Harta și profetul

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1006 din 20 iulie – 26 iulie 2023
image

Expresia a pune (ceva) pe hartă se folosește destul de des de la o vreme. Înseamnă să ajungi să contezi, ca localitate ori ca instituție, într-un domeniu sau altul. Se știe: hărțile sînt de diverse tipuri (de la cele fizice, politice etc. pînă la cele dialectale sau de geografie lingvistică); așadar, ele se întocmesc în funcție de ceea ce se dorește a fi înfățișat. Fiind destul de mici în raport cu realitatea reprezentată (întotdeauna la o anumită „scară”), hărțile nu pot reține decît elementele sau aspectele relevante. De aici și ideea: trebuie să depui eforturi pentru a face în așa fel încît să devii suficient de important(ă) pentru a figura pe o astfel de hartă.

De multe ori, mai ales cînd vine vorba de instituții cu un anume profil, meritele pentru o asemenea ispravă îi revin unei singure persoane, și nu (neapărat) unei echipe. Acea persoană, fiind ori devenind o autoritate într-un domeniu, poate spune (în urma realizărilor obținute), cu nedisimulată mîndrie, că „a pus pe hartă” acea instituție din acel oraș. Lucrul acesta este valabil mai cu seamă în cazul științei. Firește, sînt și cazuri în care numai efortul conjugat, al întregii comunități, face ca o localitate să apară pe o hartă (una turistică, bunăoară), dar și aici este nevoie de un om sau de cîțiva oameni cu inițiativă. Las deoparte discuția despre teritoriile marcate pe hărțile antice și medievale cu sintagma Hic sunt leones / dracones („Aici sînt lei / balauri”), întrucît are de-a face cu însemnarea pe hartă într-un sens negativ, bazată tocmai pe necunoașterea unei regiuni sau pe considerarea ei drept ținut periculos.

Nu ar trebui să ne mire faptul că, de regulă, cel care pune pe hartă (în mod activ și pozitiv) o localitate ori o instituție nu este un localnic, ci un „străin”, adică unul venit (și acceptat) mai tîrziu în sînul comunității respective. Acesta beneficiază de încredere în noul mediu, după ce (eventual) va fi încercat zadarnic să se bucure de aceeași încredere în mediul de proveniență. Abia după ce va ajunge realmente cunoscut în lumea largă, cei din localitatea de baștină vor căuta să-l revendice ca „fiu al satului”, pentru a pune pe hartă (strict pragmatic) acea localitate drept „locul nașterii” personalității în cauză...

Așa ceva nu ne surprinde, deoarece observația este una chiar biblică, fiind sintetizată în formula celebră Nemo propheta in patria sua („Nimeni nu este profet în țara lui” [Evanghelia lui Luca, 4, 24]), însă nu strică să zăbovim cîteva clipe asupra acestor cuvinte pe care Iisus le-a rostit atunci cînd a refuzat să facă minuni în localitatea natală, Nazareth (așa cum făcuse în Capernaum). În prezent, expresia se referă la acea situație în care vorbele ori acțiunile cuiva sînt crezute mai degrabă de către cei străini, și mai puțin de către cei din apropierea sa (geografică). Firește, știa Iisus ce spunea, de vreme ce constatarea e încă și mai veche. Bunăoară, ne amintim că (în mitologia greacă) profetesa Cassandra fusese blestemată de Apollo să nu-i fie crezute de nimeni prezicerile. La fel, despre miticul Laocoon (un preot troian al aceluiași Apollo) știm că s-a împotrivit în van aducerii calului troian în cetate, sfîrșind tragic. Nu a fost crezut de ai săi cînd i-a avertizat că au de-a face cu o capcană a aheilor.

De obicei, cînd se citează replica lui Iisus (v. supra), se face trimitere la Evanghelia lui Luca: „Și le-a zis: «Adevărat zic vouă că nici un prooroc nu este bine primit în patria sa»”. Reacția Mîntuitorului este, desigur, una potrivită contextului. Chiar din versetele anterioare acestui citat întrezărim cîte ceva, în acest sens, cînd unii dintre localnici încep să se întrebe (ori să se mire): „Nu este oare Acesta fiul lui Iosif?(!)” (Luca, 4, 22). Cum ar spune cineva astăzi: „Hei! Dar îl cunosc pe tipul ăsta. Am jucat fotbal cu el în curtea școlii și nu era deloc strălucit! Nu cred că e ceva de capul lui nici acum!”. De altminteri, episodul cu pricina este consemnat în toate cele patru Evanghelii. Bănuiala ni se adeverește, de pildă, și în Evanghelia lui Matei (13, 54-56), îndeosebi la începutul acestui verset: „Și se sminteau întru El. Iar Iisus le-a zis: «Nu este prooroc disprețuit decît în patria lui și în casa lui»” (Matei, 13, 57).

Este cumva normal: unul care devine cunoscut (și reconfirmat) în afara spațiului său natal nu beneficiază de aceeași recunoaștere acasă, căci... cine să-l recunoască? Aceia care și-au luat ca deviză vorba (ceea) „Decît codaș la oraș, mai bine în satul tău fruntaș”?... Vorba aceasta este bună în sine, fiindcă te îndeamnă să-ți cunoști lungul nasului, dar pe unii i-a făcut, totodată, să nu țintească prea departe și să se culcușească bine de tot în ținutul de baștină. Și uite-așa, profetul nu mai încape în țara lui din cauza atîtor „fruntași”...

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

BeFunky collage (68) jpg
Negresă de post, rețeta ideală pentru meniul de Paște. Trucul secret pentru un desert spectaculos. VIDEO
Negresă de post cu miere și nuci, o delicatesă pentru toate gusturile. Este ideală atât pentru meniul de sărbători, cât și pentru zilele în care nu ne putem stăpâni pofta de dulce. În plus, această rețetă este inspirată din cea a mamelor și bunicilor noastre. Iată cum se prepară.
Fiul lui Bebe Cotimanis, Matei, a împlinit 23 de ani. Ce mesaj emoționant i-a transmis actorul: „Nu ți-am spus destul, dar…”
Motiv de sărbătoare în familia lui Bebe Cotimanis! Fiul său, Matei, și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere, iar actorul i-a fost alături. Iată ce mesaj emoționant i-a transmis copilului său!
Donald Trump FOTO AFP
Presa rusă îl critică aspru pe Trump și acuză administrația SUA de „lăudăroșenie și aroganță”
Presa rusă devine din ce în ce mai critică la adresa președintelui Donald Trump, un ziar acuzând Casa Albă de „nebunie administrativă, lipsă de experiență, imaturitate… (de) lăudăroșenie și aroganță…”
image png
Guvernul slovac urmează exemplul României și aprobă împuşcarea a 350 de urşi, după ce un bărbat a fost ucis
Guvernul slovac a aprobat miercuri împuşcarea a 350 de urşi în acest an, în urma creşterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populaţie s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu salută sancțiunile Londrei pentru persoane și organizații apropiate oligarhului fugar Ilan Șor
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, salută sancțiunile impuse de Londra pentru persoanele și organizațiile apropiate oligarhului fugar Ilan Șor, subliniind că acestea fac parte din efortul Chișinăului privind protejarea democrației și oprirea ingerințelor Kremlinului.
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Bebelușul aruncat în toaletă, preluat de un asistent maternal din Mureș
Bebelușul abandonat într-o toaletă imediat după naștere a fost externat miercuri din Spitalul Municipal de Urgență Pașcani și va fi încredințat unui asistent maternal din județul Mureș, locul de domiciliu al mamei sale.
Sebastian Burduja FOTO Inquam  / Gyozo Baghiu
Ministerul Energiei anunță noi investiții în parcuri solare pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat semnarea a 114 contracte pentru investiții în parcuri solari prin finanțări nerambursabile în comunităților locale. Potrivit ministrului, 36 de județe beneficiază deja de astfel de proiecte, în total fiind semnate până acum 768 de contracte.
drifturi focsani jpeg
Un teribilist s-a ales cu permisul reținut după ce a făcut drifturi în sensul giratoriu. Cât îl va costa „distracția”
Conducătorul auto a făcut derapaje controlate în sensul giratoriu din zona unui supermarket din municipiul Focșani, punând în pericol siguranța traficului rutier din zonă.
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
România TV, amenzi de 40.000 de lei, pentru titluri precum: „Soroşistul Bolojan face concedieri cu protestele la uşă”
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul România TV cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei. De asemenea, în ședința de miercuri, 2 aprilie, s-a decis ștergerea mai multor videoclipuri publicate pe TikTok.