Arta

Publicat în Dilema Veche nr. 1012 din 31 august – 6 septembrie 2023
Sydney Brenner © wikimedia commons
Sydney Brenner © wikimedia commons

Unul dintre cei mai importanți cercetători din istoria recentă, sud-africanul Sydney Brenner (1927-2019), spunea că, în general, biologii își pun trei tipuri de întrebări cu privire la un organism viu: „Cum funcționează?“, „Cum este construit?“ și „Cum a ajuns să fie așa cum îl vedem?“. Cele trei întrebări fundamentale corespund celor trei mari domenii de studiu: fiziologia, embriologia și evoluția. În embriologie, una dintre cel mai des întîlnite ramificații ale întrebării sale fundamentale este „Cum se ajunge de la o singură celulă la un întreg organism?“. Deși această întrebare este astăzi printre cele mai fascinante ale biologiei, pînă s-a ajuns la formularea ei embriologia a trecut printr-o dezbatere care a început acum patru secole și continuă să fie relevantă și astăzi, deși nici unul dintre participanți nu a ieșit în mod clar învingător. 

Această dezbatere formidabilă care a culminat în secolul al XVIII-lea s-a purtat între teoriile „epigenezei“ și „pre-for-ma-ționismului“. Întrebînd-se cum se formează un organism, și mai ales de unde „știe“, de exemplu, embrionul unei broaște cum să devină o broască și nu o găină, preformaționiștii considerau că embrionii există deja ca materie „preformată“ în miniatură. Probabil cea mai memorabilă sugestie pe care au formulat-o, pentru care sînt cîteodată ridiculizați astăzi, era că embrionii există deja ca adulți în miniatură, sub forma unui homunculus. „Epigenetiștii“, pe de altă parte, credeau că un organism se dezvoltă treptat, dobîndind diverse componente pe măsură ce crește. Totuși, nu puteau să explice ce anume împingea, determina dezvoltarea către un anumit tip de embrion. Sugestia lor a fost că probabil există un fel de forță, pe care embriologul C.F. Wolff (1733-1794) o numea vis essentialis. E foarte posibil ca alegerea unei „forțe“ ca explicație să se datoreze influenței lui Newton. Așa cum spunea celebrul biolog și eseist Stephen Jay Gould, nu aveau cum să își imagineze în secolul al XVIII-lea că există informație „codificată“, așa cum spunem astăzi despre ADN, influențați fiind de informatică de la Turing încoace. De altfel, -Gould arăta într- una din cărțile sale, Ontogeny and Phylogeny (1977), că dezbaterea dintre susținătorii celor două teorii este deseori prezentată caricatural ca fiind purtată între cei care credeau în existența absurdă a unui organism în miniatură care creștea și cei care sugerau noțiunea aparent mai rațională a dezvoltării progresive. 

Așa cum o făcuse deja Aristotel și se face și astăzi, dezvolta-rea unui embrion poate fi obser-vată îndeaproape folosind ouă de găină, tă-in-du‑se cu grijă o „fereastră“ prin coaja oului. Susținătorii epigenezei spuneau că e limpede că diferitele caracteris-tici ale embrionului, cum ar fi o inimă care bate sau apariția membrelor, se dezvoltă progresiv. Cum spunea și Gould, preformaționiștii, precum Charles Bonnet (1720-1793), nu susțineau că epigenetiștii nu văd bine, ci că doar pentru că nu pot vedea ceva nu înseamnă că acel ceva nu există, cu alte cuvinte credeau că materia preformată există, dar nu era vizibilă cu metodele de atunci. Evoluționistul Ernst Mayr arăta că materialul genetic s-a dovedit a fi pînă la urmă deopotrivă elementul deja-format al preformaționiștilor și „forța“ care împinge dezvoltarea, gîndită de susținătorii epigenezei. Chiar dacă nu este astăzi clar în ce măsură ambele roluri îi revin exclusiv ADN-ului, Gould spunea că, pînă la urmă, soluția a fost aurea mediocritas, o cale de mijloc între cele două teorii care au animat dezbaterea timp de mai bine de două secole. 

Din întrebarea cum se ajunge de la o celulă la un întreg organism s-a desprins o alta: cum se ajunge de la o celulă care după fertilizare începe să se dividă pînă la un embrion cu structuri caracteristice, cum ar fi membrele. În cursul dezvoltării sînt activate genele din grupul Hox care contribuie la planul arhitectural al corpului, sau Bauplan, care e stabilit de la cap la coadă, adică printr-o axă care se întinde de la părțile anterioare către cele posterioare ale corpului. De exemplu, în funcție de combinația de gene Hox care este activată, coloana vertebrală va căpăta în ordine diferitele sale zone: cervicală, toracică, lombară ș.a.m.d. Numele de Hox e o prescurtare a lui homeobox, genele fiind numite astfel deoarece dacă genele Hox dintr-un anumit segment al corpului nu sînt activate la timp, are loc omeoza (homeosis), prin care o parte a corpului își pierde identitatea planificată, căpătînd alta. Cînd americanul Ed Lewis a înlăturat funcția unei gene Hox care determină formarea părții corpului care urmează imediat după zona aripilor, muștelor le-a crescut o pereche de aripi în plus în spatele celei normale, pentru că, în lipsa instrucțiunii acelei gene Hox, a fost duplicat segmentul anterior. În mod similar, activînd în zona capului o genă Hox care e necesară pentru a genera picioarele, muștelor le-au crescut picioare în locul antenelor. 

În urma multor studii atente sub microscop, în secolul al XIX-lea a fost formulată teoria celulară, conform căreia toate organismele vii sînt construite din celule, iar abia un secol după aceea a fost descoperită structura ADN-ului și au început eforturile de a-l interpreta. Fără aceste cunoștințe, participanții la vechea dezbatere nu puteau încă răspunde la multe întrebări și nici nu puteau formula altele precum cea în a cărei rezolvare sînt implicate genele Hox. Pînă la urmă, soluția depinde de întrebările care sînt puse, dacă ne amintim că, potrivit unei vorbe celebre a omului de știință britanic P.B. Medawar, „știința e arta rezolvabilului“. 

Laura-Yvonne Gherghina este doctorandă la Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe al Universității din Cambridge.

p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.
Jose Ortega y Gasset jpg
(In)dispensabilitatea valorilor
Lumea este plină de oameni care nu au venit în contact cu marile valori.
p 22 sus WC jpg
Cît de încăpător e microuniversul?
„No sabemos qué cosa es el universo” – nu știm care e de fapt natura universului.
image png
Superficialitatea lucitoare
Dintotdeauna, cunoașterea și inteligența au fost asociate cu lumina.
image png
Literatură, trufe, lozinci
Cum să nu te mire puzderia de reclame care cheamă la protecția animalelor, cînd statul, inițiatorul lozincilor, este cel care nu-și respectă propriile îndemnuri...
image png
Statu quo res ante bellum erat1
Anul 2024 va fi un an crucial din punct de vedere politic la nivel global.
image png
Tot un fel de fard
Structura limbii e identică, dar vocabularul e manipulat astfel încît să servească cultura, nu invers.
image png
Vibrații, schimbare și golire de sens
Desigur că uneori este nevoie și de reforme, în mai toate domeniile.
image png
Rita Levi-Montalcini, o artistă a științei
„nu există știință fără creativitate și nici artă fără cunoaștere”.
image png
Repetăm sau ieșim din tipar?
Istoria se repetă în mod păgubos doar dacă omul nu învață din propria istorie și nu permite reașezarea reliefului psihic.
image png
Acest „ca și”...
În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare.
p 22 jpg
Eu însumi și totuși altul
Căci nu este nimic mai miraculos în viață decît să ajungi să fii ceea ce ai visat tu însuți să fii.
image png
„Un flașnetar cîntă o baladă”
„Că rechinu-și poartă dinții / La vedere, e știut. / Dar Macheath are un șiș / Ce rămîne nevăzut."
image png
A crea pentru a înțelege
„Nu pot înțelege ceea nu pot crea”.
image png
Lupii tineri
În practică, este bine cunoscut că cei mai buni critici ai cuiva sînt discipolii lui, iar cei mai buni dintre discipoli sînt totodată şi cei mai critici.
p 23 WC jpg
În mijlocul omului – sau de ce avem nevoie de cunoaștere –
Cum oare putem merge prin lume fără cunoașterea de sine, altfel decît orbecăind și suferind? Avem nevoie de psihologie și de logică.
image png
Joaca este un lucru serios
Joaca poetizează viața și sufletul punînd la lucru creativitatea și prin aceasta ea devine un precursor al culturii. Prin urmare, joaca nu este naivitate, ci o formă de poezie științifică.
p 22 WC jpg
Principiul precauției între etic și politic
Sîntem îndemnați să nu cădem în catastrofism, să nu dramatizăm exagerat o situație soldată cu o poveste despre victime nevinovate și culpabili neglijenți.
p 7 WC jpg
Buna guvernare e o idee proastă
Agenda bunei guvernări și-a pierdut eticheta, dar continuă să trăiască și a devenit o amenințare existențială.
p 22 adevarul ro jpg
România colonială a anului 1907
Din fondurile obținute drept despăgubiri ar fi apărut conace încă și mai somptuoase decît cele incendiate.
p 23 Constantin Radulescu Motru WC jpg
Despre suveranitate și limitele sale necesare, cu ajutorul lui Constantin Rădulescu-Motru
Adică exact timpul necesar pentru ca posibila ieșire din UE să fie urmată de reorientarea rapidă către Est.
p 21 adevarul ro jpg
Daruri
În ziua de 23 august a.c., fondatorul revistei noastre, dl Andrei Pleșu, a împlinit o vîrstă dintre acelea care cer jubileu.
p 23 Marcel Duchamp, Fintina jpg
„Limba brutală” și sentimentul de realitate
Omul redus la înjurături nu este decît un revoltat dezarmat.
p 21 jpg
De ce eșuează națiunile?
Multă vreme, chiar tîrziu în anii 1980, unii intelectuali din Occident încă pariau pe modelul planificării centralizate ca model de dezvoltare superior mecanismelor pieței libere.

Adevarul.ro

image
Un bărbat din Cluj care visa să construiască o cabană a rămas fără bani: Cu ce sumă au dispărut meseriașii
Indivizii i-ar fi promis bărbatului că pot să-i construiască o cabană. După ce au primit banii, aceștia s-au făcut nevăzuți.
image
Victoria lui Putin pare posibilă pentru prima dată de când a declanșat războiul în Ucraina
Pentru prima dată de când Vladimir Putin a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, pare că e posibil să obțină o victorie, scrie The Economist.
image
Ce efecte pot avea suplimentele cu magneziu asupra somnului
Magneziul este un mineral care se găsește în mod natural în organism și susține diverse funcții vitale, cum ar fi sistemul cardiovascular, regenerarea musculară și producerea de energie. Magneziul susține, de asemenea, procesul de relaxare.

HIstoria.ro

image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.
image
Sfântul Andrei și Dobrogea, între legendă și istorie
Îndelung uitate de către establishment-ul universitar românesc, studiile paleocreștine încep să își facă din ce în ce mai clară prezența și la noi. Încurajarea acestor studii și pătrunderea lor în cadrul cursurilor s-au dovedit lucruri absolut necesare. Ultimii ani au dus la noi dezvăluiri arheologice privind primele comunități paleocreștine (paleoeclesii) din Scythia Minor (actuala Dobrogea), conturând două ipoteze și direcții de cercetare pentru viitor: ipoteza pătrunderii pe filieră apostolic