Buna guvernare e o idee proastă

Katharina PISTOR
Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
© wikimedia commons
© wikimedia commons

Într-o vreme, nu demult, comentatorii și experții considerau că „buna guvernare” e unicul ingredient necesar pentru creștere economică și dezvoltare. Vreme de mulți ani, această noțiune a fost o recomandare standard în materie de consultanță politică și reforme instituționale. Într-un raport din 1992, Governance and Development, Banca Mondială definea termenul ca fiind alcătuit din patru componente: competență și eficiență în gestionarea sectorului public, responsabilitate, cadre juridice pentru dezvoltare, informare și transparență.

De atunci, termenul a căzut în desuetudine – poate fiindcă și conceptul în sine și-a pierdut din puterea de impact. Deși nu e nimic în neregulă cu nici una dintre cele patru componente ale sale sau cu principiul echității procedurale în gestionarea afacerilor publice și private, presupunerea că buna guvernare ar rezolva probleme sociale și politice complexe a fost profund eronată.

Mai mult, unii critici susțin că agenda bunei guvernări a fost întotdeauna menită să mascheze structurile de putere subiacente prin situarea procesului decizional tehnocratic mai presus de luptele politice. Cu intenție sau nu, susținătorii bunei guvernări au avut tendința să se concentreze mai degrabă pe aparențe decît pe substanță: întrebările de tip „cum” au avut prioritate față de cele din categoria „ce” – de parcă rezultatele bune ar izvorî în mod miraculos din procesele sănătoase.

Între timp, a apărut o întreagă industrie pentru a defini și redefini „buna guvernare”, și pentru a elabora nenumărați indicatori care să o măsoare. Acești indicatori au devenit o nouă „tehnologie a guvernării”, măsurătorile servind ca etaloane de performanță care să ghideze acțiunile și să creeze aparența unei îmbunătățiri reale.

Criticile cu privire la modul în care e măsurată sau implementată buna guvernare nu lipsesc. Dar adevăratele costuri ale acestei mode – inclusiv excluderea, în ultimele decenii, a acțiunii politice bazate pe rezultate – au devenit vizibile abia de curînd. De exemplu, agenda bunei guvernări a redus indiscutabil capacitatea factorilor de decizie politică de a rezolva probleme complexe și a distras atenția de la necesitatea de a aborda pierderile socio-economice în moduri echitabile și fezabile din punct de vedere politic.

Stabilirea parametrilor „adecvați” pentru un proces decizional nu produce în mod automat rezultate adecvate. Concentrîndu-se implicit doar pe creșterea economică, agenda bunei guvernări a minimizat necesitatea de a ține cont de consecințele distributive și de efectele externe negative asupra mediului înconjurător.

Acum, aceste neajunsuri au fost scoase la iveală de criza climatică. E nevoie de acțiuni reale pentru a combate poluarea, dacă vrem ca această planetă să rămînă locuibilă pentru cea mai mare parte a omenirii, nu doar pentru cei puțini care dispun de suficiente resurse pentru a scăpa de efectele ei. Cu toate acestea, indicatorii și aplicarea de etichete au dominat strategiile politice din domeniul climatic. În pofida apariției „MSG” (un concept definit vag, care cuprinde criterii „de mediu, sociale și de guvernanță”), maximizarea valorii deținute de acționari rămîne obiectivul principal al „bunei guvernări” corporatiste.

La fel ca în trecut, a apărut o industrie de consilieri, consultanți și profesioniști în domeniul relațiilor publice, care urmăresc să obțină profit ajutînd companiile și țările să se conformeze unor etichete și standarde în continuă schimbare – și, la fel ca în trecut, rezultatele palpabile sînt puține. La trei decenii de la crearea Convenției-cadru a Națiunilor Unite privind schimbările climatice, lumea continuă să se încălzească într-un ritm periculos, iar efectele schimbărilor climatice devin din ce în ce mai distructive și mai costisitoare.

Mai rău, industriile puternic poluante au reușit să obțină un loc la masa negocierilor internaționale, la care activiștii pentru climă nu au acces. Unii dintre ei sînt chiar sancționați – inclusiv penal – pentru că încalcă regulile jocului, o paradigmă fundamentală a bunei guvernări care, ca întotdeauna, urmărește îndeobște păstrarea statu quo-ului.

Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice a încercat să schimbe cursul, stabilind obiective clare și obținînd din partea guvernelor angajamente de a limita creșterea temperaturii medii la 1,5° C peste nivelul preindustrial. Țărilor li se cere să elaboreze planuri de acțiune și să precizeze modul în care vor atinge aceste obiective, iar activiștii pentru climă au fost încurajați să facă presiuni asupra factorilor de decizie politică.

Dar e mult mai ușor să prezinți o „contribuție stabilită la nivel național” decît să obții rezultate reale la nivel național sau transnațional. Guvernele și industriile și-au luat o mulțime de angajamente de a ajunge la zero emisii nete pînă la jumătatea secolului, dar rezultatele se lasă așteptate. În schimb, elitele din sectoarele public și privat continuă, în vechea tradiție, să urmărească conformitatea formală în locul unor schimbării semnificative. Etichetele, codurile de conduită laxe, rapoartele și campaniile PR rămîn strategiile de implementare preferate, chiar dacă ele au fost, rînd pe rînd, demascate ca fiind ineficiente și, uneori, de-a dreptul frauduloase.

În loc să fie un semnal de alarmă pentru o schimbare de strategie, MSG a devenit o altă vacă de muls pentru afacerile de consultanță în domeniul conformității și o oportunitate în plus de a face profit de pe urma clienților, dînd vina pe autoritățile de reglementare în cazul unor eșecuri. Companiile nu îndrăznesc să renunțe la aceste servicii, deoarece, după cum formulează gigantul mondial de audit PwC, „riscurile de fraudă în contextul MSG sînt în creștere din cauza presiunii tot mai mari exercitate de autoritățile de reglementare și de public”.

Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială. Combaterea schimbărilor climatice înseamnă rezolvarea unor probleme și cîștigarea luptelor pentru putere – nu bifarea unor căsuțe. Guvernarea nu poate înlocui guvernul (sau, în sectorul privat, managementul). I-am permis să ne distragă atenția pentru mult prea multă vreme.

Katharina Pistor, profesor de Drept comparativ la Facultatea de Drept Columbia, este autoarea volumului The Code of Capital: How the Law Creates Wealth and Inequality (Princeton University Press, 2019).

Copyright: Project Syndicate, 2023

traducere de Matei PLEŞU

p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 22 Sydney Brenner WC jpg
Arta
Știința e arta rezolvabilului
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.
p 21 adevarul ro jpg
Daruri
În ziua de 23 august a.c., fondatorul revistei noastre, dl Andrei Pleșu, a împlinit o vîrstă dintre acelea care cer jubileu.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.