Revizionismul în artă

Publicat în Dilema Veche nr. 149 din 1 Dec 2006
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Walker Evans este bine cunoscut pentru fotografiile sale în alb şi negru din perioada Marii Depresiuni Economice, mai ales pentru cele din cartea lui James Agee, Şi acum să aducem laudă unor oameni faimoşi. A mai realizat şi ale lucrări remarcabile, inclusiv seria "Metrou", datînd din timpul războiului, în care a fotografiat pasageri ai metroului din New York, folosind o cameră ascunsă, pentru a da la iveală adîncile angoase ale epocii. A mai surprins şi proliferarea semnelor şi reclamelor comerciale în America şi a transformat limbajul, în rapidă dezvoltare, al advertising-ului, într-un subiect de chestionare estetică. Cercetătorii au atribuit fascinaţia pentru advertising, a lui Walker Evans, legăturii cu tatăl său, care a lucrat pentru o agenţie de publicitate. În 1998 am scris un eseu pentru Semne, un album care reuneşte fotografii ale lui Evans reprezentînd panouri publicitare, realizat de Getty Museum. În acel eseu am reiterat părerea, general împărtăşită, că Evans a fost influenţat de tatăl său. În noiembrie 2006 am primit o scrisoare. Nu-i aşa - îmi scria corespondentul meu -, Walker Evans şi-a urît tatăl, care şi-a abandonat familia pe cînd Walker era doar un copil. A fost influenţat mai cu seamă de către cumnatul său, Talbot Brewer, la rîndul său fotograf. De fapt - continua autorul scrisorii - Evan l-a imitat pe cumnatul său toată viaţa, începînd cu angajarea de tinereţe la Administraţia de Stat pentru Agricultură din perioada Roosevelt. Scrisoarea devenea tot mai înflăcărată în apărarea acestei teorii, terminînd, oarecum surprinzător, cu un atac la adresa lui Evans însuşi care, la apogeul gloriei sale, l-ar fi tras pe sfoară pe cumnatul lui, cu o sumă de bani considerabilă. Autorul scrisorii era nimeni altul decît Talbot Brewer Jr., fiul celui nedreptăţit de istoria artei. Eseiştii au tot scris despre Evans în ultimii 50 de ani şi de la eseul meu s-au scurs opt ani. În tot acest timp, Talbot Brewer Jr., un om care trebuie să aibă peste 60 de ani, a meditat la nedreptatea făcută familiei sale. Am rezumat drastic scrisoarea lui, dar în plus faţă de această teză, scrisoarea mai conţine numeroase referinţe la serviciile onorabile prestate de tatăl său în favoarea ţării noastre şi neobişnuita răbdare a familiei sale faţă de tulburata ramură a Evans-ilor. Căci şi mama, şi tatăl lui Evans au parte de o aspră judecată. Ceea ce mă conduce la o idee mai generală, aceea că, dacă eşti celebru, poţi să fugi, dar nu te poţi ascunde. Disidenţii şi revizioniştii, care fierb la foc mic în obscuritate, aşteaptă să vină ora lor pentru a dezvălui că lumea are despre tine păreri extrem de greşite. Povestea "adevărată" nici nu mai contează foarte tare. Căci, în cele din urmă, opera ca atare va sta mărturie pentru valoare şi nici un fel de revizuire biografică nu o poate schimba. Oare Talbot Brewer Jr. are dreptate? Poate. Are vreo importanţă? Numai pentru ediţia a doua, la care va trebui să adăugăm o notă de subsol. traducere de Ioana AVĂDANI

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

astrologie
Horoscop joi, 14 noiembrie. Zodia care trebuie să fie atentă la sănătate. Cine îşi acuză pe nedrept partenerul
Lorina, astrologul Click!, ştie ce au pregătit astrele pentru ziua de joi, 14 noiembrie, şi a realizat predicţiile în ceea ce priveşte sănătatea, iubirea şi banii pentru toate cele 12 semne zodiacale.
Joe Biden si Xi Jinping FOTO EPA-EFE
Biden și Xi Jinping se întâlnesc pentru prima dată anul acesta, în Peru. Despre ce vor discuta
Președintele SUA, Joe Biden se va întâlni sâmbără cu omologul său din China, Xi Jinping.
Cafea FOTO Shutterstock
Condimentele pe care trebuie să le adaugi în cafea pentru un plus de savoare și gust. Ce beneficii aduc organismului
Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, deoarece aduce un plus de energie și ne face dependenți de aroma ei unică. Știați, însă, că anumite condimente îi pun în valoare toate nuanțele sale de gust? Iată ce folosesc oamenii din întreaga lume.
Alexei Zimin, foto Instagram jpg
Un celebru chef rus și critic al războiului din Ucraina a fost găsit mort într-un apartament din Belgrad
Alexei Zimin, un celebru chef rus în vârstă de 53 de ani, stabilit de ani buni la Londra, a fost descoperit mort, marţi seară, la Belgrad, unde se afla pentru a-şi promova o carte.
bani jpg
Proiectul privind salariul minim european a fost promulgat. Cât va fi salariul minim de la 1 ianuarie
Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul pentru promulgarea legii privind stabilirea salariului minim european.
Nave de razboi rusesti FOTO Profimedia jpg
Ucrainenii au ucis un ofițer superior din Marina rusă într-un atentat cu mașină-capcană. Acesta era considerat „criminal de război”
Un ofițer superior al marinei ruse a fost ucis, miercuri, într-un atentat cu mașină-capcană în Crimeea.
7 noiembrie 1917. Valea Glodului. Cuib de mitralieră în copac (© Arhivele Naționale ale României), Colecția Documente Fotografice, FI 8754
Regina Maria, la finalul Primului Război Mondial: „Germania așa cum a fost nu mai există!”
La 11.11.1918, ora 11.00, s-a semnat Armistiţiul de la Compiègne (Franţa) între Imperiul German şi puterile Antantei, acord care a pus capăt Primului Război Mondial.
banner Carmen Bruma
Carmen Brumă dezvăluie cea mai delicioasă rețetă de salată caldă. Este ideală pentru o masă sănătoasă și echilibrată
Carmen Brumă a dezvăluit o rețetă inedită de salată caldă cu fasole verde și somon pentru o masă echilibrată și sănătoasă. Celebra nutriționistă susține că este ușor de preparat și are o mulțime de beneficii pentru organism.
banner gabriela lucutar png
„Regina Întunericului”, despre înmormântarea lui Silviu Prigoană. „Mi-a lăsat o listă de dorințe”
La o zi de la decesul lui Silviu Prigoană, Gabriela Lucuțar, „Regina Întunericului”, a dezvăluit că omul de afaceri i-a lăsat o listă de dorinţe care să fie împlinite la moartea sa.