Cît de încăpător e microuniversul?

Laura-Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1024 din 23 noiembrie – 29 noiembrie 2023
Foto: wikimedia commons
Foto: wikimedia commons

Există o veche analogie între macrocosmos, considerat a fi de obicei întregul univers, și microcosmos, sau micul univers cuprins în ființa umană. Analogia a fost reluată, în diverse feluri, de gînditori începînd din Antichitate și pînă dincolo de Renaștere. Această asemănare e probabil strîns legată de intuirea complexității celor două universalități. De altfel, nu doar cei care căutau o explicație fizică a universului au găsit utilă descrierea corpului uman ca un microcosmos. Pe cînd era foarte bolnav, convins fiind că urma să moară, poetul englez (care devenise între timp și preot) John Donne a scris mai multe texte care sînt atît o cronică a deteriorării sale, cît și reflecții asupra morții și vieții. Supraviețuind, Donne le-a publicat în 1624 cu titlul Devotions upon Emergent Occasions. Volumul conține o mulțime de expresii devenite celebre, dintre care cea mai cunoscută este probabil „Nici un om nu este o insulă”. În cea de-a patra meditație, Medicusque voactur (Este chemat doctorul), Donne, cu gîndul la boala care i-a acaparat corpul, spune că „it is too little to call man a little world” – „nu e suficient să numim omul o lume în miniatură”. Donne socotește că microcosmosul e chiar mai cuprinzător decît universul: „Man consists of more pieces, more parts, than the world” –„Omul e compus din mai multe bucăți, mai multe elemente, decît întreaga lume”. 

Din punct de vedere biologic, un aspect evident al complexității microcosmosului, al corpului uman, este numărul enorm de celule din care acesta este compus. Așa cum a arătat un studiu apărut anul acesta, doar sistemul imunitar e compus, în medie, din aproape două trilioane de celule. Cele mai numeroase celule din corp nu sînt însă nici măcar umane. Pe lîngă cele vreo treizeci de trilioane de celule umane, în diverse locuri din corp, precum în intestin sau în piele, locuiesc cam treizeci și opt de trilioane de microorganisme, din care majoritatea sînt bacterii. Aceste microorganisme sau microbi formează microbiota, numit uneori și „organul ascuns”, de a cărei bună funcționare depind și celulele umane. Legătura strînsă dintre microbiotă și celulele umane a fost evidențiată în diverse boli, inclusiv în anumite tipuri de cancer, în demență sau diabet, mecanismele acestui fenomen numit disbioză nefiind încă înțelese complet.

De unde vine, totuși, această complexitate a microcosmosului? Organismele alcătuite dintr-un asemenea număr impresionant de celule, cum este omul, s-au format abia după ce, acum cel puțin 600 de milioane de ani, au apărut pentru prima oară organismele multicelulare. Întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii este cum s-a ajuns de la organisme formate dintr-o singură celulă, cum sînt bacteriile, la formarea unor organisme alcătuite din mai multe celule, fiecare cu o specializare anume în cadrul organismului. Modul în care s-ar fi putut produce această schimbare a putut fi mai bine înțeles studiind asocierile temporare ale unor organisme unicelulare, în cadrul cărora mai multe celule au început să coopereze, pierzîndu-și identitatea de organism de sine stătător pentru a se integra într-un ansamblu. În cazul mucegaiului slime (un astfel de microorganism unicelular), în cazul în care mediul în care aceste celule trăiesc nu mai conține nutrienții de care au nevoie, indivizii cooperează pentru a găsi un alt mediu mai favorabil. Pentru a se muta în alt mediu, celulele formează o nouă structură (care, în cazul multor specii, arată spectaculos) alcătuită din trei părți: unele celule compun un fel de bază, peste care altele se urcă pentru a forma o „tulpină” ca a unei plante, iar apoi un alt set de celule formează un „corp” la capătul tulpinii, din care vor fi răspîndite celule în noul mediu. Odată ce se petrece acest lucru, celulele care au format baza și tulpina mor, dar nu înainte de a fi contribuit la răspîndirea noii generații. Studiind un astfel de caz, cercetătorii pot înțelege mecanismele prin care celulele decid să coopereze, însușindu-și un nou rol pentru a contribui, chiar și temporar, la formarea unui organism. Interacțiunile unor astfel de microorganisme prefigurează, astfel, cooperarea celulelor specializate care alcătuiesc acum organismele multicelulare, chiar și cînd e vorba, cum e în cazul omului, de trilioane de celule. 

Complexitatea structurilor multicelulare trece însă dincolo de impresionantul număr de celule din microcosmos. Modurile în care pot trăi celulele sînt și ele foarte variate. De exemplu, unele tipuri de celule se retrag sau „adorm” pentru o anumită perioadă de timp și devin din nou active, adică se divid, doar cînd organismul are nevoie de ele. Un astfel de exemplu sînt celulele stem din mușchi care se află în mod normal într-o astfel de stare „adormită”. Dacă țesutul este lezat însă, celulele adormite se activează pentru a regenera zona rănită, multiplicîndu-se pentru a forma noi celule musculare. 

În plus, noi tipuri și subtipuri de celule sînt în continuare descoperite, iar uneori clasificarea lor drept un tip sau altul poate fi ambiguă și dificilă. Faptul că orice clasificare e conjecturală a fost recunoscut și dincolo de știință, de Jorge Luis Borges. Motivul, spunea el, e foarte simplu: „No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului. Cu toate acestea, pe lîngă cercetările care își propun să deslușească cîte ceva cu privire la natura universului, vechea analogie sugerează că sînt cel puțin la fel de multe de descoperit și despre microunivers. 

Laura-Yvonne Gherghina este doctorand în Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe la Universitatea din Cambridge.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi