Balerina din capul nostru

11 mai 2020
Balerina din capul nostru jpeg

Preș îmbibat cu clor în fața ușii. Uneori și înăuntru. Decontaminare, la intrarea în casă, cel puțin 15 minute. Spălat pe mîini compulsiv, chiar dacă nu ieși din casă. Ce faci cu cumpărăturile? Le dai cu spirt sau nu? Este bun sau nu spirtul? Sare COVID-ul pe tine precum păduchele? Ne atacă pe unde radio? Odată infectați, nu rămîne oare COVID-ul în noi, precum un spirit malefic de neexorcizat?

Chiar dacă OMS a încercat demontarea majorității miturilor care circulă în legătură cu virusul ce a băgat lumea în bucluc și chiar dacă majoritatea am scăpat, deocamdată, „cu viață”, cît de siguri putem fi că delirul lunilor petrecute în izolare nu și-a pus amprenta asupra psihicului nostru? Acel „deocamdată am scăpat” nu este oare sămînța pentru viitoare fobii, anxietăți și psihoze? Pentru că „deocamdată” înseamnă că, de fapt, nu s-a terminat, iar ideea că „inamicul” este încă acolo, afară, combinată cu părerisme, zvonuri și informații false, poate să ne provoce tulburări severe la nivel mental.

Cînd ești supus încontinuu unui stres, cînd ai de-a face cu un întreg spectru de frici și nesiguranțe, cînd stai într-o perpetuă stare de alertă, nu ești oare în pericol să-ți pierzi cîte ceva din simțul rațiunii? Pentru că, pînă la urmă, pandemia ne-a afectat pe toți – chiar dacă nu ne-am procopsit cu virusul, emoțional nimeni n-a scăpat neciuntit.

Situația extremă în care am fost împinși a provocat reacții extreme: pe de o parte o revoltă și o negare categorică – „nu există nici un pericol” –, atitudine pe care s-au construit febrile teorii ale conspirației, pe de alta o frică maladivă, echilibrul dintre cele două fiind extrem de labil.

În curînd vom ieși din starea de urgență, însă ritmul vieții noastre va fi dictat, în continuare, de ritualul protejării. Adică de mefiență și de atenție sporită la pericol – un scenariu perfect pentru dezvoltarea unei mentalități colective paranoide – pentru că o societate bombardată constant cu știri false, contradictorii, cu știri confirmate și infirmate, ar putea deveni și o societate care, în izolare, a avut timp să danseze cu toți demonii informaționali, întrebarea fiind: ne vom lăsa sau nu conduși, în acest dans, de demoni?

În Psihopatologia vieții cotidiene, Freud afirma că una dintre trăsăturile „frapante” și „general valabile” ale persoanelor paranoice este capacitatea lor de a da o importanță mărită unor detalii în fapt nesemnificative, de a le interpreta pînă la depășirea graniței logicii și a bunului-simț. De a le conferi, așadar, o valoare augmentată, cu iz categoric – pentru că paranoicul este o persoană suspicioasă, cu un caracter autoritar, orgolios, mefient și cu o gîndire rigidă, care devine întotdeauna centrul propriului univers, deținătorul adevărului absolut, neîncrezîndu-se în nimeni altcineva decît în propria minte bîntuită de fantasme – singurul „atu” al paranoiei fiind imaginația debordantă. Or, acest„atu” a putut fi valorificat doar în artă, de Salvador Dalí, care s-a și autointitulat „Marele Paranoic”.

În anii ʼ30, influențat de cartea lui Freud – Psihopatologia vieții cotidiene fiind prima carte a neurologului austriac tradusă în franceză și „devorată” de suprarealiști –, Dalí patentează stilul definitoriu pentru suprarealiști, prin așa-numita metodă „paranoic-critică”, prin care artistul declara că încearcă să aducă „lumea delirului la suprafața realității”.

O paranoia, așadar, asumată și transformată în artă. Să te lași pe mîna demonilor, doar pentru a-i cunoaște și a-i exorciza punîndu-i în echilibru cu rațiunea. Balerina – cap de mort este un asemenea exercițiu: pictată în 1939, Balerina este de fapt acea excrescență a fanteziei care se încorporează fizicului: iluzia optică devine real, iar realul devine iluzie. Silueta balerinei derivă din structura craniului, care la rîndul său derivă din imaginea balerinei, complăcîndu-se într-o simbioză perfectă.

Dacă declanșarea trăirilor paranoice începe cu întrebarea „Și totuși…?”, la Dalí psihoza se consumă în creație. La nivel social, însă, această întrebare trebuie manevrată cu o grijă enormă: să ai grijă, dar să nu transformi frica în psihoză. Și să știi să valsezi cu balerina din capul tău.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

recolta grâu
Soiul de lux care a adus României renumele de ”grânar al Europei”. Deși era o vedetă agricolă la nivel european, a fost abandonată de comuniști
Grâul roșu a fost o plantă minune în agricultura româneacă fiind căutată în Europa de marii patiseri ai secolului al XIX-lea și început de secol XX. Era cultivat cu precădere în județul Botoșani și a dispărut în anii comunismului. Aceast tip de grâu a conferit un renume aparte României.
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
Între ele este o diferență de 1,5 m înălțime! Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă, întâlnire „ca fetele”
Nu în fiecare zi se întâmplă ca cea mai înaltă și cea mai scundă femeie din lume să se întâlnească – iar când realități atât de diferite se ciocnesc, rezultatul este întotdeauna uimitor.
Viscol ger zapada ninsoare FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
Prognoza meteo vineri, 22 noiembrie. Cod roşu de ninsori viscolite în şapte judeţe şi cod portocaliu în alte trei şi la munte
Meteorologii anunţă pentru vineri vreme rece şi sunt în continuare valabile codurile roşu şi portocaliu de ninsori şi vânt puternic, emise în urmă cu o zi.
vot alegeri romania foto shutterstock
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. "Analist: Mă aștept ca Simion să nu fie susținut"| ANALIZǍ
Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.
prison puzzle jpg
Test de 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Test în 9 secunde! Doar geniile își dau seama cine este prizonierul care va evada
Municipiul Petroșani  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Istoria tulburătoare a celui mai mare oraș minier. „El Dorado” al cărbunelui, asemănat cu orașele din America de Nord
În 2024, Petroșani a împlinit 100 de ani de la declararea sa ca oraș. Povestea celui mai mare centru minier din România a început în secolul al XIX-lea, odată cu deschiderea minelor de cărbune și a fost marcată de evenimente tulburătoare.
foto1 droguri jpg
Apelul disperat al unui psiholog: „OPRITI aceste activități deosebit de riscante si periculoase ”
Una dintre metodele de prevenire a consumului de droguri în școlile din România presupune expunerea în fața copiilor a unor povești de viață reale. Psihologul Mihai Copăceanu avertizează că acest lucru poate avea însă efecte contrar așteptărilor.
cuplu sex
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Planta care îți va crește libidoul! Poți face tocăniță din ea
Alegeri parlamentare Romania 11 decembrie 2016 FOTO EPA / Robert Ghement
Așteptările cetățenilor versus realitățile politice: „Două consecințe vor fi inevitabile"| ANALIZǍ
În timp ce românii se luptă cu creșterea prețurilor și pierderea puterii de cumpărare, campania prezidențială se concentrează pe teme superficiale, ignorând problemele economice esențiale – o realitate dureroasă care riscă să lase cetățenii nehotărâți până în ultima clipă.