Gîlcevile Revelionului

Publicat în Dilema Veche nr. 875 din 14 - 20 ianuarie 2021
Gîlcevile Revelionului jpeg

În contextul pandemiei și al restricțiilor sanitare, Revelionul ni l-am petrecut, în mare parte, acasă, la televizor. Mi-am zis: șansă enormă pentru televiziunile noastre de a se pune în fason și de a atrage audiențe – cu alte cuvinte, o adevărată cursă într-ale competiției. M-am așteptat, bunăoară, cu sfîntă naivitate, ca televiziunile să profite de situație și să-și conceapă, pe de o parte, niște programe deosebite de alți ani, menite să spargă tiparele și să-mi ofere „quality time”, iar pentru asta, pe de altă parte, să recurgă la profesioniști – oferind o șansă și sutelor de oameni talentați din domeniul entertainment-ului, care în această perioadă au cam rămas pe drumuri. Pe scurt, speram ca oferta televiziunilor pentru Revelionul acestui sfîrșit de an să fie atît de tentantă încît să-mi îngreuneze serios alegerile butonării pe telecomandă.

N-a fost cazul. Iar naivitatea mi-a fost taxată pe măsură, de vreme ce nici o televiziune privată nu mi-a produs vreo surpriză. S-a mizat în continuare pe rețete vechi: umor grosier, de autobază, isterii zgomotoase, o paradă a prostului gust și același iz de fușereală și de „la îndemînă”. Fără prea multe complicații, fără imaginație, fără acel profesionalism care ar fi dat o notă de eleganță.

Lider de audiență a fost Antena 1 (potrivit paginademedia.ro), cu peste două milioane de spectatori. Programul Antenei 1 a fost clădit în jurul emisiunii Revelionul starurilor – o emisiune în care diferite vedete apăreau mascate, iar alte vedete trebuia să le identifice.

Lăsînd la o parte conceptul – care nu-ți dădea de fapt nici o șansă de a recunoaște persoana mascată (prin comparație, în emisiunea cu același format din 1975, Cu mască, fără mască, schepsisul era că masca era treptat dezmembrată, astfel încît puteai dibui, mai devreme sau mai tîrziu, trăsăturile), lăsînd la o parte și iureșul de urlete, scălămbăieli și alte manifestări tribale care acompaniau apariția fiecărui mascat, una dintre „vedetele” aduse în show-ul lui Dan Negru, de care acesta s-a declarat extrem de mîndru că a reușit s-o aducă în platou, numind-o chiar „rara avis”, a fost nimeni altcineva decît Elena Udrea. Iar Elena Udrea a fost întîmpinată glorios, cu aplauze entuziasmate de toate vedetele aflate în platou.

Pe locul 2 al audiențelor s-a clasat canalul România TV. O emisiune cu iz de bodegă de cartier: o masă plină cu mîncăruri în jurul căreia se zbenguiau diferite doamne și domni, pe ritmuri de manele și muzică populară. Pe locul 3, Kanal D, cu eterna emisiune Roata norocului, împănată, ce e drept, mai gras cu toate poantele grosiere pe care le aveau la îndemînă. Pe locul 4 s-a situat PRO TV-ul, cu un neutru concert de muzică românească.

Bineînțeles, vorbind despre televiziuni private, vorbim despre afaceri dirijate după anumite criterii, iar orice critică vizavi de calitatea divertismentului promovat este pur subiectivă.

Cum stau însă lucrurile cînd vine vorba despre televiziunea publică?

Scandalul TVR

Surpriza și bomboana de pe colivă a Revelioanelor de la TV a fost TVR-ul, care, pentru prima oară în mulți ani, a reușit să facă senzație. Una negativă. E vorba despre scandalul iscat în urma emisiunii Revelion la mine acas’ realizată de grupul umoristic Vacanța Mare. Acuzele au vizat nu doar umorul grosier și incitarea la nerespectarea regulilor sanitare, dar și faptul că această emisiune a fost făcută pe bani publici – cum și pe ce criterii au fost aleși cei de la Vacanța Mare să susțină această emisiune?

O primă reacție a venit din partea Dorinei Rusu, membră a Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA): „În noaptea de Revelion, televiziunea publică a dat un spectacol grotesc, care a încălcat nu numai legile bunului-gust şi pe cele ale bunului-simţ, ci şi legislaţia audiovizualului. Nu este vorba doar despre nişte glume proaste la adresa autorităţilor care gestionează criza generată de pandemie, ci despre faptul că televiziunea publică, într-un moment din an în care foarte mulţi oameni se uită la televizor, ia în derîdere regulile de protecţie anticoronavirus, ba chiar instigă la nerespectarea lor“.

Comentînd aceeași emisiune, Ion Bulai, deputat USR și președintele Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în masă din Camera Deputaților, a înaintat chiar ideea demisiei șefei TVR, Doina Gradea. „Pe banii noștri, TVR 1 a avut de Revelion un program plin de bășcălie la adresa a tot ce înseamnă pandemie: mască, vaccin, pericol, protejare, distanțare socială. Cu oameni declarați fani ai teoriilor conspirațiilor. Ceva mai contraproductiv nu se putea. Dai tot anul 40 de milioane de euro ca să informezi lumea (ineficient), dar permiți dezinformare pe bani publici la televiziunea publică în plină pandemie. În prime time. De Revelion. Adică sabotezi măsurile de împiedicare a răspîndirii bolii. Pe bani mulți. Voi chema în curînd la Parlament reprezentanții CNA pentru a ne oferi un punct de vedere asupra acestei situații. Firea, Olguța și Dăncilă au plecat. Doina Gradea trebuie să plece din TVR și să-i ia cu ea și pe partenerii PSD care au mai rămas acolo. Ne întîlnim în sesiune ordinară în februarie și începem curățenia.”

De cealaltă parte, Mugur Mihăescu (realizatorul și gazda emisiunii) a reacționat, la Antena 1, etichetînd reacțiile negative drept cenzură. Aflîndu-se într-un dialog live cu Ion Bulai, Mihăescu a explodat acuzînd o lipsă de democrație și o revenire la totalitarism: „Ne întoarcem la comunism? Ne întoarcem la dictatură? Trebuie să îmi pun un tablou cu liderul suprem deasupra capului? Trebuie să aplaud la tot ce se spune? (…) Vai de steaua voastră de comuniști. Du-te, bă, dispari! Nu pot să respect comuniștii” – amintind chiar de spectacole care i-au fost interzise în comunism din cauza „șopîrlelor”.

Dar nu a amintit, în vria discursului său anticomunist, că a fost colaborator al Securității în vremea comunismului – fapt dovedit și netăgăduit de Mihăescu (dar motivat de acesta prin faptul că a fost bătut ca să dea cîteva declarații).

În fapt, într-un amplu articol publicat anul trecut, pe www.g4media.ro, potrivit CNSAS, Mugur Mihăescu „a fost recrutat de Securitate în timpul armatei, pentru a furniza informații despre colegii lui militari, a semnat angajament cu Securitatea în 2 iunie 1986 și a primit numele conspirativ «Mihai»”.

Replici dure la adresa lui Ion Bulai au venit și din partea șefei TVR, Doina Gradea, care într-un mod halucinant de senin a spus că cifrele de audiență înregistrate de TVR în urma emisiunii arată că aceasta „nu a fost o alegere greșită”, continuînd cu aceeași bucurie: „Presa, Facebook, mediul online sînt efervescente pe marginea acestui subiect. Ceea ce, oricît ar părea de curios, e bine pentru Televiziunea Română”.

„Efervescența”, cu care se mîndrea șefa TVR, a condamnat de fapt întreaga emisiune – pe de o parte, slaba calitate a umorului („Costele, cînd mă mai bați tu cu lanțul de la cîiine, să dai cu partea cu cîinele, nu cu partea cu cotețu’“) și instigarea la nerespectarea măsurilor sanitare („Anul 2021 va fi Anul Bivolului în calendarul chinezesc. Sau Anul Boului în calendarul românesc. Tre’ să fii tare bou să mai stai închis în casă!”), dar și faptul că, pentru această emisiune, TVR-ul i-a plătit pe realizatori cu aproape 50.000 de euro – potrivit paginademedia.ro.

Iar asta din partea unei instituții care, în Codul de conduită pentru angajați și colaboratori, prevede, printre altele, că „nu trebuie să susțină o temă care face obiectul unei dezbateri curente sau al unei controverse publice”, iar la capitolul „Misiune, viziune și valori” își arogă „obligația de a depista talente pe care să le cultive, pentru a deveni modele de participare și implicare”.

Totuși, dintre toate reacțiile, declarațiile și luările de poziție post-emisiune, cred că una dintre cele mai elocvente a fost comentariul actriței Nuami Dinescu: „Într-un an în care artiştii, actorii, regizorii, scenariştii, în mod deosebit, au şomat pur şi simplu un an, să dai programul de Revelion pe mîna unor oameni lipsiţi de profesionalism, de umor, de talent, de emoţie, care au promovat prostul gust, vulgaritatea, mîrlănia, mitocănia, lipsa de respect, lipsa de emoţie, mi se pare absolut de neînţeles. E inadmisibil să laşi grosolănia să se manifeste în toată splendoarea ei pe postul naţional. A fost o mizerie”.

Foto: wikimedia commons

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Cum va fi vremea în ultima lună de iarnă. Care e recordul de ger năprasnic în România
Temperaturi foarte scăzute sau maxime termice neobişnuite s-au consemnat, de-a lungul timpului, în luna februarie. Recordul de ger a fost bătut la data de 10 februarie 1929, când la Vf.Omu s-au înregistrat minus 38 grade Celsius.
image
Patru lucruri în care se măsoară cu adevărat fericirea. Ce spune un profesor de la Harvard
Dr. Sanjiv Chopra, profesor la Harvard, a explicat de ce 20 de milioane de dolari câștigați la loto nu te fac fericit pe termen lung și care ar fi cele cinci lucruri care ar ajuta cu adevărat pentru a obține această stare.
image
Şi-a ucis cea mai bună prietenă din dorinţa de a fi mamă. Cele două femei se cunoscuseră la biserică
Crima haluncinantă, comisă de o femeie din Texas a uimit o lume întreagă. Aceasta şi-a omorât cu sânge rece cea mai bună prietenă, pe care o cunoştea de mai bine de un deceniu. Totul pentru a-i fura copilul.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.