Rupeţi fălcile căpuşelor!

Publicat în Dilema Veche nr. 436 din 21-27 iunie 2012
Rupeţi fălcile căpuşelor! jpeg

Doamne, ce mecle au putut defila prin presă în cursul campaniei electorale! Ştiu, e profund nedrept şi total incorect să judeci omul după faţă. Dar nu despre judecare e vorba. Chestia e că, îmi asum greşeala, dar cînd vedeam pozele unor candidaţi, mă gîndeam cu milă la comunităţile care, eventual, se vor pricopsi cu asemenea personaje pe post de şefi ai administraţiei locale. Părea că tot ce e mai dubios pe lumea asta se unise într-un club mondial al ofensivei asupra localităţilor româneşti. Nu vreau să comentez în nici un fel rezultatele alegerilor locale. N-am văzut panoul naţional de onoare cu figurile fericiţilor cîştigători. Am văzut însă spectacolul tulburător al campaniei electorale, energia colosală investită în acest proces şi colecţia fantastică de feţe memorabile care au participat la această superbă manifestare a spiritului local.

Mai toţi erau „pentru oameni“. Doamne fereşte să fie pentru ei înşişi sau pentru ai lor! Nuuuuu… Pentru oameni. Pentru alegători. Pentru binele lor. S-au spulberat zăgazurile care ţineau prizoniere forţele binelui şi au lăsat puhoiul de dragoste de semeni să se reverse peste plaiurile uscate de răutate şi invidie. Toţi îngerii ăştia care vor binele cetăţeanului, apărarea demnităţii lui, asigurarea unor condiţii de trai din ce în ce mai bune îşi deschideau braţele, în afişe halucinante, pe clădiri, pe garduri, pe stîlpi, îmbrăţişînd, cu priviri calde şi braţe frăţeşti, pe orice trecător. În Piaţa Victoriei, la Bucureşti, domnul Irinel Columbeanu acoperea (printr-un afiş gigantic, desigur...) tot blocul în care se afla, nu cu multă vreme în urmă, redacţia acestei onorabile publicaţii. Imaginea electorală a domnului Columbeanu e ceva care scapă esteticii contemporane. Vine din viitor. Atunci cînd toată epistemologia se va fi distilat într-un gînd unic, pe care nu avem cum să-l cuprindem acum. Domnul candidat era înfăţişat pe un fond alb, ţinînd în mînă o umbrelă albastră, pe care se găseau iniţialele unui partid proaspăt cumpărat. Sub umbrelă, la adăpost, evident, mult mai mic decît domnul candidat, ce credeţi că era? Arcul de Triumf, doamnelor şi domnilor! Nici mai mult, nici mai puţin. Arcul de Triumf, care îi ajungea domnului Columbeanu cam pînă la genunchi.

Pe la Paşcani, un domn primar a inaugurat o statuie ecvestră a lui Ştefan cel Mare. Un monument care va schimba radical situaţia incertă a spiritului identitar din localitatea celebrelor perdele de pe vremuri. Edilul a zis că tinerii se vor bucura cel mai tare de această iniţiativă a administraţiei locale. N-aş şti să vă spun pe ce se baza cînd a făcut afirmaţia cu pricina. Domnul primar n-a avut bani să facă statuia asta la dimensiuni rezonabile. Dar a găsit o soluţie ingenioasă. Statuia (mai zic o dată şi subliniez – ecvestră!) e cam de înălţimea primarului. Poate un pic mai mică. A urcat-o pe un soclu mai înăltuţ, şi gata monumentul. De fapt, nu gata. Pentru că domnitorului îi lipseşte o mînă. Domnul primar a asigurat urbea că, dacă cetăţenii sînt cuminţi, mîna viteazului Domn al Moldovei va fi prinsă cu şuruburi, în viitorul apropiat.

La Cluj, s-a lucrat în draci la linia de tramvai. A fost un efort demn de dimensiunile energiei dintr-o gaură neagră. Lucrarea trebuia predată cu o zi înainte de deschiderea urnelor. Şi aşa a fost. Numai că noul tramvai a mers cîţiva metri şi s-a stricat. O fi sabotaj, o fi ghinion, habar n-am. Cert e că tramvaiul inaugural a rămas, mut ca o lebădă, pe strada pe care încă se aud paşii lui Lucian Blaga. O fi fost un semn al cosmosului. Al lui Manole, din legendă. Al lui Aurel Vlaicu, din carele stelare. Al lui Bivolaru, din Suedia. Un semn care spune că e revoltător, ieftin şi insultător, pentru orice rudiment de bun-simţ, să faci rahaturi de-astea. Inaugurări cu o zi înainte de alegeri. Păi, ce-ai făcut pînă atunci, domnule? Manipularea asta primitivă – cu pusul în slujba comunităţii, fix în preajma alegerilor, mai precis cu o zi înainte – e un subiect ridicător de tensiune. A ne considera reciproc proşti – a pune definitiv semnul ăsta pe tot ce ne alcătuieşte – înseamnă închiderea definitivă a oricăror tratative cu civilizaţia. Iau o pastilă şi merg mai departe.

Lozincăraia din afişe şi scrisori, delirul culorilor şi a ipostazelor din materialele electorale, abisurile promisiunilor, limba de lemn a declaraţiilor, eşecul lecţiilor sfertodocte de actorie, toate astea la un loc şi multe altele dau imaginea unei haite înfometate care îşi face strategia în jurul turmei de victime. Însă turma asediată e mult, infinit mai vinovată de efectele asediului, decît asediatorii înşişi. Complicitatea din străfundurile acestei fojgăieli a fost şi va rămîne, glorios, cheia insondabilului din această parte de lume.

La Cîmpulung Moldovenesc, în România europeană, nişte atleţi ai gîndirii, nişte meşteri în campanii electorale, nişte esteţi desăvîrşiţi, ce s-o mai lungim, nişte mintoşi adevăraţi au scos o capodoperă. Au vrut să pună nişte bumbi tipografici care să marcheze, să sublinieze performanţele unui partid, evident, în slujba oamenilor. În loc de bumbi, le-a ieşit aşa – zero locuri de muncă, zero eliminarea corupţiei, zero competenţă, zero siguranţă, zero bun-simţ. Priviţi şi dovada. Plus încă una, fără comentariu. Cu mulţumiri, prietenului Radu Popescu, de la Iaşi.

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Foto: C. Ştefănescu

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

accident sju slatina3   foto euro24 jpg
Unșofer, cu o alcoolemie de 1,1 mg/l, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat cu mașina în curtea Spitalului Slatina
Un incident grav s-a petrecut în noaptea de marți spre miercuri, 10/11 decembrie 2024. Un șofer de 27 ani, care a urcat la volan sub influența alcoolului, a pierdut controlul asupra direcției de mers și, în fața SJU Slatina, a trecut peste bordură și a ajuns în curtea unității sanitare.
citit carte barbat istock jpg
Ce este „lerul”? Cuvântul neobișnuit care apare în multe colinde, dar pe care puțini români îl pot explica
O scurtă privire în calendar ne va arăta că deja ne îndreptăm către jumătatea lunii decembrie. Poate că mulți dintre noi deja am început să ascultăm colinde, sau, dacă nu, o vom face destul de curând.
slobozia razie la urziceni si barbulesti foto ipj ialomita
Razie şi percheziţii cu mascaţii în Ploieşti, în mai multe dosare de tâlhărie şi furt
Peste 50 de poliţişti şi jandarmi au demarat, miercuri dimineaţă, o razie de amploare în Prahova, dar şi percheziţii la mai multe persoane suspecte în câteva dosare de tâlhărie şi furt.
Criza economica criza financiara FOTO Shutterstock
Piețele financiare românești, survolate de un stol de „lebede negre”: „Au mai fost văzute în pandemie, la Brexit și în 2008”
Piețele financiare românești au fost lovite de volatilitate în timpul alegerilor prezidențiale, rezultatele surprinzătoare ducând și la o dificultate neașteptată pentru Guvern în a împrumuta bani.
Kim Yong hyun   fostul ministru al Apărării din Coreea de Sud Foto Getty Images jpg
Fostul ministru al Apărării a încercat să-și ia viața în arest, după ce a recomandat impunerea legii marțiale în Coreea de Sud
Kim Yong-hyun, fostul ministru sud-coreean al apărării, a încercat să îşi pună capăt zilelor în timp ce se afla în detenţie, a declarat, miercuri, comisarul general al Serviciului Coreean de Corecţie.
andreea balan  crop 1665063599 jpg
Motivul neașteptat pentru care Andreea Bălan nu poartă inelul de logodnă de la Victor Cornea: „Foarte greu, de-a lungul anilor, am…”
Pe 3 decembrie, Andreea Bălan a trăit o zi memorabilă. În timpul unui zbor către Laponia, Victor Cornea, partenerul ei de mai bine de un an, i-a adresat marea întrebare. Răspunsul vedetei a fost un entuziast „DA”.
zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,