Bob nu-i aici

30 septembrie 2011
Bob nu i aici jpeg

(apărut în Dilemateca, anul VI, nr. 65, octombrie 2011)

• John Parker, Robert de Niro. Portretul unei legende, Victoria Books, 2011, traducere de Cosmin Nare

Dintre cele o mie şi una de fraze, anonime sau celebre, care-ar fi putut deveni prime fraze ale biografiei Robert de Niro. Portretul unei legende, John Parker a ales-o pe cea mai bună. E posibil chiar ca atunci cînd a dat peste citatul din Capote, Parker să fi exclamat: "Asta e! Acum pot să mă apuc în sfîrşit de cartea asta!". Se zice că în Anglia n-ai nici o şansă să ajungi pe lista lungă a Booker Prize-ului dacă prima frază a romanului tău nu agaţă cititorul ca un cîrlig bine ascuţit. Sigur, contează şi restul, dar începutul e esenţial. Iată primele rînduri din biografia lui De Niro: "Truman Capote a scris cîndva că New Yorkul este făcut din plastilină. E un oraş, spunea el, care poate deveni orice vrei. Te poţi ascunde, poţi avea secrete şi poţi avea prieteni de care prietenii tăi să nu ştie." Să recapitulăm: Capote, New York, plastilină - efectul de seducţie e asigurat, mai ales dacă ai cîte-o slăbiciune pentru fiecare dintre cele trei elemente din ecuaţie. Dar ce-are De Niro de-a face cu toate astea? Ei bine, absolut totul, după cum se va vedea din cele ce urmează.
 

New York e oraşul lui De Niro, acolo s-a născut şi a trăit toată viaţa (cu mici paranteze la Londra sau pe coasta de vest), acolo l-a cunoscut pe Martin Scorsese cu mult înainte să semneze acel teribil parteneriat cinematografic, acolo a filmat unele dintre cele mai bune roluri ale lui, acolo s-a ocupat de dezvoltarea zonei TriBeCa, acolo s-a putut ascunde de fiecare dată cînd n-avea chef de celebritate. De fapt - aflăm din cartea lui Parker -, De Niro n-a avut niciodată chef de celebritate. A refuzat cu obstinaţie interviurile, iar dacă le-a acceptat, a răspuns monosilabic la întrebările legate de copilărie şi de viaţa lui intimă, înfuriindu-i pe jurnalişti. Şi-a ascuns cît a putut iubirile (black beauties, de cele mai multe ori), n-a făcut scandal, şi-a văzut de ale lui. Iar ale lui au fost transformările absolut extraordinare prin care a trecut de fiecare dată cînd a "intrat" într-un rol nou. De Niro a învăţat actorie la şcoala Metodei, via conservatorul "Stella Adler" şi tradiţia lui Stanislavski. La fel ca Brando, Clift sau Dean, care zicea că "pentru mine, actoria este cel mai logic mod de manifestare a nevrozelor, în marea noastră nevoie de a ne exprima." Adăugaţi la asta ideea că De Niro a preferat mereu "să abordeze fizic rolurile", şi aveţi deja o cheie de lectură pentru performanţele din Raging Bull, The Deer Hunter sau The Mission.
 

Ritualurile sale de pregătire înaintea unui rol au speriat şi-au încurcat o sumedenie de regizori şi producători, care "nu mai văzuseră aşa ceva în viaţa lor." De pildă, înainte de Taxi Driver, Bob şi-a luat licenţă de taximetrist de la primăria din New York şi a condus cîteva săptămîni un yellow cab, "încercînd să descopere izolarea unui om înconjurat de lume, în zona cea mai rău famată a Manhattan-ului." Înainte de New York New York, a luat cursuri intensive de saxofon de la George Auld, pe care hărnicia actorului îl adusese în pragul unei crize de nervi. Înainte de Deer Hunter, a vrut chiar să se angajeze în oţelăria din orăşelul unde se petrecea acţiunea filmului, dar nu l-a lăsat direcţiunea. La Raging Bull, De Niro dispăruse cu totul în pielea boxerului Jake LaMotta, lucru care-a derutat-o chiar şi pe soţia lui LaMotta. Actorie sau imitaţie - şcolile de interpretare, presa şi criticii au început să-şi pună întrebări existenţiale. La care De Niro a avut un singur răspuns: "Nu pot să simulez că joc, şi poate că prima regulă este să simulezi. Eu vreau experienţa. Vreau să lucrez cu toate datele unui personaj." "De Niro... e o gaură neagră" (Newsweek) sau "De Niro: lunecos pînă în măduva oaselor" (USA Today) - ca în cîntecul lui Dylan, "I'm Not There", Bob nu e niciodată acolo. 

ASTALOŞ 1933 2014 jpeg
ASTALOŞ 1933-2014
A murit Astaloş. Vestea a venit într-o dimineaţă. Înainte şi după alte morţi. Sîntem înconjuraţi de morţi. Ca şi cum viaţa ar fi o subversiune.
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză jpeg
Alain Finkielkraut, un „reacţionar“ la Academia franceză
Alain Finkielkraut (născut în 1949) a intrat, din ziua de 10 aprilie 2014, în rîndul nemuritorilor. Cărţile sale compun o lamentaţie antimodernă punctată de accente de revoltă împotriva unor evoluţii pe care individul nu le controlează. Transformările suferite de identitatea franceză sub impactul hipermodernităţii şi al imigraţiei constituie substanţa ultimului volum publicat, L'identité malheureuse, Editions Stock, Paris, 2013.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
Tenebrele limbii şi literaturii române
Eugeni şi Mihu sînt doi liceeni harnici, cuminţi şi frumoşi; ei provin din două familii harnice, cuminţi şi frumoase, dar părinţii fetei se opun iubirii lor. Fata decide să se sinucidă amîndoi, deodată, bînd vitriol, pe care l-a cumpărat deja, de la farmacie.
Tenebrele limbii şi literaturii române jpeg
O lecţie de patriotism
În general, socotesc că nu e bine să te joci cu cele sfinte - aşa că am ezitat la titlul de mai sus. Dar, cum să numeşti altfel o carte scrisă de un profesor universitar (...) carele însuşi despre sine scrie, pe coperta a patra, că, în fiinţa sa, "omul de ştiinţă a fost permanent dublat de cel ce a făcut din slujirea neamului său ceea ce sfinţii fac din slujirea lui Dumnezeu...
Pop Yoga jpeg
Pop Yoga
O sinteză originală este cartea lui Pacôme Thiellement Pop Yoga, Sonatine Editions, Paris, 2013.
Mioritiquement notre jpeg
Mioritiquement notre
De veacuri învăţăm la şcoală că "Românul s-a născut creştin", "Românul s-a născut poet" şi "Românul e francofon prin tradiţie".
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei jpeg
Mereu în miezul chestiunii şi cu totul la marginea ei
Karl-Markus Gauß (Salzburg), n. 1954, din 1991 redactor-şef al prestigioasei reviste de cultură Literatur und Kritik, cunoscut critic literar, scriitor şi eseist austriac, laureat al unor importante premii literare austriece şi europene(...)
Tehnodrom 2013 jpeg
Tehnodrom 2013
Ca la orice final de an, e vremea unei rememorări: ce am descoperit, ce am accesat şi ce am criticat în Tehnodrom.
Străinii care au făcut Franţa jpeg
Străinii care au făcut Franţa
Numeroşi sînt străinii care, în ultimele două secole, au lăsat urme durabile în cultura Franţei. Dictionnaire des étrangers qui ont fait la France/Dicţionarul străinilor care au făcut Franţa, Editura Robert Laffont, 2013, 956 pagini, redactat de un colectiv de autori sub direcţia lui Pascal Ory, profesor de istorie la Sorbona, depune mărturie în acest sens.
Tehnodrom 2013 jpeg
echitate şi ebook
În Statele Unite, a început un scandal din cauza ediţiilor digitale şi a prezenţei lor în biblioteci. Marii editori acuză bibliotecile de "socialism" şi le impun preţuri mult mai mari la achiziţia acestor ediţii, cu 150% pînă la 500% mai scumpe decît în cazul utilizatorilor privaţi. Mai mult, editorii adesea limitează numărul de citiri ale unui exemplar. Cartea nu se mai află în proprietatea bibliotecii care o punea la dispoziţie publicului.
Andra Cărbunaru   PR, Librăria Bastilia jpeg
Andra Cărbunaru - PR, Librăria Bastilia
(apărut în Dilemateca, anul VIII, nr. 89, octombrie 2013)
Arta contemporană la Veneţia  Între enciclopedic şi eclectic jpeg
Arta contemporană la Veneţia. Între enciclopedic şi eclectic
Veneţia, oraş suprasaturat de artă, găzduieşte la fiecare doi ani o vastă expoziţie de artă contemporană. Un fel de tur de orizont al creaţiei imediate. Anul acesta, organizatorii au ales drept temă - sau principiu coagulant - "cunoaşterea enciclopedică".
Un colţ de lume jpeg
Un colţ de lume
În Tire am mai descoperit o comoară: aşezată în mijlocul unei grădini exotice, stăpînă a multor veacuri, adăpost literar al multor erudiţi, Biblioteca "Necip Paşa" este unul dintre cele mai importante centre ale vieţii culturale. Atît ale oraşului, cît şi ale Turciei.
Ce aţi amîna(t) să faceţi în viaţă? jpeg
Ce-aţi amîna(t) să faceţi în viaţă?
Răspund: Gabriela ADAMEŞTEANU • Dumitru CRUDU • Andrei DÓSA • Ştefan MANASIA • Marin MĂLAICU-HONDRARI • Anatol MORARU • Cezar PAUL-BĂDESCU • Andrei POGORILOWSKI • Ana Maria SANDU • V. LEAC
Bucovina   schiţe literare  Unde a fost de fapt „Mica Vienă“ jpeg
Bucovina - schiţe literare. Unde a fost de fapt „Mica Vienă“
Un pămînt slav era Bucovina în Evul Mediu. Mai tîrziu, parte a voievodatului moldav. Numele ei provine din germanul Buchenland (Ţara fagilor). În 1774, acest ţinut, lăsat în voia naturii lui sălbatice, a fost ocupat de austrieci, care s-au pus pe treabă: au cultivat ţara şi oamenii ei.
Gloria unui solitar jpeg
Gloria unui solitar
Este bine totuşi de ştiut că, înainte de-a fi orice altceva, Guénon a fost matematician. Principiile calculului infinitezimal, o lucrare de tinereţe, publicată abia în 1946, arată interesul primordial al ezoteristului faţă de matematică.
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“ jpeg
„Activismul meu cultural poate fi privit ca o contrabandă cu arme“
Este profesor de filozofie, eseist, dramaturg, romancier, filozof de consum cu discurs metafizic. Este un salvator de idei şi un demolator de concepte. E un "băiat rău". Ţine lecţii de filozofie unde te-aştepţi mai puţin: prin penitenciare, birturi, aziluri de bătrîni, case de nebuni, parcuri. E slobod la gură şi la minte.
Tehnodrom 2013 jpeg
Internetul şi protestele la români
Cine s-ar fi aşteptat ca, pentru prima dată în istorie, la un eveniment să participe mai mulţi oameni decît cei care s-au anunţat pe Facebook? ?i nu o singură dată, ci de două ori. Dacă nu plouă, şi a treia duminică probabil va fi la fel. (Articolul e scris după al doilea mare marş pentru salvarea Roşiei Montane, din 15 septembrie 2013.)
Gloria unui solitar jpeg
Iezechiel, autor ştiinţifico-fantastic
Profetul Iezechiel, figură din toate punctele de vedere excentrică, face excepţie de la regula invizibilităţii.
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“ jpeg
Bucureştiul insular din „Nuntă în cer“
Andreea Răsuceanu este dr. în filologie al Universităţii din Bucureşti cu lucrarea Mahalaua Mîntulesei, drumul către modernitate (2009). Cea mai recentă lucrare, Bucureştiul lui Mircea Eliade. Elemente de geografie literară, are la bază cercetările întreprinse în perioada 2010-2013 în cadrul CESI şi Université Sorbonne nouvelle Paris 3 (programul "Vers une géographie littéraire").
Noutăţile toamnei jpeg
Noutăţile toamnei
Răspund: Laura ALBULESCU (ART) • Lidia BODEA (Humanitas) • Denisa COMĂNESCU (Humanitas Fiction) • UN CRISTIAN (Casa de pariuri literare) • Oana DUMITRU (Vellant) • Dana MOROIU (Baroque Books & Arts) • Angela NAGHI (Publica) • Ştefania NALBANT (Curtea Veche) • Bogdan-Alexandru STĂNESCU (Polirom) • Livia SZASZ (Corint/Leda)
Mario De Mezzo   CEO, Editura ALL jpeg
Mario De Mezzo - CEO, Editura ALL
Preşedintele Asociaţiei Casa de Cultură (şi CEO al grupului editorial ALL) Mario De Mezzo a vrut să omagieze cu acest premiu un autor şi mai ales un redactor al editurii sale, pe Augustin Frăţilă, plecat acum cîţiva ani dintre noi.
 La Batthyaneum jpeg
La Batthyaneum
Cînd am ajuns la Alba Iulia, mi s-a spus: trebuie să vezi Batthyaneum-ul - mai degrabă un sanctuar de carte rară decît o bibliotecă.
Scandal, skándalon jpeg
Scandal, skándalon
Cum Iacov cu îngerul, omul cu dicţionarul: pînă dimineaţa. Termenul grecesc skándalon provine din skándalethron, suportul momelii într-o cursă - băţul în care e înfiptă carnea de focă pentru a prinde în cursă urşii polari, de pildă, dar nu carnea însăşi; [...]

Parteneri

Marcel Ciolacu   Congres PSD 2024  Foto Inquam Photos Octav Ganea (10) jpg
Vulnerabilităţile recunoscute ale premierului Marcel Ciolacu. „Nu-mi e ruşine să spun”
Premierul Marcel Ciolacu, candidat la alegerile prezidenţiale, a vorbit despre punctele sale slabe, pe care acum încearcă să le corecteze, dar care l-au făcut să aibă oarecare reţineri în relaţiile externe.
avion jpg
Accident aviatic pe Aeroportul din Atlanta. Un avion a lovit alt aparat de zvor și i-a rupt coada. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Un incident aviatic a avut loc marți dimineața pe Aeroportul Internațional Hartsfield-Jackson din Atlanta, când un avion Delta Air Lines, care se pregătea să decoleze spre Tokyo, a lovit un avion mai mic, operat de Endeavour Air, rupându-i coada.
BCR Sport Arena Streetball Finala 005 jpg
Andrei Pavel și Anghel Damian, vedetele închiderii sezonului BCR Sport Arena Streetball
Meciul demonstrativ în care Andrei Pavel, Anghel Damian și Virgil Stănescu au jucat împotriva campionilor Europei din 2014 a încheiat cu fast sezonul 2024 al circuitului național de baschet 3x3, BCR Sport Arena Streetball. Evenimentul a avut loc în weekend, la Universitatea Politehnică București.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu și Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, susțin declarații de presă la sediul ministerului din București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Ajutor de stat de maximum 644,55 milioane lei pentru companiile Grupului Renault
Ministerul Finanţelor a finanţat 7 proiecte de investiţii pentru cele 3 societăţi ale Grupului Renault, iar ajutorul de stat acordat este în valoare totală de maximum 644,55 milioane lei.
Kamala Harris a acceptat nominalizarea democrată pentru a candida la președinție FOTO PROFIMEDIA
Kamala Harris a numit România în dezbaterea istorică cu Donald Trump. În ce context
Prima dezbatere Trump-Harris a avut loc marți noapte. Atacurile dintre cei doi candidați și schimburi dure de replici au fost urmărite de zeci de milioane de telespectatori.
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
Desertul zilei. Gogoşele la cuptor, rapide şi umplute cu frişcă
Când toţi ai casei te roagă să le prepari un desert, visezi să poţi face o vrajă să apară rapid ceva dulce pentru ei. În astfel de situaţii, poţi pune în aplicare această reţetă de gogoşele pe care le umpli cu frişcă.
mall shutterstock jpg
Românii se duc tot mai des în mall-uri, în ciuda traficului infernal
Urbanizarea și extinderea orașelor din România au dus la creșterea distanței pe care oamenii trebuie să o parcurgă pentru a ajunge la centrele comerciale.
Nicolae Ceauşescu, la Conferinţa Naţională a PCR din decembrie 1977 (© „Fototeca online a comunismului românesc”, cota: 2/1977)
Cum a fost luat la mișto Ceaușescu de Salvador Dali. Mesajul batjocoritor primit de dictator de la pictorul spaniol
Nicolae Ceaușescu, fostul lider al României comuniste, cunoscut pentru cultul personalității și ambițiile sale de putere, a fost ridiculizat în mod subtil de artistul suprarealist Salvador Dalí.
tunel ostatici jpg
Israelul a prezentat o înregistrare cu tunelul în care au fost ţinuţi cei şase ostatici înainte de a fi ucişi
Armata israeliană a difuzat o înregistrare video cu pasajul subteran unde, potrivit acesteia, au fost ţinuţi cei şase ostatici ucişi de Hamas. Tunelul întunecat şi înghesuit, sigilat de o uşă de fier, este plin de sânge şi se văd gloanţe şi un set de şah, transmite Reuters.
image
image
image