Să lăsăm prejudecăţile deoparte

Publicat în Dilema Veche nr. 713 din 19-25 octombrie 2017
Să lăsăm prejudecăţile deoparte jpeg

Cînd pleci la drum poți avea temeri și prejudecăți despre zona în care te duci. Oricît de avizat ai fi, există undeva prin bagaje un lest de clișee. Le duci cu tine chiar fără să vrei și fără să știi.

N-am mai fost în Bucovina de mai bine de douăzeci de ani. Mă așteptam la drumuri cam proaste, dar n-a fost așa. Cu mici excepții, șoselele sînt foarte bune. Mă temeam de condiții de cazare mai ca la munte și mi-am luat haine groase și pentru cazul în care prin camere nu s-ar fi dat încă drumul la căldură. Temperatura a fost însă perfectă, reglată peste tot automat. Hoteluri ireproșabile. Mă așteptam la mese bune și chiar așa a și fost. Meniuri ieftine și delicioase. Chiar și în locuri în care am ajuns din întîmplare, am descoperit lucruri minunate. Așa a fost, de exemplu, o cîrciumă din satul Marginea, de lîngă Rădăuți. După ce am fost serviți cu o supă rădăuțeană clasică și cu alte bunătăți tradiționale, am descoperit că localul avea certificare Trip Advisor și că la un moment dat a fost vizitat de președintele Iohannis, care apărea într-o poză alături de proprietari. Nu mai vorbesc despre magazinul alăturat, cu ceramică de Marginea: vasele acelea gri închis, aproape negre, suple și sobre. Poate cea mai frumoasă ceramică de pe la noi.

La mănăstiri, maicile le dădeau ex­pli­cații turiștilor străini, cu dezinvoltură, în germană, franceză sau italiană. O lume cu adevărat cosmopolită. Am perceput ideea că restaurarea Moldoviței s a făcut chiar în anii ’50, cei mai crunți ai epocii comuniste atee, ca pe un paradox. Satele bucovinene au fost mereu frumoase, dar acum parcă sînt și mai prospere. Gospodăriile țărănești tradiționale pe care le știam au fost înlocuite în bună parte de case mari solide, moderne, frumos colorate. Peste tot e curat. Suceava rămîne un oraș interesant în ciuda stricăciunilor aduse de comunism. Are localuri și hoteluri bune. Peste tot erau nunți. În holul unui hotel am remarcat, culmea rafinamentului, un coș cu flori uscate din plastic.

Chiar dacă pe la Sucevița își făceau de lucru mai-marii actualului partid de guvernare, conducătorul tuturor locuitorilor din acea zonă pare să fi rămas pînă astăzi tot Ștefan cel Mare (Fane Babanu, cum îl alintă unii). Parcă și acum totul se leagă de marele domnitor și, uneori, și de Petru Rareș. Bucovina în special, dar și Moldova au un cult special pentru propria istorie și pentru propria cultură, așa cum nu prea găsești prin sudul nostru „șmecher“. Am auzit ideea că un asemenea cult ar fi cam provincial. Dar dacă, după Mica Unire, Bucureștiul a preluat afacerile țării, Iașiul și Moldova au rămas păstrătoarele tezaurului istoric și cultural. Și au și la ce se raporta. În afară de Ștefan cel Mare sau de Petru Rareș, cum spuneam, peste tot există cîte ceva legat de Movilești, de Dosoftei, de Cantemir, de Anastasie Crimca, de Cuza sau de Kogălniceanu. Marii scriitori, muzicieni sau pictori au pretutindeni monumente, case memoriale, plăcuțe care amintesc de nașterea, locuirea sau trecerea lor pe acolo și instituții care le poartă numele. Nume care, într-o scurtă și foarte incompletă înșiruire, sînt copleșitoare: Eminescu, Enescu, Creangă, Alecsandri, Sadoveanu, Maiorescu, Hogaș, Tonitza, Petrașcu, Brauner, Băncilă, Stahi, Celibidache, Porumbescu… Ăsta nu e provincialism.

Nici religiozitatea peste medie a Moldovei sau a Bucovinei nu poate fi legată de vreun spirit „mai provincial“. Mai degrabă despre lăcașurile de cult meschine și pline de preșuri și kitsch-uri din sudul țării se poate spune asta. Bisericile moldovene au măreție și sînt luminoase. Numai la Iași pot exista patru sau chiar cinci biserici așezate gard în gard, fie ele și toate cu spatele la bulevardul central. Sigur, pare un urbanism cam haotic, dar e plin de bogății. Palatul Culturii, în schimb, deși măreț, pare cam prea vast pentru administratorii săi, care nu găsesc un conținut pe măsură.

Într-un restaurant foarte cochet din Iași, o famile de francezi, mama, tata și copilul de vreo 18 ani, sărbătoreau ultima seară împreună. Părinții își aduseseră fiul la Facultatea de Stomatologie, era 1 octombrie. Niște oameni subțirei și veseli, probabil fără prea mulți bani, dar cu multă minte, au trecut peste orice fel de prejudecăți, aducîndu-și copilul din Franța să-și facă studiile la Iași, în estul Europei. UMF Iași e o facultate din ce în ce mai căutată și cu faimă foarte bună. De altfel, e vorba de instituția de învățămînt superior cu cei mai mulți studenți străini din România (2359). Carevasăzică, orice călătorie te poate dezbăra de prejudecăți.

Foto: Mînăstirea Putna, wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Imagini halucinante în trafic. Un bărbat s-a urcat pe capota unei mașini pentru a o distruge. Reacția Poliției VIDEO
Vineri, 15 martie 2024, imagini de coșmar au fost surprinse în traficul din Sibiu. Un bărbat s-a urcat pe o mașină, pe care a distrus-o cu picioarele și cu un coș de gunoi. Incidentul nu a fost singular.
image
Mărarul, salata și roșiile – trufandalele cu cele mai multe pesticide. Reacția legumicultorilor: Sunt din Turcia
O analiză a Autorității Naționale Fitosanitare arată că în peste 40% din legumele românești sunt urme de pesticide, iar la unele produse cantitățile de substanțe periculoase detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
image
Soția unui român a înlocuit-o pe Prințesa de Wales la parada de Ziua Sfântului Patrick VIDEO
Gărzile irlandeze i-au adus un omagiu colonelului lor absent, Prințesa de Wales, în timpul paradei anuale de Ziua Sfântului Patrick din această după-amiază.

HIstoria.ro

image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.
image
Cel mai bogat prinț român, în „Historia” de martie
La începutul secolului XX, prințul Gheorghe Grigore Cantacuzino a vrut să placheze acoperișul Palatului Zamora (actualul Castel Cantacuzino) cu monede de aur și i-a cerut voie regelui să facă acest lucru. Carol I i-ar fi răspuns: „Îţi dau voie dacă pui monedele pe cant“.