America și provocarea chineză

Joseph S. NYE, Jr.
Publicat în Dilema Veche nr. 958 din 18 august – 24 august 2022
© wikimedia commons
© wikimedia commons

La întrunirea din acest an a Forumului de Securitate Aspen (pe care îl co-prezidez), în iulie, Qin Gang, ambasadorul Chinei în SUA, a pledat pentru o mai bună înțelegere a țării sale. Dar obiectivele Chinei au prilejuit o amplă dezbatere în rîndul experților reuniți la eveniment. Președintele Xi Jinping a anunțat intenția Chinei de a depăși America în domeniul tehnologiilor critice, precum inteligența artificială și biologia sintetică, pînă în 2030, și mulți analiști au anticipat că PIB-ul Chinei (măsurat la cursul de schimb al pieței) îl va depăși pe cel al SUA, la începutul deceniului următor. Și-a propus oare China să detroneze SUA ca putere mondială de prim rang, pînă la aniversarea centenarului regimului comunist în 2049?

Unii alarmiști descriu metaforic „chinezul” ca pe „un uriaș de doi metri”, dar un participant Aspen cu experiență vastă a glumit, spunînd că R.P. Chineză are mai degrabă un metru șaptezeci, în vreme ce SUA are un metru optzeci. În tot cazul, China a făcut progrese considerabile în ultimele decenii, iar strategii SUA o descriu ca avînd „un ritm de creștere redutabil” în cursa marilor puteri.

Ceea ce se va petrece în următoarele trei decenii depinde de multe necunoscute. Unii analiști prevăd un declin al Chinei, dacă nu va reuși să evite „capcana venitului mediu” (incapacitatea de a depăși statutul de țară cu venituri medii – n. trad.). Alții consideră că țara se va lovi de un plafon, datorită constrîngerilor demografice, productivității scăzute a factorilor de producție și politicii lui Xi care avantajează firmele de stat în defavoarea celor private. În plus, China se confruntă cu problemele serioase ale creșterii inegalității și degradării mediului înconjurător. „Visul chinez” al lui Xi și orice altă proiecție liniară pot fi dejucate de evenimente neașteptate, precum un război cu Taiwanul sau o criză financiară.

Și în această privință, unii experți Aspen sînt mai pesimiști decît alții. Nu putem vorbi niciodată de un singur viitor, ci doar de mai multe scenarii posibile – iar care dintre ele e mai probabil va depinde, parțial, de acțiunile Chinei și de modul în care SUA vor alege să răspundă.

Deoarece există mai multe viitoruri posibile, America riscă mai multe posibile eșecuri, în funcție de modul în care răspunde provocării chineze; de aceea, o strategie prudentă trebuie să ia în seamă mai multe scenarii. Cel mai dramatic eșec ar fi un război major. Chiar dacă SUA l-ar cîștiga, un conflict militar între cele două cele mai mari economii globale ar face ca urmările economice ale invaziei rusești din Ucraina să pară, prin comparație, modeste.

Analiștii Aspen din domeniul securității s-au concentrat asupra Taiwanului, pe care China îl vede ca pe o provincie rebelă, ca declanșator potențial al unul război sino-american. SUA au încercat în repetate rînduri să convingă Taiwanul să nu-și declare independența de jure, și să împiedice China să recurgă la forța armată împotriva insulei. Dar capacitățile militare ale Chinei au crescut și, chiar dacă președintele SUA Joe Biden a negat că politica americană s-ar fi schimbat, oficialii chinezi susțin că vizitele americane la nivel înalt în Taiwan – cel mai recent, a purtătorului de cuvînt al Casei Albe Nancy Pelosi – subminează această politică. Ne-am putem imagina că cele două părți ajung la război, la fel ca marile puteri europene în 1914.

Un al doilea tip de dezastru ar fi un război rece îndelungat, alimentat de o demonizare tot mai mare a Chinei în politica internă americană. O astfel de evoluție ar împiedica cooperarea sino-americană în guvernarea economiei mondiale, în gestionarea interdependenței ecologice și, cel mai important, în combaterii pandemiilor și a schimbărilor climatice. Iar o competiție SUA-China, care ar bloca cooperarea pentru încetinirea proliferării armelor nucleare și biologice, ar fi costisitoare pentru toată lumea.

America ar avea de suferit și în cazul în care nu ar reuși să gestioneze polarizarea pe plan politic intern sau să-și rezolve problemele sociale și economice; acești factori ar duce la o pierdere a capacității ei de concentrare și la o slăbire considerabilă a dinamismului tehnologic care îi permite să concureze eficient cu o Chină în ascensiune. La fel, creșterea unui nativism populist ostil imigrației, care slăbește sprijinul SUA pentru instituțiile și alianțele internaționale, ar putea duce la un eșec în competiția dintre cele două state.

În sfîrșit, se poate ajunge la un eșec al viziunii și al valorilor americane. Realismul și prudența sînt, fără îndoială, condițiile necesare ale unei strategii de succes față de China. SUA nu au capacitatea să transforme China într-o democrație, numai chinezii o pot face. Dar o anumită viziune asupra valorilor democratice și drepturilor omului e și ea importantă, pentru a genera „puterea soft” a Americii, care își cîștigă aliații prin forța de atracție, mai mult decît prin coerciție. De aceea, un răspuns eficient al SUA la provocarea chineză trebuie să înceapă „acasă” și trebuie să se bazeze pe păstrarea propriilor instituții democratice.

Pentru a-și putea menține avantajul tehnologic în industriile critice, SUA trebuie să investească de asemenea în cercetare și în dezvoltare – cum au făcut și prin inițiativa „Chips and Science Act” în valoare de 280 de miliarde de dolari, recent adoptată de Congres. Iar America trebuie să rămînă deschisă față de lume (inclusiv pentru studenții chinezi), nu să se retragă în spatele unei cortine de frică și declinism.

În materie de politică externă și de securitate, SUA trebuie să-și restructureze actualele forțe armate pentru a le adapta schimbărilor tehnologice și să-și consolideze structurile aliate, inclusiv NATO și parteneriatele cu Japonia, Australia și Coreea de Sud. În fond, cota-parte din economia mondială deținută de America și de aliații săi reprezintă dublul cotei-părți a Chinei și a Rusiei luate împreună. SUA trebuie să-și dezvolte relațiile cu India, inclusiv în cadrul diplomatic al „Quad” (Quadrilateral Security Dialogue)  un acord informal de cooperare în domeniul securității între SUA, Japonia, Australia și India.

America trebuie de asemenea să-și sporească participarea la actualele instituții internaționale pe care le-a creat și să le dezvolte pentru a stabili standarde și a gestiona interdependența. În sfîrșit, e important ca SUA să coopereze cu China, în măsura în care se poate, în domeniul interdependenței transnaționale.

Într-un important volum publicat recent, The Avoidable War: The Dangers of a Catastrophic Conflict Between the US and Xi Jinping’s China, fostul prim-ministru australian Kevin Rudd pledează pentru stabilirea unui obiectiv al „competiției strategice dirijate”. Pe termen scurt, naționalismul în creștere din China și politicile ambițioase ale guvernării lui Xi vor determina probabil SUA să dedice mai mult timp rivalităților. Dacă însă America evită demonizarea ideologică și falsele analogii cu Războiul Rece, și își menține alianțele, ea poate face față cu succes provocării chineze.

Joseph S. Nye, Jr., profesor la Universitatea Harvard și fost secretar de stat al SUA în domeniul apărării, e autorul, printre altele, al volumului Do Morals Matter? Presidents and Foreign Policy from FDR to Trump (Oxford University Press, 2020).

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate-org

traducere de Matei PLEŞU

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

frigarui din ficatei jpeg
Secretele ficățeilor: O porție poate face minuni pentru creier, energie și imunitate. Beneficii ascunse ale acestui superaliment
Fie că îți provoacă nostalgie sau îți stârnește reticență, ficatul cu ceapă și piure este o mâncare ce ne amintește multora de mesele din copilărie sau de cantina școlii. Totuși, se pare că bunica avea dreptate – experții în sănătate consideră că ficatul rămâne o adevărată comoară nutrițională.
razboi foto pixabay jpg
„Haosul privilegiază un scenariu violent, suntem în cea mai proastă situație”. Avertismentul lui Armand Goșu pentru România ANALIZĂ
Războiul din Ucraina, tensiunile din apele Taiwanului și butoiul de pulbere din Orientul Mijlociu ar putea da oricând naștere unei conflagrații teribile, avertizează istoricul Armand Goșu. Situația este impredictibilă la nivel global, iar România se află în cea mai proastă situație.
Coliva, preparata la pomeni foto: Facebook
Cea mai simplă rețetă de colivă. Cum o făceau bunicile noastre cremoasă și delicioasă
Coliva este unul dintre cele mai vechi și mai încărcate de semnificații preparate din tradiția ortodoxă românească.
crin antonescu marcel ciolacu foto fb jpg
PSD sună mobilizarea pentru Crin Antonescu cu previziuni sumbre: ieșirea de la guvernare, primari aleși în două tururi și posturi tăiate SURSE
Liderii PSD le-au cerut primarilor și președinților de Consilii Județene să tragă în campanie pentru Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției, “ca și cum ar fi membru PSD”, susțin surse din partid pentru Adevărul.
zelenski olena gettyimages jpg
Cu cât s-a îmbogățit Volodomir Zelenski anul trecut? Totul a fost făcut public
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi familia sa au câştigat anul trecut aproximativ 365.000 de dolari, conform unui anunţ făcut duminică de serviciul de presă al preşedinţiei de la Kiev
melbourne  Sursa Wikipedia jpg
Provocările vieții românilor mutați în Australia: „Văd mai mulți canguri decât urși pe stradă”
Australia, țara - continent aflată la cel puțin 12.000 de kilometri de România, a stârnit interesul a numeroși români în căutarea aventurii sau a unei vieți mai bune. Un român din Australia a relatat experiențele „exotice” de aici, oferind și sfaturi celor care gândesc să se mute aici.
durere de stomac 2473263261 jpg
Ce simptom banal care apare după ce mâncăm poate semnala cancerul de stomac
O simplă balonare după masă poate fi mai mult decât un simptom de disconfort trecător. Atunci când acestea persistă și sunt însoțite de o pierdere semnificativă în greutate, este esențial să nu le ignori
Viața la țară în România Colaj Mutat la țară - viața fără ceas Facebook
„Părinții nu mai vor la bloc și insistă să cumpăr o casă la țară”. Visul idilic al multor pensionari care poate deveni un coșmar
Mutarea la țară după o viață petrecută în orașul poluat și aglomerat este un vis pentru mulți pensionari din România. Mulți idealizează viața la țară, fără a lua în considerare provocările, mai ales pentru persoanele trecute de prima tinerețe.
image png
Postul Paștelui 2025 - Cea mai puternică rugăciune pe care trebuie să o rostești
În perioada postului Paștelui credincioșii nu trebuie să fie atenți doar la alimentație, ci și la spiritualitate. Conexiunea cu Dumnezeu ar trebui să primeze nu doar în perioada postului, ci în fiecare zi. Este cunoscut faptul că rugăciunea te ajută să îți consolidezi relația cu divinitate, motiv pe