Unora le place PSD-ul

Publicat în Dilema Veche nr. 716 din 9-15 noiembrie 2017
Unora le place PSD ul jpeg

Zilele trecute s-a strigat din nou în stradă, ca și în alte rînduri: „PSD – ciuma roșie!“ Argumentația celor care adoptă acest slogan e, pentru ei, cît se poate de clară. Sînt fapte și idei pe care ei le văd legate în mod logic, într-o succesiune istorică de la perioada comunistă și pînă în prezent. Deseori, sloganul e asociat cu pancarte pe care apar înșirate nume de partide care și-au tot schimbat denumirea, ieșind unul dintr altul, ca păpușile Matrioșka: PCR = FSN = ­FDSN = PDSR = PSD. Povestea partidului-stat transformat la revoluție într-unul al administrației, conectat în continuare la structurile și resursele statului de care e dependent și pe care le folosește în folos propriu, avînd și o ideologie etatistă, declarată (formal) ca fiind de stînga, pare pentru unii pe cît de evidentă, pe atît de nefericită pentru istoria țării din ultimele decenii. Cum se explică totuși că acest partid care pentru unii e ciumă, pentru alții continuă să fie mumă?

E o nedumerire care a apărut încă din 1990. Și pe atunci unii se întrebau, uimiți, cum se făcea oare că atîția oameni care au trăit mizerabil în comunism, oprimați și săraci, votau în continuare cu partidul care moștenea mentalitatea și o bună parte dintre politicile, ba chiar și pe activiștii fostului PCR. Adesea, fenomenul era pus pe seama schimbării numelui partidului, lucru care i-ar fi indus pe mulți în eroare. Poate că unii au fost într-adevăr păcăliți. Dar și atunci erau destui care știau exact pe cine votează. Cine nu era conștient (sau măcar nu simțea) că liderul de atunci al FSN, Ion Iliescu, provenea din structurile de vîrf ale fostului PCR? Cu toate astea a fost votat de o majoritate covîrșitoare, dimpreună cu nou apărutul partid pe care-l păstorea. Astăzi, după aproape 28 de ani, observ că mulți își pun aceeași întrebare: cum e posibil ca atîția oameni să continue să voteze un partid cu o mulțime de corupți pe liste și despre care se știe că de fiecare dată cînd e la putere frînează orice progres politic, economic și social? Cu toate că în fruntea lui nu mai e nici măcar un politician de calibrul lui Ion Iliescu, PSD continuă să fie partidul cel mai votat. Care-i secretul? Unii spun că promisiunile și iluziile vîndute în campania electorală ar fi păcălit din nou mulți votanți. Alții cred că manipularea unor televiziuni ar fi avut și ea un rol important. Se adaugă și explicația că electoratul anti-PSD nu s-a mobilizat suficient. Există și o categorie de indivizi care au votat PSD din interes personal (și numărul acestora nu e de subestimat). Toate astea la un loc, însă, nu cred că pot explica dimensiunile electoratului care, în ciuda gravelor bîlbîieli de la guvernare, a frămîntărilor interne și a nemulțumirile sociale iscate de acest partid în ultimul an, continuă să-l simpatizeze (chiar punînd la socoteală pierderea a vreo zece procente, după cum arată unele sondaje).

Știm și scena multiplicată în milioane de cazuri în care oameni raționali, încercînd să le explice cu argumente unor votanți PSD (uneori din aceeași familie) că nu e bine pentru țară și nici pentru ei înșiși să voteze așa, se izbesc de un zid de netrecut. E ca și cum ar încerca să le schimbe religia. Mulți oameni nu privesc politica în mod rațional. Sînt genul care nu și-ar schimba sentimentele nici dacă ar fi siguri că partidul cu care țin, odată venit la putere, le va tăia din salarii sau pensii. Pentru ei, PSD e o investiție sentimentală, emoțională, profundă. E ca atunci cînd ții cu o echipă de fotbal, echipa de care te-ai îndrăgostit de cînd erai copil. Ești fanul ei necondiționat, chiar dacă între timp nu se mai cheamă Steaua, ci FCSB, și chiar dacă nu mai e echipa Armatei, ci a unui patron care nu-ți place. Există studii care arată că oamenii emigrați, dezrădăcinați, deportați și așa mai departe își pot schimba sentimentele față de țara natală, se pot converti la altă cultură și chiar la altă religie, mai degrabă decît să renunțe la echipa de fotbal cu care au ținut de mici. PSD pare să reprezinte pentru unii un fel de obișnuință profundă, reflexă, la vot. Îl consideră ca făcînd parte dintr-un fel de familie extinsă a lor, simt că-i aparțin indiferent de împrejurări. Face parte din viața și din mizeria lor de toate zilele, de care nu se simt în stare să se despartă. Ca o nevastă care, deși bătută de soț, nu divorțează. Oamenii nu vor altceva în schimb, e partidul lor, e opțiunea lor definitivă, e ciorba călduță în care viețuiesc. Cum să-i scoți din ea?

Foto: Andrei Ivan

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

vot diaspora  Foto Facebook jpg
Cum pot influenta voturile din diaspora rezultatele alegerilor? Analist: „Oamenii cred cǎ sunt victimele unei conspirații "
Votul din diaspora română a influențat în mod semnificativ alegerile prezidențiale din România în trecut, iar în 2024 se preconizează ca acesta să joace un rol crucial în rezultatele finale.
Ceausescu facebook jpg
Imagini demult uitate! Cum verifica Nicolae Ceaușescu magazinele de pâine și alimentarele din Capitală. Nimeni nu mișca în fața dictatorului
Regimul comunist în care au trăit românii a fost unul foarte strict, ba chiar sever. Nicolae Ceaușescu aplica măsuri usturătoare în ceea ce privea stilul de viață al cetățenilor și nu numai. Dictatorul controla la sânge produsele existente în alimentarele din țară.
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri Foto Politie Basisteam Dongemond   Facebook jpg
Pitic de grădină făcut în totalitate din droguri, descoperit de polițiști în Olanda. Poliția: „Gnomul a fost vizibil uimit”
Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unor percheziții un pitic de grădină, care cântărea aproape două kilograme și care era făcut în totalitate din MDMA. „Din când în când întâlnim lucruri speciale”, a transmis, vineri, poliția din Dongemond.
Alegerile în Timișoara. FOTO Inquam Photos / Cornel Putan
Cum au votat românii la prezidențiale, din 1990 și până în prezent. Numărul alegătorilor a crescut, interesul a scăzut| ANALIZǍ
În 24 noiembrie 2024, la primul tur al Alegerilor Prezidențiale, sunt așteptați la urne aproape 19 milioane de alegători, în țară și în străinătate. Deși numărul votanților a crescut în ultimii 34 ani, interesul românilor pentru alegeri a scăzut, conform statisticilor.
Vreme insorita de iarnă  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Cum va fi vremea duminică, în ziua alegerilor prezidențiale. Meteorolog ANM: „O să avem decor de iarnă”
Duminică, 24 noiembrie 2024, românii sunt așteptați să voteze în primul tur al alegerilor prezidențiale. Potrivit meteorologilor, în unele zone montane, localnicii se vor putea bucura de razele soarelui și decoruri autentice de iarnă.
bush iliescu bucuresti mediafax
23 noiembrie: Ziua în care președintele american George W. Bush a venit în vizită la București. Discursul din Piața Revoluției
Președintele SUA, George W. Bush, a vizitat România pe 23 noiembrie 2002, susținând un discurs istoric în Piața Revoluției. Vizita a marcat consolidarea relațiilor bilaterale și a celebrat invitația României de a adera la NATO, un moment definitoriu în politica externă a țării.
Spania a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2 Foto Captură Video Youtube jpg
Țara surpriză care a donat Ucrainei cele mai multe tancuri Leopard 2. Este principalul furnizor
Un paradox interesant apare în ceea ce privește întărirea forţelor armate ucrainene cu tancuri moderne de fabricație occidentală. O țară surpriză este principalul furnizor.
mancare de tip fast food jpg
Alimentele populare din România care pot provoca probleme grave de sănătate! La ce risc ne expunem când le consumăm
Sunt două alimente extrem de populare în țara noastră, pe care poate că mulți dintre noi le consumăm destul de des. Cu toate acestea, nu foarte mulți dintre noi știu cât de multe probleme de sănătate ne pot provoca aceste produse îndrăgite în mai toată lumea.
65093291 1004 webp
Ciucă, generalul lui Iohannis în voia lui Dumnezeu
Nicolae Ciucă nu a reușit nici în campania electorală să fie cursiv în vorbire și convingător în ceea ce spune. A rămas nesigur pe el și i-a fost frică să meargă la dezbaterea TV de la care a mai lipsit doar Ciolacu.