Învîrtire și învîrteală

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1000 din 8 iunie – 14 iunie 2023
image

De regulă, cunoașterea nu dă de-a dreptul peste lucrul pe care a pus ochii. Se apropie de el dîndu-i ocol, adică procedînd într-o manieră oarecum... circumspectă. (În termeni tehnici, unii gînditori ar zice că ea se realizează, mai curînd, în spirală, alternînd aprehensiunea cu comprehensiunea.) Altfel spus, ea este cercetătoare. Or, a cerceta (din lat. circitare „a da tîrcoale“) are a face, la origine, cu ideea de „cerc“ (< lat. circus). În schimb, forța brută se repede cu capul înainte înspre lucruri, ca berbecul...

În acest context, următorul caz ar putea să pară curios: în poemul Noaptea de decemvrie de Al. Macedonski (în care, la fel ca în Luceafărul lui Eminescu, se prezintă alegoric problema cunoașterii și condiția geniului), emirul din Bagdad pleacă spre Mekka, cetatea ideală (simbolizînd absolutul), și merge în linie dreaptă prin deșert, neabătut, sub soarele de foc, spre deosebire de drumețul „pocit, șchiop și searbăd“, care se deplasează pe un drum ocolitor, dar sigur, pe la umbră ș.a.m.d.

Neîndoielnic, imaginea aceasta exprimă cu totul altceva. Nu se mai referă aici poetul la procesul cunoașterii în sine, ci la deontologie sau etică, la lipsa de compromisuri, la imperativul categoric al celui care vrea să cunoască. „Păi da, ar putea replica vreun sceptic, dar uite că omul pocit, mai pe ocolișuri, mai pe la umbră, așa, ajunge totuși la Mekka, pe cînd emirul...“. Care Mekka? Neurmînd calea cea dreaptă (și grea), nici cetatea atinsă de el nu ar fi, de fapt, Mekka aceea autentică.

José Ortega y Gasset, vorbind despre modalitatea prin care se poate ataca o problemă filozofică, amintește uneori o secvență biblică: aceea în care evreii (conduși de Iosua) cuceresc cetatea Ierihonului. Zidurile acesteia se prăbușesc după ce evreii o ocolesc cîte o dată timp de șase zile și, apoi, de șapte ori în a șaptea zi, strigînd la un semn din toți rărunchii și trîmbițînd.

Cum spuneam mai sus, cunoașterea și (sau) cercetarea dau mai întîi roată chestiunii vizate, nu se reped orbește. În afara acestor „învîrtiri“ cercetătoare, absolut justificate în cîmpul științei, mai avem noi, românii, și „învîrtelile“, adică niște manevre (neoneste) în urma cărora se obțin niște profituri (individuale). Și „învîrteala“ este tot un soi de „învîrtire“ (căci aceasta este semnificația inițială a cuvîntului), dar cum va fi căpătat vorba respectivă accepția de azi, avînd de-a face și cu înșelăciunea?

Pe de o parte, cel care vrea să se strecoare undeva, cu gînduri necinstite, se învîrtește în jurul „obiectivului“, căutînd o intrare, o breșă etc. Pe de altă parte, ar putea fi vorba și de învîrtelile (învîrtirile) pehlivanilor, ale acelor acrobați din vechime care îi amețeau pe cei din public cu abilitatea lor de a se răsuci. Facem ce facem și ajungem tot la cerc, de vreme ce și circul își trage numele (trecînd prin fr. cirque) tot din lat. circus. Mai aproape de zilele noastre, și „experții“ în „alba-neagra“ îi derutează pe unii privitori (păgubiți, eventual) tot cu mișcări circulare.

În schimb, atunci cînd este la ananghie și-și caută scăparea ori ieșirea, chiar și încercuit fiind, împricinatul „dă din colț în colț“. Din cerc, „obiectivul“ s-a transformat în patrulater, căci toate liniile s-au făcut drepte.

Să încheiem cu cîteva observații de natură stilistică pentru a clarifica suplimentar distincțiile semantice discutate. Părintele lingvisticii moderne, Ferdinand de Saussure, afirma (cu mai bine de un secol în urmă) că limba se întemeiază pe diferențe (sau opoziții). Într-adevăr, una e vrăjirea, și alta e vrăjeala... La fel și în perechile învîrtire și învîrteală, lipire și lipeală, iubire și iubeală (vezi și mai vechiul drăgosteală) ș.a.m.d. Cuvintele care se termină în -eală (acolo unde există corespondentul cu -ire) au, de obicei, o semnificație (ori măcar o nuanță) peiorativă. Cînd dubletele în cauză nu-și dau coate, opoziția nu mai funcționează. De exemplu, nu (prea) se zice ostenire și obosire și, ca atare, nu mai sînt depreciative nici osteneală și oboseală.

Tot așa, ca să mai înaintăm puțin pe linia constatării lui Saussure, se vede clar că există deosebire între formație și formațiune, stație și stațiune, depresie și depresiune (și chiar și între nație și națiune) etc. Și formele de plural se pot specializa în diverse direcții. Să se compare vremi cu vremuri, timpi cu timpuri etc.

În fine, și la verbe întîlnim astfel de diferențieri. De pildă, mîntuie, dar și mîntuiesc, bizuie, dar și bizuiesc, chinuie, dar și chinuiesc etc. Variantele verbale mai scurte sînt, de obicei, mai „poetice“, au o oarecare valoare stilistică, adică se acceptă mai degrabă în stilul beletristic, și mai puțin în limba exemplară.

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius“ din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești. A publicat, printre altele, volumele Frazeologie românească. Formare și funcționare (Institutul European, 2013), Tradition and Innovation in Language and Linguistics (Peter Lang, 2017) și John Dewey și problema sensului (Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, 2019).

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Alex Bologa sportsnet jpg
Mândria României: Florin-Alexandru Bologa a cucerit medalia de aur la Jocurile Paralimpice
Performanță remarcabilă obținută de un sportiv paralimpic de 28 de ani, la judo.
Decizii recalculare pensii. FOTO Poșta Română / Facebook
Un miner care a lucrat 40 de ani s-a ales cu o pensie diminuată drastic în urma recalculării. „Mi-a venit cu o scădere de 5.800 şi ceva”
Un miner din judeţul Alba, care a lucrat ca inginer în sectorul minier, a prezentat, pentru Ziarul Unirea, o decizie de pensionare din care reiese că pensia lui a scăzut, în urma recalculării, cu peste 5800 de lei.
serban huidu si mihai gainusa
De ce au ajuns la cuțite Șerban Huidu și Mihai Găinușă. Au făcut o echipă inegalabilă pe micul ecran, însă relația lor de prietenie s-a rupt: „Este arogant, neparolist și coleric”
În urmă cu ceva timp, Șerban Huidu a făcut mai multe dezvăluiri despre viața sa personală și profesională. Printre altele, acesta a vorbit și despre fostul său coleg și prieten de la „Cronica Cârcotașilor”, respectiv Mihai Găinușă. De ce s-au certat și motivul pentru care nu au mai lucrat împreună.
index webp
60% discount la biletele Early Horse pentru Karpatia Horse Show 2024!
Ce faci în weekendul 27 - 29 septembrie? Click! te invita la Karpatia Horse Show pe Domeniul Cantacuzino, Floresti, Prahova, pentru o exeprienta unica.
Avram Iancu  Foto Wikipedia jpg
Umilințele trăite de Avram Iancu după Revoluția de la 1848 – 1849
Sfârșitul Revoluției l-a găsit pe Avram Iancu în fruntea prefecturii Auraria Gemina, administrația românească din ținutul moților, însă destinul său avea să ia în scurt timp o turnură tragică.
Image 2024 09 06 at 13 59 42 96b22571 jpg
60% discount la biletele Early Horse pentru Karpatia Horse Show 2024!
Ce faci în weekendul 27 - 29 septembrie? Adevarul te invita la Karpatia Horse Show pe Domeniul Cantacuzino, Floresti, Prahova, pentru o exeprienta unica.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în afara secției 2 de politie din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Alfred Bulai, dus de urgență la spital. Sociologul ar fi făcut infarct în arest SURSE
Sociologul Alfred Bulai a fost dus de urgență la spital, acesta ar fi acuzat dureri în piept. Surse medicale spune că acest ar fi suferit un infarct, în arest.
Leonardo da Vinci, „Cina cea de taină” (© Wikimedia Commons)
Fresca eclipsată de „Cina cea de taină” a lui Leonardo da Vinci
M-am ocupat de ghinionul avut de Giovanni Donato da Montorfano de a picta pe peretele opus „Cinei cea de taină” fresca sa „Crucificarea”.
profimedia 0904966429 824x469 jpg
Fiica femeii care a fost drogată de soț și violată de 72 de bărbați: „Viața mea a fost dată peste cap, a fost începutul unei căderi lente în iad”
Dominique Pélicot, un pensionar în vârstă de 71 de ani, a recunoscut că și-a abuzat soția fără știrea ei, timp de 9 ani, drogând-o și apoi „recrutând zeci de străini pentru a o viola în propria casă”.
image
image
image