De ce eșuează națiunile?

Alexandru GABOR
Publicat în Dilema Veche nr. 1010 din 17 august – 23 august 2023
image

Daron Acemoglu și James Robinson sînt profesori la două dintre cele mai prestigioase universități americane, Massachusets Institute of Technology și Universitatea Harvard. Titlul cărții, deși poate stîrni un sentiment de suspiciune, nu înșală așteptările – o cercetare minuțios documentată istoric, ce arată că parcursul de dezvoltare al unei națiuni depinde de instituțiile sale politice. 

Această concluzie, ce reflectă rezultatul unei munci în echipă de peste 15 ani, poate părea paradoxală. Narațiunea densă a cărții o confirmă însă la fiecare studiu de caz.

Începutul cărții lui Acemoglu și Robinson pune cititorul în fața unui puzzle: orașul Nogales, aflat la granița dintre SUA și Mexic, este împărțit în două de un simplu gard. Partea nordică, cea americană, are gospodării cu venituri peste 30.000 de dolari pe an, aici speranța de viață este mare, serviciile publice sînt de calitate și, mai ales, „locuitorii iau drept sigur faptul că Guvernul îi reprezintă”, în pofida ineficienței ocazionale. În partea sudică a orașului, cea mexicană, criminalitatea e ridicată, serviciile publice sînt jalnice și veniturile se află la nivelul unei treimi față de nivelul gospodăriilor aflate la nord, în statul Arizona.

Punerea în oglindă a celor două jumătăți ale orașului Nogales naște o întrebare greu de ocolit: ce anume e diferit în funcționarea orașului? Acest prim exemplu este ales pentru a ilustra teoria că politicul rămîne variabila principală în influențarea modernizării unei națiuni.

Cetățenii din Nogales au aceeași cultură și religie, folosesc aceeași limbă și împart aceeași istorie. Doar că o jumătate a orașului se află sub influența coruptă a Partidului Revoluționar Instituțional, în vreme ce jumătatea din Arizona alege, periodic, între democrați și republicani. Instituțiile economice americane generează prosperitate, iar cele mexicane duc la stagnare și subdezvoltare. 

Acest caz declanșează o largă acoladă istorică, în care autorii urmăresc, vreme de cîteva secole, instituțiile politice și economice din Mexic. Un exemplu mai flagrant este, desigur, decalajul de dezvoltare între Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Întrebarea din titlu – De ce unele state eșuează? – a primit multe răspunsuri. Și la noi s-au dezbătut, ciclic, mai multe ipoteze privind deficitul nostru de dezvoltare în raport cu Vestul. O parte dintre istorici au atribuit subdezvoltarea României unei vitregii istorice – aflată la granițele unor imperii malefice, țara noastră și-a irosit resursele din pricina unor vecini mai hrăpăreți. Apoi, de vină a fost geografia noastră, nu istoria. Plasarea geopolitică ne-a legat de periferia civilizației apusene. Din acest motiv, progresul nostru a fost lent și mimetic. Nu în ultimul rînd, România a avut lideri ignoranți, dacă nu ticăloși de-a dreptul, de-a lungul istoriei. Planurile lor de modernizare erau greșite, așa cum a fost industrializarea comunistă în anumite ramuri. Autorii reiau aceste dezbateri, desigur cu alte referințe, pentru a arăta limitele lor. Scenariile de mai sus pot explica anumite particularități de dezvoltare sau înapoiere, însă, pe termen lung, ceea ce contează sînt instituțiile politice și economice.

Scrisă pentru publicul larg ca o mare narațiune istorică, această carte a lui Acemoglu și Robinson a lansat o distincție între tipuri de instituții, devenită ulterior pe cît de faimoasă, pe atît de controversată – instituții extractive și instituții incluzive

Pentru cei care nu vor avea răgazul să citească această carte, teza celor doi autori este că „națiunile eșuează atunci cînd au instituții economice extractive, sprijinite de instituții politice extractive care frînează sau chiar blochează creșterea economică” (p. 119). 

Instituțiile politice incluzive sînt „centralizate și pluraliste” și extractive cînd una din cele două condiții nu e satisfăcută. Instituțiile economice sînt incluzive atunci cînd „pun în prim-plan proprietatea privată garantată, un sistem juridic imparțial și furnizarea de servicii publice care să asigure un cadru instituțional corect”. În caz contrar, sînt extractive. Această tipologie ne ajută să înțelegem dinamica și jocul dintre instituțiile politice și economice. Explicația fundamentală pentru care anumite națiuni cuceresc topul indicatorilor de dezvoltare, al inovației sau al standardului de viață, și altele abia reușesc să asigure bunurile de bază cetățenilor lor se centrează în jurul dependenței reciproce dintre instituții, înțelese ca reguli de interacțiune care oferă stimulente conduitei umane. 

Pentru un cititor din spațiul Europei Est-Centrale, volumul de aproape 800 de pagini poate fi dezamăgitor. Autorii discută in extenso evoluția istorică a Chinei, inclusiv atrocitățile din perioada lui Mao, însă prea puțin despre URSS și experimentul comunist în țările-satelit. Capitolul V cuprinde, parțial, elementele unui analize a regimului leninist-stalinist. În termenii autorilor, regimul sovietic corespunde modelului cu instituții extractive, cele politice concentrînd puterea în mîinile unui cerc mic de lideri, instituțiile economice fiind „incluzive” doar la nivel ideologic. Cu toate acestea, regimul sovietic a avut ritmuri de creștere anuale substanțiale, de peste 6% pe an. 

Multă vreme, chiar tîrziu în anii 1980, unii intelectuali din Occident încă pariau pe modelul planificării centralizate ca model de dezvoltare superior mecanismelor pieței libere.

„Am fost în viitor și merge bine”, spunea un celebru jurnalist american la preluarea puterii de către comuniști, Lincoln Steffens, o butadă rămasă în istorie. Modelul sovietic al Gosplan-ului, planificarea cincinală inițiată de Stalin, înseamnă un tipar de instituții extractive care dau rezultate pe termen scurt; mai apoi, instituțiile extractive de tip comunist frînează orice progres, orice inovație, orice ritm de producție și sistemul intră în colaps. Prăbușirea instituțiilor economice atrage după sine și prăbușirea instituțiilor politice. Acest lucru s-a întîmplat în 1989 și în Europa de Est.   

Exemplul comunist arată cum anumite instituțiile economice, despre care se crede că vor asigura prosperitatea, sînt, în esență, un eșec. Alteori, cei care controlează instituțiile politice extractive își conservă statutul alegînd deliberat să stîrpească orice inovație ce le-ar amenința puterea. 

Povestea răspîndirii tiparului în Europa, după ce Johannes Gutenberg l-a făcut cunoscut lumii în 1445, susține această idee. Nu este un accident, spun autorii, că răspîndirea tiparniței mobile în Europa de Vest a făcut ca, în jurul anului 1800, aproximativ 40% din femei și 60% din bărbați erau alfabetizați în Olanda, Germania și Anglia, în vreme ce în Imperiul Otoman acest procent era de 3%. Evident, acest lucru stă în picioare și la periferia imperiului și în teritoriile controlate. Explicația trimite la o decizie a lui Baiazid al II-lea, din 1485, care a interzis tipărirea cărților, rămasă în vigoare pînă în 1727, cînd Ahmed al III-lea încuviințează prima tipografie. Doar 24 de cărți se tipăresc aici, între 1729 și 1797. 

Autorii deschid o sumedenie de paranteze, un fel de micro-stories istorice pentru a susține ideile cărții, uneori cu o lupă copleșitoare pentru detalii. Explicația lor pentru ostilitatea sultanului față de tipar merită citată în întregime: „Cărțile pot fi subversive și pot pune sub semnul întrebării statu quo-ul politic și social existent. Cărțile subminează puterea celor care controlează informațiile orale, întrucît, prin cărți, acea cunoaștere devine ușor accesibilă oricui este alfabetizat” (p. 322). 

Avantajul cărții lui Acemoglu și Robinson este că poate fi începută de oriunde. Fiecare capitol acoperă o perioadă istorică sau o regiune și poate fi citit independent de restul cărții. O notă de mulțumire se cuvine și traducătoarei cărții, Anca Simitopol – 800 de pagini de istorie politică și economică, cu povești întrețesute, trimiteri și referințe în toate spațiile culturale de pe glob solicită o muncă asiduă, rareori apreciată la valoarea ei reală. 

Cei care nu vor putea lăsa din mînă această carte pot continua lectura cu cea mai recentă apariție editorială a lui Acemoglu și Robinson, Coridorul îngust. State, societăți și soarta libertății (Editura Publica, 2020).  În această carte, autorii răspund obiecțiilor formulate la primul volum și continua analiza istorică a instituțiilor politice și economice necesare pentru creștere economică și distribuție echitabilă. 

Problematica mai largă a instituțiilor politice și economice și premisa teoretică că „history matters” vor îndemna cititorul să găsească paralele cu o altă analiză monumentală, și aici nu ezit în alegerea termenului, cea semnată de profesorul Bogdan Murgescu din România și Europa. Acumularea decalajelor economice (1500-2010), dedicată ciclurilor de modernizare a României. Ambele volume urmăresc tipare istorice la scară largă ce demonstrează, fără dubii, că arhitectura instituțiilor poate duce la prosperitate și avuție sau, dimpotrivă, poate ține țările prizoniere unor cicluri de stagnare și subdezvoltare.

În contextul actual al României, cu datele pe care le știm despre alfabetizare și rezultatele elevilor la testele PISA, ne putem întreba, perfect legitim, dacă instituțiile noastre politice sînt suficient de incluzive pentru a asigura nivelul de alfabetizare a unei cetățenii civice robuste. 

Alexandru Gabor este publicist, doctor în politici publice.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Calin Georgescu Foto Mediafax (9) jpg
Călin Georgescu recunoaște că a fost la ferma de la Ciolpani: „Am fost pentru că m-au rugat. Nu am participat la discuție”
Călin Georgescu a recunoscut în această seară, la Realitatea Plus, că a fost sâmbătă la ferma de la Ciolpani, unde s-a aflat și Horațiu Potra. Acesta a spus, însă, că nu a participat la discuțiile dintre echipa sa de pază și Potra.
congres-sua-shutterstock
Congresul SUA cere evaluarea riscurilor retragerii sprijinului pentru Ucraina
Congresmanii americani doresc ca șefii serviciilor de informații să evalueze riscurile pentru securitatea SUA dacă Washingtonul încetează să mai furnizeze arme Ucrainei și Rusia câștigă războiul.
Nicu Sârghea, toboșarul trupei VUNK Foto   Vunk   Facebook jpg
Toboşarul trupei VUNK a murit la vârsta de 48 de ani. „Lumea noastră a devenit mai tăcută”
Nicu Sârghea, toboşarul trupei VUNK, a murit joi, 12 decembrie, la vârsta de 48 de ani. „Îi vom simți mereu ritmul în fiecare cântec și îi vom purta amintirea în suflete”, au scris colegii de trupă pe pagina de Facebook.
71031783 1004 webp
România a fost admisă pe deplin în spațiul Schengen
Consiliul JAI, reuniunea miniștrilor de Interne din UE, a decis în această dimineață aderarea totală a României și Bulgariei la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025. Austria și Țările de Jos au renunțat la veto.
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
Klaus Iohannis și Călin Georgescu s-au întâlnit pe vremea când președintele României era primar al Sibiului. În ce context s-au cunoscut cei doi
Un articol din 2003, recent scos la lumină, dezvăluie un moment semnificativ din carierele publice ale lui Klaus Iohannis și Călin Georgescu.
Accident mortal Foto   Info Trafic 24 jpg
Șoferul care a murit în timpul unei întreceri a avut permisul suspendat de polițiști pentru conducere agresivă. Noi informații din dosar
Noi informații în cazul accidentului din Ploiești, de marți seară, în care au murit doi tineri. Șoferul care și-a pierdut viața în timpul cursei a avut permisul suspendat de polițiști. În cauză a fost audiat și celălalt tânăr care a participat la întrecere.
WhatsApp Image 2024 12 12 at 21 42 31 9c8f791e jpg
Cine este americanul dispărut care a fost găsit în Siria. A fost ţinut în închisoare, după ce a intrat în ţară ca pelerin
Un american, care a fost dat dispărut, a fost găsit în Siria. El spune că a fost ţinut în închisoare luni de zile după ce a intrat în ţară ca pelerin. Localnicii l-au văzut mergând desculţ pe străzile din sudul Damascului.
image png
Nicu Sârghea și-a prevestit sfârșitul! Ce a putut să spună cu doar o seară înainte de tragedie
Industria muzicală românească este în doliu după ce Nicu Sârghea, toboșarul trupei Vunk, s-a stins din viață la doar 48 de ani. Moartea lui fulgerătoare a iscat doar lacrimi și suferință în rândul familiei, al colegilor de breaslă și al fanilor lui. Artistul a fost activ pe rețelele de socializare c
112 jpeg
O fetiţă de 9 ani s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier
Un tată a reclamat că fetiţa lui, de 9 ani, s-a curentat pe patinoarul din centrul Ploieştiului, după ce a atins un indicator rutier, amplasat la mică distanţă. Polițiștii au găsit deficienţe la instalaţia electrică.