea renaște la insesizabile stimulente ale cotidianului. 

Mult mai tîrziu, într-o emisiune a unui canal de televiziune canadian, am văzut ravagiile făcute de mistreți în arealurile forestiere bogate în trufe. Pămîntul scormonit adînc în jurul copacilor și arboretul distrus erau semnul vizibil al trecerii lor.

Dacă mistrețul poate găsi trufe, omul și-a pus firesc întrebarea: de ce nu ar putea găsi și porcul domestic? Așa s-a trecut la dresarea godacului din gospodărie. Probabil că și aici sînt rase preferențiale, dar dresorii sînt secretoși în informații. Mirosul dezvoltat al porcului domestic este motorul căutărilor, el intuind cu o aproximație destul de bună locul unde e ascunsă comoara, iar dresorul, cu mare atenție, o scotea din pămînt cu mica lui unealtă, un fel de hîrleț minuscul. Se spune că porcii sînt mai eficienți în căutări decît cîinii, dar dresajul lor e mult mai dificil, în special dezvățul de a nu mînca trufandaua descoperită. Apoi, transportul cu mașina pune probleme, mai ales că unii dintre ei au greutăți apreciabile. 

Cîinii special dresați, în ciuda unui randament mai scăzut, rămîn, de departe, favoriții acestor căutări. Dresajul cîinilor e un proces anevoios, care cere timp și perseverență, iar pasionații acestei curioase îndeletniciri, ce aduce mai degrabă a aventură, le au pe amîndouă. Cățeii sînt obișnuiți cu mirosul specific de la naștere, iar un procedeu curent constă în ungerea țîțelor la care sug cu o cremă obținută din trufe, pentru a-i iniția de mici în asemenea căutări. Apoi, crescînd, li se pun în mîncare tot felul de extracte din trufe, aceste ciuperci comestibile, care seamănă mai mult cu cartoful decît cu ciupercile obișnuite pe care le cunoaștem mai bine. Privilegiate pentru dresaj sînt cîteva rase, printre care favorite sînt Lagotto Romagnolo, Visla, Pointer. Inițierea, destul de banal, începe cu o cîrpă îmbibată în ulei de trufe, care e pusă într-un înveliș protector, apoi e ascunsă în pămînt, iar cîinele este îndemnat să o caute. Cu timpul, antrenamentul se mută în pădure, iar simulările anterioare se convertesc în căutări adevărate.

În Europa, de departe, Franța și Italia sînt favoritele trufelor de calitate. Trufele albe din Périgord, delicatesă franțuzească foarte căutată, sau alta, italiană, Tuber Magnatum Pico, din Piemont, regina trufelor, se zice, fac deliciul gurmeților. Ei nu se uită la preț: mii de euro pe kilogram, dar există și exemplare de excepție care depășesc suta de mii de euro. Desigur, favorizații unui asemenea regal culinar sînt cei cărora statutul social le permite răsfățul. Într-un magazin specializat, dacă te bate gîndul degustării, ți se dau numai cîteva grame – porție farmaceutică! –, plătite anticipat, desigur. Recolta, în general redusă, nu-i descurajează pe cei devotați acestor insolite căutări, iar pasiunea e răsplătită de oferta pieței. La o asemenea comoară, mai e nevoie imperioasă și de iscusiți bijutieri-bucătari, capabili să transforme „diamantul negru”, o generică denumire a trufei, în „diamant culinar”, adăugîndu-i prețioase carate.   

Inevitabil, evocarea acestor căutători de trufandale m-a trimis cu gîndul la febrilele căutări ale cîinilor special dresați din aeroporturi, care identifică bagajele ce conțin droguri. Rasa Sniffer pare a fi cea mai recomandată pentru detectarea drogurilor dure, datorită mirosului foarte dezvoltat. Există cîini la care intensitatea mirosului este de zece mii de ori mai mare decît a omului! Tragedia este că acestor cîini, pentru a-și păstra aptitudinile olfactive, li se dau curent droguri, iar cu ceva timp înainte de a fi scoși la „muncă” sînt privați de porția cotidiană, de aceea caută disperați valizele cu probleme pe căile de rulare. Despre dresajul lor nu se suflă o vorbă – secretul lui Polichinelle! Se spune, lucru credibil, că acești cîini au o viață foarte scurtă, cîțiva ani numai, deci sînt sacrificați cu bună știință.

Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.
p 21 adevarul ro jpg
Daruri
În ziua de 23 august a.c., fondatorul revistei noastre, dl Andrei Pleșu, a împlinit o vîrstă dintre acelea care cer jubileu.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.