Stranieri

Publicat în Dilema Veche nr. 561 din 13-19 noiembrie 2014
Cioace jpeg

Schimbările prin care a trecut în ultimii douăzeci de ani termenul stranier (provenind din substantivul şi adjectivul italienesc straniero – „străin“) sînt semnificative. Pe la începutul anilor ’90, cuvîntul era folosit aproape exclusiv în limbajul sportiv, în primul rînd în comentariile fotbalistice, puternic influenţate de terminologia şi de stilul presei sportive italieneşti. Substantivul originar era adesea utilizat ca denumire generică pentru sportivii străini, mai exact pentru jucătorii de fotbal din alte ţări veniţi să joace la echipe din Italia. Cuvîntul a fost consemnat în Dicţionarul de cuvinte recente (1997) al Floricăi Dimitrescu, cu sensul „persoană venită din străinătate (în special într-o echipă sportivă)“. Ciudăţenia era că presa românească păstrase perspectiva exterioară: astfel că pluralul stranieri îi desemna, de cele mai multe ori, pe românii care jucau în străinătate, deci pe cei care erau „stranieri“ pentru alţii. Între timp, situaţia s-a schimbat oarecum, pentru că deplasările de fotbalişti s-au diversificat: pe lîngă românii care jucau în străinătate, ca stranieri pentru alţii, au început să fie tot mai mulţi fotbalişti străini primiţi în componenţa echipelor româneşti – care au fost numiţi şi ei, desigur, tot stranieri. Cele două cazuri coexistă în prezent, fiind lămurite de precizări suplimentare – „Stranierul român al weekend-ului e Gabriel Torje, autorul unui gol fantastic în Turcia“ (Adevărul, 13.09.2014) – sau pur şi simplu de context: „pentru FC Zalău a fost o premieră, în această primăvară, aducerea unui stranier, este vorba de portarul Edgars Portnojs, originar din Letonia“ (sportulsalajean.ro).

Pasul următor a fost o extindere a sensului din domeniul sportiv în cel al raporturilor etnice şi al structurilor sociale: prin analogie, termenul stranieri (plural cu pronunţarea adaptată, ca a altor substantive masculine româneşti – premieri, gunoieri, fermieri etc. –, nu cu i vocalic, ca în italiană) este folosit în prezent în presă şi pentru a-i desemna pe românii care trăiesc şi muncesc în străinătate: „Criza financiară se simte acut şi în buzunarele celor care lucrează peste hotare. Faptul este relevat de «stranierii» de pe Valea Someşului“ (mesagerul.ro, 4.08.2010); „Sute de stranieri îşi transferă copiii la şcoli de peste hotare“ (Adevărul, 21.08.2011). Obsesia jurnaliştilor noştri de a evita cu orice chip repetiţia duce la asocieri derutante de sintagme echivalente care par să desemneze categorii diferite: „în speranţa că românii din Spania vor răspunde mai bine decît stranierii din Italia, angajatorii autohtoni s-au înscris în cursa pentru Bursa locurilor de muncă“ (telegrafonline.ro, 4.04.2008).

Contradicţia etimologică nu pare să-i tulbure prea tare pe autorii textelor: vorbind despre stranieri români sau români stranieri („Românii «stranieri» plecaţi la muncă în Occident se întorc acasă, mînaţi de dor şi de criza economică“, stirileprotv.ro, 12.05.2012), aceştia fac să coincidă termenii opoziţiei dintre român şi străin. Termenul stranier a căpătat, printr-un soi de dublare schizofrenică, un sens opus celui etimologic. E destul de ciudat ca membrii unei categorii de conaţionali să fie denumiţi „străini“, prin adoptarea punctului de vedere al celor din exterior. Desigur, se poate presupune că echivalenţa stranier – străin nu este evidentă pentru toţi vorbitorii; oricum, percepţia contradicţiei e tocită de clişeizare: „Dacă în alţi ani stranierii au avut maşinile încărcate cu cadouri, în această vară darurile aduse celor dragi au un caracter mai mult simbolic“ (stirile.rol.ro); „«Stranierii» sînt cei mai mari investitori în economia românească. Ei depăşesc băncile sau Ford“ (Gândul, 18.05.2009) etc.

Că românii plecaţi în străinătate ajung să fie numiţi „străini“ poate fi o simplă întîmplare sau poate ilustra o schemă mentală mai profundă, manifestată şi în apariţia altor termeni cu conotaţii negative, în primul rînd a depreciativului căpşunar. În comparaţie cu acesta, stranier este aproape neutru; are totuşi o notă ironică, care îl face să fie preferat în comentariile negative. Uneori, ambii termeni apar în acelaşi context, ca pentru dezambiguizare – „«Căpşunarii» stranieri“ (Adevărul, 7.06.2013) – sau într-o ciudată coordonare, care ar sugera existenţa a două categorii diferite: „Avalanşa de cereri la Inspectoratul Şcolar din partea căpşunarilor şi stranierilor care au venit în ţară să-şi ia copiii la studii în Italia şi Spania“ (monitorulsv.ro).

Sensul lărgit corespunde, desigur, unei necesităţi: sintagmele mai lungi şi mai complicate, de tipul „românii care lucrează în străinătate“ tind să fie înlocuite de cîte un singur cuvînt. Nu e însă clar de ce se întîmplă ca un asemenea cuvînt să fie jignitor sau ironic.

Probabil că utilizarea actuală a lui stranieri este o modă efemeră a presei, supărătoare prin perspectiva inversată şi prin ambiguitate (posibilitatea de a evoca deopotrivă „sportivi străini în Italia“, „sportivi români în alte ţări“, „sportivi străini în România“ sau „români care muncesc în străinătate“). În ultima vreme, pare să se fi găsit o soluţie simplă şi elegantă pentru golul lexical: diaspora e termenul care se poate impune cu succes, şi dincolo de comunicatele oficiale, evocînd prin singularul colectiv imaginea unei entităţi deja constituite.

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea Bucureşti. A publicat, între altele, volumele Limbaj şi politică (Editura Universităţii Bucureşti, 2007) şi 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecţia „Viaţa cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

Lectii la scoala  Profesor si elevi  Foto Freepik com jpg
Ultimele zile de cursuri înainte de vacanță de Paște. Când se întorc elevii la școală și ce zile libere urmează
Elevii se pregătesc să intre în vacanța de primăvară, care începe vineri, 18 aprilie, și durează până duminică, 27 aprilie 2025.
istock masini parcate parcare jpg
Parcările din orașele mici intră în vizorul autorităților. Se introduc viniete și tarife progresive
Numărul tot mai mare de autoturisme îi determină pe edili să regândească sistemele de parcare, inclusiv în orașele de dimensiuni mai mici.
Vrei să începi o cură de slăbire  Iată cel mai ușor mod prin care poți face asta! jpg
Cele 5 alimente pe care să nu le consumi la micul dejun dacă nu vrei să te îngrași. Corpul le transformă imediat în grăsime.
Micul dejun este, pentru mulți, cea mai importantă masă a zilei. Însă ceea ce alegi să mănânci dimineața poate avea un impact major asupra metabolismului, energiei și greutății corporale.
incendiu locuinta Josh Shapiro, guvernator Pennsylvania Foto Phil Lewis   X jpg
Bărbat arestat după ce a dat foc locuinței guvernatorului statului Pennsylvania. „Ne-am trezit cu bătăi în ușă”
Poliţia a anunţat duminică, 13 aprilie, arestarea unui bărbat pentru „incendiere” şi „terorism”, după ce a dat foc locuinței lui Josh Shapiro, guvernator al statului Pennsylvania.
Trump Groenlanda FOTO Shutterstock
„Vă vom face bogați”. Câți bani oferă Trump fiecărui locuitor din Groenlanda ca să-i convingă șă se alăture SUA
Donald Trump nu renunță la ideea de a transforma Groenlanda într-un teritoriu american. Le promite groenlandezilor 10.000 de dolari anual pentru a sprijini trecerea insulei sub controlul SUA.
image png
Iadul continuă în Ucraina. 34 de morţi şi 117 răniţi în Sumî, după un atac rusesc lansat de Florii. Un autobuz plin cu pasageri a fost complet carbonizat
Duminica Floriilor s-a transformat într-un coşmar de neimaginat pentru locuitorii oraşului Sumî. Două rachete balistice ruseşti au lovit în plin centrul oraşului, exact în momentul în care oamenii mergeau spre biserici.
mario vargas llosa
A murit marele romancier Mario Vargas Llosa. Laureatul Premiului Nobel pentru Literatură avea 89 de ani
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură și una dintre figurile centrale ale literaturii latino-americane, a murit la vârsta de 89 de ani, a anunțat familia acestuia.
image png
Mario Vargas Llosa, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură, s-a stins din viață. Avea 89 de ani
Mario Vargas Llosa, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX și laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, a murit duminică, 14 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani.
Petrolul Dinamo (Sportpictures) jpg