Cioran în cultura pop și a cavernelor

David TOPALĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
Matthew McConaughey în True Detective
Matthew McConaughey în True Detective

Cioran e cameleonic. Celulă stem culturală, poate fi folosit de oricine, oriunde, pentru orice. Deși contrariant, e citat de toate taberele pentru a (se) demonstra totul și nimic – de la teologi protestanți precum Miroslav Volf la ocultiști precum Miguel Conner; de la credincioși la eretici, atei și sataniști; de la terapeuți la mizantropi de serviciu etc. În timp ce toți cad de acord asupra imposibilității clasificării lui Cioran, toți și-l revendică.  Încă din timpul vieții, a reprezentat un (dez)echilibru constant între mainstream și underground, oscilînd între ipostaza de scriitor tradus, premiat și recunoscut ca parte din elita intelectuală a epocii și cea de anonim obscur, complexat de insuccese, exponent și apologet al eșecului. Post mortem, situația s-a intensificat. „Filosoful pop” Cioran a urcat pînă la Hollywood, iar „proscrisul” Cioran a coborît pînă în străfundurile cele mai absconse ale cavernelor culturale.

Nu au trecut nici zece ani de la lansarea primului sezon din True Detective, serial polițist creat de HBO care a primit de la bun început 12 nominalizări la premiile Emmy. Acesta, ca orice capodoperă a genului, are în prim-plan nu intriga ori identitatea ascunsă a criminalului, ci profilul biografic al detectivului protagonist. Mai exact, Rustin Cohle, jucat de Matthew McConaughey. Potrivit producătorului serialului, Nic Pizzolatto, protagonistul a fost creat utilizîndu-se, printre altele, scrierile lui Emil Cioran. Rust e antinatalist. Sceptic. Controversat. Un neognostic agnostic. Pesimist – fără a fi nesimțit, obraznic, agasant ori rău(voitor). Enigmatic, charismatic. Și – de ce nu – înțelept. Replicile sale, imersate în umor negru și realism visceral, sînt uneori atît de cioraniene încît s-ar putea cere note de subsol. Nici nu-i de mirare că Pizzolatto a fost nevoit să se apere public de diverse acuzații de plagiat. El susține că deși personajul Rust nu citează niciodată filosofi precum Thomas Ligotti, Arthur Schopenhauer, Friedrich Nietzsche ori Emil Cioran, totuși le surprinde esența filosofică în majoritatea replicilor. Iată cîteva: „Oamenii incapabili de vină sînt cei mai fericiți”, „Nu există iertare, ci doar memorie slabă”, „În eternitate, unde nu există timp, nimic nu poate crește. Nimic nu poate deveni. Nimic nu se schimbă. Atunci, moartea a creat timpul pentru a crește lucruri pe care apoi să le omoare”, „Conștiința umană a fost un pas greșit, tragic, al evoluției. Am devenit prea conștienți de sine. Natura a creat o categorie a naturii distinctă de ea însăși – sîntem ființe care nu ar trebui să existe, conform legilor naturii. Sîntem obiecte care se chinuie cu iluzia că au un sine; o acumulare de senzații, experiențe și sentimente, programați cu convingerea totală că sîntem cineva; cînd, de fapt, fiecare e un nimeni. Singurul lucrul onorabil pe care l-am mai putea face, ca specie, ar fi să încetăm să ne reproducem. Să ne îndreptăm – mînă cu mînă – spre extincție. Frați și surori, ieșind dintr-o afacere murdară”. 

Tot de „sfera pop” ține și clipul din 2017 despre Cioran de pe canalul de YouTube The School of Life, poate cel mai popular canal de „filosofie pentru mase”creat de scriitorul britanic de origini elvețiene Alain de Botton și avînd în prezent peste opt milioane de abonați. 

Cît despre prezența lui Cioran în conglomerate culturale underground, menționez legătura strînsă dintre el și muzica black metal – fenomen (prin definiție) lăturalnic și proscris, care a fost totuși anticipat de Cioran, atît tematic (prin predilecția pentru apocaliptic, mizantropie, mitologii controversate, ocultism și chiar satanism), cît și stilistico-estetic (prin tehnica vocală a „urletului”, atît de potrivită cu aforisme cioraniene precum: „Nu se poate ști dacă omul va întrebuința multă vreme cuvîntul sau va redobîndi treptat folosința urletului” ori „De-ar trebui să renunț la diletantism, m-aș specializa în urlet” – ambele din Silogismele amărăciunii). În septembrie 2022, Mikko Aspa, artist finlandez „responsabil” de proiectul black metal Clandestine Blaze, a mărturisit într-un interviu că ultimul său album, Secrets of Laceration, „e, într-un fel, o adaptare a Ispitei de a exista, colecție de eseuri a filosofului român Emil Cioran”. Versurile albumului nu reproduc mot-à-mot scrisele lui Cioran, ci le adaptează într-o manieră proprie. Astfel, avem de-a face nu cu „versuri cîntate”, ci cu „mini-eseuri strigate”. Similar, în 2012, în Italia, a fost fondată o trupă black metal numită Cioran, cu un EP eponim. Iar mai devreme, în 2007, proiectul black metal american Avichi i-a dedicat lui Cioran piesa „Taedium Vitae“ de pe albumul The Divine Tragedy.

Cioran, care a zis în repetate rînduri că și-ar fi dorit „să fie contemporanul nimănui”, ar fi surprins să afle că a devenit între timp contemporanul tuturor. 

David Topală este doctorand la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Pilot ucis în Sudan png
Legitimația a unui pilot rus a fost găsită printre rămășițele avionului doborât în Sudan. Legăturile cu traficanții de arme
În avionul rusesc doborât luni, 21 octombrie, în provincia sudaneză Dafur, se afla pilotul militar Viktor Granov, care avea legături directe cu cunoscutul traficant de arme Viktor Bout.
431c0c67 8ffc 26bd 966c 4e0b1331dcf7 jpg
Care este legătura între sinuzită și durerile de dinți? Toamna se înmulțesc aceste probleme!
Durerile de dinți nu sunt întotdeauna cauzate de probleme dentare directe. O legătură mai puțin cunoscută, dar frecvent întâlnită, este cea dintre sinuzită și durerile dentare, în special în sezonul rece.
chris turnbull jpg
A alergat 3.800 km și a ajuns în Cartea Recordurilor!
Un tată australian a pornit într-o călătorie epică prin țara natală pentru a doborî un record mondial care a rezistat de mai bine de 20 de ani. Chris Turnbull (40 de ani) a stabilit cea mai rapidă călătorie făcută pe jos prin Australia.
Qrevo MaxV JPG
Roborock: Inteligența artificială, asistenții vocali și aplicațiile inteligente transformă curățarea casei
Roborock: Inteligența artificială, asistenții vocali și aplicațiile inteligente transformă curățarea casei
Influenta Kremlin Rusia FOTO Shutterstock
UE vrea să majoreze tarifele pentru mai multe produse agro-alimentare ruseşti
Ţările membre UE dezbat o eventuală majorare a tarifelor pentru mai multe produse agro-alimentare ruseşti, precum şi la îngrăşăminte, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.
Horoscop 1 octombrie 2017 huff jpg
Horoscop vineri, 25 octombrie. E ziua deciziilor grele pentru un două zodii. Ce se întâmplă cu Leii și Gemenii
Horoscop vineri, 25 octombrie. E ziua deciziilor grele pentru un două zodii. Ce se întâmplă cu Leii și Gemenii.
image png
Motivul pentru care prințul William nu poartă verighetă. „Totul ține de preferințele personale”
William a decis să renunțe la verighetă atunci când s-a căsătorit cu Kate Middleton în 2011, dar nu a fost primul membru al familiei regale care a evitat tradiția.
evoli boala tigari electronice jpeg
Țara europeană care a decis să interzică țigările electronice de unică folosință
Guvernul a decis să oprească vânzarea țigărilor electronice de unică folosință începând cu anul viitor.
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Presa britanică, despre cazul lui Ianis Hagi: ce provocat decăderea românului
Presa internațională a comentat situația românului.