Balerina din capul nostru

11 mai 2020
Balerina din capul nostru jpeg

Preș îmbibat cu clor în fața ușii. Uneori și înăuntru. Decontaminare, la intrarea în casă, cel puțin 15 minute. Spălat pe mîini compulsiv, chiar dacă nu ieși din casă. Ce faci cu cumpărăturile? Le dai cu spirt sau nu? Este bun sau nu spirtul? Sare COVID-ul pe tine precum păduchele? Ne atacă pe unde radio? Odată infectați, nu rămîne oare COVID-ul în noi, precum un spirit malefic de neexorcizat?

Chiar dacă OMS a încercat demontarea majorității miturilor care circulă în legătură cu virusul ce a băgat lumea în bucluc și chiar dacă majoritatea am scăpat, deocamdată, „cu viață”, cît de siguri putem fi că delirul lunilor petrecute în izolare nu și-a pus amprenta asupra psihicului nostru? Acel „deocamdată am scăpat” nu este oare sămînța pentru viitoare fobii, anxietăți și psihoze? Pentru că „deocamdată” înseamnă că, de fapt, nu s-a terminat, iar ideea că „inamicul” este încă acolo, afară, combinată cu părerisme, zvonuri și informații false, poate să ne provoce tulburări severe la nivel mental.

Cînd ești supus încontinuu unui stres, cînd ai de-a face cu un întreg spectru de frici și nesiguranțe, cînd stai într-o perpetuă stare de alertă, nu ești oare în pericol să-ți pierzi cîte ceva din simțul rațiunii? Pentru că, pînă la urmă, pandemia ne-a afectat pe toți – chiar dacă nu ne-am procopsit cu virusul, emoțional nimeni n-a scăpat neciuntit.

Situația extremă în care am fost împinși a provocat reacții extreme: pe de o parte o revoltă și o negare categorică – „nu există nici un pericol” –, atitudine pe care s-au construit febrile teorii ale conspirației, pe de alta o frică maladivă, echilibrul dintre cele două fiind extrem de labil.

În curînd vom ieși din starea de urgență, însă ritmul vieții noastre va fi dictat, în continuare, de ritualul protejării. Adică de mefiență și de atenție sporită la pericol – un scenariu perfect pentru dezvoltarea unei mentalități colective paranoide – pentru că o societate bombardată constant cu știri false, contradictorii, cu știri confirmate și infirmate, ar putea deveni și o societate care, în izolare, a avut timp să danseze cu toți demonii informaționali, întrebarea fiind: ne vom lăsa sau nu conduși, în acest dans, de demoni?

În Psihopatologia vieții cotidiene, Freud afirma că una dintre trăsăturile „frapante” și „general valabile” ale persoanelor paranoice este capacitatea lor de a da o importanță mărită unor detalii în fapt nesemnificative, de a le interpreta pînă la depășirea graniței logicii și a bunului-simț. De a le conferi, așadar, o valoare augmentată, cu iz categoric – pentru că paranoicul este o persoană suspicioasă, cu un caracter autoritar, orgolios, mefient și cu o gîndire rigidă, care devine întotdeauna centrul propriului univers, deținătorul adevărului absolut, neîncrezîndu-se în nimeni altcineva decît în propria minte bîntuită de fantasme – singurul „atu” al paranoiei fiind imaginația debordantă. Or, acest„atu” a putut fi valorificat doar în artă, de Salvador Dalí, care s-a și autointitulat „Marele Paranoic”.

În anii ʼ30, influențat de cartea lui Freud – Psihopatologia vieții cotidiene fiind prima carte a neurologului austriac tradusă în franceză și „devorată” de suprarealiști –, Dalí patentează stilul definitoriu pentru suprarealiști, prin așa-numita metodă „paranoic-critică”, prin care artistul declara că încearcă să aducă „lumea delirului la suprafața realității”.

O paranoia, așadar, asumată și transformată în artă. Să te lași pe mîna demonilor, doar pentru a-i cunoaște și a-i exorciza punîndu-i în echilibru cu rațiunea. Balerina – cap de mort este un asemenea exercițiu: pictată în 1939, Balerina este de fapt acea excrescență a fanteziei care se încorporează fizicului: iluzia optică devine real, iar realul devine iluzie. Silueta balerinei derivă din structura craniului, care la rîndul său derivă din imaginea balerinei, complăcîndu-se într-o simbioză perfectă.

Dacă declanșarea trăirilor paranoice începe cu întrebarea „Și totuși…?”, la Dalí psihoza se consumă în creație. La nivel social, însă, această întrebare trebuie manevrată cu o grijă enormă: să ai grijă, dar să nu transformi frica în psihoză. Și să știi să valsezi cu balerina din capul tău.

RoAlert jpg
Societatea de consum emoțional
De cîte ori ar trebui să sune telefoanele oamenilor într-o zi? Și apoi ce se va mai adăuga pe lista Ro-Alert?
p 22 Nagit WC jpg
Nagîț de pui
Etimologiile acestea „raționale”, dar false nu reflectă simple asocieri formale și sonore între cuvinte.
p 7 FED WC jpg
E inflația, prostule!
Întrucît Sistemul Federal de Rezerve al SUA (FED) a majorat recent rata-țintă a dobînzii, s-ar putea ca inflația să încetinească spre sfîrșitul anului în curs.
Florin Stoian 10 jpg
„Am transformat Oltenia de sub Munte într-un brand” – interviu cu geologul Florin STOICAN
„Mai întîi, trebuie să spun că rețeaua internațională a Geoparcurilor UNESCO a ajuns acum la 177 de geoparcuri din 46 de țări și există un interes atît de mare pentru alte geoparcuri, încît UNESCO a limitat numărul anual de aplicații la maximum 20 și maximum două/țară.”
p 7 WC jpg
Periculoasa alunecare spre violență a Americii
Teoriile conspiraționiste de extremă dreapta ale „statului paralel” și minciunile partidului republican despre alegerile măsluite au același țel comun: să conteste legitimitatea statului.
959 22 LCCutitarupng jpg
A texta, textare, textor & texteză
Lucrări și cărți întregi încep tot mai des să aibă ca subiect această dezvoltare adusă de inventarea computerului. Încotro va merge texteza și unde va ajunge reprezintă o chestiune care, nu mă îndoiesc, va depăși imaginația noastră din prezent.
p 7 WC jpg
America și provocarea chineză
America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența.
p 19 jpg
Hîrtia, ecranul și cititul
Cum rămîne cu argumentele „emoționale” ale unui cititor care nu se poate „debarasa” de cartea tipărită?
p 7 WC jpg
Căderea lui Boris Johnson – și a noastră
În ziua de azi, personal este realmente politic: eșecurile personale sînt ipso facto eșecuri politice.
p 23 ExpoziLŤia Columbian¦â, Chicago, 1893 WC jpg
Ierusalimul de ipsos – Expoziția Mondială de la Chicago, 1893
La Chicago, în 1893, un oraş ideal întreg s-a pogorît pe harta oraşului, condiţionat de sit şi de cultura albă, creştină, „falocentrică” şi „elitistă” care domina acel moment.
p 7 Thyssen Krupp, Essen, Germania WC jpg
Războiul lui Putin și modelul economic german
Va supraviețui oare modelul economic german războiului purtat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei?
p 2 WC jpg
Tocăniță de vin
Numite, în engleză, SOT („slips-of-the-tongue”), greșelile de vorbire care se fac involuntar, de obicei din grabă sau sub imperiul emoțiilor, sînt studiate de o parte a lingvisticii cognitiviste americane cu scopul de a descifra tiparele fonologice mentale.
p 22 WC jpg
„Noua Ideocrație” și Eterna Idiocrație
În locul pe care credința (frica de Dumnezeu) îl ocupa în sufletul individual a rămas un gol, o gaură neagră.
948 19 poza jpg
Barbara Klemm – artistul din fața fotojurnalistului
Fotojurnaliștilor le-aș spune să se concentreze pe fericirea din lume, să rămînă curioși și puternici, să lucreze constant, să fie empatici cu oamenii – însă toate acestea ar trebui să fie conectate cu talentul artistic.
2p 23 Mihail Sebastian jpg
Mihail Sebastian, trădări și accidentări
„În cultură, ca și în parlament, oamenii se înjură la tribună și se împacă la bufet.“
p 7 WC jpg jpg
A început criza alimentară globală
Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale.
Epurări şi maculări jpeg
Consecințele nehotărîrii și iluziilor Vestului în raport cu Rusia
Dacă Vestul merge pe drumul sugerat de stînga americană, resursele rusești se vor dovedi decisive. Kremlinul va cîștiga războiul.
945 04 traducere jpg
Ar trebui Europa să oprească finanțarea războiului lui Putin?
E oare corect ca țările europene să continue să-i plătească Rusiei un miliard de euro (1,1 miliarde de dolari) pe zi pentru energie, cînd ele știu că în felul acesta finanțează un război de agresiune împotriva Ucrainei?
p 7 Hans Bergel jpg
In memoriam Hans Bergel
La 26 februarie s-a stins din viaţă, la vîrsta venerabilă de aproape 97 de ani, ardeleanul Hans Bergel, uomo universale fără pereche, personalitate care a marcat cu consecvenţă, zeci și zeci de de ani, viaţa culturală și politică atît din România, cît şi din Germania.
p 19 WC jpg
Firescul nefiresc al educației în România
Aud la răstimpuri melancolicul oftat cum că nu se mai face carte „ca pe vremuri” – vremurile fiind cele de dinainte de Revoluție.
Falimentul moral al pacifismului german jpeg
Falimentul moral al pacifismului german
Germania se îndreaptă spre o altă gravă umilire istorică, în urma căreia va petrece ani – dacă nu decenii – cerîndu-și scuze și reparînd ceea ce a făcut.
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina jpeg
Cercuri concentrice – despre efectele războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina a apărut după doi ani de vești extrem de proaste și de fake news.
De ce e detestat Macron? jpeg
De ce e detestat Macron?
Motivele invocate de francezi împotriva lui Macron se aseamănă cu cele enumerate de votanții americani care nu o sufereau pe Hillary Clinton.
De ce „tic tac” și nu „tac tic”? jpeg
De ce „tic-tac” și nu „tac-tic”?
Experimentele care implică cuvinte sau expresii inventate scot la iveală lucruri fascinante despre relația dintre limbă și minte/creier.

Adevarul.ro

Xiu Fang Ke jpg
Motivul șocant pentru care o chiriașă l-a ucis cu ciocanul pe proprietarul locuinței în care stătea
O femeie din Massachusetts, SUA a fost trimisă în judecată miercuri, fiind acuzată că l-a lovit până la moarte pe proprietarul locuinței unde stătea cu chirie.
harta sud-est ucraina cu regiunea Donbas, lugansk, donețk și severodonețk shutterstock
Rusia nu mai controlează total niciuna dintre regiunile anexate din Ucraina
Rusia nu mai deține controlul total asupra niciunei dintre cele patru provincii ucrainene pe care oficial le-a anexat săptămâna trecută.
Zeci de percheziții și rețineri în Vurpăr Sibiu în urma unui scandal cu răngi și topoare Foto captură video jpg
10 persoane reținute în urma unui uriaș scandal, cu răngi și topoare, în județul Sibiu VIDEO
O acțiune în forță a Poliției Județene Sibiu a fost declanșată luni dimineața, 3 octombrie, în urma unui scandal de amploare, cu răngi și topoare, care a avut loc în luna septembrie, în comuna Vurpăr.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.