Sentimentul caragialian al fiinţei

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Propunere de monitorizare jpeg

Fiindcă, pentru mine, Caragiale este întru totul viu şi cu adevărat nemuritor, socotesc că azi – cînd unii numără 100 de ani de la iluzoria lui dispariţie – nu voi scandaliza republicînd articolul prin care, în urmă cu aproape 20 de ani, sărbătoream, aici, în Dilema, 100 de ani de la apariţia Moftului român (seria nouă, 1893). Contez pe o mulţime de cititori care, la vremea lui, nu au cunoscut acest text şi sper că nu vor face mofturi. 

La o sută de ani de cînd s-a sudat în limba mea turcismul „moft“ cu cuvîntul ăl mai bun şi mai străbun: „român“ – una din cele mai rezistente suduri din cîte au înfruntat veacul, la fel de revoluţionară ca rima lui Eminescu: „blond“ cu „fond“ – va trebui să rostim, calmi, un „A se slăbi!“

A se slăbi, deci,
a se slăbi – celebra poruncă a tatălui, a 11-a poruncă din Teleorman pînă dincolo de Vadu lui Traian – amorul acestui neam al nostru pentru cel pe care Eugen Ionesco îl socoteşte cel mai important dramaturg necunoscut al lumii. A se slăbi, nu-i nici un amor, doar un hohot mecanic de rîs, poate o statuie inutil de serioasă, doar cîte un strigăt „Caragiale e cu noi!“ stingîndu-se repede prin chefurile legate de Ipingescu pe care, halucinaţi, le luăm drept revoluţii;
prin cele 10 decenii de la Moftul român (seria nouă de la 1893) aud un scrîşnet de măsele, al miilor şi miilor de moftangii siliţi să studieze pentru bacalaureat pe unul care „ne-a făcut de rîs ţara“, „a introdus zeflemeaua în cultură“, „n-a avut nici un personaj onest în opera sa“, aşa cum i-au învăţat mii şi mii de dascăli care nu puteau să le zică nici că I.L. Caragiale e un moft.

O, nici aşa!

Pînă şi azi, oameni inteligenţi – care văd în Conu Leonida „un blînd vodevil“, cînd acolo, sincron cu Bouvard şi Pecuchet, e prima şi cea mai atroce insisificare a vocabularului prin informaţia universală – ne sfătuiesc „să ieşim din Caragiale“, să scăpăm de el dacă vrem să fim luaţi în seamă, dacă vrem să fim abisali, mofturi, mofturi, mofturi, sîntem abisali de la 1883 fix, din Actul 1, cînd prefectul pleacă la telegraf să deschidă telegramele opoziţiei către Comitetul Central, cerînd în final: „Muzica! Muzica!“ pentru a acoperi cel mai turmentat strigăt al secolului: „Eu cu cine votez?“

E ca şi cum ni s-ar cere să scăpăm de Eminescu, cealaltă sursă de iradiaţii a sistemului nostru nervos, energetic şi naţional, deşi prea puţini fac faţă la această dublă iradiaţie, cînd alternativă, cînd simultană, niciodată paralizantă, niciodată anacronică, totdeauna sucită, de nu mai vrem azi nici comunism, nici capitalism, nici dictatură, dar nici democraţie, nici revoluţie, dar nici vodevil, ci ceva foarte straniu care s-ar putea numi, după voluptatea cu care cuvintele se îmbrăţişează şi se insisifică în limba moftului român: Revodeviluţia. (... sau, şi mai fericit, după o expresie a senatorului V. Gabrielescu: „o loviluţie“!)

În ţara formelor fără fond, Caragiale e un fond inalterabil a cărui formă se găseşte în toate incoerenţele şi inadecvările, fiind absolut sigur că dacă un sentiment românesc al fiinţei poate trezi sarcasmul filozofului, sentimentul caragialian al aceleiaşi fiinţe va intimida de-a pururi prin forţa adevărului său.

Drept codă a odei: trebuie să spunem, calmi, că nu sînt încă o sută de români care să fie de acord cu ideea bătută în piatră, a lui Camil Petrescu, la 1927, cînd s-a reluat Scrisoarea pierdută la Teatrul Naţional: „Capacitatea de a-l pricepe pe Caragiale dă măsura puterii de înţelegere a intelectualului român“. 

Rubrica Extremistului de centru va fi reluată pe 15 martie.

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

front view woman posing with sunflower jpg
Adio, zile grele! Soarele răsare din nou pentru 3 zodii după 27 iulie
După 27 iulie 2025, trei zodii simt că greutățile din ultima perioadă încep să se risipească. Alinierea Jupiter-Lună le schimbă complet energia.
Incediu Harkov bombardament rusesc FOTO Profimedia jpg
Apărarea ucraineană se menține puternică în fața ofensivei de vară a Rusiei, spune Zelenski
Forțele ucrainene țin în frâu eforturile concertate ale Rusiei din cadrul ofensivei de vară, menite să străpungă apărarea în anumite zone ale liniei frontului, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
hot coffee cup with spoon plate jpg
Trucul care îți transformă cafeaua într-un superaliment pentru creier și digestie
Cafeaua băută pe stomacul gol accelerează metabolismul, stimulează concentrarea și combate îmbătrânirea celulară. Descoperă beneficiile susținute științific ale acestui obicei zilnic.
loc munca jpg
Cum se manifestă bullying-ul la locul de muncă. Psihologul explică
Când spui bullying, primul lucru care le vine în minte celor mai mulți este o clasă în timpul unei ore de matematică. Protagonistul, sau victima bullying-ului, este un copil care, după ce în pauză a fost tachinat și umilit de colegii lui, rămâne mut în fața exercițiului, deși știe să-l rezolve.
soldat ucrainean drapel steag in mana foto shutterstock 2115859565 jpg
Ucrainenii trecuți de 60 de ani pot fi înrolați în armată, pentru expertize asupra armelor sovietice
Rada Supremă a Ucrainei a permis cetățenilor ucraineni cu vârsta de peste 60 de ani să semneze contracte pentru a servi în armată, însă această prevedere se va aplica doar unui cerc restrâns de specialiști. Decizia de înrolare a unei astfel de persoane va fi luată la cel mai înalt nivel.
Violenta femei bataie fete FOTO Shutterstock
Adolescentă de 15 ani, tăiată cu un cuțit de o altă minoră. Atacul a pornit de la niște postări pe Instagram
O adolescentă de 15 ani a tăiat-o cu un cuţit, în zona spatelui, pe o alta, de aceeași vârstă. în timpul unei altercații petrecute în Prahova. Totul a pornit de la o postare pe Instagram, potrivit News.ro.
canicula 2024 jpg
Căldura extremă continuă și duminică. Cinci judeţe și Capitala, sub Cod roşu de caniculă
România se confruntă în continuare cu un val de căldură extremă, iar duminică, 27 iulie, intră în vigoare un nou Cod roșu de caniculă, valabil pentru cinci județe și municipiul București.
Un bărbat a murit strivit de un copac la un concurs de alergare montană din Bucovina FOTO ISU
Un bărbat surprins de vijelie în timpul unui concurs montan a murit lovit de un copac. Salvatorii, blocați de furtună
Furtunile care au lovit vestul țării au afectat zeci de localități și au făcut mai multe victime. În Bucovina, o persoană a murit după ce a fost lovită de un copac.
Cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate în fața unui supermarket în SUA FOTO Profimedia
Incident terifiant în SUA: 11 persoane au fost înjunghiate într-un supermarket
Un incident șocant a avut loc sâmbătă, 26 iulie, în fața unui supermarket din nordul Statelor Unite, unde cel puțin 11 persoane au fost înjunghiate.