Confruntarea cu dușmanii din interior ai democrației americane

Katharina PISTOR
Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Confruntarea cu dușmanii din interior ai democrației americane jpeg

Faptul că Donald Trump și establishment-ul republican nu își recunosc înfrîngerea, în ciuda rezultatelor clare ale alegerilor, reprezintă un atac fără precedent asupra democrației SUA. Dacă americanii ar avea încredere în instituțiile lor democratice, nu am avea motive de îngrijorare. Comportamentul lui Trump ar fi clasat ca o răbufnire de moment, iar reacția liderilor republicani, ca un exercițiu cinic de acomodare la toanele narcisistului adorat de electoratul propriului partid.

Și totuși, mașinațiile lui Trump și complicitatea liderilor republicani nu pot fi trecute pur și simplu cu vederea. O îngrijorare adîncă e pe deplin justificată, deoarece amenințarea politică nu o reprezintă comportamentul aberant al unei singure persoane și al acoliților ei, ci constatarea că nici chiar o democrație bine instalată nu e invulnerabilă în fața nihilismului.

Democrația se sprijină pe anumite principii, aflate, în SUA, sub un asediu susținut. Faptele sînt etichetate în mod curent ca fiind „false” și substituite de „fapte alterative”. Tribunalele sînt îndemnate să nu ia în considerare dovezile unor delicte, ci să obstrucționeze sau să susțină o narațiune avantajoasă din punct de vedere politic. Principiul separării instituționale a puterilor a fost folosit pentru a transforma Congresul într-un teatru al pasivității la cele mai înalte cote. Procesul de desemnare a judecătorilor a fost politizat în mod flagrant. Principiile de bază ale democrației constituționale au fost abandonate.

În aceste condiții, idealul guvernării „oamenilor, de către oameni, pentru oameni”, pentru a folosi faimoasa formulare a lui Abraham Lincoln, devine în mod evident lipsit de sens. Cînd normele implicite care susțin autoguvernarea democratică au fost în întregime distruse, nu mai avem, practic, nimic de apărat.

Poate că vechimea considerabilă a Constituției SUA ne-a adus în acest punct, deoarece orice  actualizare, operabilă prin procesul formal de amendare, a devenit imposibilă. Și poate că instituții independente, precum Curtea Supremă și Rezervele Federale, au devenit prea puternice față de un Congres care s-a autosituat în incapacitate.

Dar, chiar și așa, istoria ne arată că aceasta ar putea fi doar o parte a întregii povești. În Germania, eșecul Republicii de la Weimar (1919-1933) nu s-a datorat vechimii Constituției, ci, la fel ca în SUA, faptului că propriile instrumente ale Constituției (și anume puterile extraordinare) au putut fi folosite cu ușurință chiar împotriva ei. Deși regulile de votare proporțională neîngrădită au asigurat o reprezentare largă în Parlamentul weimarez, ele au dus totodată la fragmentarea partidelor și la ineficiență politică. În contextul unor autorități alese incapabile să gestioneze nevoile urgente ale țării, antidemocrații au fost bucuroși să poată eticheta Parlamentul drept „camera pălăvrăgelii” (Schwatzbude) și au trecut la acapararea puterii în propriul folos.

În urma unor experiențe precum căderea Republicii de la Weimar, depravarea guvernării lui  Hitler, ororile Holocaustului și devastarea cauzată de un nou război mondial, Germania de Vest a urmărit să reclădească ordinea constituțională sub forma unei „democrații combative” (streitbare Demokratie), capabile să se apere singură de inamicii din interior. Noua Republică Federală a consacrat demnitatea umană ca pe o valoare centrală și a declarat sacrosancte principiile democrației, federalismului, statului de drept și al separării puterilor.

În teorie, nici un amendament – nici chiar un vot unanim pentru amendarea Constituției – nu se poate atinge de aceste instituții. Dar firește că, în practică, lucrurile sînt mai complicate, deoarece nu e niciodată simplu să trasezi linii clare, în limbajul deschis al dreptului constituțional. De fapt, nu există nici un mecanism instituțional care să nu poată fi folosit și ca instrument împotriva chiar a normelor și principiilor pe care ar trebui să le protejeze.

La fel de problematic e și faptul că lecțiile istoriei dăinuie rareori în timp. În fond, Uniunea Europeană e atacată și ea din interior. Guvernele Poloniei și Ungariei – țări care au ieșit dintr-o experiență totalitară relativ recent – blochează fondul de redresare al UE, în valoare de 750 de miliarde de euro, menit să atenueze daunele economice pe termen lung cauzate de COVID-19. Și nu o fac din prudență bugetară, ci pentru a se răzbuna pe o Uniune Europeană care încearcă să condiționeze finanțările de respectarea statului de drept. În lipsa unui compromis, UE va trebui să se resemneze sau să găsească o soluție în afara cadrului strict al tratatului UE.

O astfel de manevră nu ar fi ilegală, dar ar încălca spiritul unei uniuni guvernate de consens, ceea ce ar semăna a ipocrizie. Viktor Orbán, prim-ministrul Ungariei, și liderul de facto al Poloniei, viceprim-ministrul Jaroslaw Kaczynski, ar fi primii care ar face acest reproș. Acești doi dictatori aspiranți urmează același scenariu ca republicanii din Congresul SUA, care au refuzat să adopte un nou pachet de ajutorare pentru pandemie, chiar dacă pachetul precedent s-a alocat fără probleme. În ambele cazuri, forțe antidemocratice reprezentînd o minoritate țin ostatice milioane de gospodării și de afaceri aflate la ananghie – numai pentru a obstrucționa sau pentru a urmări propriul interes.

Pentru a răspunde actorilor strategici care urmăresc să folosească Constituția pentru a submina constituționalismul, argumentele de principiu nu ajută, deoarece pe nerușinați nu îi poți face să se rușineze. Ceea ce implică o dilemă fundamentală. Dacă acceptăm revendicările lor, intrăm pe un teren alunecos, ceea ce s-ar putea solda cu prăbușirea ordinii democratice. Dacă însă nu reușim să ajungem la un compromis, le vom face rău oamenilor pe care guvernul ar trebui să-i sprijine, riscînd să-i împingem în brațele nihiliștilor (care asta și speră sau chiar urmăresc).

În orice caz, împăciuitorismul este cea mai nocivă strategie. În țările democratice s-a întîmplat prea des ca politicienii ajunși la putere să închidă un ochi față de greșelile predecesorilor lor, sperînd că vor putea clădi un viitor mai bun pornind de la principiul ce-a fost, a fost. Dacă însă nu ținem cont de faptele din trecut comise împotriva sistemului, constituționalismul democratic se va nărui, în cele din urmă.

De aceea, nu putem trece cu vederea tentativa Partidului Republican de a submina credibilitatea alegerilor – mecanismul decisiv al responsabilității democratice. Într-adevăr, abia eșecul Americii de a se confrunta cu nedreptățile din trecut – incluzînd subjugarea populațiilor indigene, sclavia, rasismul, penuria din rîndul celor săraci, al imigranților și deținuților – ne ajută să înțelegem cu adevărat de ce s-a erodat încrederea în instituțiile democratice. Șubrezite cu bună știință, instituțiile americane sînt de multă vreme vulnerabile la atacuri.

Poate că, de data aceasta, lui Trump și acoliților săi nu le va reuși distrugerea democrației. Dacă însă nu vor fi trași la răspundere, vor avea parte de nenumărate ocazii ca să mai încerce.

Katharina Pistor, profesor de Drept comparativ la Facultatea de Drept Columbia, este autoarea volumului The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality.

Copyright: Project Syndicate, 2020

traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

983 22 Case de muzicieni Bucuresti 2022 jpg
La plimbare prin București, în căutarea unor Case de muzicieni
Și cît de vie pare atmosfera casei George Georgescu de pe str. Washington, creație a arhitectului Duiliu Marcu, în amintirile celor care i-au călcat pragul!
325663457 650749766809974 8602847072399601702 n jpg
p 22 jpg
Împotriva organizării de către licee a admiterii pentru clasa a IX-a
Ce tip de lume este aceea în care se întîmplă asta? Este ceva mai mult decît medieval, este un fapt primitiv și rău, atroce.
980 22 L Cutitaru  jpg
Ești cum scrii?
Așa că subiectul acestui text, scrisul de mînă, destinat mai degrabă a amuza decît a informa, va fi dezvoltat într-o mică serie, în lunile următoare.
p 21 Pierre Nora WC jpg
„Monsieur notă-de-subsol“ face istorie
Nașterea revistei Nouvelle Revue Française a avut loc în timpul unei încrîncenate lupte culturale.
caderea unui dictator jpg
„Cine a tras în noi după 22”? Singura teorie logică și bazată pe dovezi - o discuție cu Andrei Ursu -
Sînt oameni care au fost eroi în mod real și cărora li s-a băgat în cap că de fapt au fost niște unii care nu știau ce fac pe acolo și, în același timp, securiștii, care au pensii speciale, sînt eroizați.
p 22 Taormina WC jpg
Luminile și parcările Taorminei
Și să nu uitam că sîntem colonii Romei la gurile Dunării, printre atîția barbari... am pătimit destule... deve avere importanza in qualche modo”.
p 23 WC jpg
Criptomonedele nu sînt bani
Criptomonedele nu sînt bani, sînt o iluzie a unei lumi care-și caută noi căi acum în noua eră a informaticii și informației.
P G  Lowery Sideshow Band jpg
Se caută un cuvînt
Cohorte de îngeri... roiuri, stoluri, puzderie, cete, alaiuri... îți trebuie o mulțime de substantive colective ca să-l alegi pe cel mai potrivit ideii de „grup”.
973 22 Iulia Marin jpeg
De ce Bach?
Doar ecourile unui Du schaffst das m-au ajutat să pot duce piesele la final. Însă în acea zi, nu cred că Johann Sebastian Bach a ajutat multora.
p 23 Lewis Carroll WC jpg
Efemeridele lingvistice
O atitudine normală, veți zice. Poți pretinde drepturi asupra vocabularului?
p 22  James Cooke Brown WC jpg
Dreptul asupra limbii
Vladimir Putin poate, de fapt, să declare că limba rusă e proprietatea sa personală, consecințele legale ale unei astfel de pretenții sînt nule.
RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.