Deturnarea autosuficienței occidentale

Slawomir SIERAKOWSKI
Publicat în Dilema Veche nr. 895 din 3 - 9 iunie 2021
Deturnarea autosuficienței occidentale jpeg

Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a demonstrat o dată în plus cît de departe e dispus să meargă pentru a-și suprima oponenții. Pe 23 mai a trimis un avion de luptă MiG-29 pentru a obliga un avion comercial care zbura de la Atena la Vilnius să aterizeze la Minsk, cu puțină vreme înainte să părăsească spațiul aerian bielorus. Scopul era capturarea lui Roman Protasevici, fostul redactor -șef al publicației de opoziție și al canalului de social media Nexta, care a fost arestat de îndată ce avionul a aterizat la Minsk.

Nu-i greu de înțeles de ce un regim căruia i se aplică deja sancțiuni din partea SUA și UE merge atît de departe încît să deturneze un avion care călătorește între două state membre UE: Nexta este inamicul public numărul unu al lui Lukașenko. Mai mult decît un simplu portal de știri cu milioane de abonați ai mai multor platforme de social media (mai ales Telegram), Nexta a rămas, după fraudarea alegerilor prezidențiale din august anul trecut, cel mai important canal de informații din Belarus.

Nexta nu a publicat doar știri despre reprimarea violentă a demonstrațiilor pașnice de către forțele de securitate, dar a transmis totodată, zilnic, indicații cu privire la locul, momentul și modul în care urmau să se desfășoare protestele în masă ale bielorușilor de pe întinsul întregii țări împotriva falsei victorii în alegeri a lui Lukașenko. Apelurile de duminică ale platformei pentru Marșul Național al Libertății au strîns nu mai puțin de 200.000 de oameni pe străzile Minskului. Și toți acești demonstranți știau exact ce să facă, deoarece urmăreau instrucțiunile publicate de Protasevici și de Stepan Putilo, colegul său și co-fondatorul Nexta.

În urma acestor revolte fără precedent, regimul Lukașenko s-a panicat – pe bună dreptate. Nexta colecta și distribuia informații și fotografii de pe tot întinsul Belarus. Fiecare mesaj, poză și îndemn la acțiune publicat pe platformă devenea viral, ajungînd la oameni din toată țara și din întreaga lume.

Punctul forte al Nexta consta în faptul că își avea sediul în Varșovia, în afara granițelor Belarus. Regimul Lukașenko nu putea închide conexiunea Internet a platformei și nici să o aresteze sau să o împuște, așa cum a făcut cu publicațiile Opoziției și cu protestatarii din Belarus. Lukașenko era fără îndoială înfuriat de faptul că protestele erau dirijate mai puțin de Svetlana Tihanovskaia, cîștigătoarea, cel mai probabil, a alegerilor din august, ci de un operator de noi medii greu de prins, aflat în afara granițelor Belarus.

După apariția, în martie, a unui film documentar realizat de Nexta care expunea averile ilicite ale lui Lukașenko (asemănător unui recent film viral despre președintele rus Vladimir Putin, produs de liderul Opoziției Alexei Navalnîi, acum în închisoare), Lukașenko a fost dispus să răstoarne cerul și pămîntul pentru a scăpa de vrăjmașii săi feroce în vîrstă de douăzeci și ceva de ani. În viziunea lui, Nexta e cheia de boltă care susține toate fronturile rezistenței.

Deoarece avionul Ryanair era mult mai aproape de Vilnius decît de Minsk, explicația regimului Lukașenko potrivit căreia o amenințare cu bombă impunea o aterizare de urgență în capitala bielorusă nu e credibilă. De îndată ce avionul a aterizat la Minsk, s-a simulat rapid un control al pasagerilor și al bagajelor, după care tînărul disident a fost arestat de grabă, împreună cu prietena sa.

Arestarea partenerei lui Protasevici e o metodă clasică a KGB (serviciul de securitate bielorus se cheamă în continuare astfel), mai ales atunci cînd se urmărește forțarea unor mărturisiri. Protasevici e o captură extrem de valoroasă pentru Lukașenko, deoarece (presupune dictatorul) el are datele de contact ale tuturor activiștilor bieloruși. A doua zi după arestarea lui Protasevici, regimul a făcut publică o filmare în care acesta mărturisea că a participat la protestele de anul trecut.

Aceeași tactică a fost aplicată și împotriva lui Tihanovskaia, al cărei soț era deja la închisoare. Cînd a fost răpită, după primele proteste din Minsk, a fost obligată – cel mai probabil, după ce și-a văzut soțul amenințat cu tortura – să înregistreze un apel prin care cerea încetarea revoltelor. De atunci, ea trăiește în exil și, întrucît orice bielorus cunoaște aceste metode de șantaj, nimeni nu o învinuiește că preferă să rămînă în umbră.

Deturnarea avionului trimite în mod clar un mesaj. Pentru Opoziție, mesajul lui Lukașenko e: „Zilele voastre sînt numărate. Sînteți trădători, iar pe trădători îi ucidem”. Uniunii Europene îi adresează o provocare directă: „Vă putem lua de proști oricînd ne convine, iar voi nu ne puteți face nimic, fiindcă sînteți slabi”.

vladimir putin aleksandr lukaloenko jpg jpeg

Astfel de concluzii nu sînt nefondate. Pînă la urmă, Kremlinul – ai cărui susținători bieloruși au jubilat la vestea deturnării și arestării lui Protasevici – l-a otrăvit pe Navalnîi cu o neurotoxină și a rămas aproape nepedepsit pentru asta. SUA, Anglia și UE și-au exprimat îngrijorarea și au impus sancțiuni simbolice, iar Rusia a reacționat trimițîndu-l pe Navalnîi într-un lagăr de muncă.

După ce Republica Cehă a dezvăluit, luna trecută, că Rusia se află în spatele exploziilor de la depozitul de armament care au ucis doi cetățeni cehi în 2014, reacțiile au fost asemănătoare. De fapt, administrația președintelui Joe Biden tocmai a ridicat sancțiunile împotriva unei companii care construiește gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania. E evident că banii, și nu principiile, sînt ceea ce contează.

Lukașenko ia exemplul Rusiei. Kremlinul excelează de multă vreme în umilirea serviciilor de securitate străine care încearcă să protejeze figuri ale Opoziției, cel mai adesea, atacînd disidenții din exil chiar sub nasul lor, ca în cazul tentativei de asasinat asupra lui Serghei Skripal din Salisbury, Anglia.

Ținînd seama că Nexta are sediul în Polonia, merită să ne întrebăm dacă autoritățile poloneze au făcut tot ceea ce le-a stat în putință – sau măcar ceva – pentru a-i proteja și avertiza pe Protasevici și pe colegii săi în fața pericolelor cu care se confruntau. Căci ar fi trebuit să fie clar faptul că Protasevici și Putilo se aflau în pericol. Știm bine că Rusia și Belarus îi vor lua în colimator pe cei pe care îi consideră trădători, chiar și cînd aceștia se află în străinătate. Iar acum știm bine cît de departe vor merge pentru a-și atinge scopul.

Slawomir Sierakowski, fondator al mișcării Krytyka Polityczna, este director al Polish Institute of Advanced Studies (PIASt) din Varșovia și Senior Fellow al Consiliului German pentru Politică Externă (DGAP).

Foto: Roman Protasevici, Aleksandr Lukașenko (sus); Vladimir Putin, Aleksandr Lukașenko (jos)

Copyright: Project Syndicate, 2021

traducere de Matei PLEŞU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Percheziţii la Casa de Pensii Sibiu într-un dosar în care 38 de persoane au calitatea de complici sau cumpărători de influenţă
Ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie fac, miercuri, şapte percheziţii în localităţi din Judeţele Sibiu şi Vâlcea, dar şi la Casa Judeţeană de Pensii Sibiu, într-un dosar privind emiterea unor decizii de pensionare.
ciorba pasare adobestock jpg
Ciorba pe care o poți ține cel mai mult la frigider. E bună și proaspătă chiar și după 3 zile
Ciorba, indiferent de ce fel ar fi, este un preparat delicios, pe care îl putem pregăti destul de ușor. Însă, nu foarte mulți dintre noi știm cât de rezistentă este, de fapt, această mâncare!
ambulanta Fb jpg
O bucureșteancă a născut în ger, la - 5 grade, într-un parc din Capitală. Bebelușul a murit
O tânără din București a născut în noaptea de marți spre miercuri în Parcul Tei, la o temperatură extrem de scăzută de -5 grade Celsius.
image00016 jpeg
Bella Santiago & Nicu Grigore: „Power Couple ne-a trecut prin toate stările. Stați să vedeți!‟
Bella Santiago și Nicu Grigore, doi dintre cei mai carismatici concurenți ai sezonului 2 al emisiunii Power Couple România, care a debutat luni, 13 ianuarie, au oferit în exclusivitate pentru revista „Click! pentru femei‟ un interviu captivant.
bataiecluj jpg
Lider de galerie atacat cu cuțitul la maginea Clujului. Martor ocular: n-am înțeles nimic
Șeful galeriei de la „U” Cluj, liderul Superligii, a fost implicat într-o altercație.
Conferinta de presa la sediul Institutului Revolutiei Romane din Decembrie 89 Petre Roman FOTO  Inquam Photos / Octav Ganea
Petre Roman, la Parchet, în dosarul Mineriadei din 1990: „Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor”
Fostul premier Petre Roman este audiat din nou miercuri, la Parchetul General, în dosarul Mineriadei.
François Bayrou Foto Facebook jpg
Noul premier al Franței îl acuză pe Elon Musk că susține „o nouă dezordine mondială, care amenință orice echilibru și orice reguli de apărare”
François Bayrou, noul premier al Franței, a declarat că țara sa trebuie să rămână fermă în fața unor figuri precum Elon Musk, care reprezintă „o nouă dezordine mondială”.
cartofi jpg
Cum și unde să păstrăm corect cartofii iarna. Așa nu vor încolți și nu vor prinde gust de „vechi”
Cartofii sunt printre cele mai îndrăgite și versatile legume din gospodăriile românilor. Fie că sunt consumați fierți, prăjiți, copți sau în diverse combinații, cartofii sunt nelipsiți de la masa noastră.
televizor telecomanda poza poza d8abfe9070 jpg
Postul TV din România care se schimbă complet. Va avea un alt nume, iar din vară va difuza cu totul altceva
Un post de televiziune din țara noastră urmează să treacă printr-o schimbare majoră din această vară. Nu numai că urmează să își schimbe numele, dar conținutul pe care îl va oferi se va schimba total.