Statul şi Biserica

Publicat în Dilema Veche nr. 213 din 16 Mar 2008
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Un steag cu secera şi ciocanul flutură în faţa unui mic templu de cartier dedicat lui Shiva. Oraşul este plin de postere cu Che Guevara, anunţînd conferinţa naţională a SFI, asociaţia comunistă a studenţilor din India. Printre ele, un poster în malyalam cu simbolurile reunite ale celor trei mari religii, hinduism, mahomedanism şi creştinism. Kerala, un stat mai mic de pe coasta de sud-est a Indiei, este condusă de multă vreme de CPI, partidul comunist din India, cu diversele sale facţiuni, şi este multi-confesională, ca întreaga Indie. Este, în general, o convieţuire paşnică. Cu toate acestea, o ciocnire provocată de adepţii partidului naţionalist hinduist a provocat recent şase morţi în Kannur, un oraş din nordul statului. Se întîmplă periodic. Secularismul este principala moştenire a familiei mele, trebuie să lupt pentru ea! - a declarat mai demult Sonia Ghandi ziaristului britanic Edward Luce. Într-adevăr, împreună cu democraţia şi socialismul, secularismul este unul dintre cei trei piloni pe care s-a construit şi se bazează în continuare modernizarea Indiei de la Gandhi şi Nehru încoace. Nu este însă un secularism integral,

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
EXCLUSIV. Detalii revoltătoare privind ferma de sclavi din Argeș. Tânăr cu retard mental, vândut pe un litru de țuică și o bucată de brânză
După ce în urmă cu opt ani făcea ocolul lumii cazul teribil al sclavilor din Berevoești, în județul Argeș a fost descoperit un caz asemănător, cu șapte persoane fără adăpost ținute în sclavie la o fermă.
image
O iubire cât o viață. Marea poveste de dragoste dintre Ileana Stana-Ionescu și soțul ei: „Prima oară, nu mi-a plăcut deloc de ea” VIDEO
Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au fost împreună 67 de ani, o poveste de dragoste care a durat o viață. Bărbatul i-a fost alături și în ultimele clipe din viață. Marea actriță a teatrului și a cinematografiei române a murit duminică, 30 iunie 2024, după mai multe probleme de sănătate.
image
O vacanță altfel, comparabilă ca preț cu resorturile turcești, la bordul unui iaht: „Perfectă pentru familiile cu copii”
Pe grupurile de socializare de pe Facebook dedicate călătoriilor, vacanțelor, turismului în general, membrii își împărtășesc deseori experiențele mai mult sau mai puțin pozitive. Cum ar fi și ideea de a petrece o vacanță altfel.

HIstoria.ro

image
Ce s-a întâmplat înainte de 23 august 1944? România, pe marginea prăpastiei
Atunci când analizează evenimentele de la 23 august 1944, istoriografia românească neglijează de cele mai multe ori atât contextul internațional, cât şi pe cel militar.
image
Cum a jucat Ion Antonescu geniala comedie a slăbiciunii în timpul Rebeliunii legionare
În Jurnalul ținut de Mihail Sebastian între 1935 și 1944 găsim această notație din 27 ianuarie 1941, la cîteva zile, deci, după rebeliunea legionară:
image
Divorțul lui Iancu Oteteleșanu. Recăsătorirea scandalizează înalta societate bucureșteană
„Despărțenia” (divorțul) lui Iancu Oteteleșanu a avut urmări semnificative pentru mentalitatea elitei bucureștene de secol XIX.