Principii fondatoare

Publicat în Dilema Veche nr. 604 din 10-16 septembrie 2015
Principii fondatoare jpeg

Ce pot face cetăţenii? Ce poate face statul? Şi ce poate face Uniunea Europeană? Sîmbătă a avut loc la Paris o amplă manifestaţie pentru susţinerea refugiaţilor şi împotriva xenofobiei, cu peste 8000 de participanţi. A fost un răspuns prompt şi eficient la vocile populiste şi xenofobe ale celor care s-au opus tranzitării Spaţiului Schengen de către aceşti refugiaţi. Şi implicit de susţinere a principiului liberei circulaţii în Europa. Solidaritate am văzut şi în Austria, şi în Germania, unde sute de oameni s-au mobilizat zilele trecute pentru a-i ajuta pe refugiaţi: au adus bunuri de strictă necesitate, alimente, apă, au asigurat transportul, au donat bani. Angela Merkel, François Hollande şi Jean-Claude Juncker insistă pentru adoptarea unor cote de redistribuire la nivel european a refugiaţilor. Într-adevăr, în Germania s-au înregistrat anul acesta 800.000 de cereri de azil – o cifră record, greu de gestionat. Dar oare această măsură pragmatică, raţională, nu e generată şi de o perspectivă cinică asupra situaţiei? Şi apoi, cum să redistribui corect, echitabil, sărăcia? Care să fie criteriile pentru primirea sau retrimiterea grupurilor de oameni împinşi de războaiele şi de sărăcia extremă din ţara lor către Europa? 

Desigur, încă şi mai cinică e poziţia unor ţări precum Cehia, Slovacia, Polonia şi Ungaria (aşa-numitul grup de la Vişegrad), care susţin că decizia de a primi sau nu refugiaţi trebuie să fie voluntară şi nu impusă ori convenită la nivel european. Nici una din aceste ţări nu a precizat cîţi refugiaţi e dispusă să primească. Ba chiar înalţi demnitari au ajuns să afirme că ţările lor ar putea totuşi accepta un număr limitat de refugiaţi, dar cu condiţia să fie creştini. Ca şi cum ajutorul umanitar ar putea fi condiţionat de apartenenţa religioasă! Există, în fine, state care nu au avut pînă acum de-a face cu valuri de imigranţi. Ca să nu mai vorbim de state precum România sau Bulgaria, care nu sînt în stare să ofere condiţii de viaţă „europene“ sau „occidentale“ nici măcar pentru propriii cetăţeni. Cum ar putea oferi azil pentru imigranţii săraci din Siria sau Libia? 

Problema e că Europa nu reuşeşte să trieze aceşti oameni în funcţie de motivele pentru care vin aici, nu poate face distincţia între imigranţii care vin din cauza persecuţiilor politice şi cei care vin ca urmare a penuriei, aşa-numiţii emigranţi economici. Prima categorie are drept la azil politic. A doua categorie nu ar avea acest drept. Deşi, foarte adesea, sărăcia e tot o consecinţă a persecuţiilor politice şi a războiului. 

Pe de altă parte, ceea ce lipseşte nu e doar o procesare echitabilă a cererilor de azil. Ci un plan valabil de integrare a acestor oameni în ţările de adopţie. Ţări bogate precum Franţa, Germania şi Italia au probleme serioase cu imigranţii deja de multă vreme. Perspectiva multiculturală rămîne doar un principiu golit de sens dacă politicile nu sînt croite în acest spirit. Integrarea deficitară a imigranţilor se reflectă apoi în discursul public şi în campaniile electorale, unde, tot mai adesea, apar mesaje xenofobe. 

A găsi soluţii pentru aceşti oameni este vocaţia, ba chiar obligaţia Europei. Căci Carta Universală a Drepturilor Omului este (sau ar trebui să fie!) universală. Şi mai ales statele europene, Occidentul, în general, ar trebui să vegheze la aplicarea acestor drepturi care reprezintă unul dintre principiile sale fondatoare. 

Pînă una-alta, Germania a propus adoptarea unui cod al azilului european. Dar pînă la armonizarea legislativă, o urgenţă ar fi ca cererile de azil să poată fi depuse în ţările de origine ale solicitanţilor – şi nu (doar) la destinaţie. O asemenea măsură le-ar da funcţionarilor consulari o perspectivă mai clară asupra situaţiei din teren şi i-ar scuti pe cei ce dobîndesc statutul de azilant de pericolele unui voiaj clandestin. Altminteri, Europa, Occidentul, în general, ar trebui să găsească soluţii diplomatice sau, după caz, militare, în zonele gri şi negre care produc războaie, sărăcie şi… emigranţi.

Foto: wikimedia commons

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

George Simion și Elena Lasconi FOTO Inquam Photos Octav Ganea jpg
George Simion a explicat de ce nu merge la nicio dezbatere electorală până pe 4 mai: „Nu-mi face cinste”
După ce s-a retras de la confruntarea electorală organizată luni de Digi 24 la Palatul Cotroceni, Simion nu va participa nici la dezbaterea de marți seară de la TVR, unde au fost invitați toți cei 11 candidați la alegerile de duminică.
Macron, Starmer, Zelenski și Trump în Bazilica Sfântul Petru FOTO EPA EFE jpg
Macron avertizează Moscova, după discuțiile de la Vatican: În următoarele zile „vom crește presiunea asupra Rusiei”
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pentru presa franceză că presiunea internațională asupra Rusiei se va intensifica în următoarele două săptămâni pentru fi obținut un armistițiu în războiul împotriva Ucrainei.
4 baza romani jpg
Panicaţi, oamenii au luat cu asalt magazinele: „Au început să intre în panică”
Pana de curent a luat prin surprindere pe toată lumea. Cel mai bine pot exprima cum au fost trăite multele ore de întuneric chiar cei de la faţa locului. Cum Spania este o ţară unde locuiesc foarte mulţi români, aceştia au putut povesti exact ce s-a întâmplat acolo.
4 baza laura cosoi jpg
Laura Cosoi: «Am trăit momente apocaliptice în Portugalia»
Laura Cosoi şi familia ei au fost prinşi de pana de curent în Portugalia. Ea a povestit pe Instagram prin ce a trecut chiar atunci când voia să revină în România.
shutterstock 238667371 jpg
Ciuperca unghiei, tratată cu uleiuri esenţiale
Boala unghiilor este mai degrabă o problemă cosmetică pentru multe persoane. Cu toate acestea, poate provoca durere, disconfort social, emoţional şi profesional, leziuni persistente ale unghiei sau chiar răspândirea infecţiei la alte persoane.
x downloader com UgIOnc mp4 thumbnail png
Un videoclip generat de AI care îl arată pe Papa Francisc în Rai a stârnit furie. Îmbrățișări cu Regina Elisabeta, Maradona, Prințesa Diana și Muhammad Ali
Un videoclip generat de inteligența artificială care îl prezintă pe Papa Francisc în Rai, alături de Michael Jackson, Prințesa Diana și Regina a stârnit furie online și a fost catalogat drept „dezgustător”.
Dragos Pătraru. Sursa: Facebook
Ce trebuie să știi dacă mănânci pâine cu maia de la Hanul Boieresc. Dragoș Pătraru: „Se găsește din ce în ce mai multă pâine în regulă”
Dragoș Pătraru a făcut o analiză asupra pâinii cu maia din comerț. Jurnalistul care prezintă Starea Sănătății a analizat etichetele mai multor sortimente de pâine din comerț și a emis câteva concluzii despre care vom vorbi în cele ce urmează.
La BT Arena din Cluj, peste 6000 de suflete au venit la spectacolul - „Autentic Românesc- din inimi de Români”
Ce i s-a întâmplat Laviniei Goste, după cel mai mare concert de folclor: „Sala a fost martora unui eveniment rar”
Sâmbătă, 26 aprilie, Clujul a fost inima care a bătut pentru toți românii.
pana curent spania zboruri getty jpg
Spania deschide o anchetă pentru sabotaj informatic după cea mai gravă pană de curent din ultimele decenii. Teoriile conspirației inundă internetul
Autoritățile spaniole au declanșat o anchetă judiciară privind un posibil act de sabotaj informatic asupra infrastructurii critice, în urma unei pene de curent de proporții care a afectat luni după-amiază Spania, Portugalia și părți din sudul Franței.