Prezența lui Horia Bernea

Publicat în Dilema Veche nr. 761 din 20-26 septembrie 2018
Presa românească de ieri şi azi jpeg

Săptămîna trecută, vineri, de Ziua Sfintei Cruci, Horia Bernea ar fi împlinit 80 de ani. E omul a cărui absență mă afectează adînc, pentru că acoperea întregul spectru al nevoilor mele sufletești și intelectuale: era un mare artist, era un interlocutor temeinic și viu pe multiple domenii, de la pictură la religie, de la etnografie la filozofie, de la cultura occidentală la unicitatea bizantină. Putea fi radical în opinii, dar și plin de umor, putea fi harnic și devotat proiectelor sale, dar putea fi și un minunat partener de răgaz și convivialitate. Mi-e dor de el mereu și mi-e greu să compun, la o aniversare ca aceasta, texte solemn comemorative, însăilări previzibile, chiar dacă perfect autentice. Aleg, de aceea, să-l sărbătoresc oferind cititorului cîteva citate dintre cele rămase de pe urma însemnărilor sale de lucru la Muzeul Țăranului Român sau de pe urma bogatei sale oralități. Iată-le:

● Lumea e bună prin scop, frumoasă ca facere, complexă prin viețuire și spirituală prin materialitate.

● Am ajuns, în consecinţă, să definesc în ultimă analiză cultura ca pe o justă raportare la materie… Arta – ca pe o judicioasă şi adecvată raportare la scopul propus prin intermediul materiei. Nici o perioadă deplină a istoriei spiritului nu a fost posibilă fără o justă exprimare în planul materiei. Proasta raportare la materie reprezintă de obicei decadenţă, superficialitate, uscăciune… (într un asemenea context, Horia invoca, întotdeauna, sensul fondator al „Întrupării“ în universul creștin, n.m., A.P.)

● Românul actual funcţionează pe două poziţii extreme, ori un profund dispreţ pentru ceea ce însemnăm, ori o infatuare nejustificată pentru merite iluzorii care intră mai curînd în categoria defectelor.

● Ce înseamnă cu adevărat major şi minor? Este un obiect de serie minor? Este un obiect de excepţie/unicat major? Nu! Un obiect ciudat sau neobişnuit este major? Nu! Un obiect util, prin faptul că e extrem de obişnuit, e minor? Nu! Dă mica răspîndire un sens important unui lucru? Nu!

● Cîndva, am încercat să cumpărăm o fereastră, un fragment de casă veche care fusese desfăcută şi stivuită într-o latură a curţii. „Cît ceri pe ea?“ l-am întrebat pe stăpînul casei. „Nu cer nimic.“ Dacă vă trebuie, puteţi s-o luaţi. Dar nevasta lui a intervenit şi a zis nu. La toată insistenţa noastră a dat cu încăpăţînare acelaşi răspuns. „Nu!“ Într-un tîrziu a adăugat: „Cum să vă dau fereastra? Toată viaţa am privit lumea prin ea.“

●(Despre tema crucii, constitutivă pentru discursul expozițional gîndit de Horia Bernea la Muzeul Țăranului Român, n.m., A.P.) O clasificare: 1. Crucea conţinută, implicată în sensul profund al obiectului. 2. a) Crucea ca semn benefic, „semnul crucii“ – pe pîine, la intersecţii, marcaj şi semn de pomenire, pe poartă, fîntînă, grajd etc. b) Crucea ornament – combinaţie de element ritual şi ornamentaţie sau croi. 3. Crucea rezultat al funcţiei şi eficienţei unui obiect: arhitectură, unelte, instrumente, pîrghii, ţesutul de război, munca cîmpului. 4. Crucea pe plante, animale (măgar) sau în anatomia omului – „o cruce de om“. 5. Sus-jos, dreapta-stînga, punctele cardinale… 6. Crucea e frumoasă prin ea însăşi. 7. Crucea care nu se vede, lucrurile construite, figurile geometrice legate de cruce. Crucea e un semn primordial, premerge semnul christic şi supravieţuieşte oricărei încercări.

● E cineva care nu-i sigur de enormul dezastru provocat de comunism? E cineva care crede că spiritul e o formă mai „subţire“ a materiei? E cineva care crede că toţi oamenii sînt dotaţi în mod egal? E cineva care-l dispreţuieşte pe cel mai slab decît el? E cineva care dispreţuieşte pe cel mai deştept decît el? Toţi aceştia nu au ce căuta în muzeu.

● În sat există mai mult sensul de bun şi rău decît cele de frumos, urît, folositor.

● Civilizaţia ţărănească nu cunoaşte lupta pentru autodepăşire. Este o calmă şi bună exprimare a bucuriei de a exista.

● O muzeografie organică urmăreşte rînduiala, nu ordinea.

● Un cîntec de privighetoare, un scîrţîit de osie, un claxon… Cred că „substanţa preţioasă“ a obiectului tradiţional e mai puţin legată de „natural“ şi mai mult de „organic“!

● A nu-ţi cunoaşte limitele, chiar la cei mai buni oameni, e un lucru extrem de nociv.

Cele de mai sus constituie o selecție rapidă, restrictivă și mai mult sau mai puțin întîmplătoare din ampla moștenire de ziceri și reflecții ale lui Horia Bernea. Am răsfoit colecția, animat nu de vreo exigență sistematică, ci doar de dorința – acum de neîmplinit – de a-l îmbrățișa, de ziua lui, pe autor. Un fel de transmundan „La mulți ani!“

image png
Bolboroseala hipnotică a ideilor false
Condiția necesară pentru a evita acest epilog este ca forța de atracție a adevărului să fie mai mare decît bolboroseala hipnotică a ideilor false.
image png
Ursulețul mișel la vînătoare de spioni
Nefericita presupunere că joaca cu cuvintele nu va avea efecte e greșită.
image png
O notă, o stare, o zi...
Altfel, devenim un fel de Mega Image cu de toate...
image png
Ce este întunecarea?
Unii dintre contemporani descifrează misterele galaxiilor îndepărtate cu ajutorul unui nou telescop spațial.
image png
Diamante pe fir de telegraf
Ca și diamantele cumpărate extrem de avantajos de Charles Lewis Tiffany de la aristocrații francezi fugiți din Franța după abdicarea forțată a regelui Ludovic-Filip din 1848.
image png
A treia țeapă
Num-așa, ca ardeleanul suit în Dealul Clujului, vorba unui cîntec.
image png
La o cafea
Cu puţină mămăliguţă caldă, le veţi înghiţi, treptat, pe toate.
image png
Microbiști și tifosi
Indiferent dacă s-a dezvoltat după modelul lui tifoso sau în mod independent, microbist confirmă vitalitatea unei metafore cognitive.
image png
Timpul blamării
Dar cînd vom reuși să facem asta, constructiv, nu doar să ne facem auzite glasurile noastre vitriolate?
p 7 Gaza WC jpg
De ce „restul” respinge Vestul
Această declarație a coincis cu debutul campaniei prezidențiale în SUA, Trump fiind candidatul său preferat.
image png
image png
Buon appetito!
Dar, apropo, cred că, după ce a făcut lumea, Dumnezeu s-a mai gîndit puțin și a creat Italia.
image png
O lecție de responsabilitate
Scriu pentru cititorii noștri de bună-credință, cei mai mulți, care ne prețuiesc și care se vor fi încruntat cînd au văzut numărul nostru de săptămîna trecută.
image png
Cînd economia de piață s-a pierdut printre proteste
Întrebarea este: pînă unde vor merge încălcările principiilor economiei de piață și cele privind funcționarea Uniunii Europene?
image png
De ce n-avea Navalnîi șapcă?
Dar trebuie să îi dăm societății ruse credit că măcar a încercat. Sacrificiul lui Navalnîi e dovada.
image png
Succesiunea
Nici Europa nu stă grozav înaintea unor alegeri care pot să împingă în parlamentele europene diferiți demagogi cu promisiuni maximale și capacități mediocre.
image png
Cum trebuie să fie un președinte
Nu cred în nici o campanie electorală construită pe negativitate, pe agresiune, pe obsesii strict individuale.
image png
Avram Iancu – 200
Și totuși, posteritatea lui este impresionantă și oricine mai simte românește nu poate să nu simtă o înaltă emoție gîndindu-se la el.
image png
image png
Misterul voiniciei
„Strîmbă-Lemne” nu are, după cum se vede, o tipologie fixă, el variind imagistic în funcţie de marotele fiecărei generaţii.
image png
Înscenări
În lipsa exemplelor, utilizatorul obișnuit al dicționarului nu poate fi sigur de excluderea unei construcții.
image png
Viitorul începe ieri
Au mai fost și alte titluri, bineînțeles, poate nu atît de cunoscute, unele de psihologie și dezvoltare personală.
p 7 Adevăratul Copernic jpg
Pletele celeste ale Stăpînului Planetelor
Cel puţin aceasta a fost informaţia care s-a transmis în timp.
image png

Parteneri

femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
Trucul genial care ne va încălzi camerele fără să fie nevoie să plătim facturi mai mari! Tot ce ne trebuie este o sticlă de apă
După cum putem observa cu toții, vremea din țara noastră devine din ce în ce mai rece, iar temperaturile vor continua să scadă, pe măsură ce ne apropiem de începutul iernii.
Preşedintele Volodimir Zelenski Foto Administrația prezidențiala jpeg
Reacția lui Zelenski după atacul rusesc cu rachetă intercontinentală: „Putin folosește Ucraina ca teren de testare”
Aparenta desfășurare de către Rusia a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) împotriva Dniprului, joi, arată că președintele rus Vladimir Putin „folosește Ucraina ca teren de testare”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.
Viscol - zapada - iarna - meteo - vremea - frig - FOTO Shutterstock
Peste 5.000 de pompieri, dislocați în zonele unde se anunță viscol, pentru a interveni în ajutorul populației
Aproape 5.000 de pompieri cu peste 4.000 de mijloace tehnice sunt pregătiți să intervină în sprijinul populației și autorităților locale din județele aflate sub incidența fenomenelor meteorologice periculoase.
tort de ricott cu smochine jpg
Tort de ricotta cu migdale și smochine
Tortul cu ricotta, migdale și smochine este un desert fin și elegant, ideal pentru iubitorii de arome delicate și texturi cremoase.
cutit shutterstock 768616762 jpeg
Momente de coșmar în Botoșani. Un bărbat s-a încuiat în casă și a amenințat că își ucide copilul
Un bărbat s-a închis în apartament său de unde amenința că își va ucide copilul și se va sinucide. Jandarmii au intervenit și l-au imobilizat. A fost dus la secția de psihiatrie.
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
Povestea tristă a statuii din Parcul Cișmigiu care a oferit apă trecătorilor timp de 100 ani. Sissi Ștefanidi a murit la numai 21 de ani
Parcul Cișmigiu, o oază de verdeață și liniște în inima Bucureștiului, ascunde în aleile sale o serie de povești marcante, legate de istoria, cultura și emoțiile capitalei.
canabis politia romana news ro png
„Operațiunea BLIZZARD”: Peste jumătate de tonă de droguri, confiscată de la începutul lui 2024. Câți traficanți au fost arestați
În cadrul operațiunii „Blizzard”, polițiștii și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au confiscat cantități uriașe de droguri, arme și muniții care erau transportate ilegal de firme de curierat.
dezbatere Lasconi Simion, zoutube, captura video jpg
Lasconi şi Simion, în direct la podcastul comediantului Cosmin „Micutzu” Nedelcu. Ceilalţi candidaţi au refuzat participarea
Doar Elena Lasconi şi George Simion au fost de acord să participe la o dezbatere în direct găzduită de comediantul Cosmin „Micutzu” Nedelcu în podcastul său de pe YouTube.
coada Registrul Auto Roman RAR  Foto RAR jpg
Toate sistemele IT ale RAR au picat: ITP-ul, imposibil de realizat
Toate sistemele IT ale Registrului Auto Român au picat joi, instituția fiind pusă în impozibilitatea de a mai lucra în vreun fel cu publicul sau de a efectua inspecțiile tehnice periodice (ITP).