Ce e într-o voce

28 august 2021
Ce e într o voce jpeg

Cîteodată, într-o conversație telefonică, se întîmplă să aud, pe lîngă vocea interlocutorului, propriile mele cuvinte, la o secundă distanță de momentul producerii lor, ca un fel de a treia voce pe fir. După un moment de derută, am un sentiment de neplăcere: al cui e glasul acesta dezagreabil? Și de ce mi se pare că ar trebui să sune altfel? Odată pornit, tăvălugul întrebărilor nu mai poate fi oprit: cum se explică varietatea extraordinară a vocilor umane (în linie cu amprentele, astfel încît, de exemplu, unele bănci englezești au înlocuit sistemul cu parolă din serviciile de banking prin telefon cu sisteme de recunoaștere vocală, considerate mult mai sigure)? Spune vocea ceva personal despre vorbitorul căreia îi aparține?

Există un consens în ziua de azi asupra presupunerii că, dacă e totul în regulă din punct de vedere fizic, oamenii se nasc cu aceeași zestre biologică de sunete – numite chiar așa, sunete biologice, din cauza faptului că sînt determinate de configurația tractului vocal. În primul an de viață, acestea se transformă în sunete lingvistice sub acțiunea factorului social și vor constitui inventarul sonor al unei limbi, studiat de fonetică; combinațiile acestor sunete, studiate de fonologie, vor sta la baza construirii mesajelor. Sunetele biologice nu dispar (putem mormăi, ofta, murmura etc.), iar de sunetele lingvistice ne putem dispensa în procesele de manifestare a vocii diferite de vorbire (de exemplu, cînd cîntăm). Dar care e mecanismul fiziologic propriu-zis, generator de sunete? Cît adevăr este în afirmația poetului romantic american H.W. Longfellow, cum că vocea omului ar fi organul sufletului, sau în credința pre-renascentistă conform căreia vocea ar veni din inimă?

Tractul vocal are părți comune cu cel digestiv și cu cel respirator (mulți dintre mușchii folosiți cînd înghițim, respectiv inspirăm/expirăm, sînt necesari și atunci cînd vorbim): cavitatea bucală, cavitatea nazală, faringe, laringe, trahee, plămîni. În laringe (numit, în engleză, și „voice box”) se află corzile vocale, o structură binară în formă de V alcătuită din straturi de mușchi, ligamente și membrane. Mediul care activează acest mecanism complex e aerul: mușchiul diafragmei, care separă plămînii de stomac, se dilată descendent – tragem aer în piept –, apoi aerul eliberat trece printre corzile vocale și, prin frecare cu ele, le face să vibreze, rezultatul fiind sunetul. Cele două corzi (numite, în engleză, mai corect: folds/pliuri) plus distanța (deschizătura) dintre ele formează glota. Vocea masculină diferă de cea feminină cu o octavă, diferența fiind produsă de vibrațiile glotale, de forma deschizăturii glotei și de modul în care aerul expirat se scurge prin aceasta. Corzile vocale vibrează prin contracție, pe toată lungimea lor, înălțimea unui sunet depinzînd de gradul de contracție: cu cît acesta e mai mare, cu atît vibrațiile sînt mai frecvente, iar tonul e mai înalt. La bărbați, frecvența fundamentală e de aproximativ 125 Hz, iar la femei, 200 Hz.

În ceea ce privește sunetele lingvistice, acestea sînt sunete de deschidere („vocale”), cu tonuri muzicale (aerul expirat trece fără opreliști prin întregul canal fonator), și sunete de închidere („consoane”), cu zgomote (aerul expirat întîmpină obstacole undeva pe parcursul canalului fonator, în așa-numitele puncte de articulație – de exemplu, buzele se închid pentru /p/ și /b/, limba atinge puntea alveolară pentru /t/ și /d/, dinții de pe maxilarul superior ating buza inferioară pentru /f/ și /v/ ș.a.m.d.). Peste o sută de mușchi din corpul nostru trebuie să se coordoneze perfect pentru ca noi să putem articula corect un mesaj. Fiecare glas are propriul timbru (ori culoare) și ton (mai înalt sau mai jos), în funcție de sex, de vîrstă (copiii, de exemplu, au voci nediferențiate, subțiri, indiferent de sex) și de caracteristicile tractului vocal, ale „rezonatorilor” (forma și mărimea gurii, forma și mărimea faringelui).

Un rol extraordinar de important în vorbire îl are intonația. Informația pe care o transmitem cu un mesaj oral este însoțită de variații ale vocii în ceea ce privește sonoritatea (tare, scăzută), viteza (rapidă, calmă), calitatea (aspră, blîndă), înălțimea (înaltă, joasă), cheia (oficială, personală), în funcție de emoțiile și atitudinile pe care le transmitem. Ca „linie melodică” a vorbirii, ea poate fi antrenată, educată, falsificată. Vocea, în schimb, e un marker al identității pentru că e rezultatul fiziologiei personale. Diversele (rare) studii academice din prezent bazate pe experimente cu subiecți care trebuie să asculte diferite tipuri de glas arată că, prin simpla ascultare atentă a vocii, se pot deduce trăsăturile de personalitate, statutul socio-economic, vîrsta, înălțimea și greutatea vorbitorului. Că, de fapt, cineva care te ascultă fără să te vadă ar putea fi capabil să ghicească și cum arăți, la fel ca o persoană care se uită la fotografia ta. Într-unul dintre aceste studii, în peste 75% din cazuri, subiecții au fost în stare să potrivească corect vocea unui vorbitor necunoscut cu fotografia lui. (În paranteză amintesc de importanța alegerii inspirate, în studiourile de film hollywoodiene, a vocilor „împrumutate” de actori personajelor de film animat.) Vocea contribuie la formarea automată, în interlocutor, a unei prime impresii asupra personalității vorbitorului. Un alt studiu recent arată unanimitate în percepție: vocea care nu e monotonă, care conține variație în linia melodică, e considerată a avea personalitate, posesorul este privit cu mai multă încredere decît cineva care se exprimă pe un ton plat, iar bărbații care au o voce plină și joasă (știți reclama de la Alpecin, care te îndeamnă să lupți pentru părul tău?) sînt considerați competenți, integri și puternici fizic.

Dar cum stau lucrurile în ceea ce privește percepția propriei voci? Tot studiile prezente arată că între cum își aude vocea fiecare și cum o aud ceilalți există o mică diferență calitativă: ne auzim vocea ca fiind mai joasă decît e ea în realitate. De aceea, foarte multe persoane mărturisesc (alături de mine) că, atunci cînd și-au auzit vocea înregistrată pentru prima dată, inițial nu au recunoscut-o ca fiind a lor, apoi că nu le-a plăcut cum sună pentru că trăiseră cu altă impresie (un chestionar-fulger printre prietenii mei de pe Facebook, făcut pentru o confirmare ad-hoc a rezultatelor acestor studii, arată că 76 dintr-un total de 106 nu agreează deloc sunetul real al propriei voci). Rebecca Kleinberger, cercetătoare la MIT, explică diferența dintre cele două: vocea „externă” călătorește prin aer, fără obstacole, pe cînd cea „internă” trece prin patru filtre. Primul filtru sînt oasele craniului; al doilea filtru, mecanic, e un mic compartiment situat în urechea internă cu rolul de a o proteja de propriile noastre sunete; al treilea filtru, biologic, e cohleea, o structură spiralată tot din urechea internă, făcută din celule vii, programată, prin acomodare, să devină tot mai puțin sensibilă la propria noastră voce; în fine, există un al patrulea filtru, neurologic: de cîte ori deschidem gura ca să producem un sunet, propriul cortex auditiv devine inactiv – creierul nu ne ascultă, deși ne aude.

Vocea poate transmite foarte nuanțat gama largă a emoțiilor umane. Starea psihologică din prezent a unui vorbitor – bucuria sau tristețea lui – poate fi recunoscută în absența oricărui mesaj, doar prin sunet. Mai mult decît atît, în laboratorul media unde lucrează Kleinberger s-au făcut progrese remarcabile cu ajutorul inteligenței artificiale, prin care s-au pus la punct algoritmi de identificare și chiar prezicere, în analiza vocii unui individ, a stadiilor timpurii ale bolii lui Parkinson, a bolii cardiace, a depresiei și a balanței hormonale. Ca orice lucru care aparține omului, fonația poate fi studiată dintr-o mulțime de unghiuri, pe lîngă acustică și fonetică: neurofiziologie, psihologie, afaziologie, muzicologie, cibernetică. Rezultatele coroborate vor dezvălui, fără îndoială, complexitatea și frumusețea acestui fenomen care e încă departe de a fi elucidat în toate aspectele sale.

Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.

Foto: spectrograma vocii omenești (wikimedia commons)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.
banner cristina cioran png
Alex Dobrescu a știut încă de la început de sarcina Cristinei Cioran. Cum a reacționat atunci când a aflat marea veste
Recent, Cristina Cioran și-a surprins fanii din social media după ce a anunțat că este însărcinată. De asemenea, actrița a confirmat că Alex Dobrescu este tatăl copilului, pe care îl dorește, totodată, în viața copiilor ei. În plus, se pare că Alex știa încă de la finalul lunii mai că va deveni tată
iasi accident tramvai captura video png
Momentul în care un șofer din Iași a fost lovit din plin de un tramvai, după ce nu s-a asigurat
Un accident rutier între un tramvai și un autoturism a avut loc în Iași, la intersecția bulevardului Nicolae Iorga. Incidentul a fost surprins de camerele de supravegheri.
image png
Suma uriașă transferată de Bashar al-Assad în Rusia. Anunțul unui fost ofițer de informații al fostului regim sirian
Fostul președinte sirian Bashar al-Assad ar fi transferat, în momentul fugii de la Damasc, nici mai mult, nici mai puțin decât 135 de miliarde de dolari, susține un fost ofițer de informații al fostului regim sirian.
Centura de est a municipiului Arad  Foto DRDP Timișoara (2) jpg
Șosea de centură realizată în jurul unui oraș important din vestul României. Cum arată înainte de deschidere
Noua centură a municipiului Arad, o șosea de legătură cu Autostrada A1, va fi deschisă traficului rutier în vestul României, după ce a fost construită de la zero. Au fost publicate imagini de pe traseul ei, înainte de inaugurare.
ip braila, foto Facebook jpg
Poliţia Brăila rămâne fără şef. Cine sunt cei doi candidaţi la conducerea IPJ care au obţinut de 2,66 și 4,81
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila rămâne fără şef, după afişarea rezultatelor la concursul organizat pe 12 decembrie. Cu notele 2,66 și 4,81, ambii candidaţi „au rămas repetenţi”. Cine sunt ei.
bullying
O elevă din Mehedinți a fost bătută de două colege. De la ce a pornit conflictul
O elevă din Mehedinți a fost bătută de colegele sale, geloase pe fată deoarece a câștigat titlul Miss Popularitate, la Balul Bobocilor.
image png
Postul TV care va difuza lungmetrajul „Anul nou care n-a fost” pe 21 decembrie
„Anul nou care n-a fost”, un film regizat, scris şi produs de Bogdan Mureşanu, va fi difuzat în premieră absolută pe micile ecrane, sâmbătă, 21 decembrie, de la ora 21.00, pe TVR 1. Lungmetrajul este difuzat simulcast pe TVR Internaţional şi TVR Moldova.