Un antrenament

Publicat în Dilema Veche nr. 409 din 15-21 decembrie 2011
Marea de altădată jpeg

Cei patru băieţi intră pe rînd în balon. Îşi aruncă genţile pe bancă, îşi scot gecile. Primii încep să-şi rotească braţele.  „Hai, hai, treceţi mai repede cu toţii la încălzire. Schimbă-ţi odată pantofii ăia! Ce, nu mai ştii să te apleci?“ 

Urmează flexii, fandări, extensii, rotaţii. Par neglijente. Băieţii le fac în fiecare zi şi poţi înţelege că s-au plictisit pînă peste cap de ele. Încep schimburile de mingi de încălzire, întîi uşor, din apropierea fileului, apoi mai tare, mai de departe, pînă ajung dincolo de linia de fund. Sunetul loviturilor creşte. Mîinile se întind şi izbesc tot mai tare. Cadenţa creşte şi ea. Minute în şir nu se aud decît pocniturile mingilor în racordaje. Lovitură după lovitură. Vocea antrenorului punctează din cînd în cînd: „Îndoaie genunchii!“; „Du-te la ea mai repede!“; „Dormi pe călcîie?“; „Termină mişcarea braţului...“; „Vino peste ea!“.

„Hai, acum, adunaţi mingile! Aveţi 15 secunde să veniţi cu toate la mine.... Cinci... zece... Ai depăşit. 15 flotări. Imediat!“

Băiatul mai lent se aşază cu palmele pe zgură. Secunde bune, coatele ascuţite i se îndoaie şi i se dezdoaie, la început mai repede, apoi tot mai rar. „Acum, voi doi treceţi acolo, la fileu, voi în spate. Pînă la zece. Diferenţa de scor se înmulţeşte cu zece şi atîtea flotări fac cei care pierd.“

Mica partidă de dublu se încinge. „De ce-i dai la mînă? Dă-i peste, dacă nu poţi altfel. Vezi că de acolo nu poate ajunge dacă dai cu lift. 8 la 5. Adu mingea aia, mai repede... 10 la 7. 10 minus 7 egal 3. Deci, voi doi faceţi cîte 30 de flotări, fiecare. Nu, nu se împarte la doi. Hai, hai!“ Acum sînt două rînduri de coate care se îndoaie şi se dezdoaie. Cîştigătorii stau pe bancă. Beau apă şi tac. Transpiraţia le curge pe la tîmple. Pauza lor se termină odată cu flotările perdanţilor. 

„Acum invers. Voi doi veniţi la fileu, voi trageţi de pe fund. Vezi că n-ai voie să depăşeşti linia careului. 2 la 0. Voi iar o să faceţi flotări!“ În ochii celor conduşi pare să se adune concentrarea. Încep să lovească mai precis, mai atent. În cele din urmă, cîştigă cu 10 la 8, iar ceilalţi doi se apucă de flotări. Cîte 20.

„Acum, voi adunaţi mingile şi pe urmă vreau să daţi stînga-dreapta. De la o linie la alta.“ Loviturile încep din nou să sune ritmic. Mingile cad mereu cam în aceleaşi locuri, de parcă ar fi trase automat. Băieţii aleargă de la o linie la alta, alunecînd pe zgură, oprindu-se doar cîte o fracţiune de secundă să lovească. Minute bune, exerciţiul merge aproape fără greşeală. La un moment dat, unul dintre ei dă vreo două mingi la rînd în fileu. „Te doare ceva?“ „Încheietura, dom’ profesor.“ „Ia să văd... N-ai nimic, nu te doare nimic.“ „Ba, da.“ „Vrei să te duci acasă?“ „Nu.“ „Dă-i drumul, atunci. Alergări de la linia de fund pînă la linia careului şi înapoi la linia de fund, apoi pînă la fileu şi înapoi la linia de fund. Toţi patru.“ Băieţii se pun în mişcare ca nişte pistoane. Frămîntă zgura sub adidaşi, tot oprindu-se şi pornind din nou. Te miri că nu le iese fum din tălpi. Antrenorul îi lasă să se desfăşoare. Se duce să ia conurile (seamănă cu cele puse pentru semnalizarea lucrărilor pe şosele). 

După minute în şir, băieţii se opresc gîfîind. Se duc lîngă bancă, beau apă şi stau vreo trei minute să-şi tragă sufletul. Au feţele roşii. Unul mănîncă o banană. Schimbă cîteva vorbe între ei. Antrenorul îi întrerupe: „Pe rînd, daţi cross de dreapta la conuri, vă retrageţi prin stînga“. El ia mingile din coş şi le serveşte din mînă. Băieţii le plesnesc cu sete, în diagonală. Parcă ar vrea să facă praf conurile. Mingile trec însă razant. „Nu nimerim nimic astăzi? Vreau să daţi ceva mai uşor, dar mai precis. Ei, nici chiar aşa.“ Conul verde cade. „Bine, tu treci pe bancă.“ 

Ceilalţi trei continuă. După alte cîteva mingi, cade şi conul galben. „Treci şi tu de-o parte. Voi continuaţi.“ Pune conurile la loc, iar multă vreme acestea parcă se încăpăţînează să rămînă în picioare. Băieţii lovesc întruna. Te miri de unde mai au energie. În cele din urmă, antrenorul se enervează: „Ia, zece flotări de fiecare“. Din nou coatele îndoite şi dezdoite. Urmează cross-ul de rever, la fel, pînă cad conurile, după care antrenorul îi pune pe doi la fileu şi pe ceilalţi să le dea mingi de pe fundul terenului, în serii de cîte două voleuri şi un smeci. „Aşa, apasă mai tare pe lovitură! Apasă, apasă! Chiar dacă el nu răspunde regulat, tu dă regulat! Mişcă-ţi picioarele, mişcă, mişcă! Ai adormit acolo? Plasează-te! Ce caută cotul ăla în sus? Te mai doare mîna? Nu? Ai văzut?“

Alte minute în şir se aude doar pocnetul sec al voleurilor şi apoi lovitura bubuitoare a smeciului care lasă urme mai lunguieţe pe zgură. Picioarele se mişcă, braţele blochează lovitura de voleu, apoi spatele se arcuieşte, picioarele se desprind, braţul se prăvăleşte în jos cu forţă. Totul se reia la nesfîrşit. În final, se schimbă rolurile. Cei de la fileu trec în spate şi ceilalţi vin la fileu. „Haide, haide! Aţi obosit? Mai mare atenţie acolo! Apasă! Nu sta drept, lasă-te pe genunchi!“ Băieţii greşesc tot mai des. De o oră şi jumătate, de cînd a început antrenamentul, nu s-au oprit mai deloc.

„Biiine – zice antrenorul –, cinci minute pauză. După aia, voi doi treceţi pe terenul celălalt. Jucaţi cîte două seturi din trei.“ Se opresc. Beau apă. Unul îşi schimbă grip-ul de pe mîner. Altul muşcă dintr-o banană. Apoi se despart, doi cîte doi, fiecare cuplu pe terenul indicat. Încep două meciuri care par cumplite. Schimburi nesfîrşite. Forţă şi regularitate. Nu ştii la care să te uiţi. Şi, oricum, oboseşti uitîndu-te. Pentru ei e obişnuinţă. După meci vor mai face cîte zece ture de teren.

Par nişte copii fără limite. Nu se opresc niciodată. Şi chiar dacă într-un tîrziu o fac, a doua zi o iau de la capăt. După cîteva mii de asemenea zile, însumate în mai mult de zece ani, ar putea ajunge la un turneu de seniori, adevărat. Acolo unde ar putea da peste alţii şi mai nebuni, cu şi mai multe ore jucate, cu şi mai mulţi tenişi tociţi, cu şi mai multe racordaje rupte...     

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Primăria Capitalei, armă pentru răfuielile din PSD | ANALIZĂ
Traian Bǎsescu acuzǎ existența unul blat între Marcel Ciolacu şi Cristian Popescu Piedone pentru ca edilul de la Sectorul 5 sǎ nu se retragǎ din cursa pentru Capitalǎ. Scopul ar fi ca Gabriela Firea sǎ nu câştige teren în PSD. Şi analiştii politici o vǎd pe reprezentanta PSD drept o amenințare.
image
image
Controversele istoriei: s-a împușcat sau nu Hitler la 30 aprilie 1945. Mărturiile naziștilor și rezervele istoricilor VIDEO
La 30 aprilie 1945, Adolf Hitler și Eva Braun s-au sinucis la o zi după ce s-au căsătorit. În aceeași zi, Armata Roșie a arborat drapelul sovietic pe clădirea Reichstagului din Berlin.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.