Cauzele posibile ale unui război SUA-China

Joseph S. NYE Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 884 din 18 - 24 martie 2021
Cauzele posibile ale unui război SUA China jpeg

Atunci cînd Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a pledat pentru o revenire la normal a relațiilor bilaterale cu Statele Unite, răspunsul unui purtător de cuvînt al Casei Albe a fost că SUA vede această relație ca pe una de competiție acerbă, care impune o poziție de forță. E evident că administrația președintelui Joe Biden nu anulează pur și simplu politicile lui Trump.

Unii analiști cred – invocîndu-l pe Tucidide, care punea Războiul peloponeziac pe seama fricii pe care Sparta o nutrea față de creșterea puterii ateniene – că relația sino-americană intră într-o perioadă de conflict în care o hegemonie instalată e erodată de un competitor tot mai puternic.

Eu, unul, nu sînt atît de pesimist. Părerea mea este că interdependența economică și ecologică reduce probabilitatea unui război rece real – și cu atît mai mult a unuia cald – dat fiind că ambele țări au bune motive să coopereze în multiple domenii. În același timp, erorile de calcul sînt mereu posibile, iar unii întrevăd pericolul unei alunecări somnambule spre o catastrofă, așa cum s-a întîmplat și cu Primul Război Mondial.

Istoria abundă de estimări greșite cu privire la evoluția echilibrului puterilor. De exemplu, președintele Richard Nixon a vizitat China în 1972, dorind să contrabalanseze ceea ce el percepea ca pe o creștere a amenințării sovietice la adresa unei Americi în declin. Dar ceea ce Nixon interpreta ca pe un declin era, de fapt, revenirea la normal a unei participări americane la „productivitatea mondială” augmentată artificial, în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

Nixon a proclamat multipolaritatea, dar ceea ce a urmat a fost sfîrșitul Uniunii Sovietice și episodul monopolar al Americii, cu douăzeci de ani mai tîrziu. Astăzi, unii analiști chinezi subestimează reziliența Americii și prezic predominanța Chinei – dar și asta se poate dovedi a fi o periculoasă eroare de calcul.

Supraestimarea sau subestimarea puterii chineze sînt deopotrivă de periculoase și pentru americani – iar în SUA se află grupări motivate economic și politic să pluseze în ambele direcții. Măsurată în dolari, economia chineză reprezintă două treimi din mărimea celei americane, dar mulți economiști se așteaptă ca SUA să fie depășită de China cîndva, în anii 2030, în funcție de modul în care sînt estimate ratele de creștere ale SUA și Chinei.

Vor recunoaște oare liderii americani această evoluție într-un mod care să le permită o relație constructivă – sau se vor lăsa copleșiți de frică? Își vor asuma oare liderii chinezi mai multe riscuri sau vor învăța împreună, chinezi și americani, să coopereze în producția de bunuri publice globale, în contextul unei redistribuiri a puterii?

Să ne amintim cele două cauze enumerate de Tucidide ale războiul care a sfîșiat antichitatea greacă: ascensiunea unei noi puteri și teama pe care puterea instalată o nutrea față de această evoluție. A doua cauză e la fel de importantă ca prima. SUA și China trebuie să evite teama exagerată care ar putea provoca un nou război rece sau cald.

Chiar și în cazul în care China depășește SUA și devine cea mai mare economie a lumii, venitul național nu este singura măsură a puterii geopolitice. China se află cu mult în urma SUA în materie de soft power, iar cheltuielile militare ale SUA sînt de aproape patru ori mai mari decît cele ale Chinei. Chiar dacă capacitățile militare ale Chinei au crescut în ultimii ani, analiștii care studiază în detaliu raporturile de forțe militare au ajuns la concluzia că R.P. Chineză nu ar fi capabilă să elimine, bunăoară, prezența SUA din Pacificul de Vest.

Pe de altă parte, SUA erau odinioară cea mai vastă economie comercială și cel mai mare creditor bilateral al lumii. Astăzi, China este considerată cel mai important partener comercial de către cca. 100 de țări, față de 57 de țări pentru care această poziție e ocupată de SUA. China planifică să acorde în următorii zece ani credite de peste o mie de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură, în cadrul proiectului Noul Drum al Mătăsii, în vreme ce SUA și-au redus contribuțiile. China va acumula putere economică prin simpla anvergură a pieței sale, precum și prin investițiile în străinătate și prin ajutoarele de dezvoltare pe care le acordă. E probabil ca puterea însumată a Chinei să crească, în raport cu SUA.

Cu toate acestea, echilibrele puterilor sînt greu de evaluat. SUA se vor bucura în continuare de anumite avantaje de putere pe termen lung, în contrast cu zonele de vulnerabilitate ale Chinei.

O primă temă e cea geografică. SUA sînt înconjurate de oceane și de vecini care, cel mai probabil, îi vor rămîne favorabili. China are granițe comune cu paisprezece țări, iar disputele teritoriale cu India, Japonia și Vietnam îi limitează atît puterea soft, cît și pe cea hard.

Energia e un alt aspect, unde SUA se află în avantaj. Cu zece ani în urmă, SUA depindeau de energia importată, dar revoluția gazelor de șist a transformat America din importator de energie în exportator. În același timp, China a devenit în mai mare măsură dependentă de importurile de energie din Orientul Mijlociu, ceea ce presupune rute lungi de transport maritim și tematizează relațiile problematice cu India.

SUA beneficiază și de avantaje demografice. America e singura mare țară dezvoltată care își menține, în previziuni, poziția actuală de a treia populație ca mărime a lumii. Chiar dacă rata de creștere a populației SUA a încetinit în ultimii ani, ea nu va deveni negativă, ca în Rusia, Europa sau Japonia. În același timp, China se teme, pe bună dreptate, că „va îmbătrîni înainte să se îmbogățească”. India o va depăși curînd, ca țară cu cea mai numeroasă populație, iar forța de muncă a Chinei și-a atins deja punctul de vîrf în 2015.

America rămîne un lider și în materie de tehnologii-cheie (bio, nano, IT) – vitale pentru creșterea economică în secolul al XXI-lea. China investește masiv în cercetare și dezvoltare, și concurează cu succes în anumite domenii. Dar cincisprezece din topul 20 mondial al universităților de cercetare se află în SUA – în China, nici una.

Cei care proclamă Pax Sinica și declinul american omit să ia în considerare întregul spectru al resurselor de putere. Hybris-ul american e întotdeauna un pericol, dar la fel e și teama exagerată, care poarte duce la o reacție disproporționată. Periculoasă e, de asemenea, ascensiunea naționalismului chinez care, combinat cu credința într-un declin american, poate determina China să-și asume riscuri tot mai mari. Ambele tabere trebuie să se ferească de calcule eronate. În fond, cel mai mare risc cu care ne confruntăm este, de cele mai multe ori, propria noastră capacitate de a greși.

Joseph S. Nye, Jr. este profesor la Universitatea Harvard şi autor al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump.

Foto: Richard Nixon în China (wikimedia commons)

Copyright: Project Syndicate, 2021

traducere de Matei PLEŞU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

volodimir zelenski / FOTO:X
Zelenski, alături liderii europeni la o întâlnire organizată de NATO. Discuțiile privesc sprijinul Ucrainei în contextul revenirii lui Trump
Președintele Volodimir Zelenski se va întâlni săptămâna viitoare cu principalii lideri europeni la Bruxelles, unde vor discuta despre continuarea sprijinului pentru Ucraina în războiul cu Rusia în contextul revenirii lui Donald Trump la putere, scrie Agerpres.
image png
Plan Roșu de Intervenție în Giurgiu. Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină, implicate într-un accident rutier. Doi copii, transportați la spital
Un microbuz cu 9 persoane şi o maşină au fost implicate, vineri seară, în accident rutier în judeţul Giurgiu, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie. Două fetiţe, de 9 şi 12 ani, au fost transportate la un spital din Capitală.
netflix shutterstock jpg
Comedia romantică de pe Netflix care i-a cucerit pe abonați. A fost adăugată recent și se află pe locul 1
A sosit weekendul și cu siguranță vrei să te relaxezi urmărind un film singur, sau de ce nu, cu familia. Dacă ești în pană de idei și nu știi la ce producție să te mai uiți, venim noi cu o recomandare. Aflată în prezent pe locul 1 în top cele mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix,
autostrada 5 jpg
Circulăm pe încă 16 kilometri de autostradă. Când va fi gata restul tronsonului
A fost o zi importantă ieri, în istoria autostrăzii Sibiu – Piteşti. S-au inaugurat alţi 15,77 kilometri, cu cuprinşi între nodurile rutiere de la Bascov şi Băiculeşti. Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, speră ca în 2027 să putem circula pe autostradă de la Bucureşti până la Sibiu, fără înt
cristela georgescu instagram jpg
Cristela Georgescu, alergând prin zăpadă purtând un costum de baie: „Are efect sedativ”
Cristela Georgescu a ajuns din nou virală pe rețelele de socializare. Dacă acum ceva timp internauții se amuzau după ce au apărut în mediul online filmulețe cu ea când își dă palme ca să scape de boli, dansează pe muzică latino și vorbește despre ce a învățat de la dr. Colin Campbell, de data aceast
cosmin avram la piata jpg
Experimentul unui celebru vlogger în Germania. „Sunt prețurile mai mari sau mai mici ca în România?”
Cunoscutul vlogger Cosmin Avram a vizitat Berlinul, prilej să facă o comparație cu România. Iar rezultatul a fost surprinzător.
TikTok oameni ilustratie retea sociala smartphone FOTO Shutterstock
TikTok nu a răspuns încă cererii de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România. Ce amendă riscă gigantul chinez
Tiktok nu a răspuns până vineri după-amiază la cererile de informații trimise de Comisia Europeană în legătură cu alegerile din România, potrivit unui purtător de cuvânt al instituției.
image png
Rusia suspendă exporturile de cereale către Siria din cauza incertitudinii politice. Ucraina i-ar putea lua locul
Rusia a suspendat exporturile de cereale către Siria, din cauza problemelor legate de plată şi incertitudinii politice provocate de înlăturarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, afirmă surse ruse şi siriene citate vineri de Reuters.
Presupune drone de origine necunoscută au fost observate și în alte state FOTO captură Fox News
Aeronave misterioase zboară deasupra unui stat american de câteva săptămâni. Despre ce ar putea fi vorba
Dronele mari sunt zilele astea subiect de conversație în statul New Jersey, unde locuitorii au raportat că au văzut drone de dimensiunea unor mașini zburând pe timp de noapte. Oficialii nu sunt încredințați asupra a ceea văd realmente localnicii.