Încrederea într-un vaccin anti-COVID-19 – interviu cu dr. Sandra ALEXIU, membru al Societății Române de Microbiologie

Publicat în Dilema Veche nr. 859 din 24 - 30 septembrie 2020
Încrederea într un vaccin anti COVID 19 – interviu cu dr  Sandra ALEXIU, membru al Societății Române de Microbiologie jpeg

Fake-news-uri, bîlbe la nivel înalt, decizii care se schimbau cu 180 de grade, medicamente-minune apărute peste noapte, dar care dimineața se dovedeau a nu mai fi atît de minunate, speranțe și decepții oscilînd de la o zi la alta într-un ritm drăcesc, lupte pe scena politică, lupte în lumea medicală  – cam asta este realitatea în care ne-am trezit brusc, o realitate care a scos la iveală nu doar tarele societăților în care trăim, ci și o mefiență generalizată față de autorități. În acest context, în care doar un vaccin pare a fi singura soluție viabilă care ar restaura, cît de cît, normalitatea noastră de odinioară, presiunea și lupta contracronometru pentru crearea sa au ridicat, totuși, chestiunea siguranței. Cînd trăim într-o lume inundată de teorii ale conspirației, unde putem găsi un punct de sprijin real? Cum putem fi siguri că un viitor vaccin anti-COVID-19 pus pe piață va fi sigur pentru sănătatea noastră? Am discutat despre toate acestea cu doctorul Sandra Alexiu, medic de familie și membru onorific al Societății Române de Microbiologie.

Care ar fi perioada de timp necesară pentru ca un vaccin să poată ajunge, în condiții sigure, la populație?

Toată lumea știe că un vaccin, pentru a fi validat, necesită timp, iar etapele sînt îndelungate. Însă, în zilele noastre, din toată această perioada foarte lungă, datorită tehnologiei mult avansate, prima etapă, cea de creare efectivă a serului, s-a scurtat semnificativ. Vorbind despre acest acest virus, vorbim despre o descriere genă cu genă. Or, cînd ai această descriere este ca și cum ai de-a face cu anatomia unui om pus pe masa de operație – îi cunoști deja fiecare fibră, fiecare celulă, iar asta îți permite să mergi direct la țintă și să repari. Cu alte cuvinte, nu bîjbîi în întuneric, ci acționezi direct, pentru că știi unde anume s-o faci. Datorită acestui fapt, sintetizarea unui vaccin a fost mult ușurată, nu s-a mai pierdut timp făcînd încercări să vezi cam ce s-ar potrivi – așa cum s-a întîmplat în cazul tratamentului medicamentos. Toate speranțele din această perioadă, vizavi de tot felul de medicamente-minune, s-au năruit și, pe măsură ce a trecut timpul și s-au publicat studii, s-au dărîmat unul cîte unul fiecare dintre miturile de la început despre tratamentele medicamentoase care ar face să dispară COVID-ul, cum a fost cazul hidroxiclorochinei sau Remdesivirului etc. Nu sînt inutile, dar sînt departe de speranța pusă în ele.

La vaccin nu e același lucru: pornești de la o structură deja cunoscută și știi cu ce trebuie să te lupți. Într-adevăr necesită timp, dar unul dintre motivele pentru care putem avea un vaccin mai devreme e că prima etapă a fost făcută mult mai repede – procesul tehnologic fiind complet diferit față de cum se făcea acum o sută de ani, în perioada pionieratului vaccinării. Acum, avînd altă tehnologie, putem face mai rapid acel puzzle pentru a pune la punct un sistem care să genereze anticorpi. Deja vorbim de medicină personalizată, facem anticorpi monoclonali pentru lupta cu celulele canceroase. Cam în acest fel, o parte din tehnologiile folosite la vaccin merg pe același tipar: am aflat ce celulă trebuie să omor, mă duc cu arma potrivită. Practic, se economisește mult timp pentru că avem o tehnologie mult avansată față de vaccinurile pe care le avem chiar și în prezent, pentru care s-a lucrat ani.

Este un vaccin luat de la zero sau au contat și studiile făcute pentru SARS-CoV-1?

Este un vaccin luat de la zero, dar pe o fundație modernă, cu instrumente moderne. Într-adevăr, a existat tehnologia asemănătoare folosită la cercetarea vaccinului SARS, însă SARS-CoV-1 era mult mai instabil. Avea multe mutații. La SARS-CoV-2, spre deosebire de alte virusuri care circulă în sezon, avem mult mai puține mutații – vorbim de cîteva zeci, pe cînd virusurile gripale au și sute de mutații, ceea ce ne determină să sintetizăm în fiecare an altă formula de vaccin antigripal.

Sînt tentată să vă întreb: păi, atunci de ce nu apare mai repede?

Pentru că, deși primele etape s-au scurtat datorită tehnologiei, nu putem renunța la etapele de testare, care sînt standard. Iar aici există trei etape de testare: într-o primă fază se folosește un număr mic de subiecți, de la 20 pînă la 100, se urmărește în primul rînd dacă apar reacții adverse și dacă s-a ales doza potrivită. În a doua, cînd se mărește numărul de subiecți, pînă la cîteva sute, testăm pentru a stabili numărul de doze necesare, pentru că uneori nu e suficientă o singură doză, se studiază efectele adverse, calitatea răspunsului imun. În a treia fază, unde deja numărul subiecților testați crește de la cîteva sute pînă la cîteva mii, urmărim efectele pe termen lung – din cauza asta, faza a treia se face pe loturi comparative, se termină foarte greu, uneori niciodată, pentru că se alimentează permanent din raportările reacțiilor adverse. Inclusiv vaccinuri care au fost puse deja pe piață sînt încă în această fază.

Cu toate acestea, dacă rezultatele primelor două faze sînt foarte bune, cînd ajungem în faza a treia, dacă nu sînt raportate probleme, putem începe deja producția de masă, pentru ca, atunci cînd avem rezultatele concrete, vaccinul să fie deja împachetat și pus pe banda de expediere.

Cu alte cuvinte, vaccinul există, dar așteptăm rezultatele testărilor.

Acesta a fost motivul pentru care țările au aplicat măsurile de izolare – pentru a cîștiga timp necesar pentru etapele testării vaccinului. După cum spuneam, vaccinul este cel mai în măsură să stopeze pandemia, pentru că, pe partea de tratament, veștile nu s-au dovedit a fi grozave. Dacă la început eram mai optimiști cu tratamentul și mai pesimiști cu vaccinul, acum brusc e invers: multe tratamente s-au dovedit a fi inutile, adică nu sînt mai utile decît nimic. Practic, la ora aceasta ne ajută imunitatea personală, dar această imunitate vine dintr-o genetică, n-o poți crea cu pastile.

Dacă situația ar deveni disperată, se pot sări niște etape de testare?

Exclus! Regulile privind siguranța pacientului sînt atît de stricte încît nu cred. Nu sîntem într-un film SF, în care vaccinul apare după vreo oră și după încă o oră e și distribuit către populație. Realitatea nu e deloc așa. Sănătatea publică și siguranța dincolo de orice dubiu primează. Se întîmplă ca mulți cercetători să testeze pe ei, dar de aici și pînă la a te asigura că e sigur pentru o distribuție în masă, etapele nu se sar.

În perioada aceasta au existat enorm de multe fake-news-uri. Curentul antivaccin s-a realimentat?

Am urmărit acest fenomen și pot spune că în general sînt cam aceleași cercuri care preiau știri asemănătoare și care se folosesc de orice oportunitate ca să rămînă în atenția publică. Inclusiv pentru că vorbim despre o epidemie, un virus care poate fi combătut prin vaccin, momentul e numai bun ca să aducă aminte antivacciniștilor că trebuie să protesteze. „Principiile” și le mențin, ba mai mult, pentru că trăim această perioadă de mari dezinformări, profită de lipsa de educație medicală, de cunoștințe aprofundate și, nu în ultimul rînd, de frică.

În contextul de azi nu pot să vă spun cum se va schimba balanța între taberele pro și antivaccin, însă cred și sper că se vor vedea diferențe majore în tabăra celor ezitanți. Cei de tipul antivaccinism „taliban” sau extrem așa vor rămîne, nu merita consumul energiei pentru a încerca să-i convingi, însă indecișii sînt o reală țintă pentru a cărei informare corectă trebuie să ne străduim mai mult. Iar acolo, pot confirma, din experiența de cabinet, că deja s-au cîștigat niște bătălii: cererea de vaccin gripal în această toamnă e imensă față de alți ani. Am pacienți care, deși nu s-au vaccinat niciodată împotriva gripei, de două săptămîni îmi cer rețete ca să intre pe lista de așteptare a farmaciilor. Asta se întîmplă pentru că foarte mulți au devenit conștienți că urmează o iarnă grea în care s-ar putea să avem la grămadă, guturai, gripă și COVID-19 . Dacă guturaiul e ceva simplu, la gripă avem teste și vaccin, la COVID-19 nu avem decît frica. Așa se face că acum, spre deosebire de alți ani, mă confrunt cu o solicitare imensă pentru vaccin antigripal. În plus, pentru prima oară, sîntem într-un moment de prevenție, în condițiile în care românii nu se prea gîndesc la asta. Chiar dacă ideea de profilaxie în România nu prea exista, în ultimele luni văd schimbări surprinzătoare de atitudine.

Vorbind despre atitudine și despre mefiența cum că o mască ne poate proteja, este masca într-adevăr salutară?

Din păcate, observ că, deși multă lume poartă mască, puțini sînt cei care o poartă corect. Purtarea măștii în mod corect te protejează în primul rînd pe tine. Și este deja dovedit: datorită purtării măștii cazurile de gripă s-au prăbușit în mod semnificativ – practic, în sezonul trecut a dispărut circulația acestui virus. Astăzi, urmărind circulația virusului gripal în emisfera australă vedem că nu prea există. Masca, distanța, igiena împiedică evident și circulația virusului gripal.

Avînd în vedere miza acestui vaccin, în termenii luptelor politice, cum putem avea încredere că un vaccin va fi cu adevărat bun și nu vehiculat doar ca armă de supremație?

Un vaccin care va ajunge pe piață va fi sigur, nimeni nu-și va permite să facă „exterminare în masă” așa cum susțin conspiraționiștii și nici un producător cu renume nu-și va asuma să-și distrugă reputația prin lansarea pe piață a unui vaccin care să nu fie validat de toate etapele pe care trebuie să le treacă. E bine de știut că producătorii de vaccin nu trăiesc doar din asta, vaccinul nu este o investiție economică dacă nu ai și alte produse, cu vaccinul previi boli grave și consumatoare de resurse.

Există totuși o metodă prin care ne putem convinge la firul ierbii că un asemenea vaccin va fi sigur? Să urmărim etapele, studiile?

Să știți că, în general, cine nu are încredere în vaccin nu va avea nici dacă urmărește etapele și studiile. În plus, pentru cei care nu lucrează în domeniu, aceste studii nu sînt chiar accesibile. Limbajul greoi și, uneori atitudinea de emfază pe care o au doctorii nu ajută deloc la cîștigarea încrederii. Pentru asta ai nevoie să apelezi la un mesaj simplu. Siguranța ți-o dă o comunicare transparentă, corectă și încrederea pe care o ai în producători – dacă producătorii au o tradiție de o sută de ani, aș zice că este un plus față de cineva apărut nou pe piață. Vă dau exemplul celui mai avansat studiu, cel făcut la Oxford, care s-a oprit din cauza unui caz de reacție adversă apărută la unul dintre subiecți, care a suferit un episod de mielită transversă, un episod inflamator care de altfel a și cedat, pacienta la momentul acesta fiind externată și complet recuperată, după 24 de ore. Studiul a fost oprit pentru a se studia relația de cauzalitate și, după numai cîteva zile, s-a reluat, deoarece o comisie independentă a arătat că nu există o legătură între episodul anunțat și vaccin. Chiar dacă au fost voci care au spus că acest lucru n-ar fi trebuit să fie făcut public, mie mi s-a părut o dovadă de comunicare foarte bine gîndită, pentru că, pînă la urmă, cînd afli aceste lucruri capeți mai multă încredere. Vorbim de o companie care face vaccinuri de foarte multă vreme, care investește sume enorme, care nu își poate permite să dea rateuri și care știe cît de importante sînt transparența și comunicarea – fiecare cuvînt poate să atîrne cît un bolovan. Orice greșeală poate schimba cursul evenimentelor cu 180 de grade. Faptul că acest studiu, ajuns în faza a treia, cu 30.000 de subiecți, a luat o pauză pentru a investiga un caz și a făcut public acest lucru, luîndu-și timp pentru a rezolva toate problemele, ar trebui să dea un surplus de încredere. Și chiar dacă se pierde timp, se cîștigă siguranță și, automat, încrederea că un vaccin anti-COVID-19 a respectat toate standardele și că este cu adevărat certificat.

 a consemnat Stela GIURGEANU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Comuna Bătrâna, loc splendid din Munții Poiana Ruscă mp4 thumbnail png
Bătrâna, comuna cu cei mai puțini alegători: „Poate că mai sunt vreo 40 – 50 de oameni aici”
Turul al doilea al alegerilor prezidențiale a înregistrat o prezență redusă la urne a românilor din sate, față de orașe, dar a evidențiat totodată cât de depopulate au ajuns numeroase comune din România. Recordul negativ îl deține comuna Bătrâna din județul Hunedoara.
buzzer statie radio jpg
Mesaje criptice pe frecvențe vechi: „stația Apocalipsei” din Rusia se activează în preajma convorbirii Putin–Trump
Un mesaj enigmatic misterios a fost difuzat de misterioasa "stație radio apocaliptică" din Rusia în jurul orei convorbirii telefonice de ieri dintre Vladimir Putin și Donald Trump.
image png
Cum să plantezi ceapa pentru a se regenera singură. Trucuri care te scapă de munca în plus
Ceapa este unul dintre cele mai folosite și apreciate ingrediente în bucătărie, iar cultivarea ei acasă poate fi foarte simplă dacă știi câteva trucuri esențiale.
Mersul pe jos face nu doar piciorul frumos ci prelungește și viața potrivit studiilor Colaj DMS
Ca să slăbești un kilogram, ar trebui să mergi pe jos o zi și o noapte. Există o cale mai bună
Află de ce mersul pe jos nu ajută suficient la slăbit și care este metoda eficientă recomandată de un expert străin în pierderea grăsimii abdominale pentru un corp tonifiat și sănătos.
Medic trist  Sursa Freepik com jpg
Dosar medical electronic și spitale smart într-un sistem subfinanțat: Reforma sanitară a lui Nicușor Dan, între ideal și realitate
Nicușor Dan, proaspăt ales în funcția de președinte, vine cu un program ambițios de reformare a sistemului sanitar. Însă când bugetul se strânge, iar austeritatea devine normă, orice plan ambițios pentru sănătate ridică o întrebare esențială: de unde bani?
Manastirea prislop  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL (22) jpg
Sfântul Ardealului, mai puțin căutat de români. Cum s-a stins „fenomenul Arsenie Boca”
Canonizarea părintelui Arsenie Boca a adus Mănăstirii Prislop încă un sfânt ocrotitor, însă nu a condus la o creștere a numărului de pelerini care vin să se roage la mormântul său. La cea mai recentă sărbătoare a mănăstirii, slujba religioasă a adunat doar câteva zeci de oameni.
copii cu parinti titlu 0 jpeg
Noi facilități fiscale pentru familiile cu copii. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Un grup de parlamentari a depus recent, la Senat, un proiect de Lege pentru instituirea Programului Subvenţii pentru căminul familiei, care ar urma să se deruleze pe o perioadă de 10 ani începând de anul viitor.
pilaf istock jpg
Ingredientul secret care schimbă complet gustul pilafului. Așa se face în restaurantele de top
Pilaful este, fără doar și poate, unul dintre cele mai populare preparate din țara noastră. Însă, în ciuda popularității sale, el încă mai ascunde câteva secrete pe care numai gospodinele cu experiență le mai cunosc astăzi. Iar dacă ne dorim o mâncare delicioasă, de care să nu ne mai săturăm, este i
Poza de cover  Vrei sa iti dezvolti afacerea pentru a le oferi clientilor tai servicii imbunatatite Iata de ce trebuie sa tii cont! Barbat antreprenor la birou jpg
De la salariu la startup. Ce trebuie să știi înainte să devii antreprenor
Tot mai mulți români își doresc să facă pasul de la statutul de angajat la cel de antreprenor. Libertatea de a decide pentru tine, promisiunea unor venituri mai mari și dorința de a construi „ceva al tău” sunt motive frecvente care alimentează această schimbare.