Cutremur - cimitirul politicii

19 februarie 2023
image

Cutremurele din Turcia au asupra politicienilor români același efect ca pandemia: șocul din 2020 i-a trezit din obsesia alegerilor anticipate, iar tragedia din apropierea noastră și ecourile seismice din Vrancea și Oltenia pun capăt discuțiilor, oricum purtate fără sens în public, despre rotativa guvernamentală - cea atît de împinsă ca scop în sine, pe agenda publică, la acest început de an.

România a intrat în sperieți după cutremurele care au omorît peste 40.000 de oameni și au distrus peste 50.000 de clădiri în Turcia. Oamenii au început să se întrebe despre calitatea construcțiilor de la noi, după ce mii de blocuri, abia inaugurate, s-au făcut una cu pămîntul în cîteva clipe, în sudul Turciei.

La turci, regula ultimelor decenii a fost „amnisția pentru construcții”. ”O crimă”, acuză geologii turci. După clădirile prăbușite precum castelele de cărți de joc peste zeci de mii de suflete, a frapat incapacitatea regimului de a face față dezastrului. Sute de mii de oameni au rămas fără acoperiș și hrană, în plină iarnă, iar ajutoarele au ajuns cu întîrziere sau deloc. Pînă și Erdogan a fost nevoit să recunoască „lacunele” în gestionarea situației.

Orhan Pamuk, laureatul turc al Nobelului pentru literatură, scrie că, după stupefacția în fața catastrofei de proporții apocaliptice, au urmat sentimentele de abandon și disperare. Pentru a conchide: „Niciodată nu mi-am văzut poporul atît de furios”.

„Nu de stare de urgență avem nevoie, ci de un stat”, au izbucnit sinistrații turci, în fața presei internaționale.

Ajuns la putere după ce i-a deschis calea precedentul cutremur devastator, din 1999, soldat cu 17.000 de morți, Erdogan se confruntă, cu trei luni înainte de alegeri, cu o nemiloasă evidențiere a esenței regimului său corupt și autoritar. Dovadă stă și suspendarea Twitter, la două zile de la seisme, pentru a bloca relatările din zonele afectate și criticile. „Falia lui Erdogan”, titra un ziar francez, sintetizînd provocarea guvernamentală și electorală.

Acest spectru îi bîntuie, acum, pe decidenții români. Premierul Ciucă a cerut să se verifice dacă firmele de construcții turcești, implicate în realizarea clădirilor prăbușite, au participat la proiecte imobiliare în România. Criticînd „abordările de tip reactiv”, șeful Guvernului a anunțat că preia coordonarea unui comitet interministerial.

Iar Prefectul Capitalei a pus diagnosticul, indicînd „indolența unor oameni din administrație care nu pregătesc temeinic proiectele pentru a putea să purceadă la consolidarea antiseismică a clădirilor. În ultimii 15 ani, niciun municipiu nu poate să spună, mai ales municipiul București, că nu a avut bani pentru reabilitarea clădirilor. An de an, fonduri de la Ministerul Dezvoltării, fonduri europene rămîn neconsumate, pentru că nu sîntem în stare să muncim pentru a realiza proiecte pentru consolidarea antiseismică şi a le transpune în practică”, a spus Toni Greblă.

Un raport al Curții de Conturi, din 2022, punctează punctele vulnerabile: unul din trei spitale bucureștene riscă să cadă la cutremur, evidența clădirilor în pericol nu e completă, sistemul de alarmare seismică timpurie nu a fost implementat, Ministerul Sănătății și Protecția Civilă nu sînt pregătite pentru un cutremur de mari proporții – pe scurt, avertizează Curtea de Conturi, „există o mare probabilitate ca un cutremur în București să genereze o criză de mari proporții”.

Domnul cu mila, pînă cînd politicienii români vor înțelege că politica înseamnă a face! Altfel, se ajunge la țipătul disperat: „Nu de stare de urgență avem nevoie, ci de un stat”.

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

pui caprese jpg
Pui caprese la cuptor
Pui caprese la cuptor este o rețetă simplă și delicioasă, inspirată din bucătăria italiană. Iată cum poți pregăti acest fel de mâncare.
Dmitri Peskov FOTO Profimedia
Rusia susține că este deschisă negocierilor cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi, 25 iulie, că Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina în vederea încetării conflictului, chiar dacă Volodimir Zelenski, a cărui legitimitate este contestată de Rusia, este la putere la Kiev, relatează Reuters, conform A
colaj agnese davies animale lana instagram jpg
Această artistă face animale din lână, care par vii! Imagini inedite
Agnese Davies (38 de ani) este o artistă autodidactă din Letonia, ale cărei creații au devenit virale în ultimul an. Ea a învățat să facă animale din lână, în anul 2018. Ceea ce a pornit ca un hobby, a devenit acum un job cu normă întreagă. Artista cere în jur de 2.000 de dolari pe operele sale.
gazpacho de castraveți jpg
Gazpacho de castraveți
Gazpacho de castraveți este o variantă răcoritoare și ușor diferită de gazpacho-ul clasic, care de obicei conține roșii.
prosoape jpg
Este indicat să speli prosoapele cu apă fierbinte?
Se spune că spălarea prosoapelor în apă fierbinte le ajută să se păstreze moi o lungă perioadă de timp, dar ce părere are specialistul despre această metodă?
mihai gane instagram jpg
Povestea românului care a ajuns în topul celor mai bine vânduți scriitori din Spania. Cărțile cu care a dat lovitura Mihai Gane
Un tânăr român din comuna argeşeană Lereşti a devenit al doilea cel mai bine vândut poet din Spania, după marele Federico Garcia Lorca. Mihai Gane, cunoscut ca Miguel, așa cum îi spun spaniolii, în vârstă de 31 de ani, a publicat până acum patru volume de poezii, vândute în peste 200.000 de exemplar
deliciu acrisor sarat jpg
Deliciu sărat-acrișor
Descoperă secretele antreurilor perfecte, pentru a impresiona de la prima înghițitură.
semifreddo cu zmeură jpg
Semifreddo cu zmeură
Iată o rețetă simplă și delicioasă pentru semifreddo cu zmeură.
pavlova cu fructe jpg
Pavlova cu fructe
Pavlova este un desert rafinat și elegant care constă într-o bază de bezea crocantă la exterior și moale la interior, acoperită cu frișcă și fructe proaspete.
image
Când, unde? - Brad Pitt sfârșește într-un mod dramatic
„Babylon” este un film din 2022 regizat de Damien Chazelle, cunoscut pentru lucrări anterioare ca "La La Land" și "Whiplash". Acest film ambițios și extravagant explorează perioada tumultuoasă a tranziției de la filmele mute la cele vorbite în Hollywood-ul anilor 1920. Jack Conrad, interpretat de Brad Pitt, este un actor de mare succes în era filmelor mute din Hollywood. Pe parcursul filmului, el trece printr-o serie de evenimente care ilustrează atât culmile succesului, cât și inevitabilul declin cauzat de tranziția industriei către filmele sonore. Până la urmă, moare prin sinucidere.
image
George Restivan o desființează pe Adriana Bahmuțeanu: „Am făcut ceea ce orice tată ar face pentru a-și salva fiul / Adriana a vrut să scape de Mara Bănică”
Adriana Bahmuțeanu a anunțat că s-a despărțit de soțul ei, George Restivan, care deja se află în Statele Unite. Prezentatoarea TV nu a enunțat adevăratul motiv al separării, ci a dat vina pe distanță. George, pe de altă parte, susține că exista multă tensiune în familia lor și că a fugit din țară ca să-și salveze fiul, pe Blake.
image
Lux la superlativ: Plaje unde tarifele pentru șezlonguri depășesc Mamaia. Prețurile sunt astronomice
În căutarea unei vacanțe de lux pe plajele lumii? Atunci, pregătește-te să scoți din buzunar sume considerabile pentru a te bucura de soare și mare.