Acest „ca și”...

Cristinel MUNTEANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
image

Auzim frecvent: „ca și coleg”, „ca și contabil”, apoi „ca și ministru”, „ca și profesor” etc. Și tot așa: „ca și concept”, „ca și cunoaștere”, apoi „ca și situație”, „ca și statut” etc. Acest „ca și”, desigur, nu are deloc de-a face cu tratatul lui Hans Vaihinger, Filosofia lui „ca și cum” (Die Philosophie des Als Ob) din 1911, în care gînditorul neokantian german își prezintă concepția ficționalistă (una pertinentă, de altfel). Ficțiunile analizate de Vaihinger se dovedeau utile întrucîtva, aveau valoare operațională într-un sistem ori domeniu, pe cînd aici...

Acest „ca și” este doar una dintre cele mai neinspirate (ca să nu zic „proaste”) modalități de a evita cacofoniile (alături de „ca virgulă coleg”). De teamă să nu producă vreo cacofonie care ar putea să zgîrie timpanul interlocutorului, vorbitorul român ajunge (din ce în ce mai des) să plaseze „ca și”-ul și în contextele verbale care nu zămislesc nicicum cacofonii. Iată cît de nocivă este o atare practică:

1) La nivelul logicii elementare (sau al legilor gîndirii), dă impresia că încalcă principiul logic al identității: „eu ca și contabil” pare că vrea să spună că nu sînt, la rigoare, contabil, că e ca și cum aș fi contabil... Păi, să ne hotărîm: sînt sau nu sînt contabil? Cu mai bine de un deceniu în urmă, la o emisiune-concurs de imitat voci muzicale, un prezentator TV (actor la bază) a reușit o adevărată „performanță”, întrebînd o concurentă astfel: „Unde s-ar situa X între personajele tale, virgulă, ca şi personaj?”...

2) La nivelul limbii române literare (și nu numai), este o expresie „stricătoare de limbă”. „Ca și” se folosește corect – în cazul comparațiilor – atunci cînd substantivul care urmează este articulat: „omul, ca și limbajul”, „poezia, ca și pictura” etc. Poți zice (tot corect) și așa: „Aristotel, ca și Platon, a afirmat...”; „Ibrăileanu, ca și Maiorescu, a susținut...”. S-ar putea obiecta că în cazul numelor proprii articolul hotărît lipseşte. De fapt, el lipseşte doar fizic/material, fiindcă numele proprii „conţin” în sine ideea de articol hotărît (ca actualizator).

3) La nivel strict discursiv ori textual, problema este mai complexă, deoarece trebuie să luăm în consideraţie diverse tipuri de texte sau discursuri, care se construiesc în acord cu diferite virtuţi stilistice. În textele beletristice primează (în general) calitatea eufoniei (ori a muzicalității); de aici, necesitatea de a evita îmbinările cu sonoritate neplăcută. În schimb, eufonia nu mai prezintă aceeaşi importanţă într-un text ştiinţific, unde primează precizia şi claritatea.

Desigur, în măsura posibilului, se cuvine să ne exprimăm în aşa fel încît să mulţumim şi simţul estetic chiar şi atunci cînd scriem texte ştiinţifice. Aceasta nu înseamnă însă că trebuie să „spargem” prin acest „ca şi” sintagme terminologice indispensabile (precum gramatica comparativăpragmatica comunicăriistatistica contabilă etc.), întrucît ar presupune să distrugem chiar conceptele în cauză, după cum n-ar trebui să inserăm acelaşi supărător „ca şi”în enunțarea principiilor, a legilor etc., deoarece aceasta ar putea afecta uneori însăşi logica discursului în cauză, adică tocmai coerenţa şi claritatea logos-ului ştiinţific. Așadar, este nevoie de ceva mai multă atenție cînd dorim să evităm neapărat o cacofonie (care, à propos, nu este o „greșeală” gramaticală, ci una stilistică). Altminteri, am putea trece în ochii altora drept necultivați, semidocți etc. și ar fi păcat.

Să mai adăugăm că în privinţa cacofoniei există și false „credinţe” (ca să nu spun „mituri”). De pildă, se apreciază că există numai trei cacofonii acceptate în limba română: Ion Luca CaragialeBiserica Catolică şi tactica cavalerească. În realitate, se pot ivi mult mai multe astfel de situaţii care sînt, pur şi simplu, inevitabile: Republica CamerunBanca CarpaticaDiscoteca Casablanca ş.a.m.d. O altă „prejudecată” ar fi aceea după care cacofoniile se produc doar în exprimarea orală, necuvenindu-se să le luăm în seamă şi pe cele din exprimarea scrisă. Nimic mai fals! Funcţia scrisului este aceea de a reproduce limbajul, care nu poate exista fără latura sa sonoră (semnificantă). Chiar şi atunci cînd gîndim sau doar citim în gînd, coardele noastre vocale tot se mişcă (mai mult sau mai puţin perceptibil). Este drept că, încă din Antichitate, Quintilian observase că, de regulă, cacofonia ia naştere în urechea receptorului, de aceea se cuvine să avem grijă să nu lezăm sensibilitatea acustică a interlocutorului. Să nu uităm însă că anticii citeau textele numai cu voce tare. În momentul în care Sf. Augustin (secolele IV-V d.Hr.) a surprins un călugăr (Sf. Ambrozie) care practica lectura în gînd, s-a mirat foarte tare. Pe de altă parte, întrucît textele scrise presupun o anumită lentoare a elaborării, cu posibilitatea revenirii asupra celor redactate (şi, prin urmare, cu posibilitatea corectării eventualelor greşeli), este adevărat că scăpările cacofonice sînt în acest caz mai rare decît în exprimarea orală.

Cîteva cuvinte acum şi despre modalităţile prin care putem evita cacofoniile (lăsînd la o parte, fireşte, soluţiile deja indicate ca fiind nerecomandabile: „ca virgulă coleg” şi „ca şi coleg”). În acest sens, „reţeta prescrisă” de regretatul George Pruteanu este una destul de bună, de aceea ne permitem să o preluăm și aici: „Cea mai bună soluţie e să intercalăm un cuvînt adecvat: «o statistică recentă care», «procedează ca G. Călinescu sau în maniera lui Călinescu», «să pornească atunci cînd» etc. [...] Mult mai deştept e să schimbăm unul din cuvinte, să găsim iute altă construcţie sau o intercalare: nu vom spune: afirm  cartea, ci afirm că volumul; nu ca şi coleg, ci în calitate de coleg sau: el, de coleg, e bun coleg etc.” (vezi http://www.pruteanu.ro). La fel, trebuie să avem grijă şi la sinonimele întrebuinţate în acest scop: ferindu-ne să spunem „aleargă ca calul”, este de dorit să zicem, mai degrabă, „aleargă asemeni calului”, decît „aleargă precum calul”. De asemenea, nu ni se par nimerite, într-un atare context, forme arhaice (ori chiar poetice) precum aşijderea ori aidoma calului”.

În momentul în care, într-un discurs, o cacofonie nu (mai) poate fi ocolită, este preferabil să facem o mică pauză în vorbire, suficientă pentru a „desface” asocierea neplăcută urechii. În felul acesta, ascultătorii nici nu vor observa, cel mai adesea, „evenimentul” pe cale să se producă. În schimb, menţionarea „virgulei imaginare” (căci în scris nici nu are ce căuta, ca semn de punctuație, între cele două cuvinte), dincolo de faptul că îi avertizează pînă şi pe ascultătorii neatenţi că urmează o cacofonie, reprezintă un procedeu de-a dreptul infantil.

Cristinel Munteanu este profesor univ. dr. habil. la Facultatea de Comunicare și Relații Internaționale, Universitatea „Danubius” din Galați; doctor în filologie și doctor în filozofie, afiliat (ca îndrumător de doctorat) la IOSUD – Universitatea din Pitești.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Motivele uciderii lui Corneliu Zelea Codreanu. Cine l-a vrut mort pe liderul legionar
Corneliu Zelea Codreanu, liderul Mișcării Legionare, un personaj deopotrivă faimos și controversat al perioadei interbelice a fost ucis la vârsta de 39 de ani. Liderul legionar se afla la apogeul puterii politice iar cel care a dat ordinul asasinatului ar fi fost chiar regele Carol al II-lea
image
Angajator criticat, după ce un tânăr a refuzat să acorde 90 de minute unui test de selecție pentru că „părea multă muncă"
Un angajator a stârnit dezbateri aprinse după ce a fost șocat de faptul că o persoană din Generația Z care se afla în căutarea unui loc de muncă a refuzat să acorde 90 de minute unui test de angajare pentru că „părea multă muncă", relatează Fortune.
image
Pește uriaș prins pe o baltă din Vestul României. De patru ani pescarii încearcă să-l captureze FOTO VIDEO
Un somn uriaș a fost prins pe o baltă de pescuit din Vestul României. Este vorba despre un pește de peste doi metri lungime și aproape 50 de kilograme. „Uriașul” era dorit de pescari de mulți ani.

HIstoria.ro

image
Judecarea şi condamnarea lui Iisus - reevaluare judiciară
Una dintre cele mai mari religii ale lumii, cu vocaţie universală, Creştinismul, nu s-ar fi născut dacă nu ar fi avut loc procesul judiciar soldat cu condamnarea la moarte şi crucificarea fondatorului său, Iisus din Nazaret (cca 6 î.e.n. - cel mai probabil 30 e.n.). Pentru a i se înţelege pe deplin semnificaţiile şi a-i surprinde rolul biblic conferit, este nevoie de plasarea lui în ansamblul evenimentelor legate de existenţa Mântuitorului.
image
Carol I, fotografiat în timpul Războiului de Independență
Fotografia este interesantă din mai multe puncte de vedere: este una dintre rarele apariții ale domnitorului Carol I, într-o postură mai degajată.
image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.