Deturnarea autosuficienței occidentale

Slawomir SIERAKOWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Deturnarea autosuficienței occidentale jpeg

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a demonstrat o dată în plus cît de departe e dispus să meargă pentru a-și suprima oponenții. Pe 23 mai a trimis un avion de luptă MiG-29 pentru a obliga un avion comercial care zbura de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk, cu puțină vreme înainte să părăsească spațiul aerian bielorus. Scopul era capturarea lui Roman Protasevici, fostul redactor -șef al publicației de opoziție și al canalului de social media Nexta, care a fost arestat de îndată ce avionul a aterizat la Minsk.

Nu-i greu de înțeles de ce un regim căruia i se aplică deja sancțiuni din partea SUA și UE merge atît de departe încît să deturneze un avion care călătorește între două state membre UE: Nexta este inamicul public numărul unu al lui Lukașenko. Mai mult decît un simplu portal de știri cu milioane de abonați ai mai multor platforme de social media (mai ales Telegram), Nexta a rămas, după fraudarea alegerilor prezidențiale din august anul trecut, cel mai important canal de informații din Belarus.

Nexta nu a publicat doar știri despre reprimarea violentă a demonstrațiilor pașnice de către forțele de securitate, dar a transmis totodată, zilnic, indicații cu privire la locul, momentul și modul în care urmau să se desfășoare protestele în masă ale bielorușilor de pe întinsul întregii țări împotriva falsei victorii în alegeri a lui Lukașenko. Apelurile de duminică ale platformei pentru Marșul Național al Libertății au strîns nu mai puțin de 200.000 de oameni pe străzile Minskului. Și toți acești demonstranți știau exact ce să facă, deoarece urmăreau instrucțiunile publicate de Protasevici și de Stepan Putilo, colegul său și co-fondatorul Nexta.

În urma acestor revolte fără precedent, regimul Lukașenko s-a panicat – pe bună dreptate. Nexta colecta și distribuia informații și fotografii de pe tot întinsul Belarus. Fiecare mesaj, poză și îndemn la acțiune publicat pe platformă devenea viral, ajungînd la oameni din toată țara și din întreaga lume.

Punctul forte al Nexta consta în faptul că își avea sediul în Varșovia, în afara granițelor Belarus. Regimul Lukașenko nu putea închide conexiunea Internet a platformei și nici să o aresteze sau să o împuște, așa cum a făcut cu publicațiile Opoziției și cu protestatarii din Belarus. Lukașenko era fără îndoială înfuriat de faptul că protestele erau dirijate mai puțin de Svetlana Tihanovskaia, cîștigătoarea, cel mai probabil, a alegerilor din august, ci de un operator de noi medii greu de prins, aflat în afara granițelor Belarus.

După apariția, în martie, a unui film documentar realizat de Nexta care expunea averile ilicite ale lui Lukașenko (asemănător unui recent film viral despre președintele rus Vladimir Putin, produs de liderul Opoziției Alexei Navalnîi, acum în închisoare), Lukașenko a fost dispus să răstoarne cerul și pămîntul pentru a scăpa de vrăjmașii săi feroce în vîrstă de douăzeci și ceva de ani. În viziunea lui, Nexta e cheia de boltă care susține toate fronturile rezistenței.

Deoarece avionul Ryanair era mult mai aproape de Vilnius decît de Minsk, explicația regimului Lukașenko potrivit căreia o amenințare cu bombă impunea o aterizare de urgență în capitala bielorusă nu e credibilă. De îndată ce avionul a aterizat la Minsk, s-a simulat rapid un control al pasagerilor și al bagajelor, după care tînărul disident a fost arestat de grabă, împreună cu prietena sa.

Arestarea partenerei lui Protasevici e o metodă clasică a KGB (serviciul de securitate bielorus se cheamă în continuare astfel), mai ales atunci cînd se urmărește forțarea unor mărturisiri. Protasevici e o captură extrem de valoroasă pentru Lukașenko, deoarece (presupune dictatorul) el are datele de contact ale tuturor activiștilor bieloruși. A doua zi după arestarea lui Protasevici, regimul a făcut publică o filmare în care acesta mărturisea că a participat la protestele de anul trecut.

Aceeași tactică a fost aplicată și împotriva lui Tihanovskaia, al cărei soț era deja la închisoare. Cînd a fost răpită, după primele proteste din Minsk, a fost obligată – cel mai probabil, după ce și-a văzut soțul amenințat cu tortura – să înregistreze un apel prin care cerea încetarea revoltelor. De atunci, ea trăiește în exil și, întrucît orice bielorus cunoaște aceste metode de șantaj, nimeni nu o învinuiește că preferă să rămînă în umbră.

Deturnarea avionului trimite în mod clar un mesaj. Pentru Opoziție, mesajul lui Lukașenko e: „Zilele voastre sînt numărate. Sînteți trădători, iar pe trădători îi ucidem”. Uniunii Europene îi adresează o provocare directă: „Vă putem lua de proști oricînd ne convine, iar voi nu ne puteți face nimic, fiindcă sînteți slabi”.

vladimir putin aleksandr lukaloenko jpg jpeg

Astfel de concluzii nu sînt nefondate. Pînă la urmă, Kremlinul – ai cărui susținători bieloruși au jubilat la vestea deturnării și arestării lui Protasevici – l-a otrăvit pe Navalnîi cu o neurotoxină și a rămas aproape nepedepsit pentru asta. SUA, Anglia și UE și-au exprimat îngrijorarea și au impus sancțiuni simbolice, iar Rusia a reacționat trimițîndu-l pe Navalnîi într-un lagăr de muncă.

După ce Republica Cehă a dezvăluit, luna trecută, că Rusia se află în spatele exploziilor de la depozitul de armament care au ucis doi cetățeni cehi în 2014, reacțiile au fost asemănătoare. De fapt, administrația președintelui Joe Biden tocmai a ridicat sancțiunile împotriva unei companii care construiește gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania. E evident că banii, și nu principiile, sînt ceea ce contează.

Lukașenko ia exemplul Rusiei. Kremlinul excelează de multă vreme în umilirea serviciilor de securitate străine care încearcă să protejeze figuri ale Opoziției, cel mai adesea, atacînd disidenții din exil chiar sub nasul lor, ca în cazul tentativei de asasinat asupra lui Serghei Skripal din Salisbury, Anglia.

Ținînd seama că Nexta are sediul în Polonia, merită să ne întrebăm dacă autoritățile poloneze au făcut tot ceea ce le-a stat în putință – sau măcar ceva – pentru a-i proteja și avertiza pe Protasevici și pe colegii săi în fața pericolelor cu care se confruntau. Căci ar fi trebuit să fie clar faptul că Protasevici și Putilo se aflau în pericol. Știm bine că Rusia și Belarus îi vor lua în colimator pe cei pe care îi consideră trădători, chiar și cînd aceștia se află în străinătate. Iar acum știm bine cît de departe vor merge pentru a-și atinge scopul.

Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, este director al Polish Institute of Advanced Studies (PIASt) din Varșovia și Senior Fellow al Consiliului German pentru Politică Externă (DGAP).

Foto: Roman Protasevici, Aleksandr Lukașenko (sus); Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko (jos)

Copyright: Project Syndicate, 2021

traducere de Matei PLEŞU

p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.