Turcofili, francofili, germanofili şi ce s-o mai putea

Publicat în Dilema Veche nr. 172 din 26 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

La 1813, meşteşugarul Ioan Dobrescu din mahalaua Batiştei observa cum uliţele Bucureştiului încep să se schimbe: "Muerile cu capetele goale şi tunse, dezgolite pînă la brîu. Oamenii îşi lepădaseră portul şi-şi luase portu strein, ca păgînii, unii nemţeşte, alţii sfranţuzeşte, alţii în alte chipuri, cu părul tuns, cu zulufi ca muerile. Apoi ne amestecam cu ei şi cei mai procopsiţi le învăţa cărţile lor, unii sfranţozeşte, alţii nemţeşte, alţii talieneşte. Şi intra învăţătura lui Volter, acel urît de Dumnezeu, pre carele îl aveau păgînii, ca pre un Dumnezeu. Şi sfintele posturi nu le mai băgam în seamă". Aşadar, romÈnii ies de sub ocupaţia rusă (1806-1812) cu noi veşminte, cu noi gusturi şi dorinţe de schimbare. Dar bucuria fu de scurtă durată. Venirea turcilor opreşte acest episod, iar boieroaicele, unii dintre boieri, negustorii, orăşenii dezbracă hainele "sfanţuzeşti" şi "nemţeşti" pentru a reveni la ceacşiri şi meşti, la işlic şi giubea, la taclit şi fermenea. Acelaşi lucru se întîmplă şi după răzmeriţa lui Tudor de la 1821, cînd "moda franceză" este abandonată odată ce armata otomană intră în Principate pentru a restabili ordinea. Cu alte cuvinte, romÈnii se îmbracă şi se dezbracă în funcţie de evenimenele politice din regiune. Momente punctuale care însoţesc invaziile puterii suverane sau suzerane, Imperiul Otoman sau Rusia. Schimbarea hainelor nu este decît semnul unei aparente fidelităţi faţă de un regim de putere la care se renunţă foarte repede în momentul în care această putere se schimbă. Să nu ne închipuim că la 1822, după plecarea turcilor, nu s-a revenit la hainele europene, dovadă ofisul domnesc din 23 iulie 1823 al domnitorului Grigore Ghica. Acesta, la intervenţia Imperiului Otoman, cere abandonarea "veşmintelor franţuzeşti": "Pe 27

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

sediul GRU/ FOTO?AFP?Getty Images
Noua unitate de spionaj a lui Putin, supranumită „KGB 2.0”, face ravagii în Occident, în ciuda negocierilor de pace cu Trump
Într-un moment în care tensiunile geopolitice dintre Rusia și Occident ating noi praguri de complexitate, apariția unei structuri opace în interiorul aparatului de securitate rus ridică noi semne de întrebare pentru serviciile de informații din Europa și America de Nord.
Poiana Brasov, foto Shutterstock jpg
Stațiunea din țara noastră pe care mulți încep să o evite. Perla munților din Epoca de Aur, tot mai goală azi: „E greu să te apropii”
Când te gândești la munte, la aer curat și la peisaje superbe, Poiana Brașov este una dintre primele opțiuni care îți vin în minte. Și totuși, mulți ajung să o evite. De ce?
image png
Miting electoral organizat de Nicușor Dan. Jandarmeria a sesizat AEP pentru propagandă electorală pe ecranul uriaș
Câteva mii de oameni s-au adunat, duminică, începând de la ora 18.00, la un miting în Piaţa Victoriei, din Capitală, intitulat ”România în lumină”, iniţiat de candidatul independent Nicuşor Dan.
aluat placinta gatit istock jpg
Cum să faci foi de plăcintă acasă. Ingredientul pe care trebuie să-l adaugi neapărat: „Altfel se lipesc”
Indiferent despre ce fel de rețetă ar fi vorba, aceasta va fi mult mai bună atunci când toate ingredientele sunt proaspete. Iar în cazul plăcintei, este important să pregătim foile în casă, din ingrediente naturale, pentru ca preparatul final să aibă un gust bun și tradițional!
fast food copil obez sedentarism junkfood hamburger Shutterstock
Ce efecte au asupra copiilor reclamele la mâncarea nesănătoasă. Explicațiile cercetătorilor
Un nou studiu arată că doar cinci minute de expunere la reclame pentru mâncare nesănătoasă duc la un consum semnificativ mai mare de calorii în rândul copiilor.
Alegeri prezidentiale 4 mai - cabina de vot FOTO EPA-EFE
Care este „a treia cale” propusă de CEO-ul unei mari companii în războiul electoral: „viitorul nostru ar trebui să fie direcţia care să ne unească”
Andrei Ursulescu conduce operaţiunile grupului Scandia Food, care are afaceri de peste 900 de milioane de lei, cu şapte fabrici şi 1.500 de angajaţi.
ten frumos  foto   Shutterstock jpg
Cremă de casă care îți transformă tenul în 5 zile. Efect de porțelan garantat!
Pe rafturile magazinelor există nenumărate creme care ne promit un ten superb, cât mai rapid. Însă, indiferent de cât de bine sună promisiunile de pe ambalaj, aceste produse nu sunt întotdeauna chiar atât de eficiente pe cât pretind.
silvia nica FOTO SUUB jpg
Povestea Silviei Nica, șefa celei mai mari Unități de Primiri de Urgență din România: cum îmbină medicina cu pasiunea pentru vioară
Silvia Nica, șefa celei mai mari Unități de Primiri Urgențe din România, îmbină medicina cu pasiunea pentru vioară, cântând alături de soțul și fiul ei în Orchestra Medicilor.
image png
Care sunt cele mai inteligente persoane, în funcție de luna nașterii
Astrologii identifică adesea anumite semne zodiacale ca fiind cele mai inteligente.