A început criza alimentară globală

Seta TUTUNDJIAN
Publicat în Dilema Veche nr. 946 din 26 mai – 1 iunie 2022
image

Prețurile alimentelor la nivel global explodează. Indicele de prețuri pentru produse alimentare al Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) – care acoperă un coș de cumpărături cu produse alimentare de bază (cereale, carne, lactate, uleiuri vegetale și zahăr) – a atins un maxim record de 159,7 în martie, față de 141,1 în luna precedentă. Chiar dacă în aprilie a scăzut ușor, la 158,5, evenimentele recente – nu în ultimul rînd războiul Rusiei în Ucraina – vor continua să împingă prețurile spre noi maxime, cu implicați devastatoare pentru criza alimentară globală.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală fragilitatea și disfuncționalitatea rețelelor alimentare mondiale: restricțiile de transport și întreruperile lanțurilor de aprovizionare au dus la creșterea prețurilor, afectînd traiul din mediul rural și agravînd insecuritatea alimentară – mai ales pentru cei săraci. Acum, războiul din Ucraina amplifică aceste probleme, ambele tabere fiind mari exportatori de alimente, combustibili și îngrășăminte.

Dar o amenințare chiar mai mare la adresa securității alimentare globale o reprezintă schimbările climatice. Fenomene meteorologice extreme, precum valuri de caniculă, inundații și secete prelungite, au deja un impact major asupra producției agrare și disponibilității alimentelor. Pe măsură ce temperaturile cresc, aceste șocuri vor deveni tot mai frecvente și mai puternice. Dacă încălzirea globală depășește pragul de 1,5 grade Celsius (în raport cu temperatura pre-industrială a Pămîntului), situația va deveni catastrofală.

După cum arată cel mai recent raport al Grupului de Experți Interguvernamentali pentru Schimbări Climatice, pentru a evita depășirea acestui prag e nevoie de măsuri drastice și imediate. Dar atenuarea acestei evoluții climatice e doar o parte a problemei. Protejarea comunităților vulnerabile în fața încălzirii globale deja declanșate va presupune investiții la scară largă pentru adaptarea la noile condiții.

Chiar și în cel mai optimist scenariu de atenuare, se așteaptă ca încălzirea globală să atingă pragul de 1,5 grade Celsius într-un deceniu, înainte să înceapă să scadă. Ceea ce va duce la o deplasare a zonelor climatice, la creșterea nivelului mărilor și la o perturbare a ciclului hidrologic, care va crește frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice extreme. Pe lîngă creșterea riscurilor economice și sanitare, e posibil ca perturbarea aprovizionării cu alimente și apă să ducă la tulburări sociale și politice – prin alimentarea unui cerc vicios al sărăciei, foametei, instabilității și chiar al conflictelor – și la o creștere masivă a migrației.

La baza oricărei agende de atenuare și adaptare climatică trebuie să stea un sistem alimentar mai rezilient, mai durabil și mai echitabil. Dar piedicile din calea construirii unui astfel de sistem nu trebuie subestimate, mai ales în țările și regiunile cu un sol sărac, unde terenul are o valoare agricolă scăzută, resursele naturale, precum apa, sînt limitate sau degradate și condițiile socio-economice sînt dificile.

Dată fiind productivitatea scăzută a terenurilor agricole, astfel de medii agrare cu randament marginal nu pot să susțină producția durabilă a unei cantități suficiente de hrană pentru asigurarea nevoilor nutriționale ale localnicilor. De fapt, chiar dacă mai puțin de 25% din populația globală locuiește în medii marginale – un număr estimativ de 1,7 miliarde de oameni –, ei reprezintă 70% din populația săracă și subnutrită a planetei.

Sărăcia și foametea îi pot determina pe fermieri să supraexploateze resursele precare ale mediului, pentru a putea supraviețui pe termen scurt, chiar și cu prețul secătuirii pe termen lung a terenurilor agricole și pauperizării gospodăriilor și comunităților în care trăiesc. Cei care locuiesc în zone îndepărtate, cu infrastructură redusă, cu oportunități economice alternative restrînse și cu acces limitat la piețe, sînt cu precădere înclinați să recurgă la astfel de practici.

De aceea, țările cu suprafețe mari de terenuri agricole marginale se bazează pe importul de alimente – care ajunge uneori la peste 80% din necesarul de consum. Perturbările aduse de pandemie și de război, cumulate cu creșterile de prețuri provocate de aceste neajunsuri, au arătat cît de vulnerabile sînt astfel de țări. Potrivit raportului FAO despre Situația alimentației și agriculturii 2021, în anul 2020 au fost afectați de foamete cu 161 de milioane mai mulți oameni decît în 2019. Iar Programul Alimentar Mondial avertizează că războiul, COVID-19, criza climatică și creșterea prețurilor au împins, cumulate, 44 de milioane de oameni din 38 de țări la limita foametei.

Țările care au dificultăți în a asigura suficientă hrană pentru satisfacerea nevoilor nutriționale ale populației își reevaluează dependența de importul de alimente și urmăresc să extindă producția locală. Dar, cîtă vreme nu este luată în calcul durabilitatea, eforturile de a spori reziliența pe termen scurt prin scurtarea lanțurilor de aprovizionare ar putea submina reziliența pe termen mediu și lung, prin epuizarea resurselor agricole, precum solul și apa.

Durabilitatea nu e ieftină. În contextul constrîngerilor biofizice și climatice, o producție eficientă presupune investiții în tehnologii costisitoare. Dar structurile de guvernare slabe, perspectivele de creștere limitate și supraîndatorarea reprezintă o mare problemă pentru multe țări. Pandemia a pus o presiune considerabilă asupra bugetelor publice, iar criza datoriilor planează asupra multor guverne, în condițiile în care împrumuturile făcute pentru gestionarea pandemiei devin scadente.

Nu ne putem aștepta ca țările sărace și vulnerabile să poată face față miriadelor de probleme intercorelate cu care se confruntă – de la poluare și scăderea biodiversității la foamete și sărăcie – fără să fie ajutate. Pentru a consolida securitatea alimentară și nutrițională pe termen lung, trebuie să căutăm, dincolo de nivelul de țară, soluții regionale și internaționale care iau în considerare nevoile comunităților din mediile marginale. Altfel, nu vom scăpa de ciclurile destabilizatoare ale foametei, migrației și violenței.

Seta Tutundjian, fondator și director executiv al Thriving Solutions, este membru al Grupului de Experți la Nivel Înalt (HLEG) pentru stabilirea cerințelor Platformei Internaționale pentru Știința Sistemelor Alimentare (IPFSS) și co-director al inițiativei globale Food is Never Waste.

Copyright: Project Syndicate, 2022

www.project-syndicate.org

Traducere de Matei PLEŞU

Foto: wikimedia commons

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Adevarul.ro

image
Povestea care sparge tiparele în Japonia tradiționalistă. Cum a devenit o însoțitoare de bord prima femeie la conducerea Japan Airlines
Numirea în ianuarie a lui Mitsuko Tottori la conducerea Japan Airlines (JAL) a provocat un adevărat șoc în lumea afacerilor din această țară. Nu numai că Tottori era prima femeie aflată la conducerea companiei aeriene, dar își începuse cariera ca membru al echipajului de cabină.
image
„Era doar o chestiune de timp”: Eminem îl ucide pe alter ego-ul Slim Shady în noul album VIDEO
Unul dintre marile alter ego-uri din pop ar putea avea un sfârșit macabru, Eminem anunțând primul său album de după cel din 2020, intitulat „The Death of Slim Shady (Coup de Grâce)”, relatează The Guardian.
image
Dispariția misterioasă a fiicei de 16 ani a unor magnați americani ai tehnologiei. Când a fost văzută ultima dată VIDEO
Mint Butterfield, fiica unor cunoscuți antreprenori din lumea tehnologiei, a dispărut în weekend. Tânăra de 16 ani a fost zărită pentru ultima dată duminică seara, în Bolinas, California, la nord de San Francisco.

HIstoria.ro

image
Justiția în România secolului al XIX-lea
Evoluția Ministerului Justiției urmărește, în linii mari, evoluția administrației autohtone, dar și pe cea a societății românești, în ansamblul său.
image
Operațiunea Barbarossa. 84 de avertizări cu privire la invazia germană, ignorate de Stalin
Pe 22 iunie 1941, Germania a invadat URSS în urma Operațiunii Barbarossa. Deși au primit numeroase avertizări din partea serviciilor de informații, Stalin și Uniunea Sovietică au fost luate prin surprindere.
image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.