Literatură, trufe, lozinci

Emil BELU
Publicat în Dilema Veche nr. 1023 din 16 noiembrie – 22 noiembrie 2023
image

În Amintiri deghizate de O. Crohmălniceanu (Editura Humanitas, 2012), dau peste un fragment care mi-a stîrnit curiozitatea: „Într-o zi, Cioculescu m-a interogat: Domnule, știi ce înseamnă o ediție truffée? La semnele mele de ignoranță a venit cu explicațiile de rigoare. Pe lîngă tirajul redus, numerotat, și hîrtia de lux, se adaugă tuturor volumelor un supliment în raritate. Au cîte o scrisoare manuscris a autorului, sau niște corecturi olografe ale lui, cîteodată file nedate vreodată publicității. Stai să-ți arăt o ediție truffée, s-a încălzit subit Cioculescu și, după ce a cotrobăit puțin prin rafturile bibliotecii, mi-a pus în față un exemplar al Jocului secund, Ion Barbu, așa cum avea mîndria singur să dețină...”. 

Nu am pasiunea bibliofiliei, dar truffée, numele franțuzit al unui palier de excepție al acestei pasiuni, mi-a adus aminte de românescul  „trufă”, un cuvînt care îmi trezește nostalgii. 

Ignorant în subtilitățile culinare ale acestei ciuperci – trufanda de excepție! –, m-am trezit pus în fața unei mirări financiare, în loc de una gastronomică, cum se cuvenea. În primăvara anului 1990, la intrarea unui restaurant berlinez, trona o reclamă-meniu unde, la loc de cinste, figurau trufele (Trüffel), într-o mare varietate de „momeli” culinare, imposibil de decodat (für mich!) în acel straniu idiom teuton. Prețurile diverselor preparate din acest miraculos produs mi s-au părut exagerate, deși nu gustasem niciodată așa ceva, iar etaloanele de raportare îmi lipseau. Dar ce nu este excesiv pentru unul căruia îi șuieră vîntul prin buzunare? 

Cum era prima mea ieșire în acel mult visat Occident, minora întîmplare a trecut în umbra belșugului de surprize ce aveau să urmeze. Dar, cum se întîmplă adesea, ea renaște la insesizabile stimulente ale cotidianului. 

Mult mai tîrziu, într-o emisiune a unui canal de televiziune canadian, am văzut ravagiile făcute de mistreți în arealurile forestiere bogate în trufe. Pămîntul scormonit adînc în jurul copacilor și arboretul distrus erau semnul vizibil al trecerii lor.

Dacă mistrețul poate găsi trufe, omul și-a pus firesc întrebarea: de ce nu ar putea găsi și porcul domestic? Așa s-a trecut la dresarea godacului din gospodărie. Probabil că și aici sînt rase preferențiale, dar dresorii sînt secretoși în informații. Mirosul dezvoltat al porcului domestic este motorul căutărilor, el intuind cu o aproximație destul de bună locul unde e ascunsă comoara, iar dresorul, cu mare atenție, o scotea din pămînt cu mica lui unealtă, un fel de hîrleț minuscul. Se spune că porcii sînt mai eficienți în căutări decît cîinii, dar dresajul lor e mult mai dificil, în special dezvățul de a nu mînca trufandaua descoperită. Apoi, transportul cu mașina pune probleme, mai ales că unii dintre ei au greutăți apreciabile. 

Cîinii special dresați, în ciuda unui randament mai scăzut, rămîn, de departe, favoriții acestor căutări. Dresajul cîinilor e un proces anevoios, care cere timp și perseverență, iar pasionații acestei curioase îndeletniciri, ce aduce mai degrabă a aventură, le au pe amîndouă. Cățeii sînt obișnuiți cu mirosul specific de la naștere, iar un procedeu curent constă în ungerea țîțelor la care sug cu o cremă obținută din trufe, pentru a-i iniția de mici în asemenea căutări. Apoi, crescînd, li se pun în mîncare tot felul de extracte din trufe, aceste ciuperci comestibile, care seamănă mai mult cu cartoful decît cu ciupercile obișnuite pe care le cunoaștem mai bine. Privilegiate pentru dresaj sînt cîteva rase, printre care favorite sînt Lagotto Romagnolo, Visla, Pointer. Inițierea, destul de banal, începe cu o cîrpă îmbibată în ulei de trufe, care e pusă într-un înveliș protector, apoi e ascunsă în pămînt, iar cîinele este îndemnat să o caute. Cu timpul, antrenamentul se mută în pădure, iar simulările anterioare se convertesc în căutări adevărate.

În Europa, de departe, Franța și Italia sînt favoritele trufelor de calitate. Trufele albe din Périgord, delicatesă franțuzească foarte căutată, sau alta, italiană, Tuber Magnatum Pico, din Piemont, regina trufelor, se zice, fac deliciul gurmeților. Ei nu se uită la preț: mii de euro pe kilogram, dar există și exemplare de excepție care depășesc suta de mii de euro. Desigur, favorizații unui asemenea regal culinar sînt cei cărora statutul social le permite răsfățul. Într-un magazin specializat, dacă te bate gîndul degustării, ți se dau numai cîteva grame – porție farmaceutică! –, plătite anticipat, desigur. Recolta, în general redusă, nu-i descurajează pe cei devotați acestor insolite căutări, iar pasiunea e răsplătită de oferta pieței. La o asemenea comoară, mai e nevoie imperioasă și de iscusiți bijutieri-bucătari, capabili să transforme „diamantul negru”, o generică denumire a trufei, în „diamant culinar”, adăugîndu-i prețioase carate.   

Inevitabil, evocarea acestor căutători de trufandale m-a trimis cu gîndul la febrilele căutări ale cîinilor special dresați din aeroporturi, care identifică bagajele ce conțin droguri. Rasa Sniffer pare a fi cea mai recomandată pentru detectarea drogurilor dure, datorită mirosului foarte dezvoltat. Există cîini la care intensitatea mirosului este de zece mii de ori mai mare decît a omului! Tragedia este că acestor cîini, pentru a-și păstra aptitudinile olfactive, li se dau curent droguri, iar cu ceva timp înainte de a fi scoși la „muncă” sînt privați de porția cotidiană, de aceea caută disperați valizele cu probleme pe căile de rulare. Despre dresajul lor nu se suflă o vorbă – secretul lui Polichinelle! Se spune, lucru credibil, că acești cîini au o viață foarte scurtă, cîțiva ani numai, deci sînt sacrificați cu bună știință.

Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...

Emil Belu este scriitor și trăiește în Canada.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Adevăratele pericole ale României descoperite de un vlogger australian Colaj YouTube Wesda
Vlogger australian în România: „Mi-am riscat viața vizitând Castelul Bran”. Ce spune despre romi, urși și capcane turistice
România, țara urșilor bruni, a miturilor despre Dracula și a peisajelor care îți taie răsuflarea, a fost adesea etichetată drept un loc periculos. Meme-uri care exagerează realitatea, povești alarmiste și prejudecăți adânc înrădăcinate contribuie la această reputație.
pexels aplicatie urmarire fertilitate png
Aplicațiile de urmărire a fertilității, din ce în ce mai populare în rândul femeilor. Acestea vin însă și cu mari riscuri
Un studiu publicat în Marea Britanie arată că din ce în ce mai multe femei care folosesc metode mai „naturale” de prevenire a sarcinii, cum ar fi aplicații de urmărire a ovulației, apelează la avort.
Secventa din Gadjo Dilo jpg
Conflictele barbare care au zdruncinat România după prăbușirea regimului Ceaușescu. Isprăvi tulburătoare, comise pe fondul intoleranței
Entuziasmul cu care era privită România în Occident după Revoluția din Decembrie 1989 a fost umbrit, în scurt timp, de un șir de evenimente tragice care arătau fața intolerantă a românilor, abia ieșiți din epoca regimului Ceaușescu.
Dr Iacob Felix Foto Wikipedia jpg
19 ianuarie: 120 de ani de la moartea medicului Iacob Felix, fondatorul școlii de igienă din România
La 19 ianuarie 1927, s-a născut Romica Puceanu, supranumită regina muzicii lăutăreşti. Tot într-o zi de 19 ianuarie, dar în anul 2015, a murit inventatorul Justin Capră, cel care a realizat prima versiune a „rucsacului-zburător“.
bicicleta, sala de fitness jpg
Cum să ai greutatea ideală fără diete și exerciții chinuitoare. Sfaturile unuia dintre cei mai importanți influenceri în domeniul fitnessului
O viață cu obiceiuri sănătoase este mult mai eficientă decât orice dietă atunci când vine vorba de slăbit. Cel puțin asta susține Ben Carpenter, un important influencer în domeniul fitness-ului. Acesta prezintă câteva sfaturi pentru o nouă viață, fără exces de greutate.
rezervisti jpg
Maghiarii se înghesuie la programul de pregătire militară. Campania „Îmi iubesc țara și o voi proteja” are un succes uriaș
Recruții înscriși în programul pentru rezerviști demarat de Ministerul Apărării din Ungaria au început săptămâna aceasta pregătirea. Programul de recrutare „Îmi iubesc țara și o voi proteja” a înregistrat cel mai mare număr de voluntari de când Ungaria a renunțat la serviciul militar obligatoriu.
australian open foto love tennis jpg
Românii au luat cu asalt Melbourne: 3 fete și 3 băieți pe tabloul principal al juniorilor
Dacă la senioare mai contăm doar la dublu pe Gabriela Ruse, pe tabloul juniorilor de la Melbourne sunt mai mulți români.
image png
Relația la distanță, un chin pentru o tânără de 27 de ani: „Cred că se culcă cu fosta lui iubită...”
Se spună că relațiile la distanță reprezintă o mare provocare pentru unul sau chiar ambii parteneri. Totuși, ce este de făcut în cazul în care una dintre părți nu este sinceră și joacă la două capete, încercând în același timp să manipuleze lucrurile în favoarea ei?
vaccin
Creșterea neîncrederii în vaccin - de ce tot mai mulți oameni pun la îndoială rezultatele imunizării
Vaccinurile Covid au salvat foarte multe vieți, dar asta nu i-a determinat pe oameni să aibă mai multă încredere în vaccinare, ci dimpotrivă. Cercetătorii au încercat să afle de ce a scăzut atât de mult încrederea în efectele vaccinării.