A crea pentru a înțelege

Laura Yvonne GHERGHINA
Publicat în Dilema Veche nr. 1016 din 28 septembrie – 4 octombrie 2023
Camillo Golgi
Camillo Golgi

Deși în 1906 împărțeau premiul Nobel pentru fiziologie sau medicină pentru studiile lor asupra anatomiei creierului, italianul Camillo Golgi și spaniolul Santiago Ramón y Cajal aveau viziuni complet diferite asupra structurii pe care o studiau. Urcînd pe scenă să își țină discursul, Golgi a sintetizat „teoria neuronală” susținută de Cajal pentru ca apoi să spună că, din păcate, nu poate fi de acord cu ea, deși admiră „înaltul intelect al ilustrului meu coleg spaniol”. Ambii anatomiști prezentaseră în studiile lor descrieri ale structurilor asemănătoare cu ramurile unor copaci care se extind din corpul celulelor nervoase. Golgi, observînd o mulțime de celule din care ieșeau structuri precum ramurile unui arbore, care păreau a fi unite între ele, vedea creierul ca pe o pînză sau un sincițiu. După el, creierul nu era format din unități distincte, ci toate celulele nervoase formau o rețea neîntreruptă, astfel încît studiul neuronilor în afara ei nu putea avea nicio noimă. Dimpotrivă, Cajal, observînd aceiași „arbori”, vedea o mulțime de celule care, deși comunicau între ele, nu formau un continuum, așa cum credea Golgi. Cajal spunea că, deși teoria lui Golgi era elegantă și chiar atrăgătoare, avînd deopotrivă „prestigiul armoniei și al clarității”, „natura nu pare să fie conștientă de nevoia intelectului nostru de a găsi ușurință și uniformitate, ci pare mai curînd să prefere ce e mai complicat și divers”. La scurt timp după ce aceste opinii contradictorii au fost prezentate, teoria neuronală a lui Cajal a fost întărită de o reușită experimentală a americanului Ross Harrison. În 1910, Harrison a publicat un articol anunțînd că a reușit să izoleze celulele nervoase ale unei broaște și să le mențină vii în laborator. Harrison a arătat că celulele nervoase continuă să își extindă „ramurile” și cînd sînt în afara „rețelei”, sugerînd astfel că fiecare neuron este o entitate autonomă care poate supraviețui în afara „pînzei” descrise de Golgi. Pe lîngă această importantă descoperire, Harrison mai făcuse un mare pas înainte pentru cercetare fiindcă tocmai inventase creșterea celulelor in vitro. Spre deosebire de experimentele in vivo, care se fac pe un organism viu, metodele in vitro presupun celule crescute și menținute în viață în laborator, în condiții speciale, dar în absența unui organism din care acestea să facă parte. Aceste metode sînt din ce în ce mai folosite în laboratoarele de astăzi. 

Istoricul Steven Shapin scria, în The Scientific Revolution (1996), despre un important concept inspirat de teoriile lui Galileo Galilei, și anume cel al înțelegerii fenomenelor din natură prin metode artificiale. Datorită în mare parte și unei viziuni mecaniciste asupra lumii, filosofii naturali ai secolului al XVII-lea începuseră să gîndească natura în analogie cu creațiile umane, cea mai des întîlnită metaforă fiind cea a universului funcționînd ca un ceasornic. Shapin arată că savanții începuseră să construiască obiecte pentru a înțelege mai bine anumite fenomene naturale, cum ar fi mașinării care simulau mișcarea planetelor. În plus, începuseră să apară instrumente ca telescopul sau microscopul, prin care natura putea fi observată în detaliu, și care introduceau și ele un element „artificial” în cercetarea naturii.  

Deși metodele in vitro sînt un astfel de instrument artificial de cercetare, „artizanul” care le folosește nu poate controla toate elementele din mașinăria pe care o construiește, ci poate doar urmări ce fac celulele supuse unor condiții anume. Acum mai puțin de două decenii, au apărut noi metode in vitro care au permis generarea unor entități artificiale, dar totuși vii, numite organoide. Celulele stem, care sînt un tip de celule „nespecializate”, pot fi determinate în anumite condiții să se specializeze in vitro, formînd structuri care se aseamănă unor anumite organe, nefiind totuși vorba chiar de organe în miniatură, ci mai degrabă de modele care reiau caracteristici ale unor organe precum plămînii, ficatul sau creierul. În acest fel, diferite tipuri de celule pot fi studiate în afara țesturilor din care fac parte, această metodă avînd o sumedenie de întrebuințări, cum ar fi studierea modului în care anumite boli afectează diverse tipuri de celule. Astfel, organoidele sînt folosite ca instrument pentru a studia sau simula fenomene altminteri prea rare sau greu observabile direct în natură, fiind astfel o posibilă continuare modernă a metodelor „artificiale” introduse de filosofii naturali, pe care le descrie Shapin. De asemenea, organoidele pot fi folosite în scopuri mai eclectice sau chiar neașteptate. De exemplu, în anul 2020, o echipă de cercetători a reușit să creeze organoide care se aseamănă glandelor de venin ale șerpilor, folosite pentru a studia toxinele din veninul diferitelor specii de șerpi în vederea realizării de antidoturi. 

Utilizarea unor astfel de metode „artificiale” explică probabil de ce mulți biologi care folosesc tehnici in vitro sînt captivați de celebra frază a fizicianului Richard Feynman: „Nu pot înțelege ceea nu pot crea”. 

Laura-Yvonne Gherghina este doctorandă la Departamentul de Fiziologie, Dezvoltare și Neuroștiințe al Universității din Cambridge.

image png
Ceasurile organismelor
Majoritatea organismelor vii au astfel de ritmuri sincronizate cu o durată de aproximativ 24 de ore, cea a unei zile pe Pămînt.
image png
Scrierea și scrisul
Cînd unii «intelectuali» catadicsesc (nu catadixesc!) să scrie cîteva rînduri, îți pui mîinile în cap! Dixi!...”
p 22 la Necsulescu jpg
Mama, între Leagăn și Lege
Cu alte cuvinte, a seta o limită fermă și apoi a putea fi alături de copil în stările lui de revoltă, furie și neputință în timp ce asimilează limita.
image png
De la supă la politică
Anul trecut, o investigație jurnalistică a WELT a scos la iveală țelul principal al asociației: acela de a se transforma într-un partid politic.
p 22 jpg
Limba trădătoare
Și, cu toate acestea, ce capacitate formidabilă au de a distruge vieți…”.
image png
Casă bună
Însă, de bună seamă, pe vremea lui Socrate, și casele erau mai... reziliente, și timpul avea mai multă răbdare...
p 22 Radu Paraschivescu WC jpg
Radu Paraschivescu. Portret sumar
Cărţile lui Radu Paraschivescu sînt mărturia unei curiozităţi insaţiabile, a unui umor inefabil şi a unei verve torenţiale.
p 22 WC jpg
„Trecutul e o țară străină“
Ethos creștin? Indiferent de explicație, gestul este de o noblețe spirituală pe care ar trebui să o invidiem de-a dreptul.
image png
Cînd trădarea e familiară
Filmul devine astfel o restituire simbolică pentru experiențele trăite.
p 7 coperta 1 jpg
Sfîrșitul visului african
Începutul „oficial” al Françafrique e considerat anul 1962, cînd Charles de Gaulle l-a însărcinat pe Jacques Foccart, întemeietorul unei firme de import-export de succes, cu coordonarea politicii africane a Franței.
p 22 la Gherghina WC jpg
Cabinetul de curiozități al evoluției
În ciuda spectaculoasei diversități a organismelor vii, evoluția a făcut ca, prin înrudirea lor, acestea să se asemene ramurilor unui singur arbore.
image png
Sofisme combinate
Și în cazul comunicării interpersonale, distincția dintre „public” și „privat” contează.
fbman png
Testul omului-facebook
Dar să identificăm oamenii-facebook din lumea noastră și să îi tratăm ca atare, încă mai putem.
image png
Încăpățînare discursivă
Altminteri, cînd politicienii nu-și înțeleg misiunea, cheltuindu-și energia în dispute stupide și inutile, rezultatul poate fi ușor de ghicit.
1031 22 23 jpg
O lume schizoidă
Laura Carmen Cuțitaru este conferențiar la Literele ieșene, specializată în lingvistică americană.
the running man jpg
Arta figurativă și teoria recapitulării
Totodată, ambele dezvăluie peisaje unice, de o frumusețe nemaiîntîlnită.
image png
Dezamăgirea ca „dezvrăjire”
Este o deșteptare amară, dar deșteptare. Ni se pare că ni s-a luat un solz de pe ochi.
image png
De ce 2 și nu 1
Ajunși în acest ultim punct, tot ceea ce putem, așadar, conștientiza e că nu sîntem niciodată 1, ci 2, că nu sîntem niciodată singuri
image png
Oglinzile sparte ale organismelor
Astfel, poate că natura se repetă, dar nu vrea mereu să spună același lucru.
image png
Topografia iertării
Uneori, poate să apară efectul iertării de sine pentru neputința de a ierta pe alții din afară.
p 23 WC jpg
Etică și igienă
Revenind acum la psihologie și experimente, Arie Bos notează că „acolo unde miroase a substanțe de igienă, oamenii se comportă mai sociabil și mai generos”.
p 21 Viktor E  Frankl WC jpg
Pustiul refuzat
Nimic de adăugat, nimic de comentat.
p 22 jpg
Contradicțiile dreptului proprietății intelectuale
Ce înseamnă, mai exact, forma radicală a ideii? Înseamnă forma simplificată și agresivă a ideii.
p 7 LibertÔÇÜ 6 jpg
Dreptate pentru vînzătorii stradali
Comerțul stradal e o activitate economică legitimă prin care își cîștigă existența milioane de oameni.

Parteneri

calorifer electric in sala de curs FOTO Corina Macavei
„Căldura nu este o materie opională”: Elevii din Focșani cer să intre în on-line pentru că învață în frig de două săptămâni
Elevii din județul Vrancea, care învață în frig de când s-au întors din vacanță, cer să intre în on-line. Consiliul Județean al Elevilor Vrancea a transmis că situația nu mai poate fi tolerată.
banner elena caragiu png
A murit a doua soție a lui Toma Caragiu! Unde locuia și câți ani avea. „Acum s-a întâlnit cu Toma”
A murit Elena Caragiu, cea de-a doua soție a marelui actor Toma Caragiu.
profesoara Antoaneta   Iozefina Ciobanu Foto Centrul Cultural Vrancea jpg
O cunoscută profesoară de pian a murit la spital după ce a fost lovită de o mașină de gunoi care mergea cu spatele
O profesoară din județul Vrancea a murit în spital după ce a fost accidentată, sâmbătă dimineața, de o mașină de salubritate. Șoferul executa manevra de mers cu spatele, moment în care a acroșat-o pe femeie.
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
Cine este tânăra care a câștigat Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani. VIDEO
S-a decis Miss Universe 2024. România a fost reprezentată de o ardeleancă de 32 de ani.
sinner fritz facebook jpg
belgia suedia profimedia jpg
Care a fost decizia UEFA la ultimul meci abandonat din Europa, anul trecut
Partida România - Kosovo a fost întreruptă de oaspeți.
Ședință de guvern la Palatul Victoria din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ciolacu, în vizită de lucru la Bruxelles. Întâlniri cu Mark Rutte, Roberta Metsola şi António Costa
Premierul Marcel Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Bruxelles, luni, 18 noiembrie, unde va avea o întâlnire cu Mark Rutte, noul secretar general al NATO, marcând prima întâlnire cu un oficial român de la preluarea mandatului de conducere a alianței.
netflix pixabay jpg
Filmul genial de pe Netflix care rupe topul din România! Este un thriller captivant, iar în rolul principal joacă un actor legendar
Filmul care rupe toate topurile pe platforma Netflix este "Un spion care știa prea multe". Acest thriller captivant despre spionajul din Războiul Rece reprezintă povestea unui agent englez revenit la MI-6 și bănuit de colaborare cu sovieticii.
bela karoly pe coperta cartii fara teama amazon com
Bela Karolyi, despre primii ani de antrenorat: „Erau copii sălbatici. Era înspăimântător să stau în faţa lor și să-i îndrum”
Bela Karolyi, antrenorul Nadiei Comăneci, s-a stins din viață la vârsta de 82 de ani, în Statele Unite ale Americii. Bela și Marta Karoly au făcut istorie în gimnastica internațională, însă povestea lor ca antrenori a început în anii ‘60, în Valea Jiului.