Subtilităţi contemporane

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
„Cu bule“ jpeg

În ultima vreme pare să se fi produs o veritabilă democratizare a subtilităţii: tot mai multe fapte, gesturi şi declaraţii sînt descrise în presă ca subtile. Nu cred, totuşi, că mulţi dintre contemporanii noştri ar caracteriza spaţiul public actual ca abundînd în rafinament, perspicacitate şi ingeniozitate. Dar s-ar putea ca tocmai mulţimea vulgarităţilor, a injuriilor, a înjurăturilor şi a ameninţărilor să favorizeze, prin contrast, acordarea generoasă a calificării de subtilitate pentru orice firavă deviere, pentru orice exprimare cît de cît indirectă.

În trecerea în revistă a folosirii actuale a adjectivului subtil trebuie să lăsăm de la început deoparte jargonul ezoteric, în care apar insistent energia subtilă, corpurile subtile, centrii subtili de forţă; în care au versiuni subtile multe entităţi globale: anatomia, realitatea, lumea etc.

Modul în care e utilizat adjectivul subtil în descrierea unor situaţii concrete contrazice în bună măsură definiţiile de dicţionar (sau, poate, indică un progres considerabil al capacităţilor intelectuale naţionale?). De exemplu, subtilitatea este delimitată în DEX prin dificultatea de recunoaştere: „care se descoperă numai printr-o cercetare atentă, amănunțită; greu de distins, de recunoscut, de sesizat“. Noua subtilitate, în schimb, e la îndemâna tuturor: „Deşi subtilă, remarca lui despre preşedintele Iohannis a fost percepută de toată lumea“ (realitateaoltului.ro). Observăm că subtilitatea este la ea acasă în lumea fotbalului, mai ales în asociere cu atacul: „Mutu iese la rampă după victoria cu Irlanda de Nord! Atac subtil la adresa lui Piţurcă“ (looktv.ro); „Răzvan Lucescu îl atacă subtil pe Hagi“ (fotbal-romania.ro); „Dragomir îl atacă subtil pe Gică Popescu și face o dezvăluire bombă“ (stiridesport.ro). Din fericire, mesajele subtile sînt în genere reproduse şi explicate de jurnalişti, aşa că putem evalua independent gradul în care corespund altor detalii ale descrierii lexicografice („care tratează cu multă finețe, cu mult spirit analitic, cu ingeniozitate probleme grele, abstracte; care, pentru a fi înțeles, cere o mare ascuțime a minții“, DEX): „Bianca Drăguşanu o atacă subtil pe Anamaria Prodan: «S-au găsit toate perfectele cu castraveţi în cap să vorbească despre mine»“ (cancan.ro).

Cum se vede şi din exemplele de mai sus, subtilitatea este adesea asociată acţiunilor violente: atac („atac subtil, dar veninos la adresa preşedintelui“, realitateaoltului.ro), ameninţare („Blaga, amenințare subtilă pentru Dragnea“ ziuanews.ro) şi chiar palmă (desigur, în sens metaforic): „Gili Boruz dă o palmă subtilă clasei politice“ (voceavalcii.ro).

În folosirea actuală a cuvîntului (vechi împrumut din franceză, de unde s-a preluat semnificaţia sa de bază) e posibil să fi intervenit şi influenţa recentă a limbii engleze, în care adjectivul subtle are sensuri mai puţin intelectuale şi mai puţin apreciative („discret“, „mărunt, dar important“). Astfel, un fapt negativ poate primi, în acelaşi text (tradus sau adaptat), calificările subtil şi imens: „O greşeală subtilă care te împiedică să slăbeşti“ – „această greşeală imensă încă te împiedică să slăbeşti“ (femeiafit.ro). Şi în caracterizarea altor fenomene este absentă trăsătura pozitivă, contînd doar caracterul indirect, disimulat: „Mafia din învăţămînt este cea mai subtilă“ (…) „Mafia şi corupţia din învăţămînt sînt mai subtile decît cele din alte domenii, precum cel economic“ (gandul.info); „A început ciparea subtilă a copiilor din Belgia“ (schimbarea.blogspot.ro). Cu valoare pozitivă, dar lipsită de atributele complicaţiei intelectuale, adjectivul subtil apare destul de des în mesaje publicitare: „frumuseţe subtilă la promoţie“ (laptopuri-ieftine-noi.eu); „verighete (…) Strălucire subtilă“ (helvetia.com.ro) etc.

În orice caz, subtil e un termen preferat de presa de scandal, asociindu-se astfel cu toate hiperbolele, majusculele şi semnele de exclamaţie ale unuia dintre cele mai rudimentare discursuri actuale. Apare, de exemplu, în prezentarea bombastică a unui gest interpretabil ca obscen: „Imaginea incredibilă! Cum a «mulţumit» Leo DiCaprio subtil Academiei pentru că i-au dat Oscarul după atîta timp! Nimeni n-a observat asta! Omul e genial! Uite ce gest a făcut pe scenă! Poza asta e COLOSALĂ! Vezi AICI“ (wowbiz.ro, 1.03.2016). Textul prelucrează, foarte probabil (şi într-o evidentă contradicţie cu aserţiunea „nimeni n-a observat asta“), articole din tabloide străine, unde adjectivul apărea cu sensul „discret“ („the subtle finger gesture“, în Mirror, 29.02.2016).

Devalorizarea actuală a adjectivului subtil este evidentă; chiar subtilitatea a devenit, în contexte cît se poate de popular-colocviale, un simplu sinonim pentru aluzie, pentru expresia indirectă: „tot băga subtilităţi să-i dau bani“ (ziarul21.ro).

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

image png
Cum arată ultimul interviu al lui Silviu Prigoană, cu puțin timp înainte de moarte: „Să fiu Kennedy și să mă împuște în cap… sau Trump și să mă împuște în ureche?”
Silviu Prigoană s-a stins din viață ieri, 12 noiembrie 2024, la vârsta de 60 de ani. Decesul a survenit în timp ce lua masa alături de câțiva prieteni într-un restaurant din Bran. Vestea morții lui a venit ca un șoc, chiar dacă afaceristul a fost împăcat cu viața lui. Cum arată ultimul interviu pe c
accident Dn1 suceava ISU SUCEAVA jpeg
Grav accident la Iași între un microbuz școlar și un autoturism. A fost activat Planul Roșu de Intervenție
Un grav accident rutier a avut loc, miercuri dimineață, în comuna Ciortești din județul Iași, între un autoturism şi un microbuz şcolar. În cele două vehicule se aflau în total 16 persoane, dintre care 14 copii.
microbuz scolar jpeg
Microbuz școlar, implicat într-un accident rutier grav în Iași. 16 persoane se aflau în vehicule la momentul impactului, dintre care 14 sunt elevi. A fost activat Planul Roșu
Un accident rutier grav a avut loc în această dimineață în localitatea Ciortești, județul Iași, unde un microbuz școlar care transporta 14 copii spre școală a fost implicat într-o coliziune cu un autoturism.
horoscop, zodii, stres jpg
Spune adio stresului cu aceste 4 superalimente care scad nivelul de cortizol. Oboseala, tensiunea și insomnia vor fi doar niște amintiri urâte
Stresul zilnic ne poate afecta atât sănătatea fizică, cât și cea mentală, iar cortizolul – hormonul eliberat de corp în momente de stres – poate contribui semnificativ la aceste efecte.
riduri jpg
Scapă de riduri cu un truc rapid. Îți va revitaliza pielea și o va face să arăte mai tânără. Ai nevoie de doar un singur ingredient pe care nu trebuie să dai niciun ban
Ridurile și liniile fine sunt semne naturale ale îmbătrânirii, dar ele pot fi atenuate cu o metodă simplă și accesibilă: terapia facială cu gheață. Deși pe piață există multe produse care promit o piele tânără și strălucitoare, gheața poate oferi beneficii asemănătoare, fără costuri ridicate și fără
nosferatu  jpg
Personajul principal din Nosferatu vorbește limba dacă. Filmul, unul dintre cele mai terifiante, este favorit la Oscar
Reimaginarea lui Robert Eggers a clasicului horror german mut din 1922 „Nosferatu” este anunțat ca fiind unul dintre cele mai terifiante, dar și cele mai uimitoare din punct de vedere vizual,
Neymar facebook jpg
Neymar, cea mai mare țeapă din istorie: au apărut sumele cheltuite de saudiți cu el, de când stă pe tușă
Petrodolarii, dacă sunt fără număr, se și duc pe apa sâmbetei, uneori. Cazul transferului lui Neymar, de la PSG la Al-Hilal, fix asta demonstrează acum.
cablu electric submarin FOTO Shutterstock
Pași mari pentru realizarea Coridorului Verde, care va conecta energetic Marea Caspică cu UE
Compania mixtă care va realiza Coridorul Verde va fi înființată în următoarele 30 de zile, a informat miercuri Ministerul Energiei, precizând că acest coridor va conecta energetic Marea Caspică cu UE.
Odihnă, flori, somn jpg
Ce temperatură ar trebui să fie în camera ta pentru a arde calorii în timp ce dormi
Știm că somnul este vital pentru sănătate, însă puțini dintre noi realizează că acesta poate deveni un aliat de încredere și în lupta cu kilogramele în plus.