Cum se construiește un om

Laura-Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

În preajma gării Euston din Londra, în muzeul Wellcome Collection dedicat în special biologiei și medicinei, au fost expuse pînă de curînd 109 cărți. Imense, cu coperți cartonate albe, fiecare dintre aceste cărți avea cîte o mie de pagini pe care erau înșiruite, aparent la întîmplare, doar patru litere: g, a, t și c. Repetate și alternate de peste trei miliarde de ori, aceste litere reprezintă secvența completă de ADN sau genomul unui om. Cărțile au fost tipărite după ce o colaborare internațională care a durat 15 ani, Proiectul Genomului Uman (Human Genome Project), și-a atins scopul în anul 2003 obținînd secvența completă a ADN-ului uman, formată din molecule numite nucleotide, care sînt simbolizate de cele patru litere. Uriașul proiect a demonstrat că, din peste trei miliarde de repetări ale celor patru „litere” din care e compus ADN-ul uman, doar 3% reprezintă genele care duc la formarea proteinelor, cum sînt anticorpii, hormonii sau enzimele, care contribuie la formarea și funcționarea celulelor. Restul de 97% din ADN ar părea la prima vedere că nu are nici un rost și a fost considerat inițial inutil funcționării organismului, fiind chiar numit „junk DNA”. Descoperirea că majoritatea materialului genetic nu e format din gene necesare pentru a forma proteinele care întrețin funcțiile celulare a fost una surprinzătoare și contraintuitivă. În Natura nenaturală a științei (1992), celebrul biolog Lewis Wolpert arăta că ideile din științe sînt deseori înțelese greșit pentru că sînt „nenaturale”, în sensul de contraintuitive, susținînd astfel că gîndirea în științe e aproape complet diferită de gîndirea de zi cu zi , de tip common sense. Deși Wolpert oferea exemple contraintuitive mai ales din fizică, există și exemple din biologie care se opun intuiției de tip common sense. Poate de aceea, de multe ori, oamenii de știință se declară surprinși de descoperirile pe care le-au făcut. 

În urma descoperirii surprinzătoare că majoritatea ADN-ului uman nu conține gene care codifică proteinele ce îndeplinesc diversele funcții ale organismului, cercetările au arătat că ADN-ul „inutil” pare a fi format în mare parte din elemente genetice numite transpozoni, descoperite prima oară în genomul porumbului de cercetătoarea americană Barbara McClintock în jurul anilor 1950. Cînd s-a descoperit că majoritatea ADN-ului e formată din astfel de elemente transpozabile, au urmat cercetări care au arătat că, în genomul uman, cel mai des întîlniți sînt retrotranspozonii. Aceste elemente au pătruns în genomurile organismelor acum milioane de ani prin infecții cu retrovirusuri, care și-au introdus propriul material genetic în cel al gazdei. Considerate elemente genetice „inutile” sau chiar „paraziți genetici”, retrotranspozonii sînt relicve acumulate pe parcursul evoluției. Totuși, aceste elemente și-au găsit o utilitate neașteptată pentru că sînt permisive pentru evoluție. Retrotranspozonii pot „sări” dintr-un loc în altul pe ADN, avînd o versatilitate care conferă „flexibilitate” materialului genetic. Astfel, nu doar că materialul genetic nu e compus majoritar din gene care produc proteinele care „țin în spate” întreg organismul, dar relicvele evoluționare aparent inutile pe care le conține ADN-ul par a fi dobîndit o utilitate importantă pentru evoluție prin inovarea genetică realizată prin intermediul lor. 

De altfel, chiar evoluția se numără probabil printre ideile contraintuitive ale biologiei. Mult timp a prevalat ideea formulată de Aristotel, care clasifica în Istoria animalelor unele animale ca fiind „superioare” altora, în funcție de complexitatea pe care o observa, și care s-a transformat apoi în conceptul de scala naturae, sugerînd că organismele se află mai sus sau mai jos pe treptele unei „scări”. Însă evoluția nu a generat de fapt o scară, ci un arbore ale cărui ramuri sînt date de gradul de înrudire dintre diverse organisme. Evoluția nu poate fi asemănată unei scări deoarece nu urmărește un scop anume. Așa cum spunea darwinistul Ernst Mayr, selecția naturală, mecanismul fundamental al evoluției, este un proces a posteriori, în care modificările genetice, care se produc la întîmplare prin mutații, sînt răsplătite dacă se dovedesc mai apoi a fi avantajoase. Astfel, selecția naturală nu are un scop, nu urmărește perfectibilitatea sau „îmbunătățirea” unui organism. Iar definiția „avantajosului” e mereu în schimbare, nu e fixă, pentru că variază cu condițiile mediului în care se află organismele. De altfel, și Darwin și-a notat într-o margine de pagină că „nu trebuie folosite niciodată cuvintele superior sau inferior”.   

Ipotezele din știință sînt punctul de plecare către descoperiri care sînt de multe ori contraintuitive și la care se ajunge cel mai adesea, cum spunea Karl Popper, prin conjecturi și infirmări, prin încercări și eșecuri. Formularea teoriilor e poate mai la îndemînă, dar e doar un prim pas, așa cum poate sugerează și anecdota povestită de Wolpert despre Regele Charles al II-lea (1630-1685) care, în timpul unei vizite la Royal Society, i-ar fi întrebat pe fellows de ce un pește mort cîntărește mai mult decît unul viu. După ce a ascultat cu mult interes diversele explicații ingenioase care i s-au oferit, regele le-a spus academicienilor că între cei doi pești nu există diferență de greutate. 

Laura-Yvonne Gherghina este doctorandă la Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe al Universității din Cambridge.

Foto: wikimedia commons

p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.