E inflația, prostule!

Michael J. BOKSIN
Publicat în Dilema Veche nr. 960 din 1 septembrie – 7 septembrie 2022
FED ©wikimedia commons
FED ©wikimedia commons

Cu treizeci de ani în urmă, strategul politic democrat James Carville a concentrat mesajul campaniei electorale prezidențiale a lui Bill Clinton în mantra „It’s economy, stupid” („E economia, prostule!“). America tocmai trecuse printr-o recesiune ușoară, relativ scurtă, provocată parțial de creșterea vertiginoasă a prețurilor petrolului, în urma invadării Kuweitului de către Saddam Hussein. Redresarea economică lentă și candidatura independentă a lui Ross Perot (care a deturnat o parte din voturile lui George H.W. Bush, președintele în funcție la acea vreme) au pregătit terenul pentru victoria lui Clinton.

Astăzi, piața americană a muncii se menține rezilientă: sînt create noi locuri de muncă, șomajul este scăzut și pentru fiecare șomer sînt disponibile aproape două locuri de muncă vacante. Dar, din cauza inflației periculos de mari, populația e profund nemulțumită de economia țării. Cu o valoare de 8,6% în luna mai, rata inflației raportată la indicele prețurilor bunurilor de consum e de patru ori mai mare decît norma ultimelor decenii și a depășit creșterea salarială; astfel, venitul real al celor mai multe familii scade vertiginos. Chiar și inflația de bază – care exclude prețurile volatile ale alimentelor și energiei – e, cu o valoare de 6%, mai mare decît în alte economii majore. Americanii cu vîrste sub 60 de ani nu au trăit așa ceva niciodată, în viața lor adultă.

Mai rău, riscul unei recesiuni e în creștere. Construcțiile imobiliare și vînzările cu amănuntul stagnează, iar bursa de valori și piața obligațiunilor (predictori, fără îndoială, imperfecți) semnalează că vor apărea probleme. Muniția – sub formă de politici monetare și fiscale – necesară pentru a combate o recesiune e pe terminate, iar prodigalitatea bugetară a ultimelor trei guvernări a lăsat în urmă o țară slab pregătită pentru a face față costurilor explozive din domeniul Sănătății și al asigurărilor sociale – fără a mai vorbi de necesitatea, evidentă acum, a cheltuielilor în domeniul apărării.

Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs. Dar efectele economice decalate ale creșterii dobînzilor, combinate cu anticiparea unei creșteri a inflației (potrivit sondajelor în rîndul consumatorilor și pieței de obligațiuni), sugerează că va mai dura pînă cînd va fi atinsă valoarea-țintă de 2% a inflației, vizată de FED.

Între timp, sondajele arată că americanii își vor vărsa frustrarea asupra președintelui Joe Biden și a Partidului Democrat, cu ocazia alegerilor intermediare din noiembrie, cînd probabil că republicanii vor obține majoritatea în Camera Reprezentanților și chiar în Senat. O dată în plus, „It’s economy, stupid”.

Biden a pretins în mod repetat că inflația galopantă din prezent e trecătoare și că nimeni nu a prezis o inflație crescută și de durată. E evident că nu are dreptate și că e, poate, prost informat de către consilierii săi. Lawrence H. Summers, un consilier economic de vîrf al administrației Obama, și-a avertizat propriul partid, la începutul anului 2021, că cele 1.900 de miliarde de dolari cheltuite suplimentar vor alimenta, probabil, inflația. Curînd după aceea, am tras și eu un semnal de alarmă cu privire la creșterea inflației și la alte riscuri la adresa creșterii economice. Cu toate acestea, administrația continuă să impună o agendă care prevede cheltuieli guvernamentale ridicate și creșteri de impozite pentru companii și persoane fizice deopotrivă.

În loc să corecteze cursul, Casa Albă a încercat să-i învinovățească pe alții pentru inflația ridicată și pentru propria interpretare eronată a economiei. Invocînd factori ca războiul rusesc din Ucraina, perturbarea lanțurilor de aprovizionare și „lăcomia” corporațiilor, Biden și purtătorii săi de cuvînt au argumentat că, întrucît inflația ridicată e un fenomen global, ea nu poate să fi fost provocată de politicile lor. Dar, oricît de importantă ar fi contribuția acestor factori, ea nu se compară cu imensul exces al cererii generat de politicile monetare și fiscale hiper-laxe ale SUA. Volumul cheltuielilor publice la începutul lui 2021 era cu mult mai mare decît decalajul dintre PIB-ul actual și cel potențial. Problema cea mai mare a lui Biden nu o reprezintă proasta comunicare sau percepția publică greșită, ci propriile sale politici.

Biden trebuie totuși apreciat pentru că respectă independența FED, în condițiile în care acesta practică o înăsprire a politicii monetare. Ceea ce îl deosebește de predecesorul său, cu care e comparat tot mai frecvent: Jimmy Carter. În plină inflație, mai gravă decît cea de acum, Carter a cerut ca FED să scadă rata dobînzii – o dovadă de analfabetism economic total.

Succesul sau eșecul lui Biden a depins întotdeauna de trei factori. Primul este modul în care gestionează toate problemele imprevizibile care survin în timpul oricărui mandat prezidențial. În al doilea rînd, el trebuie să arate nu numai că poate învăța din greșelile administrației Barack Obama, dar și că e dispus să continue – și să amendeze, dacă e necesar – ceea ce a funcționat în timpul administrației Trump, cum ar fi „Title 42” (articol de lege care autorizează deportarea persoanelor care s-au aflat recent într-o țară în care e răspîndită o boală transmisibilă – n. trad.) și politica de combatere a imigrației ilegale „Remain in Mexico”. În sfîrșit, consilierii lui economici au nevoie de susținerea sa pentru a cîștiga bătăliile interne dintre diversele instituții și pentru a opri aberațiile costisitoare colportate de „progresiștii” momentului. Din nefericire, pînă în prezent, Biden a dat greș pe toate cele trei planuri.

Întrebarea care se pune acum e dacă Biden va fi suficient de înțelept pentru a merge pe calea urmată de Clinton după înfrîngerea zdrobitoare a democraților la alegerile intermediare din 1994; în urma acelui eșec, administrația Clinton a migrat către centru, pentru a colabora constructiv cu majoritatea moderată a Partidului Democrat și cu o mare parte dintre republicani.

Pentru a face asta, Biden trebuie să abandoneze politicile sale economice rupte de realitate. El a cerut o creștere suplimentară a cheltuielilor publice, pentru a ajuta gospodăriile afectate de inflația provocată de cheltuielile publice excesive. A susținut eliminarea combustibililor fosili, dar a reproșat totodată industriei americane de petrol și gaze că nu produce mai mult – în condițiile în care politicile sale sînt cele care au descurajat companiile să mai investească. În lipsa unei creșteri a producției interne, el a curtat Venezuela și Arabia Saudită, urmărind să le convingă să-și sporească producția de petrol.

Abordarea mai înțeleaptă ar fi să recurgă la un set de reforme fiscale și de reglementare a cererii care să favorizeze creșterea economică (la fel cum a făcut și John F. Kennedy) – prin controlul cheltuielilor și reducerea deficitului, pentru a completa astfel efortul FED de a reduce inflația fără să provoace o recesiune. Din păcate, nici Biden și nici alți membri ai partidului său nu par să aibă o astfel de agendă. Ei fac, în schimb, campanie electorală pe marginea unor probleme sociale, precum dreptul la avort și regimul armelor de foc, pentru a-și inflama alegătorii.

Ceea ce este o abordare riscantă, mai ales dacă luăm în seamă faptul că democrații au deja carențe la capitolul imigrație ilegală și criminalitate. Cetățenii părăsesc orașele cu administrații în mod tradițional democrate (San Francisco a pierdut 6,3% din populație) sau își procură arme pentru autoapărare. În timp ce democrații se concentrează pe probleme sociale, electoratul e preocupat în primul rînd de creșterea prețurilor, vizibilă în fiecare zi la pompa de carburanți și la magazinele alimentare. E inflația, prostule!

Michael J. Boskin, profesor de Economie la Universitatea Stanford și Senior Fellow la Hoover Institution, a fost președinte al George H.W. Bush Council of Economic Advisers între 1989 și 1993.

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.

Adevarul.ro

7538113 jpg
B-21 Raider – bombardierul care lovește oriunde în lume a fost lansat VIDEO
Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider a fost dezvăluit publicului în urmă cu câteva zile de producătorul Northrop Grumman și beneficiarul US Air Force.
Oraș plutitor Foto AT Design Office via The sun webp
Planuri uimitoare pentru un oraș plutitor, cu străzi subacvatice. Unde ar urma să fie construit cel mai ambițios proiect din istorie
Planurile pentru un proiect de oraș plutitor pe apă în largul coastelor Chinei ar fi, dacă ar fi construit, cel mai ambițios proiect urban din toate timpurile.
 Razboi Rusia Ucraina elicopter rusesc de recunoastere şi atac Kamov Ka-52 Alligator in misiune de lupta in Ucraina 27-28 mai 2022 FOTO Profimedia / Ministerul rus al Apărării
Spațiul aerian, mortal pentru ambele părți, în războiul din Ucraina. Cum încearcă piloții să păcălească radarul VIDEO
Piloții ruși și ucraineni își asumă riscuri enorme la fiecare zbor, fie el cu un avion de vânătoare, fie cu elicopterele, în încercarea de a evita să fie depistați de radarele inamicilor.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.