Despre români uitați și politici moderne de asimilare etnică

Vasile ȚIPLE
12 februarie 2021
Despre români uitați și politici moderne de asimilare etnică jpeg

România este un stat înconjurat de români, indiferent de statul vecin la care ne raportăm, Bulgaria (aprox. 5.000 de oameni), Ungaria (aprox. 8.000 de oameni), Ucraina (aprox. 500.000 de oameni), Serbia (aprox. 30.000 de oameni), Republica Moldova (aprox. 3.000.000 de oameni). Cifrele sînt preluate de pe site-urile reprezentanțelor diplomatice ale României și nu sînt cele mai exacte, avînd în vedere că se bazează pe niște recensăminte efectuate cu decenii în urmă de către unele state vecine.

Comunitățile istorice de români sînt mai mult sau mai puțin recunoscute de către statele în care se află, iar gradul de recunoaștere are un impact foarte mare asupra drepturilor specifice care le sînt acordate. De exemplu, nu există învățămînt de stat în limba română ca limbă maternă în Bulgaria, Serbia sau Ungaria, iar în Ucraina acest lucru nu va mai fi posibil odată cu finalizarea implementării noii legi de funcționare a limbii de stat, adoptată în 25 aprilie 2019. Este ironic faptul că dreptul comunității românești de a beneficia de educație în limba maternă (element esențial în păstrarea identității naționale), alături de care se învăța și limba ucraineană, se datora unei legi sovietice (Legea privind limbile în Republica Sovietică Socialistă Ucraineană), care era mai liberală și îngăduitoare cu persoanele aparținînd minorităților naționale, decît este noua lege privind limba de stat din Ucraina. Deși scopul acestei legi este legitim în direcția reducerii influenței limbii ruse și implicit a Rusiei, consolidarea statului prin asigurarea utilizării exclusive a limbii ucrainene în cadrul autorităților publice, dar și în societate pînă la un anumit nivel (fiind exceptate doar convorbirile private și ritualurile religioase), legea deviază semnificativ de la scopul declarat și realizează o imixtiune nejustificată în sfera drepturilor culturale și lingvistice ale comunității române din Ucraina, care sînt protejate chiar de către Constituția țării. Aceasta garantează expres dreptul cetățenilor care aparțin unei minorități naționale de a învăța în limba maternă în instituțiile de învățămînt din Ucraina precum și interdicția de a consacra orice fel de limite asupra drepturilor și libertăților cetățenești existente, în baza provenienței etnice sau lingvistice. De asemenea, noua lege stabilește înlăturarea oricărui element care ar putea contribui la menținerea identității etnice și culturale a românilor din Ucraina, fiind interzisă utilizarea denumirii în limba română a localităților (sau orice nume geografice, piețe, străzi) în care aceștia, părinții, bunicii și străbunicii lor s-au născut și au locuit, deși acea denumire este utilizată din vremuri imemoriale (de exemplu, Slatina, localitate cu populație majoritar românească din Maramureșul istoric din dreapta Tisei, va deveni exclusiv Solotvyno, Peri - Hrusevo, Cernăuți – Chernivtsi etc.).

Constituția României stabilește o obligație activă de implicare în viața comunităților de români din străinătate, în conformitate cu legea aplicabilă din respectivul stat. În cazul de față, însă, nu au fost luate nici un fel de măsuri serioase prin care să se stabilească cu prioritate o comisie mixtă româno-ucraineană de analiză a prevederilor neconstituționale din noua lege și impactul negativ pe care îl va avea asupra următoarelor generații de cetățeni ucraineni de etnie română, după cum prevede Tratatul dintre România și Ucraina. Acest tratat stabilește obligația ambelor state de a se asigura că persoanele aparținînd minorității etnice române din Ucraina și minorității ucrainene din România vor avea condiții egale pentru învățarea limbii lor materne, vor primi educație în limba maternă în școlile și instituțiile de învățămînt de stat și special situate în conformitate cu așezarea geografică a minorităților respective. De asemenea, ambele minorități au dreptul să își folosească limba maternă în relațiile cu autoritățile publice, în conformitate cu legislația națională și obligațiile internaționale ale părților contractante.

În cazul Ucrainei, aceste obligații nu sînt respectate. Raportul de activitate al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) din anul 2019 (cînd a fost adoptată noua lege în Ucraina) nu descrie problema, posibilul impact negativ sau efectuarea vreunui demers în acest sens, nu au fost informate autoritățile și societatea civilă cu privire la gravitatea situației. De altfel, nici un document de la secțiunea Programe și Strategii a MAE, inclusiv Programul de Guvernare 2020-2024, nu face vreo precizare în legătură cu situația pe care o descriem și nu indică vreun plan de măsuri. Poate ar fi util un curs pentru reprezentanții României pe fondul problematicii respectării tratatelor semnate și a soluțiilor pe care le are la dispoziție atunci cînd partenerul contractual nu își respectă obligațiile (de exemplu, sesizarea Curții Internaționale de Justiție). Așa cum precizam, noua lege este contrară chiar Constituției Ucrainei, lege care a fost adoptată și care este expresia manifestării de voință a întregii populații din Ucraina, iar aplicarea unor legi prin care părți specifice din populație sînt discriminate nu pare sa fie un subiect de interes în mandatul parlamentului ucrainean. Voința juridică a întregii națiuni, care a dus la crearea statului de drept ucrainean în 1991, nu poate fi modificată fără să existe un mandat popular similar din partea întregii națiuni și în special atunci cînd modificările propuse afectează obligațiile internaționale asumate și viața comunităților care, împreună cu majoritatea etnică ucraineană, constituie totalitatea națiunii ucrainene.

Sîntem, astfel, în prezența unui abuz al reprezentanților majorității etnic naționale (cu complicitatea pasivă a României) și a asimilării minorității etnice române, o situație interzisă expres de către Constituția Ucrainei, de legile care reglementează drepturile persoanelor aparținînd minorităților naționale și actele internaționale la care este parte Ucraina și care sînt prioritare în acest domeniu (în special obligația de abținere de la orice politică sau acte de asimilare a minorităților etnice). În cazul în care situația de fapt va rămîne neschimbată, iar autoritățile române și europene nu vor atenționa serios părțile implicate să revină asupra cadrului legal, în următorii zece ani numărul etnicilor din Ucraina declarați români se va apropia mai mult de numărul curent al etnicilor români din Ungaria și Bulgaria – un număr de oameni pe care, poate, autoritățile române îl vor gestiona mai bine.

Astfel, este esențială prezentarea publică a unui plan de măsuri pe care Guvernul României se obligă să le ia în vederea stabilirii unui dialog real cu omologii ucraineni. Protecția comunităților românești și metodele efective de realizare a acesteia reprezintă un subiect care trebuie inclus în toate strategiile naționale de guvernare, iar un raport public recurent cu privire la modalitatea îndeplinirii acestor obligații să devină o normă de la care să nu se devieze. Numai prin implicare și un control public eficient al rapoartelor de activitate instituțională putem asigura responsabilitatea Guvernului.

Vasile Țiple este etnic român din Ucraina, doctor în Științe Juridice și lucrează la o companie privată.

Foto: Kiev (flickr)

image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.
p 21 adevarul ro jpg
Daruri
În ziua de 23 august a.c., fondatorul revistei noastre, dl Andrei Pleșu, a împlinit o vîrstă dintre acelea care cer jubileu.
p 23 Marcel Duchamp, Fintina jpg
„Limba brutală” și sentimentul de realitate
Omul redus la înjurături nu este decît un revoltat dezarmat.
p 21 jpg
De ce eșuează națiunile?
Multă vreme, chiar tîrziu în anii 1980, unii intelectuali din Occident încă pariau pe modelul planificării centralizate ca model de dezvoltare superior mecanismelor pieței libere.
image png
Dragostea orbește?
Cînd ochii nu văd, inima nu cere” și nici nu plînge.
image png
Mintea și corpul
Mens sana in corpore sano? Uite ce belea îi poate veni omului pe cap din Antichitatea clasică, dacă o caută cu lumînarea...”.
p 23 Ferdinand de Saussure WC jpg
p 22 jpg
O tragedie postmodernă
Cu Timpul căzut palancă la pămînt, poți spune iubitei orice...
p 23 Andrei Gherasim jpg
Încredințăm Inteligenței Artificiale marile noastre decizii? – interviu cu Andrei GHERASIM –
Ar trebui ca grija noastră principală să fie un AI conștient sau tendința noastră de a ne încrede în alții sau în altceva, orbește?
image png
Harta și profetul
Este cumva normal: unul care devine cunoscut (și reconfirmat) în afara spațiului său natal nu beneficiază de aceeași recunoaștere acasă, căci... cine să-l recunoască?
image png
Cum se construiește un om
De altfel, chiar evoluția se numără probabil printre ideile contraintuitive ale biologiei.
p 7 Narendra Modi si Joe Biden WC jpg
India și echilibrul global al puterii
India și SUA par să fie sortite nu atît pentru o căsătorie, cît pentru un parteneriat pe termen lung.
p 22 jpg
Munca leneșului
Omului de azi îi e teamă să mai stea de vorbă cu el însuși.
p 23 WC jpg
A face sens
Pentru a da unei mașinării capacități de procesare a limbii, lingviștii americani (generativiști) au formalizat engleza în descrieri matematice.
IMG 0046 jpg
Traducerea Bibliei ca vocație „kenotică” – Ce am învățat, ca biblist, de la doamna Francisca Băltăceanu –
Din nefericire, nu orice intelectual are căldura sufletească necesară pentru a se înconjura de discipoli.
p 21 YouTube jpg
Francisca – fiica lui Dumnezeu
Traducătorii din confesiuni diferite o dădeau la pace. Iar pacea era propusă, cu năframa în vîrf de băț, smerit și senin, de cea pe care o aniversăm acum.

Adevarul.ro

image
Primul tren de mare viteză din China care circulă deasupra apei VIDEO
Ambițiile feroviare ale Chinei continuă să crească. Cea mai recentă inovație a țării este o linie de tren de mare viteză, cu un traseu ce măsoară 277 de kilometri de-a lungul coastei de sud-est.
image
O elevă a reclamat la 112 că i-a fost ocupat locul din bancă. Apelul, înregistrat în Neamț
Sute de mii de solicitări false sau neîntemeiate se înregistrează, anual, la serviciul unic de urgență. Un astfel de apel la 112 a fost primit zilele trecute, o elevă din Neamț reclamând că i-a fost ocupat locul din bancă.
image
Britney Spears, „vizitată” de polițiști. Detaliul dintr-un videoclip al cântăreței care i-a îngrijorat
Polițiștii au fost chemați, în cursul acestei săptămâni, acasă la Britney Spears, în sudul Californiei, pentru a efectua un control al stării de sănătate.

HIstoria.ro

image
Când sașii se întorc acasă, în Ţara Ovăzului
De 11 ani, în toiul verii, în satele săsești din Haferland, Ţara Ovăzului, se întâmplă ceva cu totul deosebit.
image
Operațiunea Citadela, aliații și spionii
Stabilită inițial pentru primăvara anului 1943, lansarea Operațiunii Citadela a fost amânată de mai multe ori, iar ofensiva a fost declanșată la începutul lunii iulie.
image
Constanţa Magoş. Prima răpire a unui membru al exilului românesc
În august 1952, spionajul comunist de la București punea în aplicare prima sa acțiune de răpire a unui membru al exilului românesc.