„Coaliția curcubeu“ de extremă dreapta a lui Trump

Yasheng HUANG
Publicat în Dilema Veche nr. 872 din 23 decembrie 2020 - 6 ianuarie 2021
„Coaliția curcubeu“ de extremă dreapta a lui Trump jpeg

Chiar dacă Donald Trump își face bagajele și părăsește Casa Albă pe 20 ianuarie, el a prezidat o renaștere autoritaristă în rîndurile unui vast segment al populației americane – care va dăinui multă vreme după plecarea sa. Ca președinte, Trump nu numai că a practicat o retorică rasistă, sexistă, homofobă, xenofobă și islamofobă, dar a integrat-o și în politicile sale. Cu toate acestea, mai mult de 74 de milioane de americani l-au votat în 2020.

Cu atît mai șocant e faptul că, potrivit exit-poll-urilor, Trump s-a bucurat de susținerea tuturor grupurilor demografice pe care le-a calomniat, insultat și prejudiciat, cîștigînd mai multe voturi afro-americane, latino-americane și musulmane decît în 2016. Americanii de origine asiatică au pivotat și ei spre Trump, votînd cu el într-o proporție mai mare decît în 2016. Iar în jur de 55% din femeile albe au votat în 2020 cu Trump. Cu ocazia ambelor alegeri prezidențiale, majoritatea femeilor albe au ales un misogin pur-sînge, în locul unui candidat la președinție sau vicepreședinție feminin.

Într-un articol publicat în Washington Post imediat după alegeri, Fareed Zakaria afirma că nu există un numitor comun al grupurilor minoritare etnice și religioase, concluzia fiind că membrii acestora l-au preferat pe Trump din motive diverse. Acesta însă e un mod greșit de a pune problema. Trump a creat propria sa coaliție curcubeu (referire la mișcarea radical-socialistă din America anilor 1960, a cărei platformă-program nu ținea cont de apartenența etnică a membrilor săi – n. trad.), iar susținătorii lui îi sînt necondiționat loiali, în mai mare măsură decît cei ai președintelui ales Joe Biden. Întrebarea potrivită e, astfel, ce anume i-a unit pe susținătorii lui Trump din rîndul minorităților – între ei, dar și cu susținătorii săi albi.

Fără îndoială, și Biden are propria sa coaliție curcubeu, pe care însă a construit-o prin muncă asiduă, sinceritate și conștiinciozitate. A numit, pe listele sale, o femeie afro-americană și a promis să protejeze politica DACA/Deffered Action for Childhood Arrival (prin care se prorogă expulzarea imigranților ilegali sosiți în SUA la vîrsta copilăriei – n. trad.). Trump, dimpotrivă, a fost copleșit de susținerea a chiar celor pe care i-a prejudiciat și atacat cu cruzime. Pe imigranții din America Latină i-a numit „traficanți de droguri, criminali și violatori”, și a promovat politica de separare a familiilor de imigranți, la granița cu Mexicul. Cu toate acestea, la alegerile recente, și-a asigurat voturile latino-americanilor în circumscripții-cheie.

În plus, războiul comercial purtat de Trump împotriva Chinei a avut un impact devastator asupra Americii rurale. Ceea ce nu l-a împiedicat să cîștige detașat Iowa și alte state agricole. La fel, unii imigranți chinezi (cu doctorate și diplome Ivy League) sînt susținători fervenți ai lui Trump, chiar dacă acesta a poreclit COVID-19 „virusul chinez”.

Fundamentul comun pe care se sprijină acest cort trumpian – format din albi rurali, latino-americani din Texas, antreprenori sino-americani, femei albe din suburbii și un segment mic, dar în creștere, de bărbați afro-americani – este o concepție adînc înrădăcinată despre autoritate, o dispoziție mai primordială chiar decît tribalismul etnic, apartenența religioasă și identitatea sexuală. Acești votanți venerează puterea și pe cel puternic – și se identifică cu toate manifestările puterii exercitate de liderul pe care l-au ales.

Această perspectivă poate explica o mare parte dintre atitudinile susținătorilor lui Trump. Declarațiile lui rasiste, sexiste, homofobe, xenofobe și islamofobe sînt, cu toate, demonstrații de forță. Rasismul e un joc de putere practicat de albi în raport cu alte grupuri etnice; sexismul e și el un joc de putere al bărbaților față de femei. Intoleranța religioasă și xenofobia sînt, și ele, jocuri de putere similare. Sloganul MAGA („Make America Great Again”) promite restabilirea privilegiilor și a statutului celor ale căror sensibilități sînt rănite de o lume în schimbare.

În economie, „fluxul circular al banilor” descrie modul în care cheltuiala făcută de o persoană, în interiorul unei economii, reprezintă, pentru o altă persoană, un cîștig: cumpărarea unei pîini e o cheltuială pentru mine, dar un cîștig pentru brutar. Să aplicăm acum această idee în politică.  O femeie albă este victima misoginismului; dar într-o lume trumpiană, ea aparține totodată și unei clase de învingători (a căror putere se manifestă prin rasism și xenofobie). În această viziune ierarhică asupra lumii, femeile albe sînt reductibile la slujnice, dar pot măcar să-și exercite puterea asupra altora, cum ar fi negrii și imigranții. Chiar dacă, într-un anumit context, alții au putere asupra ei, ea poate să aibă, în același timp, putere asupra altora – într-o experiență separată.

Am remarcat pentru prima oară acest flux circular al puterii în 2016, după ce am ținut un discurs despre motivele pentru care mulți chinezi îl susțin pe Trump. O tînără absolventă MIT mi-a împărtășit o experiență pe care a avut-o cu un coleg, care spunea că nu e deranjat de un președinte simpatizant al „supremației albe”, cîtă vreme are și el, un tînăr imigrant chinez, posibilitatea să îi discrimineze pe negri și pe latino-americani.

Dar cum explică această dinamică voturile pro-Trump ale negrilor și latino-americanilor? Există, iată, un filon comun care îi aduce laolaltă pe albii conservatori, pe votanții asiatici ai lui Trump, dar și un segment semnificativ de afro-americani și latino-americani: e o predispoziție cunoscută ca „autoritarism de extremă dreapta” (AED). AED cuprinde anumite trăsături psihologice care corespund indivizilor cu o „personalitate autoritară”. Acest tip de personalitate are mai multe fațete, dintre care una, fundamentală, se referă la percepția și exercitarea puterii.

AED este liantul care stă la baza coaliției curcubeu a lui Trump. După cum arată Matthew C. MacWilliams, un politolog de la Universitatea Massachusetts Amherst, e mai probabil ca electorii primari republicani cu scoruri AED ridicate să-l voteze pe Trump decît pe alți candidați GOP.

Într-un articol publicat în noiembrie 2016, intitulat „Autoritarismul american în alb și negru”, MacWilliams constată că, în medie, afro-americanii îi depășesc pe albi în materie de AED. Un element deosebit de relevant este, aici, rolul structurant și social al religiei în viața afro-americanilor. MacWilliams observă că cei care merg regulat la biserică prezintă, în medie, tendințe AED crescute. Cercetări similare, începînd cu anii 1950, arată că și americanii de origine mexicană sînt mai predispuși la autoritarism decît americanii albi, pesemne tot prin asociere cu mersul la biserică.

Încercarea de a-i repartiza pe votanții lui Trump după sex și culoarea pielii ar trebui înlocuită de o viziune psihologică mai nuanțată, care ne-ar putea ajuta să înțelegem de ce al 45-lea președinte al SUA atrage atît de mulți votanți cărora le-a denigrat cu vehemență identitatea etnică, religioasă și sexuală. Dacă nu ne perfecționăm percepția asupra tendinței primordiale a acestor votanți de a se identifica cu cei apți și dornici să exercite puterea, dar și asupra propriei lor dorințe latente de putere, riscăm să fim luați din nou prin surprindere.

Yasheng Huang este profesor de Management internațional și directorul pentru Action Learning al Facultății la MIT Sloan School of Management.

Copyright: Project Syndicate, 2020

Traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?
Oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB.

Adevarul.ro

Motoare de barcă gasite în Crișan FOTO garda de Coastă jpeg
Motoare de barcă dispărute din Franța, descoperite în Delta Dunării. Ce explicații a dat proprietarul
Patru motoare de barcă au fost descoperite de polițiștii Gărzii de Costă la un bărbat din Crișan, Tulcea. Motoarele figurau ca dispărute și erau căutate de autoritățile din Franța pentru confiscare.
Dr. Marian Gașpar FOTO arhivă
Petiție pentru eliberarea chirurgului acuzat de luare de mită: „Lăsați-l să salveze vieți în continuare!”
Peste o mie de persoane au semnat, în mai puțin de 24 de ore, o petiție online pentru eliberarea chirurgului timișorean Marian Gașpar, arestat preventiv pentru luare de mită.
Soldat ucrainean pe un tanc rusesc abandonat in Harkov FOTO Profimedia
Ucrainenii sunt pe cale să cucerească Lîman. Panică în rândul bloggerilor militari ruși
Mai mulți bloggeri și corespondenți militari ruși au afirmat că trupele ucrainene au avansat la vest, nord și nord-est de Lîman și lucrează pentru a finaliza învăluirea trupelor rusești din Lîman și de-a lungul malului nordic al râului Siverskyi Donets din această zonă.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.