Limbajul emoțional

3 septembrie 2021
Limbajul emoțional jpeg

Gîndirea, percepția și mișcarea sînt privite ca facultăți separate în filozofia occidentală, spun George Lakoff și Mark Johnson, despre care am mai scris la această rubrică a Dilemei vechi: conceptele și formele de raționament bazate pe ele se presupune că ar aparține numai gîndirii. E adevărat că percepția furnizează informații rațiunii, iar mișcarea poate fi o consecință a gîndirii, dar nici un aspect al percepției sau mișcării nu face parte din gîndire. Concepția (formarea și folosirea conceptelor) a fost mereu văzută ca fiind un proces pur mental, spre deosebire de percepție și mișcare, care au o natură corporală. Cei doi (unul lingvist, altul filozof) propun ipoteza minții întrupate (embodied), care dizolvă distincția dintre percepție și concepție: proprietățile conceptelor sînt rezultatul alcătuirii biologice a creierului și trupului.

Urmează că limbajul, facultate exclusiv umană, e și el structurat și legat indisolubil de ceea ce experimentăm, prin trup, încă de la naștere. De altfel, acest punct de vedere asupra modului în care ne însușim limba maternă, numit „emergență prin întrupare” (emergence from embodiment), este susținut de studii recente care corectează sau completează cu date noi mai vechile teorii. Conform acestuia, există proprietăți înnăscute ale minții care permit limbii să se dezvolte cu ajutorul experienței (prin limbă înțelegînd aici atît sistemul virtual din mintea vorbitorului, cît și vorbirea). Venim pe lume echipați cu ceea ce ne trebuie ca să învățăm orice limbă de pe Pămînt la care am fi expuși social, însă ceea ce învățăm propriu-zis este dictat și modelat de mediul în care trăim, ca reacție atît la istoria personală, dar și la propriul temperament, astfel încît, așa cum va fi arătat în acest articol, cuvintele și emoțiile devin legate unele de altele și, mai mult, sînt reprezentate neural în fiecare dintre noi.

Abordările tradiționale ale modului în care decurge învățarea limbii materne sînt destul de „reci”: se dă prea puțină atenție (sau deloc) faptului că acest fenomen înseamnă infinit mai mult decît internalizarea unor forme sonore însoțite de sensuri, că achiziția limbii e dublată de construirea unui sine și a unei perspective asupra lumii. Din descrieri lipsesc referirile la viața emoțională a vorbitorului, iar comunicarea este privită mecanic, ca proces de codificare-decodificare bazat pe reprezentarea strict propozițională. La orele de gramatică, propoziția e descompusă în părți componente cu scopul de a scoate în evidență relațiile dintre cuvinte; succesul în comunicare echivalează cu refacerea întocmai, de către receptor, a schemei propoziționale din mintea emițătorului, trecîndu-se complet cu vederea că există sensuri mai adînci decît cele care țin de semantică.

Explicînd noutatea ipotezei emergenței – propuse de B. MacWhinney în 1999 – și rolul ei în procesarea limbajului, profesorul Timothy Jay, din care preiau o mare parte a informațiilor, precizează că limba este privită ca un proces de schimbare constantă a perspectivei: atunci cînd o persoană transmite un mesaj, interlocutorul îl înțelege doar dacă se pune în locul acesteia și privește lucrurile din punctul ei de vedere. Producerea și înțelegerea limbajului sînt procese întrupate, sensurile sînt întrupate (dacă mesajul e că Băiatul a deschis capacul și a scos broscuța din borcanul de sticlă, atunci o să înțelegi numai dacă îți imaginezi borcanul, capacul desfiletat, broscuța care iese etc.). Trebuie să amintesc aici cititorului că întruparea minții și, implicit, a limbii e posibilă datorită neuronilor-oglindă, cei care se dezvoltă după naștere, prin interacțiune cu mediul, și cărora le datorăm comportamentul empatic.

Poate cititorul își mai aduce aminte din unele articole anterioare că, la om (vorbitor sau utilizator de limbaje ale semnelor), limba este reprezentată neural și procesată în aria perisylviană stîngă, care cuprinde aria lui Broca (implicată în articularea mesajului, dar nu numai) și aria lui Wernicke (implicată în interpretarea mesajului, dar nu numai). Acestea ar fi de ajuns pentru reprezentarea și înțelegerea schemei propoziției despre care vorbeam mai sus. Dar, deși e adevărat că actul comunicării e asigurat mai ales de aceste module corticale dedicate, omul mai posedă un sistem de comunicare subcortical, considerat mai „primitiv”, mai vechi pe linie evoluționistă, responsabil de comportamentul care asigură supraviețuirea: sistemul limbic. Aici se reglează setea, foamea și dispoziția prin producerea de hormoni, aici se găsesc structuri implicate în procesarea comportamentului de motivare prin recompensă, în formarea obiceiurilor, a amintirilor. În hipocampus, de exemplu, se formează legături între neuroni prin care asociem amintiri cu senzații (mirosuri, gusturi etc.). Lîngă el, amigdala are rol central în reacțiile emoționale – plăcerea, frica, mînia, neliniștea.

J.T. Lamendella arată, într-un studiu celebru din 1977, că rolul sistemului limbic în comunicarea umană de orice tip nu e deloc de neglijat: el ar fi responsabil de cea mai mare parte a comunicării nepropoziționale (asociate cu reacțiile emoționale). Astfel, cercetătorul susține că emoția în vorbire vine din acele funcții limbice care și-au găsit o reprezentare lingvistică în principal în scopul exprimării afective. În vocabularul fiecărui vorbitor există un nucleu de cuvinte cu mare încărcătură emoțională care, deși stocate, cel mai probabil, cu restul lexemelor obișnuite, în „lexiconul” nostru mental din emisfera stîngă, au o legătură specială cu sistemul limbic. Legătura s-ar face, e de părere Lamendella, prin emisfera dreaptă, cea care nu e lipsită de sarcini legate de limbă, cum s-ar putea crede, ci e responsabilă de aspectele extralingvistice ale comunicării – anume, de calitățile afectiv-prozodice: identificarea vocii vorbitorului și a calității acesteia, a tonului, ritmului, accentului și a stării de spirit a vorbitorului. Interesant e și că, în cazurile (rare) extrem de severe de lezare cerebrală a modulelor corticale dedicate limbii, cînd facultatea vorbirii se pierde aproape total, iar pacientul suferă de aphasia universalis, vocabularul reține înjurăturile, dar și diverse versuri din poezioare și cîntecele învățate în copilăria timpurie.

Insultele, de exemplu, spune Jay, oferă descărcare emoțională celui care le proferează, dar provoacă și în interlocutor o reacție similară (sensul are elemente corelative fiziologice și comportamentale). Gradul în care este permisă în vorbire exprimarea afectivă diferă îndoit: personal și cultural. Exprimarea sentimentelor (în mod egal pozitive sau negative) este o problemă care ține, simultan, de temperamentul și educația vorbitorului, dar și de grupul social de care acesta aparține (se vorbește adesea despre răceala popoarelor nordice și de expansivitatea celor latine). O chestiune interesantă privește exprimarea emoțiilor la bilingvi: cei care învață sau cunosc deja o limbă străină știu că poate fi foarte frustrant să încerci să-ți exprimi emoțiile puternice în altă limbă decît cea maternă, iar aceasta se întîmplă pentru că limba străină e lipsită de legătura cu sistemul limbic. Studiile recente de imagistică prin rezonanță magnetică funcțională arată că limba maternă și limba străină, la subiecții adulți, operează neural cu module separate, care nu se suprapun pe nici o porțiune (cum se întîmplă, în schimb, la copiii mici care învață două limbi simultan). Această reprezentare neurală duală explică de ce emoțiile nu se simt la fel în ambele limbi, cea maternă rămînînd supapa ideală a planului emoțional.

Aceasta nu înseamnă, însă, că o limbă străină nu folosește la nimic cînd avem de transmis emoții autentice, dimpotrivă: studenții mei de la masterat au observat just că, atunci cînd trebuie să comunice informații foarte personale despre ei înșiși, despre sentimentele lor (sau cînd ar trebui să pronunțe cuvinte-tabu în română), au curaj mai mult dacă formulează mesajul în limba engleză. În acest caz se atenuează psihic emoția prin intervenția proceselor mentale necesare traducerii, care deviază calea neurală dinspre zonele subcorticale către cele corticale. Și pentru că menționam mai sus existența unor sensuri mai adînci decît cele semantice, să mai spun că nu trebuie să echivalăm vorbirea cu producerea de cuvinte ordonate corect sub toate aspectele. Vorbirea exprimă stări și emoții pe care le și trezește (prin neuronii-oglindă) în cei care ascultă – aceștia pot fi astfel manipulați. În piesa lui W. Shakespeare, Julius Caesar, Mark Antony ține un discurs celebru în care menționează obsesiv cît de onorabil e Brutus, ucigașul lui Cezar, doar pentru a transmite, prin mijloace care țin de retorică, un mesaj exact pe dos. Mai aproape de circumstanțele vieții noastre, intonația e fundamentală în transmiterea mesajului, ea putînd contrazice, pur și simplu, sensul lexical al acestuia și avînd prioritate în fața lui. Ce e mai aproape de inima omului contează mai mult decît ce e mai aproape de mintea lui, de aceea și există discursuri care se adresează lor, separat.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană. 

p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990 2021 jpeg
Subreprezentarea femeilor în politica românească: 1990-2021
Posibile dificultăți cu care se confruntă femeile în ascensiunea politică constau în responsabilitățile ce țin de familie, constrîngerile de timp,  standarde mai înalte privind femeile care intenționează să candideze, stereotipurile de gen, lipsa încrederii de sine, o rețea fragilă de sprijin, hărțuirea online și în social media.
Disuasiunea nucleară după Ucraina jpeg
Disuasiunea nucleară după Ucraina
Armele nucleare precise, de dimensiuni reduse, par atît de ușor utilizabile încît am ajuns să le considerăm normale.
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse jpeg
Un colaps moral și umanitar al culturii ruse
Asistăm la o recidivă teribilă a rasismului postimperial.
„Cei doi vor fi un trup“ jpeg
Răzbunarea lui Stolîpin. La Kiev
Este o nouă formă de societate civilă, mai fragmentată, dar mai conștientă de sine, formată din grupuri de cetățeni capabili să se informeze independent, să-și construiască propriile poziții, dar mai ales să acționeze în opoziție cu statul și cu elita birocratică.
Ce înseamnă apărarea Europei? jpeg
Ce înseamnă apărarea Europei?
„Întrebarea e cine conduce lumea. Numai războiul poate decide cu adevărat.“
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București jpeg
„Acționăm împreună pentru securizarea teritoriului NATO” – interviu cu Peer GEBAUER, ambasadorul Germaniei la București
„Permiteți-mi să spun foarte clar un lucru: acesta este războiul lui Vladimir Putin. Putin a început și a dezlănțuit acest război.”
Viitorul furat al Rusiei jpeg
Viitorul furat al Rusiei
Războiul său vizează întregul sistem european, care se bizuie, mai presus de toate, pe principiul inviolabilității granițelor.
Comunicarea muzicală jpeg
Comunicarea muzicală
Muzica e cel mai bun candidat la rolul de strămoș al limbajului, cu loc între funcțiile emisferei drepte, care se relaționează cu empatia și comuniunea, nu cu competiția și divizarea.
Alegerile libertății din Ungaria jpeg
Alegerile libertății din Ungaria
În ultimii zece ani, Orbán a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.