Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească?

Dalia MARIN
Publicat în Dilema Veche nr. 941 din 21 – 27 aprilie 2022
Ce se întîmplă dacă Germania boicotează energia rusească? jpeg

Încă de la începutul invadării Ucrainei ordonate de președintele rus Vladimir Putin, Guvernul german s-a aflat sub o presiune în creștere pentru a se alătura embargoului propus de Europa asupra energiei rusești. E îndeobște acceptat că, pentru a opri războiul pornit de Rusia, e necesar să i se taie finanțarea provenită din plățile de miliarde de dolari pentru exporturile de petrol și gaze.

Guvernul german se opune unui embargou energetic – cu argumentul, adus de ministrul Economiei, Robert Habeck, că ar duce la șomaj în masă, la sărăcie și la ample tulburări sociale. Sînt oare aceste îngrijorări întemeiate?

Germania e indiscutabil dependentă de energia rusească într-o foarte mare măsură. Germania își asigură 55% din necesarul de gaz, 34% din cel de petrol și 26% din cel de cărbune din Rusia. Dar a găsi înlocuitori pentru petrolul și cărbunele rusesc nu ar fi chiar atît de greu.

De fapt, Germania a acceptat deja să se alăture embargoului european în privința cărbunelui rusesc și a anunțat că își propune să găsească alternative la petrolul rusesc pînă la sfîrșitul anului curent (ceea ce ar putea fi prea tîrziu pentru a mai putea fi de folos Ucrainei). Spre deosebire de gazul natural livrat prin conducte, petrolul și cărbunele beneficiază de piețe globale și pot fi achiziționate, practic, cam de peste tot. În plus, Germania are rezerve strategice din ambele produse.

Gazul reprezintă principala problemă, deoarece nu poate fi livrat decît prin conducte deja existente. Întrebarea care se pune este dacă Germania poate găsi înlocuitori pe termen scurt pentru importurile din Rusia. Pentru a afla un răspuns, putem consulta noul buletin de informare strategică ECONtribute Policy Brief, elaborat de un grup de economiști germani de vîrf, care au încercat să cuantifice consecințele opririi importurilor de gaz rusesc. Rezultatele la care au ajuns autorii sînt cît se poate de credibile. Ei folosesc un model macro multisectorial de ultimă generație pentru a explica complexitățile lanțurilor de aprovizionare moderne și aduc în prim-plan cunoștințe de detaliu despre piața de energie germană.

conducte jpg jpeg

Studiul relevă că oprirea imediată a importului de gaz rusesc ar reprezenta pentru Germania un cost de 0,5% pînă la 2,2% din PIB. Ceea ce reprezintă, potențial, o scădere considerabilă a creșterii economice, dar nu e cîtuși de puțin catastrofal. Chiar și în cel mai pesimist scenariu, contracția economică a fi mai puțin severă ca în timpul pandemiei de COVID-19 din 2020, cînd PIB-ul german a scăzut cu 4,6%.

Scăderea estimată a capacității de producție variază mult în acest model, în funcție de cît de bine reușește economia germană să realoce resurse către alte sectoare și să găsească înlocuitori pentru gaz. Studiul presupune că „elasticitatea înlocuirii” e foarte scăzută, dar diferită de zero, ceea ce înseamnă că, deși gazele rusești sînt greu de înlocuit, gospodăriile și firmele germane pot opta pentru alte surse de energie și importa mai mult gaz din Olanda sau Norvegia, pe termen scurt.

Scăderile capacității de producție ar fi modeste (sub 1% din PIB), chiar dacă elasticitatea înlocuirii e foarte scăzută, deoarece într-o economie cu lanțuri de aprovizionare complexe există mai multe posibilități de a găsi furnizori alternativi. Un risc care trebuie luat în seamă e ceea ce economiștii numesc componenta „O-ring” a lanțurilor de aprovizionare (o referire la defecțiunea catastrofală care a provocat în 1986 dezastrul navei spațiale Challenger): dacă o verigă esențială a unui lanț cedează, toate verigile care îi urmează pot ceda la rîndul lor, provocînd efecte negative care se propagă pe întinsul întregii economii.

În tot cazul, cancelarul german Olaf Scholz a respins buletinul de informare, într-un interviu foarte popular, argumentînd că modelele propuse de studiu nu sînt valabile în lumea reală. El a obiectat că fizica elementară – cum ar fi timpul necesar pentru a construi o nouă conductă – contrazice studiul, conform căruia scăderea capacității de producție poate fi atenuată. În plus, insistă Scholz, Guvernul e mai familiarizat cu constrîngerile economice relevante decît autorii studiului, deoarece se află în permanentă legătură cu întreprinderi majore precum Siemens Energy și gigantul din industria chimică BASF. Ambele companii susțin că renunțarea la gazele rusești ar fi dezastruoasă.

Dar în timpuri de prefaceri majore, cînd lucrurile se duc de rîpă, ar trebui să-i ascultăm pe economiști, și nu pe marii industriași, care preferă – cum altfel? – continuarea afacerilor pe calea bine știută. Companiile își cunosc operațiunile de zi cu zi mai bine decît oricine altcineva – dar economiștii pot îmbogăți modelele pe care le propun cu o experiență istorică mai profundă, transformîndu-le în instrumente mai adecvate pentru analiza tuturor modurilor în care o economie se poate ajusta.

De exemplu, modelul unei potențiale decuplări de la gazul rusesc prefigurat de documentul ECONtribute include experiența crizei petrolului din 1973. În plus, Scholz greșește cu privire la modelele macro: ele respectă fizica, deoarece țin cont de caracterul limitat al resurselor și de alte constrîngeri economice.

Pînă la urmă, reținerea Germaniei de a susține pînă la capăt un embargou energetic e mai mult decît o simplă problemă logistică. Wandel durch Handel (transformare prin comerț), vechiul model de afaceri al țării, va trebui schimbat la rîndul său. În prezent, sarcina nu e de a gestiona efectele pierderilor comerciale, ale costurilor crescute pentru energie sau ale scăderii creșterii economice. Trebuie gestionat ceea ce Scholz admite ca fiind un punct de cotitură istoric – sau „Zeitwende”. Și, după cum arată clar răspunsul său la buletinul ECONtribute, Germania nu a ajuns încă în acest punct.

Dalia Marin, profesor de Economie internațională la Școala de management a Facultății Politehnice din München, este bursier cercetător la CEPR (Centrul pentru Cercetare în Politică Economică) și bursier nerezident la Bruegel (Brussels European and Global Economic Laboratory).

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEŞU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

Mesaje de la ingeri pentru zodii  Ce nativi sunt binecuvantati pana in toamna ghinionul nu se atinge de ei jpg
Zodiile protejate, în această perioadă, de Sfântul Dimitrie. Pe 26 octombrie acești nativi vor avea cea mai frumoasă zi din viața lor
Pe 26 octombrie, când este sărbătorit Sfântul Dimitrie, două zodii vor fi binecuvântate cu protecție divină și vor avea parte de o zi excepțională. Astrele le pregătesc evenimente deosebite și momente de bucurie care le vor transforma ziua într-una de neuitat.
cipsuri de banane shutterstock 2315564687 jpg
O gustare crocantă, de făcut acasă: chipsuri de banane
Dacă ești în căutarea unei opțiuni sănătoase pentru cipsuri, cele de banane sunt soluția perfectă!
image png
SUA afirmă că trimiterea de trupe nord-coreene în Ucraina ar fi o „evoluţie periculoasă"
Statele Unite au afirmat luni că nu sunt în măsură să confirme că soldaţi nord-coreeni au fost trimişi pe frontul ucrainean alături de forţele ruse, considerând, în acelaşi timp, că o astfel de evoluţie ar fi "periculoasă".
lipa facebook2 jpg
Lipă, decăderea profitabilă și asumată a unei legende: ce nu ni s-a spus după scandalul banilor din sport
Dintr-o legendă vie, cu șase participări la Jocurile Olimpice și opt medalii, Elisabeta Lipă (59 de ani) a ajuns acum o șefă tot mai contestată a sportului românesc. „Adevărul“ explică motivele acestei răsturnări de care fosta canotoare n-avea cum să scape.
image png
Fiii baronului drogurilor El Chapo negociază un acord de recunoaștere a vinovăției cu guvernul SUA, confirmă avocatul lor
Ovidio Guzmán și Joaquín Guzmán López pot deveni martori cooperanți în cazul împotriva lordului drogurilor El Mayo.
paleta neagra de cartofi shutterstock 2185717099 jpg
Aceste ustensilele de bucătărie favorizează apariția cancerului
Te-ai gândit vreodată că unele dintre obiectele pe care le folosești în bucătărie ar putea să-ți pună sănătatea în pericol?
image png
Un fost președinte al statului Peru, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru corupție. Suma uriașă primită ca mită
Un tribunal din Peru l-a condamnat pe fostul președinte Alejandro Toledo la 20 de ani și șase luni de închisoare pentru corupție și spălare de bani.
image png
Vremea marți, 22 octombrie. Temperaturi în creștere pe timpul zilei
Vremea se schimbă din nou radical, de la temperaturi aproape de pragul înghețului, vom ajunge din nou la maxime de 22 de grade.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO AFP
Trump, atac murdar la rivala sa democrată Kamala Harris. „Eşti o vicepreşedintă de că...”
Donald Trump acumulează în ultimele zile grosolănii de negândit de milioane de americani - o strategie electorală atent gândită sau doar vorbe aruncate-n vânt în timpul unor divagări de la prompter? se întreabă AFP.