Cum se construiește un om

Laura-Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1005 din 13 iulie – 19 iulie 2023
image

În preajma gării Euston din Londra, în muzeul Wellcome Collection dedicat în special biologiei și medicinei, au fost expuse pînă de curînd 109 cărți. Imense, cu coperți cartonate albe, fiecare dintre aceste cărți avea cîte o mie de pagini pe care erau înșiruite, aparent la întîmplare, doar patru litere: g, a, t și c. Repetate și alternate de peste trei miliarde de ori, aceste litere reprezintă secvența completă de ADN sau genomul unui om. Cărțile au fost tipărite după ce o colaborare internațională care a durat 15 ani, Proiectul Genomului Uman (Human Genome Project), și-a atins scopul în anul 2003 obținînd secvența completă a ADN-ului uman, formată din molecule numite nucleotide, care sînt simbolizate de cele patru litere. Uriașul proiect a demonstrat că, din peste trei miliarde de repetări ale celor patru „litere” din care e compus ADN-ul uman, doar 3% reprezintă genele care duc la formarea proteinelor, cum sînt anticorpii, hormonii sau enzimele, care contribuie la formarea și funcționarea celulelor. Restul de 97% din ADN ar părea la prima vedere că nu are nici un rost și a fost considerat inițial inutil funcționării organismului, fiind chiar numit „junk DNA”. Descoperirea că majoritatea materialului genetic nu e format din gene necesare pentru a forma proteinele care întrețin funcțiile celulare a fost una surprinzătoare și contraintuitivă. În Natura nenaturală a științei (1992), celebrul biolog Lewis Wolpert arăta că ideile din științe sînt deseori înțelese greșit pentru că sînt „nenaturale”, în sensul de contraintuitive, susținînd astfel că gîndirea în științe e aproape complet diferită de gîndirea de zi cu zi , de tip common sense. Deși Wolpert oferea exemple contraintuitive mai ales din fizică, există și exemple din biologie care se opun intuiției de tip common sense. Poate de aceea, de multe ori, oamenii de știință se declară surprinși de descoperirile pe care le-au făcut. 

În urma descoperirii surprinzătoare că majoritatea ADN-ului uman nu conține gene care codifică proteinele ce îndeplinesc diversele funcții ale organismului, cercetările au arătat că ADN-ul „inutil” pare a fi format în mare parte din elemente genetice numite transpozoni, descoperite prima oară în genomul porumbului de cercetătoarea americană Barbara McClintock în jurul anilor 1950. Cînd s-a descoperit că majoritatea ADN-ului e formată din astfel de elemente transpozabile, au urmat cercetări care au arătat că, în genomul uman, cel mai des întîlniți sînt retrotranspozonii. Aceste elemente au pătruns în genomurile organismelor acum milioane de ani prin infecții cu retrovirusuri, care și-au introdus propriul material genetic în cel al gazdei. Considerate elemente genetice „inutile” sau chiar „paraziți genetici”, retrotranspozonii sînt relicve acumulate pe parcursul evoluției. Totuși, aceste elemente și-au găsit o utilitate neașteptată pentru că sînt permisive pentru evoluție. Retrotranspozonii pot „sări” dintr-un loc în altul pe ADN, avînd o versatilitate care conferă „flexibilitate” materialului genetic. Astfel, nu doar că materialul genetic nu e compus majoritar din gene care produc proteinele care „țin în spate” întreg organismul, dar relicvele evoluționare aparent inutile pe care le conține ADN-ul par a fi dobîndit o utilitate importantă pentru evoluție prin inovarea genetică realizată prin intermediul lor. 

De altfel, chiar evoluția se numără probabil printre ideile contraintuitive ale biologiei. Mult timp a prevalat ideea formulată de Aristotel, care clasifica în Istoria animalelor unele animale ca fiind „superioare” altora, în funcție de complexitatea pe care o observa, și care s-a transformat apoi în conceptul de scala naturae, sugerînd că organismele se află mai sus sau mai jos pe treptele unei „scări”. Însă evoluția nu a generat de fapt o scară, ci un arbore ale cărui ramuri sînt date de gradul de înrudire dintre diverse organisme. Evoluția nu poate fi asemănată unei scări deoarece nu urmărește un scop anume. Așa cum spunea darwinistul Ernst Mayr, selecția naturală, mecanismul fundamental al evoluției, este un proces a posteriori, în care modificările genetice, care se produc la întîmplare prin mutații, sînt răsplătite dacă se dovedesc mai apoi a fi avantajoase. Astfel, selecția naturală nu are un scop, nu urmărește perfectibilitatea sau „îmbunătățirea” unui organism. Iar definiția „avantajosului” e mereu în schimbare, nu e fixă, pentru că variază cu condițiile mediului în care se află organismele. De altfel, și Darwin și-a notat într-o margine de pagină că „nu trebuie folosite niciodată cuvintele superior sau inferior”.   

Ipotezele din știință sînt punctul de plecare către descoperiri care sînt de multe ori contraintuitive și la care se ajunge cel mai adesea, cum spunea Karl Popper, prin conjecturi și infirmări, prin încercări și eșecuri. Formularea teoriilor e poate mai la îndemînă, dar e doar un prim pas, așa cum poate sugerează și anecdota povestită de Wolpert despre Regele Charles al II-lea (1630-1685) care, în timpul unei vizite la Royal Society, i-ar fi întrebat pe fellows de ce un pește mort cîntărește mai mult decît unul viu. După ce a ascultat cu mult interes diversele explicații ingenioase care i s-au oferit, regele le-a spus academicienilor că între cei doi pești nu există diferență de greutate. 

Laura-Yvonne Gherghina este doctorandă la Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe al Universității din Cambridge.

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Fiul lui Bebe Cotimanis, Matei, a împlinit 23 de ani. Ce mesaj emoționant i-a transmis actorul: „Nu ți-am spus destul, dar…”
Motiv de sărbătoare în familia lui Bebe Cotimanis! Fiul său, Matei, și-a sărbătorit astăzi ziua de naștere, iar actorul i-a fost alături. Iată ce mesaj emoționant i-a transmis copilului său!
Donald Trump FOTO AFP
Presa rusă îl critică aspru pe Trump și acuză administrația SUA de „lăudăroșenie și aroganță”
Presa rusă devine din ce în ce mai critică la adresa președintelui Donald Trump, un ziar acuzând Casa Albă de „nebunie administrativă, lipsă de experiență, imaturitate… (de) lăudăroșenie și aroganță…”
image png
Guvernul slovac urmează exemplul României și aprobă împuşcarea a 350 de urşi, după ce un bărbat a fost ucis
Guvernul slovac a aprobat miercuri împuşcarea a 350 de urşi în acest an, în urma creşterii numărului de atacuri ale acestor animale, a căror populaţie s-a mărit în ultimii ani, a declarat prim-ministrul Robert Fico.
Maia Sandu FOTO Presedinte md jpg
Lidera de la Chișinău salută sancțiunile Londrei pentru persoane și organizații apropiate oligarhului fugar Ilan Șor
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, salută sancțiunile impuse de Londra pentru persoanele și organizațiile apropiate oligarhului fugar Ilan Șor, subliniind că acestea fac parte din efortul Chișinăului privind protejarea democrației și oprirea ingerințelor Kremlinului.
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Bebelușul aruncat în toaletă, preluat de un asistent maternal din Mureș
Bebelușul abandonat într-o toaletă imediat după naștere a fost externat miercuri din Spitalul Municipal de Urgență Pașcani și va fi încredințat unui asistent maternal din județul Mureș, locul de domiciliu al mamei sale.
Sebastian Burduja FOTO Inquam  / Gyozo Baghiu
Ministerul Energiei anunță noi investiții în parcuri solare pentru comunitățile locale
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat semnarea a 114 contracte pentru investiții în parcuri solari prin finanțări nerambursabile în comunităților locale. Potrivit ministrului, 36 de județe beneficiază deja de astfel de proiecte, în total fiind semnate până acum 768 de contracte.
drifturi focsani jpeg
Un teribilist s-a ales cu permisul reținut după ce a făcut drifturi în sensul giratoriu. Cât îl va costa „distracția”
Conducătorul auto a făcut derapaje controlate în sensul giratoriu din zona unui supermarket din municipiul Focșani, punând în pericol siguranța traficului rutier din zonă.
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
România TV, amenzi de 40.000 de lei, pentru titluri precum: „Soroşistul Bolojan face concedieri cu protestele la uşă”
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a sancționat postul România TV cu amenzi în cuantum de 40.000 de lei. De asemenea, în ședința de miercuri, 2 aprilie, s-a decis ștergerea mai multor videoclipuri publicate pe TikTok.
Bogdan Peșchir la parchet FOTO Inquam Photos 2025 03 20 8359 jpg
Americanii ar fi cerut informații despre cazul lui Bogdan Peșchir. Avocat: „Cine nu vrea să înțeleagă va plăti”
Cristian Sârbu, avocatul lui Bogdan Peșchir, susține că autoritățile americane au cerut date despre cazul presupusului finanțator al campaniei lui Călin Georgescu.