Un viitor previzibil?

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Branduirea optimismului jpeg

La început de an, o carte cu titlul Românii, un viitor previzibil? nu poate decît să-ţi provoace curiozitatea. După ce am citit-o, nu pot spune că vă pot ghici viitorul şi nici că am prevăzut ceva, dar sînt cîteva lucruri care ar fi rămas greu previzibile fără acest studiu şi la care nu strică se reflectăm puţin cu toţii. Căci ne privesc pe toţi.

Studiul face parte dintr-o categorie faţă de care eu personal am mari reţineri: Ce cred românii despre ei înşişi?. Păi, ce să creadă, că sînt deştepţi, frumoşi şi – era să uit – ospitalieri. Ştim asta, s-au mai făcut zeci de astfel de investigaţii facile şi rezultatele au fost cam aceleaşi. E adevărat însă că nu s-au mai făcut de ceva vreme, şi nu atît de sistematic. În plus, de data aceasta autorii au adăugat un mic schepsis, la fel de simplu, dar cu efecte neaşteptate: au întrebat pe fiecare dintre cei 1132 de respondenţi cum se vede pe sine însuşi, apoi cum îi vede pe ceilalţi români; adică percepţie de sine (PS) şi percepţia celuilalt (PC). Cu toate reţinerile mele metodologice de principiu, studiul ne rezervă cîteva surprize de proporţii şi are merite semnificative, chiar şi fără lecţiile manageriale pe care le trage din constatările sale şi care constituie adevărata sa miză.

Pe scurt, iată ce ne spune el despre imaginea de sine a românilor: fiecare român este civilizat (primul loc în PS), dar mai toţi românii sînt necivilizaţi (locul 76 în PC). Uşor paradoxal, nu vi se pare?...  

Să intrăm însă puţin în detalii.

În topul imaginii de sine a fiecărui român se află, în mod foarte interesant, „comportamentul civilizat“ – revendicat în şi mai mare măsură de tinerii între 20 şi 30 de ani. Sacrosancta ospitalitate românească retrogradează pe locul 9 în topul trăsăturilor definitorii, iar binecunoscuta hărnicie a neamului nostru nu mai este revendicată aproape de nimeni. Am devenit, între timp, o societate de indivizi civilizaţi. Statistic vorbind, fiecare dintre noi pare să se considere o persoană definită în primul rînd de „un comportament civilizat“. Nenorocirea noastră este însă că fiecare astfel de individ civilizat este înconjurat de toţi ceilalţi români care, ei, nu sînt deloc civilizaţi – această trăsătură fiind aproape pe ultimul loc în portretul schiţat de fiecare român celorlalţi români. Trăim, carevasăzică, într-un teribil mal de civilisation...

Acest lucru este interesant – spuneam – deoarece exprimă o sensibilitate brusc crescută faţă de un ideal de „civilizaţie“ pe care îl regăsim şi în referinţele noastre frecvente la „societăţile civilizate“, acolo unde totul arată altfel, unde totul este aşa cum ar trebui să fie. „Civilizaţia“ – şi nu ospitalitatea sau hărnicia – a devenit caracteristica cea mai dezirabilă pentru fiecare român, dar şi maxima frustrare a tuturor, căci trăiesc într-o ţară de oameni necivilizaţi: vecinii lor. Reperul nu mai este deci unul autohton, reprodus de pe lista specificului naţional, ci unul de imitaţie, un model aproape explicit alogen, o dorinţă de a intra şi noi în lumea „aceea“, a „ţărilor civilizate“.

Cum sînt însă văzuţi „ceilalţi români“ de către fiecare român în parte, care este deci „percepţia celuilalt“, la respondenţii noştri? Ei bine, portretul schiţat de fiecare român în parte românului generic este jalnic şi merită detaliat: 1) dorinţa de a fi şef (de a avea puterea); 2) tendinţa spre bîrfe, scenarii şi jocuri politice; 3) tendinţa de a se crede mai deştept; 4) înclinaţia spre distracţie; 5) dorinţa de a fi lăudat; 6) tendinţa de a căuta ţapi ispăşitori; 7) comoditatea, lenea; 8) tendinţa de a invidia; 9) mîndria, orgoliul; 10) superficialitatea („merge şi aşa“) etc. Mai vedeţi multe alte defecte capitale care pot fi atribuite românilor? Dacă ar fi să le aduni pe toate într-un personaj generic, ar rezulta un soi de Mitică parvenit, devenit baron local, al cărui portret este păstrat cu evlavie pe noptiera „celorlalţi“ români. 

Rămîn însă, în plan secund, cîteva trăsături asupra cărora domneşte un relativ consens, fiind şi autoatribuite de către fiecare individ în parte şi percepute ca existente la cei din jur. Pe primul loc al acestei (relative) coerenţe se află spiritul de familie. A rămas un lucru bun, pe care fiecare român şi-l autoatribuie (pe locul 3 în PS) şi îl atribuie şi marii majorităţi a celorlalţi români. Poate că acolo, în familie, cred indivizii că-şi mai pot apăra bruma lor de valori „civilizate“ de lipsa de civilizaţie invadatoare a restului societăţii...

Şi mai există un consens, statistic puternic, chiar dacă nu se află în primele rînduri ale trăsăturilor definitorii. El este alcătuit din următoarele caracteristici ale „românului“, cu care mai toţi par a fi de acord, fie că e vorba despre ei înşişi, fie că se referă la cei din jur. Românul este astfel imprevizibil, intuitiv şi emoţional, critic, cu perspective de viaţă pe termen scurt şi bun improvizator. Toate acestea se află undeva pe la mijlocul listei de trăsături definitorii. Aurea mediocritas...

Dacă ar fi să extragem o morală a fabulei din toate acestea, s-ar zice că fiecare român în parte este mîndru că el – şi doar el – este un om civilizat, dar nici unul dintre aceştia nu mai este mîndru că este român. Fiecare se percepe pe sine ca o excepţie a unui popor care şi-a pierdut orice stimă de sine şi a rămas doar cu iubirea de propria familie. Nu ştiu ce poate ieşi pe viitor din această „disonanţă cognitivă“, dacă teoria despre profeţiile autoîmplinite este adevărată...

Vintilă Mihăilescu este antropolog, profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative. Cea mai recentă carte publicată: Sfîrşitul jocului. România celor 20 de ani, Editura Curtea Veche, 2010.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

profimedia 0954581882 jpg
Trump l-a nominalizat la cârma Secret Service pe agentul care l-a protejat de gloanțe în cursul tentativei de asasinat
Președintele american ales Donald Trump l-a nominalizat pentru a prelua conducerea Secret Service pe unul dintre agenții de securitate care au făcut scut în jurul lui, după ce un bărbat a deschis focul asupra candidatului republican la un miting de campanie în Pennsylvania, relatează Newsweek.
garduri securitate Washington, captura video jpg
Măsuri extreme de securitate la Washington, înaintea de învestirea lui Donald Trump. Singurul risc, „lupii singuratici”
Cu două zile înainte de ceremonia de învestire a preşedintelui Donald Trump, autorităţile din Washington sunt în alertă maximă şi pregătesc măsuri extreme de securitate.
Femeie bolnava in spital - diagnostic - cancer - boala FOTO Shutterstock
Medic din SUA, acuzat că a agresat sexual peste 200 de pacienți, femei și bărbați, pe parcursul a peste zece ani
Un juriu din Massachusetts (SUA) a pus sub acuzare un medic, care ar fi agresat sexual peste 200 de paciente și pacienți. Faptele care i se impută vizează mai bine de un deceniu.
Ocean apa de mare involburata Foto Shutterstock jpeg
Singurul animal din lume care este capabil să-și regenereze creierul și inima, dacă este despicat. Înfățișarea lui îți dă fiori
Axolotlul (ştiintific Ambystoma mexicanum) este o creatură fascinantă care pare desprinsă dintr-un film SF.
image png
Viperele Vesele fac noi dezvăluiri! Cum au fost sabotate sondajele emisiunii Mireasa, privind concurenții preferați de public
Nici bine nu a început sezonul 11 al emisiunii Mireasa, căci Viperele Vesele deja sesizează nereguli care s-au întâmplat în show-ul matrimonial de la Antena 1. Dezvăluirile făcute le regăsiți în continuarea articolului.
Bancnote lei bani FOTO Shutterstock jpg
Cea mai mare pensie din Sibiu: peste 42.800 lunar. Cu ce s-a ocupat beneficiarul
Cea mai mare pensie din județul Sibiu depășește 42.800 de lei pe lună, conform datelor furnizate de Casa Județeană de Pensii Sibiu. Totodată, aproape 13.000 de pensionari
hackeri
Cine este în spatele reţelei care recrutează spioni pentru Rusia pe canale Telegram. „Dacă ești gata să ajuți, te vom instrui ce trebuie să faci”
De cel puţin şase luni, pe mai multe canale de Telegram pro-război se face o adevărată campanie de recrutare de spioni printre vorbitorii de limbă rusă, care sunt instruiţi să dea informaţii şi fotografii care să ajute Rusia. „Avem nevoie de ochi și urechi în Ucraina și în toată Europa”.
spitalul onesti FOTO FB 2 jpg
Scene cumplite la spitalul din Onești. Un angajat a fost înjunghiat de un pacient de 71 de ani
Victima este paznic al unității, iar incidentul a avut loc după o ieșire nervoasă a pensionarului, care ar fi ajuns la spital sub influența alcoolului.
valea morilor sorrento  jpg
Valle dei Mulini: Colțul magic din Sorrento cu o istorie de 35.000 de ani. O destinație obligatorie
La doar câțiva pași de agitația orașului Sorrento, în sudul Italiei, nu departe de Napoli, se află un loc ce pare desprins dintr-o poveste fantastică: Valle dei Mulini, sau "Valea Morilor". Această vale uimitoare a fost formată în urmă cu aproximativ 35.000 de ani,