Week-end-uri fulger

Publicat în Dilema Veche nr. 630 din 17-23 martie 2016
Oameni pe stradă jpeg

Nu înțeleg nimic din week-end. Îl aștepți toată săptămîna ca să constați, luni dimineața, că habar n-ai ce ai făcut în astea două zile și un sfert – dacă e să pun la socoteală și seara de vineri, ca orice persoană muncitoare cu program cît de cît regulat.

Pentru cam toată lumea, promisiunea week-end-ului începe să se contureze încă de joi, pentru că vineri devine un soi de zi-tampon în care lucrurile se fac deja mai relaxat. Habar n-am de ce, că aceleași lucruri ar trebui făcute, dar un aer care adie dinspre finele de săptămînă schimbă starea de spirit și lumea devine parcă un pic mai contemplativă.

Odată sosită seara de vineri, tot week-end-ul se află la o răscruce importantă. Două sînt căile mari și late pe care o poate apuca și totul depinde de ieșitul sau nu la cîrciumă. Exclud aici, în mare parte, familiile cu copii mici, destul de mici și foarte mici. Ele au doar o cale: statul acasă și, prin urmare, treburile casnice care trebuie rezolvate sîmbăta și duminica.

Așa. Spuneam că ne aflăm cu toții într-o vineri seara. Dacă apucăm pe calea ieșitului la cîrciumă, există o variantă proastă și una foarte proastă. În cazul variantei proaste, ieși cu amicii să mănînci și să bei ceva și, pînă la ora 10, cel mult, ești praf de oboseală. Nu-ți mai priește nimic, nici mîncarea, nici băutura, ți-a ieșit oricum os pe os de atîta stat în scaun toată săptămîna, iar trezitul devreme ți-a săpat cearcăne dramatic de vineții în jurul unor ochi căzuți și roșii. Așa că te tîrăști acasă ca să adormi pe canapea la un film cu zombi australieni, cu sonorul dat la maximum. Vecinii aud probabil un șir de guițături de porc înjunghiat (așa urlă zombii cu pricina), țipete neomenești și scîrțîit de pneuri, fiindcă toate potențialele victime fug cu niște camionete mari. Ție nu-ți pasă. Dormi cu bale pe niște perne decorative, amicii tăi sînt în continuare la crîșmă. Varianta proastă, așadar.

În varianta și mai proastă, le ții hangul celor care sînt mai odihniți ca tine și stai în oraș pînă spre dimineață. Proastă, proastă alegere. Dacă ai făcut asta, ți-ai ratat deja TOT week-end-ul. Pentru că o să te trezești sîmbătă cu o mahmureală catastrofală. Trebuia să faci o aprovizionare serioasă pentru că frigiderul e atît de gol, că jumătatea de unt care zace de două luni acolo pare că ține un monolog inteligent pe o scenă bine luminată într-un teatru de provincie. Trebuia, de asemenea, să faci o curățenie temeinică pentru că tot dulapul tău de haine e împrăștiat în toată casa. Pentru că ultima oară ai uitat iar să ștergi praful, iar culoarea adevărată a mobilei așteaptă să fie descoperită. Pentru că ți-ai luat un mop nou, iar petele de cafea de pe gresia din bucătărie arată ca niște sori explodați de magmă căcănie. Trebuia să te întîlnești apoi cu un amic pe care îl tot amîni de două luni, tocmai pentru că nu-ți găsești niciodată timp și pentru el. (Da, e boring și te rupe în două conversația cu el, dar vă leagă încă multe și omul nu-i prost deloc, și vă știți de mult…) Trebuia să termini naibii cartea la care morfolești în fiecare seară și pe care adormi constant, ca să te apuci în fine și de înspăimîntătorul Infinite Jest al lui Wallace, o piatră de încercare pe care, de altfel, ai pariat. Trebuia să le faci o vizită alor tăi, care-s din ce în ce mai bătrîni. Trebuia să replantezi niște flori, să speli două mașini de rufe și să faci ciorbă. Nimic din astea nu se va întîmpla pentru că vei mahmuri două zile.

În fine, în varianta în care alegi să fii prudent și stai acasă vineri seara, vei face toate chestiile pomenite mai sus și vei atinge ziua de luni dublu obosit și tot fără chef. Vei atinge ziua de luni cu o stimă de sine undeva sub zero pentru că, odată intrat în week-end, ți-ai rupt dieta în două. La revedere salatele ușurele pe care le mîncai pe tastatură, bun-venit șnițele și alte grăsoșenii gustoase. Prăjituri, înghețată, chips-uri și floricele la film.

Luni te întorci la muncă cu două kile mai gras și cu speranța că se va întîmpla o minune și că mîine se va desface în viața ta un week-end cu o ofertă la fel de lipsită de imaginație.

Selma Iusuf este jurnalistă, re­dac­tor‑șef la știri, radio Kiss FM și Magic FM.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Reacții după ce un preot a spus că fetele frumoase, abuzate sexual, trebuie să fie trimise la închisoare. Ministrul Justiției: „Este o invitație la viol!” VIDEO
Preotul Nicolae Tănase, președintele Asociației Pro Vita consideră că fetele frumoase, care au fost victimele unei agresiuni sexuale, „nu sunt chiar nevinovate” și că ar trebui să meargă și ele la închisoare. BOR se delimitează de aceste afirmații.
image
Drogul violului, cel mai periculos, dă dependență de la a treia utilizare. Expert: „Este posibil să asistăm la drame uriaşe”
Psihologul Eduard Bondoc, specialist în medicină la Clinica de Psihiatrie din Craiova, avertizează că cel mai periculos drog este cel cunoscut ca "drogul violului", care este insipid, inodor și incolor.
image
O bătrână din Spania și-a găsit casa ocupată de un cuplu de români. „Am crezut că proprietara a abandonat-o“
Un cuplu din România a stârnit controverse în Spania. Cei doi s-au mutat într-o locuință din cartierul Lavapiés din Madrid.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.