Cetățeanul eșuat

12 octombrie 2021
Cetățeanul eșuat jpeg

Statul ca statul. Dar cetățeanul?

Ritmul funebru se accelerează și perspectiva pandemică nu-i deloc bună. Nu are cum să fie, cîtă vreme, pretutindeni, rata deceselor e direct legată de nivelul vaccinării. În Portugalia, campioana UE la vaccinare, mor zilnic 7 oameni de Covid, în Ungaria 10 pe zi, iar în Polonia 25. Noi am trecut de 400. Pentru diferența asta numai statul român e de vină? Numai politicienii?

Pandemia ne-a pus în față oglinda educației sanitare, a încrederii populației în știință, medici și autorități, a solidarității între români și a capacității de mobilizare a instituțiilor într-o situație critică. Și ne-a arătat că mulți dintre compatrioți sînt mai aproape de înaintașii de acum un veac, decît de Europa secolului XXI.

După Unire, în România Mare se foloseau două calendare: cel iulian în Vechiul Regat și Basarabia, cel gregorian în Transilvania și Bucovina. De la diferența de 13 zile s-a iscat haos în administrație și economie. Prin decret guvernamental, ziua de 1 aprilie 1919 a devenit 14 aprilie. Cinci ani a durat pînă cînd Biserica Ortodoxă a adoptat calendarul gregorian. Hotărîrea de a intra în rînd cu lumea – care își corectase răbojul vremii încă de la 1582 – „a apărut țăranilor nu numai nefirească, dar și plină de primejdii”, scria Ernest Bernea într-un studiu din 1940, în urma cercetărilor sociologice conduse de Dimitrie Gusti. Împotrivirea a mers de la teama de boli și secetă, ca „pedeapsă” pentru „păcatul” schimbării calendarului ori acuzațiile de catolicizare a bisericii strămoșești, pînă la refuzul intrării în biserică, agresarea preoților și părăsirea mănăstirilor de către unii monahi din Moldova și Basarabia. S-a încropit Biserica Ortodoxă de Stil Vechi, ai cărei preoți au fost prigoniți, iar bisericile demolate în anii ‘30. Pe scurt, clerici și mireni, ziși „stiliști” în epocă, au ajuns la închisoare sau chiar au murit, mai degrabă decît să treacă la noul calendar.

Episodul e invocat acum pe rețelele sociale, spre mirarea internauților, care fac comparație cu rezistența înverșunată la vaccinare. E o prăpastie, însă, de înțelegere și comunicare între această lume tehnologizată și aceea a satului românesc (unde mai trăiește, în acte, 44% din populație), a micilor orașe și a periferiei marilor orașe, și acestea încă strîns legate, ca mentalitate și nu numai, de rădăcina rurală (în 1930, 80% dintre români trăiau la sat). De aceea, e de mirare că n-a fost implicată, din start, Biserica în campania de vaccinare. Sau e și această eroare o expresie a fracturii dintre România europenizată și cea conservatoare?

Pînă acum, pandemia n-a făcut decît să rupă puținele punți care mai legau cele două lumi. Rezultatul, însă, ne privește pe toți. Și e sesizabil dacă ne uităm în jur și înțelegem unde sîntem cu adevărat, ca societate, prin prisma acestui parametru vital al vremii noastre: vaccinarea. Ne depășesc Albania, Macedonia de Nord și Kosovo (care și-a vaccinat cu minimum o doză 46% din cetățeni, iar România numai 32%). Sîntem sub media mondială de 48% vaccinați cu cel puțin cu o doză și departe de cea din Uniunea Europeană – 68%. Polonezii (53% cu minimum o doză) și ungurii (61%) sînt mai aproape de statistica europeană, care e dominată de Portugalia cu 88%.

Eșecul românesc se contabilizează dureros în vieți pierdute și destine traumatizate și se va resimți pe termen lung în economie. Poate și în politică.

În perioada interbelică, autoritățile au acuzat regimul sovietic de încurajare a schismaticilor pe stil vechi. De la atacurile teroriste din Senatul României (1920) și de la Tatar-Bunar (1924), pînă la ocupația sovietică din 1940, cu toate consecințele sale pînă azi, Rusia a recurs mereu la toate armele posibile pentru a destabiliza. A avut și are pe cine.

„Statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii” – verdictul președintelui Iohannis, după incendiul de la spitalul din Constanța, e numai o parte a diagnosticului național la examenul pandemic. Dar cetățeanul român, el ce rol are în a evita colapsul sistemului medical, prin vaccinare și măsuri de protecție a sa și a celor din jur?

Șantierul post-pandemie nu ar trebui să vizeze numai statul, ale cărui limite dezolante le-a evidențiat această grea încercare colectivă. Ci și pe cetățeanul aflat pe aceeași treaptă de delăsare, anacronism și obtuzitate cu statul român.

Dar cine să mai ducă acest șantier?...

Horia Blidaru este consilier politic la Parlamentul European.

Foto: adevarul.ro (Inquam Photos / Octav Ganea)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Germania a arestat doi cetăţeni ruşi care ar fi conspirat să atace o bază militară americană
Doi cetățeni ruși au fost arestați în sudul Germaniei, fiind suspectați că au plănuit atacuri de sabotaj împotriva unor instalații militare americane, au anunțat joi procurorii germani.
image
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
Brașoveanca Cristina Bălan a fost un inginer de mare viitor la Tesla, dar a fost concediată pentru că a atras atenția asupra unor defecte de fabricație. După zece ani încă se judecă cu Elon Musk
image
Cum arată interiorul „celei mai scumpe case” din lume, cu 100 de camere. Pentru ce sumă fabuloasă este scoasă la vânzare VIDEO
Castelul vast Chateau d'Armainvilliers din Seine-et-Marne, Franța, considerat a fi cea mai scumpă casă din lume, este scos la vânzare pentru 363 de milioane de lire sterline, potrivit Express.co.uk.

HIstoria.ro

image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.
image
Căderea lui Cuza și „monstruoasa coaliţie”
„Monstruoasa coaliţie“, așa cum a rămas în istorie, l-a detronat pe Alexandru Ioan Cuza prin lovitura de palat din 11 februarie.