Trotineta libertăţii

Publicat în Dilema Veche nr. 590 din 4-10 iunie 2015
Reacţii omeneşti jpeg

Ce se mai vede şi se ce se mai aude la început de vară prin parcul de cartier, din goana bicicletei? Imposibil de trecut cu vederea e inscripţia albastră de pe căsuţa tehnică de beton de pe marginea lacului:

După ultimele întîmplări, ar putea fi şi FIFA. Se vede că am fost deschizători de drumuri, indicatori ai trend-ului mondial în fotbal. Apoi, căţelul cel mic, cît o jumătate de iepure şchiop, scos la plimbare de stăpînii lui, cu picioarele dinapoi puse într-un cărucior de mărimea unei cutii de ceai. Cîinii handicapaţi, în cărucior, au voie, se pare, pe pista de biciclete, dar moşii nu. Un tînăr biciclist tocmai îi reproşează unui om mai în vîrstă că stă pe pista cu pricina şi că e

Acesta din urmă, un domn, îi replică imediat că e prea tînăr ca să aibă minte

Apoi comentează către nevastă-sa: „Coioşii ăştia se cred, probabil, mai bărbaţi cînd merg aşa, să dea peste oameni“.

Pe Insula Pensionarilor, o doamnă pe la vreo 70 de ani, cu pălărie bleu, îşi expune cu mîndrie la soare (şi la trecători) propriile „plăcinte“. Calde şi ridate. O fată plîngînd se lamentează sfîşietor la telefon către un iubit neînţelegător: „De ce-mi spui, Dragoş, asta acum? Erai sufletul meu, cretinule care nu înţelegi!“ Las în urmă telenovela. 

Din faţă apare un băiat rău de cartier pe un BMX din acela cu şaua joasă, ras în cap şi neras pe faţă, pedalînd uşor şi crăcănat, cu o acadea în colţul gurii şi privindu-i insistent prin ochelarii lui de soare cu rame aurii pe toţi oamenii pe lîngă care trece. Parcă ar căuta vreo pricină. „Maaami, eu prefer să merg la mol“, strigă o fetiţă de vreo 13 ani. „Să nu te mai aud. Întîi facem puţină plajă, că uite ce frumos e afară“, i-o taie maică-sa. „Da’ eu vreau la mol, mami, ştii cît de mult îmi place… Tu vrei neapărat să mă plictisesc?“ 

Pe insula pescarilor, împătimiţii aproape că se înghesuie. Unul şi-a întins vreo şase undiţe cu senzori şi tot tacîmul. Nu cred să fi prins cineva acolo vreun peşte mai mare de 15 centimetri. Dar pasiunea şi speranţa sînt întotdeauna mai mari decît bieţii peşti. Înaintea mea, un refren clasic: „Mergi mai pe dreapta, Laurenţiu, nu vezi că pe acolo vin biciclete? Ia dă tu mînuţa încoace.“ 

Pe insula căţeilor (încă destul de sălbatică) se zăreşte un păr roşu în costum de baie albastru pe un cearceaf galben. Te duce cu gîndul la reptilele acelea, cu cît mai colorate, cu atît mai periculoase. Dintr-un grup de tineri exuberanţi se desprinde un glas feminin: „…din motive socio-politice, sau mai bine zis geo-strategice. De aia“. 

Zona cu fum, miros de mici şi muzică populară. Un bărbat în şlapi, cu o cutie de bere rece în mînă, lipită de burta mare şi verde, îşi trage copilul după el: „Hai, tati, să vedem şi noi lebedele“. Lebedele acelea care îşi scufundă capul în căutare de peşti, într-un dans graţios. Cine a zis că au nevoie de Ceaikovski? Să fim serioşi, nici manelele nu le încurcă. Dar pe lac sînt şi lebede cu pedale. Un domn chel şi o Jackie Onassis cu basma şi ochelari de soare ascuţiţi la colţuri pedalează de zor într-o direcţie oarecare, în timp ce discută gesticulînd. 

De pe un deal, o cucoană distinsă, spre 70, cu eşarfă fuchsia fluturînd, coboară panta spre lac pe o trotinetă, frînînd expert cu un picior pe roata din spate. Dispreţuita trotinetă, renăscută după ani de uitare postrevoluţionară. Doamna aceea pare însăşi imaginea descătuşării vîrstei a treia. Ca o statuie mobilă a libertăţii şi fericirii pe trotinetă. În preajma Rusaliilor, anul de graţie 2015. 

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Avertismentul unui pediatru: „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut“
Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați pediatri din România, dr. Mihai Craiu, trage un semnal de alarmă cu privire la „curentul antivaccinist” și problemele grave care vor apărea. „Vor veni înapoi maladii care omorau frecvent copiii în trecut”, avertizează medicul.
image
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu este zguduit de noi scandaluri ce-i au în prim plan pe actualul comandant, chestorul Tiberiu Ivancea, și pe un fost angajat al acestei instituții, Marian Răduinea.
image
Iohannis cere mai mulţi militari NATO în România. Analist militar: „Vor aduce două brigăzi de câte 5.000 de oameni”
Preşedintele Iohannis le-a cerut aliaților o mai mare implicare, inclusiv cu trupe, pe flancul estic al NATO pentru descurajarea unor agresori precum Rusia.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul cumplit al savantului Emil Racoviță
După încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, Emil Racoviță s-a mutat înapoi la Cluj, găsind nealterate Institutul de Speologie și bogatele sale colecții.
image
Cum au văzut otomanii asediul Constantinopolului?
La inițiativa premierului turc Erdogan, la Istanbul a fost inaugurat, la 31 ianuarie 2009, Panorama 1453, un muzeu centru consacrat cuceririi Constantinopolului de către Mehmet al II-lea în 29 mai 1453.
image
Noi minciuni de la Moscova: „Motivul foametei din anii 1946-1947, din Republica Moldova, este România”
Purtătorul de cuvânt al MID-ului al Kremlinului, Maria Zaharova, a mai debitat o minciună sinistră. De data asta, oficialul rus a criticat Chișinăul pentru comemorarea victimelor foametei organizate de regimul sovietic în anii 1946-47 în Basarabia, declarând că motivul lipsei de produse alimentare a