Pulover şi plovăr

Publicat în Dilema Veche nr. 711 din 5-11 octombrie 2017
„Cu bule“ jpeg

Denumirile obiectelor vestimentare circulă rapid, sînt împrumutate dintr-o limbă în alta, îşi modifică forma şi sensul, fiind adesea chiar abandonate şi înlocuite de cuvinte noi. Unele denumiri rezistă destul de bine, devenind cuvinte din vocabularul de bază, cu mare frecvenţă în uz. Cuvîntul pulover face parte, cel puţin deocamdată, din această categorie rezistentă: provine din engleză, dar a intrat în română într-o perioadă în care engleza încă nu ajunsese o sursă importantă de neologisme. Dicţionarele noastre indică, de aceea, mai întîi franceza, ca intermediar în preluarea termenului din sursa primară engleză. În textele româneşti, cuvîntul s-a scris mai întîi ca în engleză – pull-over –, dar a fost destul de repede adaptat grafic. În Adevărul din 29 iunie 1934 era anunţat un nou roman de Maurice Dekobra (scriitor francez foarte popular în epocă), cu titlul Confucius în pulover. În franceză, titlul cărţii era Confucius en pull-over. În acelaşi an, în Ilustraţiunea română (25 iulie 1934) se vorbea de „un monogram brodat pe pulover“, folosindu-se deci aceeaşi formă adaptată. Adaptarea nu înseamnă însă, în acest caz, corespondenţă exactă între scriere şi pronunţare. Rostirea tipică a finalei -er este de fapt, în cazul multor împrumuturi din engleză (computer, toner etc.), diferită de scriere, păstrîndu-se mai aproape de cea originală, deci cu o vocală centrală, nu anterioară: -ăr. Varianta pulovăr este înregistrată în DEX, iar alte dicţionare precizează că literei e din finală îi corespunde în pronunţare un ă. Diferenţa dintre scriere şi pronunţare tinde să se anuleze la plural, unde rostirea e este susţinută nu doar de scriere, ci şi de un tipar de alternanţe vocalice: cineva poate rosti pulovăr la singular şi pulovere la plural, urmînd automat modelul măr-mere, tînără-tinere etc.

Forma şi sensul cuvîntului au suferit anumite modificări în uzul popular. Sînt surprinzător de răspîndite, chiar în vorbirea oamenilor culţi, formele cu prima vocală sincopată: plover şi plovăr. În Internet li se pot găsi mii de atestări, de la cele din anunţuri ale unor necunoscuţi, de pe site-uri specializate în vînzări-cumpărări, pînă la cele din pagini jurnalistice mai mult sau mai puţin serioase: „am şi alte plovere din lînă sau angora“ (olx.ro); „Vînd 2 veste şi un plovăr pe gît“ (lajumate.ro); „fostul premier al României, care a cucerit inimile tuturor femeilor cu ploverul lui roșu, pe care l-a purtat la Revoluție“ (gazetadebistrita.ro); „amănuntul la care trebuie să fim atenţi întotdeauna este faptul că unul sau doi dintre ei au pe mână un plovăr sau o geacă uşoară“ (ziuadevest.ro); „blonda a optat pentru un plovăr galben şi o pereche de pantaloni din piele“ (cancan.ro) etc.

O asemenea răspîndire a unei deformări produse prin sincopare, care să îndepărteze cuvîntul de etimonul său, nu e tocmai obişnuită. Cauza ei este doar sugerată într-un comentariu care circulă în Internet – „Cine vrea să evite folosirea substantivului pulover poate opta pentru sinonime“ (destepti.ro) –; de ce ar vrea cineva să evite cuvîntul explică Andrei Oişteanu, în Sexualitate şi societate: istorie, religie şi literatură (2016), evocînd un articol al lui Andrei Pleşu din Dilema veche („O veste bună“, 3 9 noiembrie 2011): „băieţii fini“ – „înjură mitocăneşte, dar pronunţă jenaţi «plover» pentru a evita cuvîntul, chipurile indecent, «pulover»“ (p. 171). Deformarea (pentru a se evita recunoaşterea unei secvenţe sonore percepute ca „obscene“) ar fi deci un exemplu de „lingvistică populară“ şi de influenţă a atitudinii vorbitorilor obişnuiţi asupra uzului.

Schimbarea semantică a cuvîntului e mai uşor de explicat, ca simplă extindere: pulover e un termen folosit, în sensul etimologic (din engleză), pentru piesa vestimentară tricotată care se îmbracă prin tragere peste cap (pull, „a trage“, over „(pe) deasupra“); în uzul curent, desemnează însă şi tricotajele care se încheie cu nasturi în faţă, pentru care engleza are termenul cardigan. Cardigan a fost preluat de franceză şi de alte limbi, mai recent şi de română, în care pînă de curînd se folosea mai des jerseu. DEX acceptase la un moment dat lărgirea semantică din uzul curent – „obiect de îmbrăcăminte tricotat care acoperă partea de sus a corpului și se poartă de obicei peste cămașă sau peste bluză“ (în ediţia din 1990) –, dar în 2009 introduce o precizare suplimentară, definind sensul restrîns: „obiect de îmbrăcăminte tricotat (fără nasturi)“. Dicţionarul de neologisme al lui Florin Marcu şi C. Maneca (1986) cuprindea precizarea „cu deschizătură numai la gît“. Astăzi, diverse magazine online folosesc pulover ca termen supraodonat, diferenţiat prin specificări descriptive: „pulovere de damă cu descheiere (Cardiganul)“ (bonprixro.eu); „pulovere damă închidere cu nasturi / pulover tip cardigan, pulover tip jachetă“ (emag.ro). Desemnarea tipurilor şi a subtipurilor vestimentare este întotdeauna instabilă, aşa că deplasarea termenului pulover spre statutul de termen supraordonat nu este neapărat condamnabilă, chiar dacă îi supără pe cei care văd contradicţia cu etimologia. 

Rodica Zafiu este prof. dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București. A publicat, între altele, volumele Limbaj și politică (Editura Universității București, 2007) și 101 cuvinte argotice (Humanitas, Colecția „Viața cuvintelor“, 2010).

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.