Tarife diferite
S-a spus că CFR Cluj ar fi cîştigat campionatul din România cu ajutorul arbitrilor. Cît o fi tariful ca să poţi cîştiga cu Manchester United pe Old Trafford?
Victoria lui CFR acasă la Manchester United va rămîne în istoria pagubelor marelui club insular. Pentru că CFR e prima echipă din estul Europei care o învinge acasă pe United în cupele europene. Nici ruşii, nici polonezii şi nici cehii n-au izbutit acest lucru, ci românii. E o performanţă, avînd în vedere că Manchester s-a fondat în 1878, iar CFR Cluj era acum cîţiva ani în liga a treia din România.
Manchester nu e doar o echipă de fotbal, e al cincilea stat ca populaţie din Uniunea Europeană. Cu cei peste 50 de milioane de fani ai săi, are mai mulţi locuitori decît Spania. Dar fotbalul e impredictibil şi CFR a învins pe Manchester, chiar dacă asta nu i-a adus calificarea în primăvara Champions League, ci numai în Europa League. A cîştigat colegiul, cum s-ar zice, dar a ratat Parlamentul, ca să folosim termenii la modă. Succesul acesta istoric nu e dovada purităţii ceferiştilor clujeni, dar vorbeşte despre un club-sistem care nu doar că s-a adecvat fotbalului nostru, ci l-a şi ajutat să progreseze. Da, e adevărat, în anumite ediţii de campionat, arbitrajele au favorizat pe CFR, dar e parte a regulii jocului, şi nu asta rămîne. Ceea ce durează este remarcabil. CFR a pornit din ambiţia unui om, Árpád Pászkány, care a reuşit să-şi învingă fie şi parţial orgoliul celui care spune „banii fac legea“ – citatul nu e original, dar e autentic, e unul dintre preferatele lui Pászkány – învăţînd să angajeze oameni buni şi să observe, împreună cu ei, că, de fapt, capitalismul nu e construit pe regula banilor, ci pe cea a valorii.