Harta și profetul

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Expresia a pune (ceva) pe hartă se folosește destul de des de la o vreme. Înseamnă să ajungi să contezi, ca localitate ori ca instituție, într-un domeniu sau altul. Se știe: hărțile sînt de diverse tipuri (de la cele fizice, politice etc. pînă la cele dialectale sau de geografie lingvistică); așadar, ele se întocmesc în funcție de ceea ce se dorește a fi înfățișat. Fiind destul de mici în raport cu realitatea reprezentată (întotdeauna la o anumită „scară”), hărțile nu pot reține decît elementele sau aspectele relevante. De aici și ideea: trebuie să depui eforturi pentru a face în așa fel încît să devii suficient de important(ă) pentru a figura pe o astfel de hartă.

De multe ori, mai ales cînd vine vorba de instituții cu un anume profil, meritele pentru o asemenea ispravă îi revin unei singure persoane, și nu (neapărat) unei echipe. Acea persoană, fiind ori devenind o autoritate într-un domeniu, poate spune (în urma realizărilor obținute), cu nedisimulată mîndrie, că „a pus pe hartă” acea instituție din acel oraș. Lucrul acesta este valabil mai cu seamă în cazul științei. Firește, sînt și cazuri în care numai efortul conjugat, al întregii comunități, face ca o localitate să apară pe o hartă (una turistică, bunăoară), dar și aici este nevoie de un om sau de cîțiva oameni cu inițiativă. Las deoparte discuția despre teritoriile marcate pe hărțile antice și medievale cu sintagma Hic sunt leones / dracones („Aici sînt lei / balauri”), întrucît are de-a face cu însemnarea pe hartă într-un sens negativ, bazată tocmai pe necunoașterea unei regiuni sau pe considerarea ei drept ținut periculos.

Nu ar trebui să ne mire faptul că, de regulă, cel care pune pe hartă (în mod activ și pozitiv) o localitate ori o instituție nu este un localnic, ci un „străin”, adică unul venit (și acceptat) mai tîrziu în sînul comunității respective. Acesta beneficiază de încredere în noul mediu, după ce (eventual) va fi încercat zadarnic să se bucure de aceeași încredere în mediul de proveniență. Abia după ce va ajunge realmente cunoscut în lumea largă, cei din localitatea de baștină vor căuta să-l revendice ca „fiu al satului”, pentru a pune pe hartă (strict pragmatic) acea localitate drept „locul nașterii” personalității în cauză...

Așa ceva nu ne surprinde, deoarece observația este una chiar biblică, fiind sintetizată în formula celebră Nemo propheta in patria sua („Nimeni nu este profet în țara lui” [Evanghelia lui Luca, 4, 24]), însă nu strică să zăbovim cîteva clipe asupra acestor cuvinte pe care Iisus le-a rostit atunci cînd a refuzat să facă minuni în localitatea natală, Nazareth (așa cum făcuse în Capernaum). În prezent, expresia se referă la acea situație în care vorbele ori acțiunile cuiva sînt crezute mai degrabă de către cei străini, și mai puțin de către cei din apropierea sa (geografică). Firește, știa Iisus ce spunea, de vreme ce constatarea e încă și mai veche. Bunăoară, ne amintim că (în mitologia greacă) profetesa Cassandra fusese blestemată de Apollo să nu-i fie crezute de nimeni prezicerile. La fel, despre miticul Laocoon (un preot troian al aceluiași Apollo) știm că s-a împotrivit în van aducerii calului troian în cetate, sfîrșind tragic. Nu a fost crezut de ai săi cînd i-a avertizat că au de-a face cu o capcană a aheilor.

De obicei, cînd se citează replica lui Iisus (v. supra), se face trimitere la Evanghelia lui Luca: „Și le-a zis: «Adevărat zic vouă că nici un prooroc nu este bine primit în patria sa»”. Reacția Mîntuitorului este, desigur, una potrivită contextului. Chiar din versetele anterioare acestui citat întrezărim cîte ceva, în acest sens, cînd unii dintre localnici încep să se întrebe (ori să se mire): „Nu este oare Acesta fiul lui Iosif?(!)” (Luca, 4, 22). Cum ar spune cineva astăzi: „Hei! Dar îl cunosc pe tipul ăsta. Am jucat fotbal cu el în curtea școlii și nu era deloc strălucit! Nu cred că e ceva de capul lui nici acum!”. De altminteri, episodul cu pricina este consemnat în toate cele patru Evanghelii. Bănuiala ni se adeverește, de pildă, și în Evanghelia lui Matei (13, 54-56), îndeosebi la începutul acestui verset: „Și se sminteau întru El. Iar Iisus le-a zis: «Nu este prooroc disprețuit decît în patria lui și în casa lui»” (Matei, 13, 57).

Este cumva normal: unul care devine cunoscut (și reconfirmat) în afara spațiului său natal nu beneficiază de aceeași recunoaștere acasă, căci... cine să-l recunoască? Aceia care și-au luat ca deviză vorba (ceea) „Decît codaș la oraș, mai bine în satul tău fruntaș”?... Vorba aceasta este bună în sine, fiindcă te îndeamnă să-ți cunoști lungul nasului, dar pe unii i-a făcut, totodată, să nu țintească prea departe și să se culcușească bine de tot în ținutul de baștină. Și uite-așa, profetul nu mai încape în țara lui din cauza atîtor „fruntași”...

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești.

p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.