Alegerile libertății din Ungaria

Kati MARTON
Publicat în Dilema Veche nr. 933 din 24 februarie – 2 martie 2022
Alegerile libertății din Ungaria jpeg

Cînd maghiarii vor merge în aprilie la urne, în joc se va afla democrația liberală – nu doar Ungaria. Fostul președinte al SUA Donald Trump îl promovează pe prim-ministrul populist Viktor Orbán. Tucker Carlson, personalitatea cea mai vizibilă și mai populară a canalului de televiziune Fox News, a venit la Budapesta pentru a promova naționalismul etnic de marcă Orbán. Cu toate acestea, Orbán are în față cea mai grea bătălie de după revenirea sa la putere în 2010.

Opoziția maghiară – de obicei, fragmentată – a reușit, în sfîrșit, să se reunească în jurul unui candidat unic: Péter Márki-Zay, primarul conservator al Hódmezövásárhely, un orășel de provincie din centrul țării. Un creștin practicant, tată a șapte copii, Márki-Zay mizează pe o platformă pro-europeană, pro-stat de drept, anticorupție, și se descrie ca fiind „tot ceea ce Viktor Orbán pretinde să fie”.

Acum în vîrstă de 58 de ani, Orbán a fost, cu treizeci de ani în urmă, un reformator fervent. Dar, în ultimii zece ani, a transformat Ungaria într-o „democrație iliberală” în care vocea sa e singura care reprezintă poporul. În timpul primului său mandat de prim-ministru, între 1998-2002, Orbán a dirijat intrarea Ungariei în NATO și în Uniunea Europeană. Dar după ce a fost învins în 2002, și-a făgăduit să nu mai riște niciodată înfrîngerea în alegeri. Lepădîndu-se de vechea sa agendă pro-Europa și pro-democrație, a adoptat politica etno-naționalismului și a revendicărilor antiglobaliste.

După revenirea în funcție din 2010, cu o majoritate parlamentară de două treimi, Orbán a rescris legile electorale și Constituția Ungariei pentru a-și consolida propria poziție de putere. Partidul său, Fidesz, a preluat curînd controlul asupra mass-media și a Justiției – inclusiv Curtea Constituțională. Iar Orbán și acoliții săi au devenit foarte bogați.

Pregătindu-se pentru alegerile de anul acesta, Orbán a organizat mitinguri în care acuza UE că ar încerca să „smulgă Ungaria din mîinile Fecioarei Maria și să o arunce la picioarele Bruxelles-ului”. În ciuda incitărilor și a încălcărilor flagrante ale legilor și valorilor UE, Ungaria rămîne deocamdată membră a blocului comunitar. Birocrația încîlcită a UE nu e, pur și simplu, concepută pentru a gestiona cazul unui autocrat de teapa lui Orbán. Îi lipsește un mecanism prin care să-l strunească – în mare parte, deoarece Orbán se bizuie pe faptul că guvernul la fel de iliberal al Poloniei va bloca prin veto orice acțiune împotriva sa.

Fiind maghiară prin naștere, alegerile de anul acesta mă afectează personal. Aveam cinci ani în 1955, cînd am deschis ușa apartamentului nostru din Budapesta și m-am pomenit față în față cu trei bărbați în salopete de muncitori. „Am venit pentru contorul de gaze”, a mințit unul dintre ei. „Cheam-o pe mama.” Am strigat-o pe mama și m-am întors în camera mea; nu am mai văzut-o (nici pe ea și nici pe tata, care era deja la închisoare) vreme de aproape doi ani. Părinții mei, ultimii jurnaliști independenți din Ungaria controlată de sovietici, au fost acuzați de spionaj și condamnați la pedepse lungi cu închisoarea.

Chiar și în condițiile Războiului Rece, întemnițarea unui cuplu cu doi copii mici era suficient de șocantă pentru a merita să apară pe prima pagină a ziarului The New York Times. Din fericire, părinții mei au fost eliberați 18 luni mai tîrziu, la timp pentru a scrie despre Revoluția ungară din octombrie 1956. Dar revoluția din acel an a fost înăbușită brutal de trupele și tancurile sovietice, deschizînd calea unei ocupații care a durat pînă în 1989. „Budapesta” – a declarat președintele Dwight D. Eisenhower, cu ocazia celui de-al doilea discurs inaugural din ianuarie 1957 – „nu mai e doar numele unui oraș; de acum înainte este un nou și strălucitor simbol al năzuinței omului spre libertate.”

Eram încă un copil mic cînd familia mea și-a început, anul următor, călătoria spre Vest. Dar am rămas extrem de mîndră de țara pe care am fost siliți să o abandonăm. Pe 16 iunie 1989 mă aflam, alături de 300.000 de maghiari, în Piața Eroilor din Budapesta, cu ocazia reînhumării celor căzuți în revoluția curmată.

Ceremonia solemnă m-a mișcat pînă la lacrimi și mi-l amintesc aievea pe ultimul vorbitor, un tînăr de 26 de ani, slăbuț, cu barbă, care spunea: „Dacă sîntem suficient de hotărîți, putem obliga partidul [comunist] aflat la conducere să accepte alegeri libere”. Cu aceste cuvinte mobilizatoare și-a început tînărul Orbán ascensiunea politică. După doar cîteva luni părăsea Budapesta pentru a studia la Universitatea Oxford, cu o bursă oferită de filantropul-finanțist american George Soros, pe care Orbán îl ponegrește acum și îl transformă în țap ispășitor ori de cîte ori are ocazia.

În 1995, în timp ce demagogii regionali stîrneau un război genocid în Balcani, am ales să mă căsătoresc cu diplomatul Richard Holbrooke – care încă se afla în pline negocieri pentru încheierea acestui conflict – în orașul meu de baștină. În toastul ținut cu această ocazie, flancat fiind și de președintele maghiar Árpád Göncz, proaspătul meu soț a spus: „Cu prilejul acestei căsătorii, îi urez și Ungariei bun-venit, din nou, în familia democrațiilor europene – acolo unde îi este locul”.

Am avut, alături de soțul meu Richard, o relație de prietenie cu Orbán, în timpul primului său mandat; l-am invitat și la masă, la noi acasă. Chiar dacă nu este un dictator sîngeros, în stilul președintelui rus Vladimir Putin, lui Orbán îi lipsesc convingerile profunde și nu vrea decît să acumuleze putere în propriul interes. Geniul său rezidă în capacitatea de a stîrni resentimente naționaliste și de a-i convinge pe maghiari că numai el poate să-i apere împotriva unei lumi ostile, necreștine. Am auzit frecvent aceeași retorică și la tiranii însetați de război din Balcani, cu 25 de ani în urmă.

E adevărat, în Ungaria nu mai sînt întemnițați reporterii independenți, dar regimul Orbán a redus la tăcere voci critice în moduri mai subtile și nu mai puțin eficiente – bunăoară, prin retragerea licențelor de emisie și prin consolidarea trusturilor de știri care aparțin aliaților lui Orbán. Trupele sovietice care patrulau odinioară prin cartierul meu au dispărut de mult. Dar, în persoana lui Orbán, Putin are un aliat în interiorul UE – chiar în timp ce Kremlinul amenință securitatea Ungariei dinspre Est, în Ucraina.

Orbán s-a dovedit inapt să înfăptuiască promisiunea pe care a făcut-o în Piața Eroilor, în 1989. În condițiile în care 90% din mass-media maghiară e controlată de stat, e dificil să vorbim de alegeri „libere”. În tot cazul, alegerea din primăvara acestui an nu depinde de Trump sau de Carlson, și nici chiar de Orbán, ci de votanții maghiari.

Aproape o jumătate de milion de maghiari (din totalul de zece milioane ai țării) au ales să emigreze, de cînd e Orbán la putere. E momentul ca noi, diaspora maghiară, să ne asumăm o responsabilitate aparte și să ne facem auzite vocile, astfel încît maghiarii de mîine să nu fie nevoiți să-și caute împlinirea în altă parte.

Pentru a doua oară, în timpul vieții mele, Ungaria are șansa să fie „un simbol al năzuinței omului spre libertate”. Trebuie însă ca maghiarii să profite de ea cîtă vreme se mai poate.

Kati Marton, director al Consiliului consultativ Action for Democracy, este autoarea, printre altele, a volumului The Chancellor: The Remarkable Odyssey of Angela Merkel (William Collins, 2021).

Copyright: Project Syndicate, 2022

traducere de Matei PLEȘU

Foto: Viktor Orbán în Piața Eroilor din Budapesta (1989)

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

prajitura1 jpeg
Desertul perfect pentru masa de sărbători! Este o rețetă tradițională foarte ușor de făcut
Este o rețetă delicioasă, tradițională și perfectă pentru masa de sărbători! Este vorba despre faimoasa prăjitură tăvălită prin cocos, un desert de vis, care se pregătește foarte ușor!
petarde jpg
Avertismentul unui renumit medic ieșean: „Explozia unei petarde te poate băga direct în sala de operații. Mai bine nu le folosiți!”
Un tânăr de 17 ani, elev în clasa a XII-a la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui a ajuns la spital rănit de o petardă care i-a explodat în mână. Astfel de accidente au loc în fiecare an în prejma sărbătorilor de iarnă, chiar dacă folosirea produselor pirotehnice de acest gen este interzisă.
porc craciun
Cât costă examenul care te ferește de trichineloză, o boală gravă. „Porcul trăiește cu 4 milioane de larve în el și nu prezintă niciun semn”
Medicii veterinari atrag atenția asupra pericolului enorm la care ne expunem dacă renunțăm la examenul trichineloscopic în cazul porcului sacrificat în gospodărie. Animalele infestate cu trichinella spiralis nu dau niciun semn de boală, în schimb la om pericolul este inclusiv decesul.
idei de cadouri cu un buget de 100 de lei jpg
Cadourile de Crăciun și fondurile românilor: de unde mai au bani și ce preferă în funcție de generație
Românii se pregătesc intens pentru Sărbătorile de iarnă, deși doi din cinci români (44%) alocă bugete mai mici anul acesta pentru cumpărăturile de sezon din cauza inflației care le afectează finanțele.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
„Au anulat alegerile prezidențiale pentru că și-au dat seama că nu iese cine trebuie. Vor fi taxați, însă, și la viitoarele alegeri, când românii vor pune ștampila tot pe candidații suveraniști!” a declarat recent George Simion pe grupul de whatsapp al partidului.
ARETEX textile jpg
Colectarea deșeurilor textile, obligatorie de la 1 ianuarie. Cum arată recipientele de reciclare
Colectarea separată a textilelor este obligatorie de la 1 ianuarie la nivelul UE, inclusiv în România, inițiativa impactând direct sectorul colectării separate, în condițiile în care românii abia colectează 0,5 - 0,7 kg, față de media țărilor vestice, de până la 16 kg de persoană anual.
bursa indici FOTO Shutterstock
Cine este singurul Grinch pe piețele bursiere? Analiza a 14 burse cu câștiguri mari de Crăciun
Performanța lunii decembrie depășește media celorlalte luni cu 1,06 puncte procentuale, echivalentul a 23% din câștigurile anuale, potrivit unei ample analize privind câștigurile pe cele mai mari 14 burse.
ChatGPT Inteligenta Artificiata FOTO Shutterstock
ChatGPT începe să aibă minte proprie. Cât de periculos poate fi
Cel mai recent model OpenAI, ChatGPT o1, stârnește controverse cu comportamentul său surprinzător, iar unii ar putea spune neliniștitor, dat fiind că pare să nu mai asculte ordinele primite.
ministerul energiei  foto FB ministerul energiei jpg
Intenția de desființare a Ministerului Energiei stârnește reacții dure din partea experților și a prosumatorilor
Intenția de desființare a Ministerului Energiei, prin comasarea cu Ministerul Economiei; a stârnit reacții dure, deopotrivă din partea experților în energie și a prosumatorilor.